ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:26/1038)

Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką 290

Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką to klasyczne ciasto drożdżowe wzbogacone o wiórki kokosowe, które znajdują się zarówno w samym cieście, jak i w słodkiej kruszonce. Dzięki dodatkowi kefiru ciasto nie jest suche po upieczeniu, a także nie czerstwieje tak szybko jak klasyczna drożdżówka. Śliwki idealnie komponują się smakowo z wiórkami kokosowymi, ale możecie wykorzystać do tego ciasta inne(...)sobą połączone) - jeśli owoce są mokre lub bardzo soczyste, osuszyć je - na wyrośniętym placku ułożyć dość gęsto koło siebie śliwki skórką do dołu - wierzch placka posypać kokosową kruszonką - ciasto drożdżowe piec w 180-190 stopniach przez około 40-45 minut lub do zrumienienia i tzw. suchego patyczka Zwróćcie uwagę na to, jakie owoce układacie na cieście. Jeśli są duże, ciężkie

Smakołyki Bereniki
Ciasto drożdżowe z jagodami - bez wyrastania! 202

Jakie ciasta najbardziej kojarzą Wam się z dzieciństwem? Bo u mnie na pierwszym miejscu zdecydowanie znalazłoby się ciasto drożdżowe;) Mama zawsze piekła taką wielką blachę drożdżówki, której połowa znikała dosłownie w oka mgnieniu... Najbardziej lubiłam zapach ciasta drożdżowego, który czuć było w całym domu:) Jeszcze milej wspominam wypiekanie pączków na Tłusty Czwartek. to zadanie z kolei należało do mojej babci(...)uwielbiałam podglądać jak babcia w tempie dla mnie nie do ogarnięcia tworzy piękne, zgrabne pączki:)) Też macie takie wspomnienia? Na pączki jeszcze przyjdzie czas, a wracając do ciasta drożdżowego, odnalazłam przepis mamy, zmieniłam jedynie sposób wyrastania ciasta, a raczej po prostu całkowicie ominęłam ten etap. Dodałam za to 40 minut pieczenia w temp. 45stopni. Ciasto nie straciło nic na smaku

Z miłości do słodkości
Ciasto kleks z Ziemi Chebskiej 83

Ziemi Chebskiej. To różnorodność smaków zamknięta w jednym cieście. Czarne kleksy powideł śliwkowych i białe kleksy twarogu sprawiają, że ciasto ma interesujący wygląd i zaskakuje smakami. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 3,5 dag drożdży 1/3 szklanki cukru ¼ litra letniego mleka 100 g masła 1 jajko 1 szczypta soli Składniki na masę makową: ½ litra mleka 1 szczypta soli(...)łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 200 g powideł 1 łyżka rumu Składniki na kruszonkę: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 80 g masła 2 garście migdałów w słupkach Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru, odrobiną letniego mleka i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, cukier, mleko, jajko i sól. Mieszamy. Masło rozpuszczamy i dodajmy

Słodki sentyment
Ciasto kleks z Ziemi Chebskiej 98

Ziemi Chebskiej. To różnorodność smaków zamknięta w jednym cieście. Czarne kleksy powideł śliwkowych i białe kleksy twarogu sprawiają, że ciasto ma interesujący wygląd i zaskakuje smakami. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 3,5 dag drożdży 1/3 szklanki cukru ¼ litra letniego mleka 100 g masła 1 jajko 1 szczypta soli Składniki na masę makową: ½ litra mleka 1 szczypta soli(...)łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 200 g powideł 1 łyżka rumu Składniki na kruszonkę: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 80 g masła 2 garście migdałów w słupkach Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru, odrobiną letniego mleka i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże, cukier, mleko, jajko i sól. Mieszamy. Masło rozpuszczamy i dodajmy

Słodki sentyment
Rogaliki z marcepanem półfrancuskie 107

drożdżowego, wystarczy je razem złożyć, kilka razy rozwałkować i mamy prawdziwe ciasto półfrancuskie, ciasto tak przygotowane nie wymaga wyrastania, oraz chłodzenia. Zawsze mam w lodówce gotowe ciasto francuskie i ciasto drożdżowe, tak w razie w…, gdy Piotrka najdzie ochota na coś słodkiego, gdy przyjdą niespodziewani goście, albo gdy 11 listopada, oprócz Święta Niepodległości są imieniny Marcina i w naszej Wielkopolsce(...)były idealne do obsypania już upieczonych rogalików po lukrowaniu. Polecam też przepis na rogali ze śliwkami Składniki na 14 rogalików półfrancuskich z marcepanem: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 arkusz ciasta drożdżowego marcepan w kostce cukier puder + sok z cytryny do przygotowania lukru karmelizowane orzeszki laskowe do posypania rogalików Lukier cytrynowy: sok z połowy cytryny + cukier puder w takiej ilości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 177

Ciasto drożdżowe to coś co uwielbiam piec zwłaszcza jesienią i zimą Najlepsze jeszcze do zjedzenia tego samego dnia, bo kto może oprzeć się cudownemu zapachowi świeżej, pachnącej drożdżówki? Poniżej mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką Składniki: – 2 1/2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka – 1/2 szklanki mleka – 1/2 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy(...)masło. Wszystko ucierać palcami aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie i wstawić do piekarnika . Piec w piekarniku ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić, Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Mini pizza 149

Taka pizza jest idealna na spotkania w gronie przyjaciół. Pyszne ciasto drożdżowe i nadzienie. Przepis ten mam od wieków. Jest to jedno z pierwszych ciast drożdżowych jakie robiłam. Ciasto drożdżowe – do miski dodać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, drożdże pokruszyć. Zagnieść ciasto na gładką sprężystą masę. Miskę wysmarować olejem i włożyć wyrobione ciasto. Przykryć folią spożywczą. Zostawić w ciepłym

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem 128

dobrze komponuje się ze słodkimi truskawkami i kwaśnym rabarbarem. Serdecznie polecamy. Udostępnij Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – składniki Owoce: 300 g truskawek 300 g rabarbaru 1 łyżka cukru Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 3 żółtka 70 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 / 3 łyżeczki soli(...)masła skórka starta z połowy cytryny Kruszonka: 50 g mąki krupczatki 50 g mąki pszennej 50 g masła 50 g cukru Dodatkowo: 1 jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzane do ok. 30 o C mleko, wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce

niecodziennikpary
DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI 127

ukrywać, że to właśnie wszystkie drożdżowo-glutenowe wypieki kocham bezgraniczną miłością! Klasyczne ciasta drożdżowe z owocami i chrupiącą kruszonką, drożdżówki zaplatane z masą makową , serem , albo świeżymi, sezonowymi owocami, drożdżowe wypieki w wersji słonej albo wytrawnej czy też chrupiące paluchy z ulubionym żółtym serem. Ciasto drożdżowe nie ma przede mną tajemnic i nie będę ukrywać , ze moim wielkim marzeniem jest(...)nauczyć się piec chleby – drożdżowe , na zakwasie, z ziarnami i bez – takie, które wspominam z dziecięcych lat. Zapach ciasta drożdżowego zawsze kojarzy mi się i będzie kojarzył z dziecięcymi latami. Już kiedyś mówiłam Wam, ze moja babcia miała piec chlebowy, w którym co sobotę wypiekała wielkie bochenki chleba dla całej rodziny. Puszyste i delikatne w środku

Ostra na Słodko
Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem 139

Początkowo z niedowierzaniem podchodziłam do tego przepisu, bo czy ciasto drożdżowe może się udać bez wyrabiania? Ano to jest dowód na to ze może. Tydzień temu przedstawiałyśmy sypaną szarlotkę a dziś sypane ciasto drożdżowe. Wystarczy wszystkie składniki wsypać w przedstawionej kolejności do miski i po upływie kilku godzin wymieszać.  To z pewnością najprostsze ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek robiłam. Zachęcona(...)pierwszym sukcesem w jego przygotowaniu zrobiłam je już kilkakrotnie, z różnymi dodatkami i za każdym razem wyszło. Ciasto jest puszyste, delikatne i mięciutkie, zdecydowanie godne polecenia! Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem  SKŁADNIKI: Na ciasto: 80 g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 250 ml ciepłego mleka 250 ml oleju 5 jajek 5 szklanek mąki 10 g cukru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżówki z serem i truskawkami 99

apetytem zajadać. Jeżeli Wy także przepadacie za truskawkami, to musicie spróbować takich drożdżówek – puszystych, aromatycznych i ze świeżymi ulubionymi owocami. Składniki na drożdżówki z serem i truskawkami Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 4 g drożdży instant 2 łyżki cukru 1 szczypta soli 1 żółtko 1 / 2 szklanki mleka skórka starta z 1 cytryny 1 małe opakowanie cukru wanilinowego(...)białego sera 1 żółtko 3 płaskie łyżki cukru 50 g miękkiego masła skórka starta z 1 / 2 pomarańczy (opcjonalnie) 2 płaskie łyżki śmietany 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę pszenną, wymieszać ją z drożdżami. Wlać mleko, dodać żółtko, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Całość wymieszać drewnianą

niecodziennikpary
Drożdżowy wieniec z makiem 83

masła 500 g mąki pszennej tortowej 1 jajko 1 żółtko spora szczypta soli 500 g gotowej masy makowej HELIO z bakaliami Dodatkowo: 3 łyżki masła (60 g) do wysmarowania drożdżowego ciasta przed pieczenia SKŁADNIKI NA LUKIER: szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny, pomarańczy lub wody Do dekoracji: kandyzowana skórka z pomarańczy, suszona żurawina, rodzynki, posiekane orzechy PRZYGOTOWANIE: Zaczynam(...)masę makową. Zwijam ciasto wzdłuż dłuższego boku, powstaje rulon. Zostawiam je w tej formie przez 3 minuty. Po tym czasie przenoszę je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem tnę ciasto wzdłuż na pół. Nie nacinam od początku. Gdy powstaną dwa kawałki, zwijam obie połówki ciasta na przemian, następnie formuję wieniec łącząc końce ze sobą. Ciasto smaruję 3/4 roztopionego masła

Zasmakuj Kuchni
Najlepsze wegańskie jagodzianki 152

Najlepsze wegańskie jagodzianki, które musisz wypróbować tego lata. Tak to ten przepis Testowałam już wiele pomysłów na wegańskie ciasto drożdżowe, ale ten najlepiej pasuje do jagodzianek Nie wiem, czy istnieją osoby, które nie lubią jagodzianek, ale dla mnie to obowiązkowy wypiek każdych wakacji. Pamiętam, że gdy byłam w podstawówce pieczenie jagodzianek zaczynało się od zbierania jagód Potem było przebieranie(...)takie łatwe, bo trzeba było stosować się do wielu zasad, między innymi: nie krzyczeć, nie otwierać okien, nie robić przeciągu i być cierpliwym. Wszyscy to po to, aby ciasto drożdżowe wyrosło idealnie Gdy byłam dzieckiem wydawało mi się to bez sensu, ale dziś wiem, że ten cały rytuał wokół ciasta drożdżowego miał sens. Sprawiał nie tylko, że ciasto lepiej wyrastało

365 dni dookoła kuchni
Rosyjskie ciasto smetannik – ciasto śmietanowe. Сметанник 449

Rosyjskie ciasto śmietanowe jest bardzo proste i efektowne – połączenie klasycznego ciasta drożdżowego ze śmietanowym nadzieniem wygląda i smakuje obłędnie. Wnętrze smetannika smakiem przypomina sernik, a konsystencją – sernik nowojorski lub bardzo gęsty budyń. To pyszny i prosty sposób na to, żeby pospolita, gęsta i kwaśna śmietana błyszczała jak gwiazdy na Soborze Wasyla. To ciasto można przygotować w formie na tartę, klasycznej(...)Spienione, pracujące drożdże wlewamy do mąki, dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło i sól. Wbijamy jajko i wszystko w misce mieszamy. Ciasto wyrzucamy z miski na podsypany mąką blat i zarabiamy drożdżowe ciasto. Jeśli będzie bardzo kleić się do rąk, w czasie zagniatania podsypujemy je jeszcze odrobiną mąki – starajcie się nie zużyć więcej niż dodatkowe 50g mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski

Karo in the Kitchen
Rosyjskie ciasto smetannik – ciasto śmietanowe. Сметанник 227

Rosyjskie ciasto śmietanowe jest bardzo proste i efektowne – połączenie klasycznego ciasta drożdżowego ze śmietanowym nadzieniem wygląda i smakuje obłędnie. Wnętrze smetannika smakiem przypomina sernik, a konsystencją – sernik nowojorski lub bardzo gęsty budyń. To pyszny i prosty sposób na to, żeby pospolita, gęsta i kwaśna śmietana błyszczała jak gwiazdy na Soborze Wasyla. To ciasto można przygotować w formie na tartę, klasycznej(...)Spienione, pracujące drożdże wlewamy do mąki, dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło i sól. Wbijamy jajko i wszystko w misce mieszamy. Ciasto wyrzucamy z miski na podsypany mąką blat i zarabiamy drożdżowe ciasto. Jeśli będzie bardzo kleić się do rąk, w czasie zagniatania podsypujemy je jeszcze odrobiną mąki – starajcie się nie zużyć więcej niż dodatkowe 50g mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania