Faworki , kruche ciastka smażone. Muszą być delikatne i kruche, rozpływające się w ustach. Proponuję faworki z ciasta drożdżowego. F aworki drożdżowe też są dobre. 450 g mąki (u mnie krupczatka), 200 ml letniego mleka, 100 g masła, 3 jajka, 2 żółtka, 80 g cukru pudru, 20 ml spirytusu lub rumu, 7 g suchych drożdży, mąka do podsypywania podczas wałkowania(...)wymieszać z mlekiem i łyżeczką cukru, odstawić aby „się ruszyły”. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Do masy jajecznej dodać mąkę, drożdże, rum i zagnieść lśniące ciasto. Następnie dodać rozpuszczone masło i zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkować. Jeżeli będziemy wałkować ciasto grube otrzymamy ciastka w stylu racuchów, pączków.... Jeżeli będziemy wałkować
królestwo garówtakże posiłek do pracy. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na bułeczki z serem i cynamonem . Z pewnością nie pożałujecie. Przepis na bułeczki z serem i cynamonem Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru 7g drożdży instant szklanka ciepłego mleka 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 jajka 20g roztopionego masła Nadzienie: 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Mąki wsypać do miski. Wymieszać z cukrem wanilinowym i roztopionym masłem. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać przez kilka minut. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 1h. Nadzienie: Twaróg wymieszać z cukrem, cynamonem i żółtkami. Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wykrawać krążki (u mnie
Przepiski.plprosty, dlatego też każdy z Was sobie poradzi z ich wykonaniem. Takie drożdżówki możemy także przygotować z mrożonych owoców, dlatego też przepis ten możecie wykorzystywać przez cały rok! Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru 7g drożdży instant szklana ciepłego mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 20g roztopionego masła Nadzienie: 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Mąkę wsypać do miski. Wymieszać z cukrem wanilinowym i roztopionym masłem. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać przez kilka minut. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawmy na 1h. Nadzienie: Twaróg wymieszać z cukrem i żółtkami. Owoce wydrylować. Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wykrawać krążki
Przepiski.plSą nie duże, po dzielne, dobrze na dziane i i dealnie wpasowują się w klimaty spotkania ze znajomymi, czy imprezy. Bułeczki droż dżowe z kurczakiem możemy
ChilliJemyKaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem ( Młodzowy kuch z kruszonką i glancem) "Na niedzielę z zasady musi być placek drożdżowy, niechby nawet dosyć postny, ale za to ze słodką, grubą warstwą kruszonki na wierzchu." Taką informację możemy znaleźć w "Bedekerze Kaszubskim, w którym jest opisany kaszubski jadłospis. Kaszubska drożdżówka, to wypiek z wieloletnią tradycją. Nie dziwne więć, że młodzowy(...)łyżeczka cukru 1/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki mąki Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mlekiem. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto 550 g mąki 3/4 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 1 obrane i drobno starte jabłko (najlepiej szara reneta) 2 łyżki miękkiego masła + dodatkowo garść rodzynek
Pełny talerzzupką ogórkową . Zapraszam :) Składniki na ciasto drożdżowe : około 3 szklanek mąki 1 szklanka wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 14 g suchych drożdży 1 jajko Nadzienie : 8 dobrej jakości parówek 1/2 szklanki(...)przegotowaną wodę , dodać drożdże i 1 łyżeczkę cukru , mąki tyle aby miało konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczka i odstawiam do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajko , oliwę i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto .Ma odchodzić od ręki , jeśli wyda Wam się za rzadkie dodajcie troszkę mąki , jeśli za gęste wody , zależy jaką mąkę dodacie , bo wiadomo mąka mące nie równa. W naszych
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo efektowny, wilgotny i aromatyczny makowiec. Podobnie jak Makowiec - Gwiazda Betlejemska przygotowuję go na bazie sprawdzonego przepisu na ciasto drożdżowe mojej babci i gotowej masy makowej, którą doprawiam po swojemu, aby była naprawdę bogata w smaku. Składniki na 2-3 makowce w kształcie warkoczy 500 g mąki pszennej tortowej 50 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości jajka(...)łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek sułtańskich garstka posiekanych orzechów włoskich 2-3 krople zapachu migdałowego 1 łyżka powideł śliwkowych sok z cytryny Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta i lukier do dekoracji Przygotowanie: Drożdże rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut aż zwiększy swoją objętość
Kulinarne InspiracjeŚwięta się zbliżają, nowe przepisy na blogach się pojawiają. Ja dla Was babeczki przygotowałam do których jajeczka przepiórcze schowałam. Ciasto drożdżowe, szczypiorek, czarnuszka i musztarda chrzanowa smaku dodają, ta maleńkie jajeczka w nim się ukrywają. Takie babeczki w koszyczku będą znakomite, ale same lub jako dodatek do żurku, czy światecznego barszczu będą wyśmienite. Składniki na 12 babeczek(...)cukru, 1 płaska łyżeczka pieprzy młotkowanego z kolendrą, 1 duże jajko, sól do smaku, pęczek szczypiorku, 1 kopiasta łyżeczka musztardy chrzanowej, 1 łyżeczka czarnuszki, ponadto: olej rzepakowy do posmarowania ciasta, czarnuszka do posypania. Przygotowanie: Foremki sylikonowe oprószamy mąką. Jajka gotujemy i obieramy ze skorupek. Osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące, dzięki temu jajko przyklei się do ciasta. Rada
Moniki SmakołykiBabka to polskie ciasto, które nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami. Tradycyjna babka wielkanocna to wypiek przygotowany na bazie ciasta drożdżowego, który w swoim składzie zawiera rodzynki. Dzisiaj zapraszam Was do upieczenia unowocześnionych mini babek, których głównym składnikiem jest dodatek majonezu. Dzięki niemu mini babki są puszyste i lekko wilgotne. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe babki majonezowe świetnie smakują(...)Olejem Wielkopolskim”. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie Oleju Wielkopolskiego w tradycyjnych daniach, w nowoczesnym wydaniu to zajrzyjcie TUTAJ ( www.olejkonwenanse.pl ). #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki na 12 mini babek: ciasto na mini babki 4 jajka 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki domowego majonezu* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ugotowaćoraz sól. Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże. Zagniatam ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto przez ok. 15 minut (w maszynie do wypieku chleba ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego bez wyrastania, np. program do wypieku chleba). Odstawiam na ok. godzinkę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki: 1. Jeśli nie mam wcześniej przygotowanego sosu, robię go według(...)Odcedzam i odstawiam do ostygnięcia. 3. Mozzarellę kroję na plasterki Włączam piekarnik do nagrzania (250 stopni). Robię to wcześniej, bo najlepsza pizza wychodzi z mocno nagrzanego pieca. Po wyrośnięciu ciasta dzielę je na dwie części. Każdą rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na ciasto wyciskam czosnek (robię to tylko wtedy, gdy nie dodam czosnku do sosu). Ciasto
Ale ProsteKupiłam dziś borówki i pomyślałam, że przydałoby się do kawy coś pysznego. Postanowiłam zrobić ciasto drożdżowe, efekt końcowy możecie zobaczyć poniżej :) Składniki: 550 g mąki ½ szklanki cukru 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżka masła Szczypta soli ok. 1,5 szklanki borówek Wykonanie: Przygotować rozczyn z drożdży. Do szklanki ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem na białą masę. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej ubite jajka, drożdże, szczyptę soli oraz schłodzone masło. Ciasto ugnieść do momentu, gdy będzie nam ładnie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby ładnie wyrosło. Następnie rozwałkować delikatnie, nałożyć na środek borówki i zalepić
The Sweet Damselpokroić, stąd na zdjęciu widać lekko poszarpane kromki, ale niestety, musiałam się śpieszyć, w przeciwnym razie w ogóle nie miałabym co fotografować. Trzeba pamiętać, zresztą tak jak przy każdym cieście drożdżowym, aby składniki, poza mlekiem i wodą, miały temperaturę pokojową. Ostateczne wyrastanie uformowanej już chałki odbywa się bez przykrycia, ponieważ w tym czasie kilkakrotnie smarujemy ją mieszaniną jajka, mleka(...)tylko zdoła, w przeciwnym razie popęka podczas pieczenia. Warkocz zaplotłam z czterech wałeczków posiłkując się filmikiem na youtube. Laptop był wprawdzie cały w mące, ale jakoś się udało J CIASTO: 450 g mąki pszennej tortowej + jak najmniejsza ilość do podsypania 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki masła 3 łyżki cukru
Kuchenne zapiski Edytyjednym z numerów "Przyślij przepis", który namiętnie prenumeruję znalazłam przepis na bułeczki z czosnkiem. Do tej pory rzadko robiłam coś z ciasta drożdżowego, więc wyzwanie było nie małe. Tradycyjnie główną rolę w przygotowaniu odegrał Domowy Cukiernik. Efekt? Mocno czosnkowe, mięciutkie bułeczki, raczej do smarowania niż jedzenia na sucho. źródło: "Przyślij przepis", nr 6/2012, s. 32-33 Składniki: 40 dag mąki(...)łyżeczki suszonej pietruszki sól Wykonanie: Mąkę, drożdże, cukier i pół łyżeczki soli miksujemy z mlekiem (łyżkę odlewamy do posmarowania) i 1/3 masła, które trzeba wcześniej roztopić i lekko ostudzić. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Następnie należy przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 14 części. Uformować kulki, każdą spłaszczyć
Pasja Smakupiany z białek dodamy orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową otrzymamy bazę na świąteczny mazurek. Taka lekka beza na waflu będzie przyjemną odmianą dla deserów z kremami i drożdżowych ciast. Składniki 2 białka 100 g cukru 150 g orzechów włoskich 2 czubate łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 wafel (użyliśmy 26×26 cm) szczypta soli (adsbygoogle
niecodziennikparyPrzepis na te szybkie do zrobienia pączki-oponki jest dedykowany wszystkim zabieganym, którzy nie mają czasu na tradycyjne ciasto drożdżowe. Wykonanie jest banalnie proste, a sama receptura nieskomplikowana. Czas przygotowania: 15 min Czas smażenia: 15 min Składniki: (na osiem pączków-oponek) 100 ml kefiru 1 żółtko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 2 łyżki oleju(...)smalec do smażenia Przygotowanie: W misce umieść kefir, żółtko, cukier, cukier waniliowy, olej i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj trzepaczką Dodaj sodę i stopniowo wsypuj mąkę mieszając do uzyskania jednolitego ciasta Kiedy ciasto zacznie robić się zwarte przełóż je na stolnicę i wyrób podsypując mąką * Ciasto będzie miękkie i klejące, ale powinno być wyrobione do powstania gładkiej konsystencji. Pamiętaj
Słodki BlogBywa, że człowieka przyciśnie. Myśli tylko o jednym, w brzuchu burczy, co chwila spogląda na kosz z jabłkami... Racuchów mi się zachciało;) ale już czekać na ciasto drożdżowe nie miałam ochoty. A bo wiadomo to, może bym się rozmyśliła jeszcze w międzyczasie;) I tak na szybko usmażyłam placuszki na jogurcie z jabłkami. Nie oszukujmy się, drożdżowe racuszki jednak są inne(...)szklanki mąki 1 łyżka oleju + olej do smażenia Jogurt wymieszać z sodą, odstawić na kilka minut. Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać jogurt, wymieszać trzepaczką, wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być jak śmietana. Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do ciasto dodać 1 łyżkę oleju i jabłka, wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, łyżką wykładać porcje ciasta, przykryć
Obiad gotowyjest słodka kruszonka J Pizza jako deser jest cienka, delikatna, miękka i pachnąca. Przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko. Nie trzeba długo czekać aż wyrośnie. Składniki na cienkie ciasto drożdżowe: 20 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych ½ szklanki letniego mleka ½ szklanki cukru szczypta soli 40 g masła, (roztopionego i przestudzonego) 1 jajko (miałam 2 żółtkowe) 2 szklanki(...)łyżki miękkiego masła Przepis na pizzę owocową ze śliwkami i kruszonką. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aby było elastyczne i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans do nagrzanego piekarnika do 50 stopnic C do lekkiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚniadanie na niedzielę. Leniwy poranek. Kawa z Sumatry. Zapach ciasta drożdżowego w powietrzu... ...i zawsze mile widziani goście za oknem - bogatka, modraszka, wróbelek, pełzacz i kowalik. SKŁADNIKI: Zaczyn: - 100 ml ciepłej wody - 25 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mleka kokosowego - około 2 szklanek mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka oleju(...)Przygotowujemy zaczyn - łączymy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę z dodatkiem soli przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn, mleko kokosowe, olej. Delikatnie łączymy składniki i wyrabiamy ciasto; ewentualnie podsypujemy mąką do momentu aż osiągnie plastyczną formę i nie będzie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie formujemy kulę i rozwałkowujemy
wege i kropkaIdealne, żeby zjeść na drugie śniadanie do kawy. Nie są zbyt pracochłonne, pomijając wyrastanie ciasta a na pewno są prze pyszne ;) Jako miłośniczka ciast drożdżowych musiałam to dodać.A wszystko jest inspiracją akcji durszlaka na rogale ;) Składniki: pół szklanki mleka 25-30 dag mąki 10g drożdży ćwierć szklanki mleka 2 łyżki masła jajko szczypta soli 2-3 łyżki(...)rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 10 min do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy mąki i mieszamy, wyjdzie sypkie ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże i sól, mieszamy łyżką, dodajemy stopione masło i ugniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk. Odstawiamy takie na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Robimy
Idę coś wszamaćmiękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Nadzienie: W ok. 150 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, resztę mleka podgrzewamy wraz z masłem i cukrem, następnie dodajemy(...)kremie mogą pojawić się grudki, ale gdy będziemy przez dłuższą chwilę energicznie mieszać - znikną). Budyń przykrywamy folią aluminiową (dzięki temu nie powstanie "kożuch") i odstawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego okrągłe kuleczki i przekładamy na oprószone mąką tacki i znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut). Pączki smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w ok. 170 stopniach. Olej
Słodka StronaZnów zrobiłam dużo ciasta drożdżowego i miałam dwa słoiki. Jeden z dżemem jagodowym, który kupiła matulka, i jeden z pozostałościami po smażeniu jabłek. Więc postanowiłam, z jednego słoiczka zrobić bułeczki, i żeby urozmaicić to drugi słoiczek wykorzystałam do drożdżowej roladki. O i oto przepisy. Drożdżóweczki ze smażonym jabłuszkiem Drożdżowa rolada jagodowa Składniki: kg mąki 80 g drożdży 2 kubki mleka(...)podwoiły swoją objętość. Mąkę przesiewamy do duże miski. następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, kurkumę i dokładnie mieszamy. Dajemy nasz zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy jaja, margarynę i zaczynamy zagniatać ciasto. Potem dodajemy tyle mleka, aby ciasto było miękkie. Zagniatamy dłuższą chwilę. Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinkę, nakryte ściereczką do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie części, przy czym
Moje pyszne gotowanie