ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:413/1072)

Baba drożdżowa z żurawiną 163

Bardzo lubimy ciasto drożdżowe, więc często piekę różne babki i placki drożdżowe. Ponieważ cały czas jestem na etapie korzystania z przepisów z gazet więc i tym razem będzie przepis na babkę drożdżową z żurawiną z moich zasobów przepisowych. Z podanego przepisu wychodzi jedna baaardzo puszysta babka. Składniki: 2 szklanki mąki 14 g drożdży suszonych lub 30 g świeżych(...)przypadku drożdży świeżych czynność tę należy pominąć. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać do niej pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do wysokiej formy z kominem ( należy ją wysmarować dokładnie masłem i margaryną i posypać bułką tartą) przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości

Na słodko lub wytrawnie
Ruskie bułki z makiem 204

Ruskie bułki widziałam już na innych blogach i zastanawiałam się dlaczego są tak popularne. Okazuje się, że są bardzo łatwe do przygotowania, a co najważniejsze dzięki dodatkowi majonezu do ciasta drożdżowego nie obsychają i są długo świeże. Zainspirowana przez forum Izbusha , postanowiłam je sama zrobić, chociaż przyznam, że przepis delikatnie zmodyfikowałam. Składniki na 16 sztuk: 60 dag mąki pszennej, używam(...)odstawić na 10-15 minut aby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, roztopione i wystudzone masło, resztę mleka, wyrośnięty rozczyn i majonez. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 16 porcji. 2.  Każdą część ciasta cienko rozwałkować, posmarować roztopionym masłem

Apetyczna babeczka
Drożdżówki z serem i kakaem 189

dziś podwójna propozycja drożdżówki serowo-kakaowe i rogaliki. Ciasto drożdżowe jest zdecydowanie moim ulubionym, a już dawno miałam ochotę na drożdżóweczki z kakao, wiec jak wróciłam do domu od razu musiałam je zrobić! Są idealne na śniadanie popijane mlekiem ;) Oczywiście najlepiej smakują jak są jeszcze gorące ;) Składniki: pół szklanki letniego mleka 10g drożdży 25-30 dag mąki 1 jajko ćwierć(...)rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 10 min do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy mąki i mieszamy, wyjdzie sypkie ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże i sól, mieszamy łyżką, dodajemy stopione masło i ugniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk. Odstawiamy takie na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Robimy

Idę coś wszamać
Babeczki drożdżowe 167

Pyszne mięciutkie babeczki drożdżowe z rodzynkami i płatkami migdałów, szybko się je przyrządza, możemy je upiec do koszyczka wielkanocnego. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 0,5 kostki roztopionego masła 0,5 opakowania cukru waniliowego 250 gram świeżych drożdży 0,5 szklanka letniego mleka 50 gram rodzynek królowej Helio 50 gram płatków migdałowych(...)cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesiana mąkę oraz zaczyn, ucierając wlewamy letnie masło. Na końcu dodajemy rodzynki oraz migdały, wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Papilotki wypełniamy ciastem drożdżowym, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
FLATBREAD PIZZA Z PATELNI 236

tradycyjnej, gdyż ciasto nie musi wyrastać, a samo smażenie na patelni (bez tłuszczu!) nie zajmuje więcej niż 5-6 minut! Smakuje rewelacyjnie, a nawet dużo lepiej niż na cieście drożdżowym. Idealny przepis dla osób zabieganych i tych co nie posiadają piekarnika... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 400 g jogurtu greckiego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)natomiast szczypior drobno siekamy. W misce łączymy składniki suche - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz jogurt grecki. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję, podsypując niewielką ilością mąki, by nie kleiło się do dłoni. Ciasto wyrabiamy około 6-8 min., a następnie dzielimy go na 7-8 części. Każdą

Kuchnia MagdaLeny
FLATBREAD PIZZA Z PATELNI 236

tradycyjnej, gdyż ciasto nie musi wyrastać, a samo smażenie na patelni (bez tłuszczu!) nie zajmuje więcej niż 5-6 minut! Smakuje rewelacyjnie, a nawet dużo lepiej niż na cieście drożdżowym. Idealny przepis dla osób zabieganych i tych co nie posiadają piekarnika... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 400 g jogurtu greckiego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)natomiast szczypior drobno siekamy. W misce łączymy składniki suche - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz jogurt grecki. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję, podsypując niewielką ilością mąki, by nie kleiło się do dłoni. Ciasto wyrabiamy około 6-8 min., a następnie dzielimy go na 7-8 części. Każdą

Kuchnia MagdaLeny
Choinka z ciasta drożdżowego i test robota planetarnego SilverCrest 244

naprawdę mało. Tu znajdziecie filmik o profesjonalnym robocie planetarnym oraz ofertę promocyjną Lidla. Chcecie zobaczyć co dobrego wyczarowałam za pomocą robota planetarnego SilverCrest ? Taką oto choinkę z ciasta drożdżowego, z kremowym serkiem w środku i z konfiturą jagodową na wierzchu. Choinka jest bardzo efektowna i na pewno spodoba się rodzinie ! Coś mnie ostatnio naszło na świąteczne przepisy Składniki(...)misy robota wlej letnie mleko, dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Całość wymieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru i drożdży. Następnie dodaj żółtka i mąkę, mieszaj do momentu wyrobienia się ciasta – zwykle 2 – 4 minuty. Następnie dodawaj stopniowo masło, wyrabiaj do momentu aż będzie ładnie zagniecione w kulę. Usuń miskę z robota, owiń folią spożywczą i odstaw na około

Moja pasja smaku
Rożki drożdżowe nadziewane fasolą 183

Ciasto drożdżowe w nietypowym kształcie i z nietypowym nadzieniem. Składniki: 5 dag drożdży, 15 dag cukru pudru, ½ kg mąki tortowej, 15 dag tłuszczu, 2 jajka, 3 żółtka jaja, 1/8 litra śmietany, 1 cukier waniliowy. Składniki na nadzienie: 1 szklanka fasoli (dowolnej), 4 szklanki wody, 25 dag cukru pudru, 1 cytryna, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka rumu, 1 aromat migdałowy. Wykonanie(...)Odcedzić, zmielić, dodać cukier, sok z cytryny i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać śmietanę, rum i aromat do smaku, całość jeszcze raz wymieszać i nadziewać przygotowane rożki. Wykonanie ciasta: Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru- odstawić. Mąkę usiekać z tłuszczem, dodać jajko, żółtka, drożdże, śmietanę ( 2 łyżki śmietany odłożyć) , cukier waniliowy. Zagnieść ciasto (jeżeli jest za twarde to dodać

Tradycyjna Kuchnia
Bułeczki z budyniem 184

Jakoś nie mogę się przestawić z ciasta drożdżowego na inne wypieki, ale rodzince tak posmakowały, że zażyczyły sobie buły z budyniem. Więc co innego miałam zrobić, musiałam chcąc, czy nie chcąc je upiec. Były już na blogu buły, były z dżemem, kruszonką, oraz manną, więc teraz czas na budyń. Bułeczki wyszły smaczne, mięciutkie i nie za słodkie. Może(...)końcu za pieczenia świąteczne, już nie mogłam się tego doczekać :). A więc i oto przepis na budyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry). Składniki: (na ok.10 sztuk) Ciasto: 3 szklanki mąki 40 g drożdży łyżeczka soli 5 łyżek cukru 250 ml ciepłego mleka 4 łyżki oleju Nadzienie: Budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka) 350 ml mleka roztłuczone

Moje pyszne gotowanie
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 232

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami... Domowej roboty, pszenny chleb drożdżowy. O złocistej, chrupiącej skórce i miękkim środku. Z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki. Komu kromkę? Zapraszam!   Składniki: 650 g mąki pszennej; 50 g suszonych pomidorów (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia; 1/4 drobno posiekanej natki pietruszki; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki oliwy/oleju ze słoika z suszonymi(...)miski. Chleb można również upiec w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12x34 cm (objętość 2 litry). W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka/haków do ciasta drożdżowego. Oprószenie pomidorów mąką zapobiega ich opadaniu na dno chleba. Źródło:   Galeria Potraw

Gospodyni Miejska
Bliny bezglutenowe z kawiorem z grzybów leśnych 136

pokrojone grzyby. Smażyć na małym ogniu przez 4-5 minut po czym dodać sól, pieprz, skórkę oraz sok z cytryny. Kontynuować smażenie do momentu, aż grzyby będą miękkie. Kiedy ciasto drożdżowe jest już wyrośnięte można zacząć smażyć bliny. Rozgrzać patelnię z powłoką nieprzywierającą. Kiedy patelnia jest już gorąca łyżką stołową wykładać bliny. Jedna łyżka równa się jedna blina. Bliny smażyć(...)tłuszczu na patelni nieprzywierającej. Jeśli nie macie takiej patelni wysmarujcie standardową patelnie odrobina oleju. W zależności od rodzaju użytej mąki będziecie potrzebować pomiędzy 30 a 35 dkg mąki. Ciasto przed dodaniem ubitych białek powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nie jestem Wam w stanie podać czasu potrzebnego na usmażenie grzybów. Zależy od od rodzaju grzybów, po które sięgniecie. Ja moje grzyby

mecooks
Bułeczki z domowym pesto pomidorowym 75

Chrupiące  bułeczki z domowym pesto pomidorowym. Pesto zrobiłam z suszonych pomidorów które sama suszę z dodatkiem oleju.       ciasto drożdżowe:   600 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 3 jajka + 1 jajko do posmarowania 30 ml oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli pesto bazyliowe:   15 pomidorów suszonych domowych 2 ząbki czosnku(...)zaczyn wyrośnie. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, wlewam resztę mleka letniego. Jajka ubijam z cukrem. Dodaję do składników. Całość wyrabiam robotem, na końcu wlewam olej i dalej wyrabiam. Ciasto przekładam na stolnicę i wyrabiam jeszcze rękoma około 10 minut aż przestanie się kleić i utworzą się pęcherze. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę aż podwoi objętość

wesoła kuchnia
Drożdżówka z rabarbarem i kruszoną 136

zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Ciasto drożdżowe: 50 dkg mąki pszennej 12 dkg cukru pudru 13 dkg margaryny bez soli 2 całe jajka 2 żółtka 200 ml letniego mleka 4 dkg drożdży 1 opakowanie cukru waniliowego(...)kubku w letnim mleku rozpuścić drożdże. Margarynę rozpuścić a następnie wystudzić (ma być płynna ale chłodna). Do ubitych z cukrem jajek dodać drożdże rozpuszczone w mleku oraz mąkę. Wyrabiać ciasto przez 4 do 5 minut po czym dodać rozpuszczoną margarynę. Kontynuować wyrabianie przez kolejnych 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją

mecooks
Szneki z glancem 195

drugim i być może dlatego dla mnie to region sznek z glancem, czyli zwiniętych w ślimaki drożdżówek z lukrem. Pewnie co gospodyni, to inny przepis, jak to bywa z ciastem drożdżowym 😉😊 To co łączy wszystkie szneki, to sposób skręcania i polanie glancem, dzięki czemu drożdżówki dłużej zachowują wilgoć, choć zwykle znikają zaraz po upieczeniu 😉😋 Składniki (na 16 małych sztuk): Szneki(...)ciepłego mleka. Wymieszać wszystko w dołku i zostawić na kilka minut. Jajka rozbełtać w miseczce. Gdy drożdże się namnożą, dodać do nich resztę cukru, jajka i masło. Wyrobić ciasto, dolewając resztę mleka. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, więc może się okazać, że nie użyjemy całej ilości mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania