ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:19/1038)

120. Trafiony, zatopiony czyli: drożdżowy topielec. 302

należy lecz TRZEBA jeść(dużo jeść).. taka to już jest ta tradycja.  Dzisiaj, nieco spóźniony post, który miał pojawić się tuż przed Wielkanocą, jednak uznałyśmy, iż ten rodzaj ciasta drożdżowego każdy powinien koniecznie znać, poznać, a już na pewno skosztować. Topielec . Nazwa wywodzi się od techniki przygotowania, a mianowicie zatapiania ciasta w zimnej wodzie w procesie rośnięcia. Owinięte lnianą(...)ściereczką, delikatne, pulchne ciasto drożdżowe podczas "kąpieli" w garnku lub głębokiej misce pochłania tlen zawarty w wodzie przez co bardzo efektywnie rośnie, a tym samym wzrasta porowatość jego struktury. Wpływa to bardzo korzystnie na smakowitość - na pewno różnicę zauważyliby wszyscy faworyci ciasta drożdżowego.  My jedną część naszego zatapianego ciasta polałyśmy lukrem na bazie cukru pudru i cytryn oraz posypałyśmy

Symfonia Smaków
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 123

najlepszy przepis na ciasto drożdżowe jaki kiedykolwiek robiłam, a świadczy o tym fakt, że aby zrobić zdjęcie musiałam specjalnie zachować kawałek, zniknął by na pewno dużo wcześniej. Ciasto to zrobicie też z innymi owocami, polecam Wam truskawki czy śliwki. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: –  ciasto kruche z rabarbarem –  ciasto czekoladowe z gruszkami –  tort czekoladowy(...)cieście –  biszkopt z truskawkami –  sernik z malinami –  szybki biszkopt z rabarbarem –  sernik z porzeczkami –  sernik z jagodami –  biszkopt z jabłkami –  prosta szarlotka CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE: – 480 g mąki pszennej – 2 opakowania (14-16 g) suchych drożdży (lub 30 g drożdży świeżych) – 250 ml ciepłego

nietylkopasta.pl
Przepisy na słodkości 2216

owocami  Brazylianka Brownie piernikowe  Chlebek bananowy Chlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3Bit Ciasto balowe Ciasto Bounty Ciasto cappuccino Ciasto chałwowe Ciasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżki Ciasto czekoladowe Ciasto drożdżowe z ananasem Ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką  Ciasto drożdżowe z rabarbarem Ciasto Gargamel Ciasto kakaowe ze śliwkami Ciasto Kruszynka / Niebo Ciasto kubusiowe Ciasto(...)truskawkami Ciasto z truskawkami i jogurtową piank Ciasto z rabarbarem  Ciasto z rabarbarem II Ciasto z rabarbarem i budyniem Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką Ciasto z truskawkami i pianką Drożdżowy mazurek królewski Fale Dunaju z galaretką  Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serową   Fale Dunaju z wiśniami Jabłecznik Jabłecznik hiszpański Jabłecznik słoneczny Jabłecznik z różową

Kuchnia domowa Ani
Norweskie bułeczki cynamonowe 100

minut w ciepłym miejscu. Ciasto urosło jak szalone, ale zmieniło też nieco swoją konsystencję. Było bardziej zwarte i łatwiejsze we współpracy. Podsypałam stolnicę mąką, położyłam ciasto, zaczęłam wałkować i, ku mojemu zdziwieniu, problemy z ciastem się skończyły – dało się rozwałkować na piękny, sprężysty placek. Uczciwie Was uprzedzam – na początku ciasto klei się i przelewa przez ręce(...)deser, wypieki Kuchnia norweska Słowo kluczowe bułeczki, bułki maślane, ciasto drożdżowe, cynamon, cynamonowe bułeczki, drożdże, drożdżowe, drożdżowe ślimaczki, drożdżówki, słodkie bułki Całkowity czas przygotowania 1 hour 45 min. Porcje 20 bułeczek Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Sprzęt Forma do pieczenia o wymiarach 33×24 cm Papier do pieczenia Składniki Ciasto 600 g mąki pszennej 100 g cukru 45 g świeżych drożdży

Na-talerzu.pl
Bomboloni. Włoskie pączki z kremem pâtissière 61

Warto więc pamiętać o najważniejszych zasadach, dzięki którym zrobicie idealne ciasto drożdżowe . Pełen pakiet wskazówek znajdziecie w moim poradniku na temat wypieków drożdżowych , ale poniżej podrzucam Wam 3 najważniejsze zasady , dzięki którym Wasze pączki z kremem pâtissière wyjdą perfekcyjnie: Składniki w temperaturze pokojowej . To kluczowa zasada podczas przygotowania ciasta drożdżowego. Zawsze wyjmujcie wszystkie składniki z lodówki – zwłaszcza jajka(...)zrobić swoją. Puszyste, sprężyste, miękkie ciasto uzyskamy tylko wtedy, gdy dobrze je zagnieciemy. Mikserem planetarnym zagniatam drożdżowe zazwyczaj ok. 10 minut (ciasta z mocniejszą mąką, jak to ciasto na bomboloni, nawet 15 minut). Spokojne wyrastanie.  Ciasto drożdżowe, tak jak to ciasto na pączki bomboloni , powinno wyrastać w ciepłym miejscu, bez przeciągów, aż podwoi swoją objętość. To oznacza, że jeśli

Na-talerzu.pl
Babka drożdżowa 95

mają swoje wyjątkowe ciasta i tak Boże Narodzenie ma na przykład, pierniki i makowce , tłusty czwartek pączki i faworki , a Wielkanoc mazurki i serniki … Zapytacie, a co z ciastem drożdżowym? Odpowiedź jest prosta ciasto drożdżowe to punkt obowiązkowy każdych świąt bez wyjątku! Wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez lukrowanych bab drożdżowych, więc dziś będzie o babach właśnie(...)Druga babka to babka ponczowa, która po upieczeniu zażywa kąpieli w aromatycznym ponczu rumowym. Która lepsza? Na to pytanie nie odpowiem, sami musicie spróbować i wybrać! Sukcesem do udanego ciasta drożdżowego jest długie wyrabianie ciasta, bo to dzięki długiemu wyrabianiu babka jest bardzo delikatna i lekka. Można odnieść wrażenie, że utkana jest z maleńkich pęcherzyków powietrza. Babka odpowiednio przechowana zachowa

SprawdzonaKuchnia.pl
KRANTZ Z KREMEM ORZECHOWYM – kuchnia Izraelska 169

nawet nie wiem jak opisać to słowami. To ciasto było …. było wręcz nieziemskie! Dobrze wiecie, że uwielbiam ciasto drożdżowe , a ciasto drożdżowe uwielbia mnie, ale nie sądziłam, że w połączeniu z kremem orzechowym stworzę coś tak absolutnie genialnego! GE-NIA-LNE-GO! Idealnie puszyste ciasto drożdżowe i obłędnie, orzechowo-waniliowy krem stworzyły połączenie, któremu absolutnie nikt się nie oprze

Ostra na Słodko
GRZEBYKI DROŻDŻOWE Z SEREM I DYNIĄ 178

Uwielbiam ciasto drożdżowe, zarówno na słodko, jak i wytrawnie...ale nie tylko lubię je jeść, lecz także robić - może nawet bardziej robić niż jeść 😉 Dawniej bałam się ciasta drożdżowego, może dlatego, że u mnie w domu rzadko się go robiło i trwało przekonanie, że jest trudne i kapryśne. Ale to nie prawda! Ciasto drożdżowe nie jest trudne, trzeba tylko spełnić(...)użyć też termometru. Najlepszym tłuszczem jest masło - rozpuszczone i schłodzone. I ostatni warunek to poświęcić mu czas i dać trochę ciepła, a takie ciasto na pewno się odwdzięczy 😉 Wyrabianie ciasta drożdżowego to dla mnie najlepsza czynność, można się przy okazji zrelaksować - ciasto wyrabiam powoli przez około 10 min., aż ciasto zrobi się gładkie, elastyczne i ciepłe w dotyku

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Przepis krok po kroku 167

Ciasto drożdżowe ze śliwkami     Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Składniki:   7 g drożdży suchych 150 ml mleka 3 jajka 200 g cukru 150 ml oleju roślinnego 600 g mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli 400 g śliwek     Kruszonka:   100 g cukru 200 g mąki pszennej 100 g masła Przygotowanie(...)piecz 60 minut.   Pamiętajcie nie jedzcie ciepłego bo Was brzuszek rozboli   Smacznego   Ciasto ze śliwkami przepis krok po kroku   Super proste ciasto drożdżowe? Odpowiedź jest prosta: Ciasto ze śliwkami Banalne i super wyrośnięte, przepis idealny dla osób które do tej pory bały się ciast na drożdżach.   Receptura

kuron.com.pl
Razowe ciasto orkiszowe drożdżowe z owsianą kruszonką 185

Ciasto drożdżowe z kruszonką to taki klasyk znany chyba wszystkim Ale czy można upiec zdrową, pełnoziarnistą drożdżówkę, bardziej fit i bez mąki pszennej? Jasne, że tak. Ja od lat zamiast pszennego ciasta robię orkiszowe z mąki razowej. Oczywiście w sezonie letnim obowiązkowo piekę ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. W tym roku powstały trzy wersje – z truskawkami, rabarbarem(...)jestem zdecydowanie za tymi z mnóstwem owoców. Wolę zrobić cieńsze ciasto i wzbogacić je truskawkami i rabarbarem w dużej ilości. Nie ograniczajmy się i zróbmy prawdziwie letnie, pyszne drożdżowe ciasto “na bogato”! Kulisy powstawania tych pyszności pokazałam na insta stories, więc jeśli jeszcze nie obserwujecie mnie na instagramie to zachęcam do nadrobienia zaległości Możecie tam zobaczyć, czy ciasto

Fitkot
Wegańskie drożdżowe ciasto z karmelizowaną dynią pod orzechową kruszonką 157

poprzednim poście nauczyłam Was robić idealne ciasto drożdżowe, a dziś z okazji długiego weekendu przepis na dużą blachę ciasta drożdżowego, które wystarczy na te wolne dni. Ciasto jest nie za słodkie, ale miękkie i wilgotne dzięki dyni. Idealne po popołudniowej herbatki po spacerze w te mrozy Składniki : ciasto wg przepisu około 40 g obranej dyni kruszonka: 50 g zimnego oleju(...)cukru 50 g orzechów u mnie włoskie ale mogą być dowolne, a nawet słonecznik 50 g mąki (dowolnej) 2 łyżki cynamonu łyżka mielonego imbiru szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotuj ciasto drożdżowe z poprzedniego przepisu. Obraną dynię pokrój na grubość nie większą nić pół centymetra i na kawałki około 3×3 cm. Na dużej patelni rozpuść połowę oleju kokosowego

greenscarf
La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 214

Dzień dobry, Bardzo lubię przygotowywać wypieki z ciasta drożdżowego. Kiedyś myślałam, że wyrabianie drożdżowego ciasta jest strasznie trudne, ale jest to bardzo proste zajęcie, wymaga od nas jedynie poznania kilku zasad oraz cierpliwości, bo ciasto drożdżowe musi mieć czas, aby niespiesznie wyrosnąć. Tak, jak drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami, przygotowane przeze mnie w sobotnie popołudnie według przepisu Marleny(...)sycący posiłek, który można zjeść na zewnątrz. My możemy przygotować je na piknik, na drugie śniadanie, wziąć do pracy czy w podróż.  Z podanych niżej składników wychodzi świetnie ciasto drożdżowe - pulchne, mięciutkie i bardzo smaczne. Takie ciasto możemy wykorzystać też do przygotowania focacci, pizzerinek, cebulaków. Poniższe zasady przygotowywania ciasta są takie same, jak dla innych rodzajów ciasta drożdżowego

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z borówkami i białą czekoladą! 157

Ciasto z borówkami i białą czekoladą!  Ostatnio dużo piekę ciast drożdżowych, lubię zapach pieczonego ciasta w domu. Powoduje, że wytwarza się miła i relaksacyjna atmosfera, wracam myślami do domu rodzinnego i zawsze, ale to zawsze poprawia mi się humor. Drożdżowe ciasto piekłam już wiele, wiele razy. Ale muszę Wam powiedzieć i to z nieskrywanym zaskoczeniem, że ciasto z wypiekacza(...)które zrobiłam (było to ciasto z porzeczkami), więc upiekłam drugie ciasto tym razem z borówkami. I ciasto z wypiekacza, jest bardziej wilgotne, myślę, że można je porównać do wypieku ciasta drożdżowego z piekarnika parowego. Jeśli tylko macie możliwość pieczenia ciasta drożdżowego właśnie w wypiekaczku dla chleba to polecam Wam ten sposób. Ja używam wypiekacza marki Panasonic i bardzo

SMYKWKUCHNI
Wytrawny wieniec drożdżowy z kurczakiem i pieczarkami / Chicken and Mushroom Pizza Wheel 91

Wytrawny wieniec drożdżowy z kurczakiem i pieczarkami (pizza zawijana)  Wieniec drożdżowy z kurczakiem i pieczarkami to świetny pomysł, jeśli szukacie przepisu na przekąski na imprezę . Kurczak w cieście drożdżowym to alternatywna pizza zawijana , idealna do dzielenia. Wszyscy znamy wieńce na słodko (na przykład wieniec drożdżowy z serem, makiem, cynamonem czy nutellą), ale wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem jest zdecydowanie(...)warte wypróbowania. Zobaczcie, jak łatwo przygotować zawijaną pizzę na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Kurczak z pieczarkami w cieście drożdżowym smakuje podobnie jak pizza - mój wieniec drożdżowy możecie traktować jak puszystą, zawijaną pizzę na grubym cieście , bo do wieńca pasują w zasadzie wszystkie dodatki, które ułożylibyście na niej. Jeśli nie lubicie szpinaku, możecie go pominąć

Lekcje w kuchni
Łatwe bułki drożdżowe z cynamonem 239

Miałam upiec palmiery , jednak w sklepie zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego.  Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki. Formowanie bułki. Przy wgniataniu trzonka drewnianej łyżki w ciasto, boki bułki wywijają się.  Uformowana bułka(...)Składniki: arkusz gotowego ciasta drożdżowego (450 g) 8 płaskie łyżki drobnego cukru 3 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl. siekanych orzechów włoskich lub laskowych 50 g masła (1/4 kostki) 1 jajko - do posmarowania bułek Przygotowanie: Rozwinąć zrolowany arkusz  ciasta drożdżowego . Rozpuścić masło, gdy lekko przestygnie posmarować ciasto drożdżowe. Następnie całą powierzchnię ciasta  posypać  cukrem, cynamonem i orzechami .  Posypkę

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania