ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:35/1038)

Budyniowe ciasto ze świeżymi malinami 140

Klasyczne ciasto drożdżowe połączone z delikatną masą budyniową o smaku śmietankowym i orzeźwiającymi słodko-kwaskowymi świeżymi malinami to doskonała propozycja sezonowego ciasta z owocami. Składniki: Ciasto drożdżowe 460g mąki pszennej 130g masła extra 2 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 45g świeżych drożdży szczypta soli Masa budyniowa: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 żółtka 3 łyżki cukru Kruszonka(...)mąki pszennej 40g cukru 40g masła ekstra Dodatkowo: 400g malin masło do wysmarowania formy kasza manna do posypania formy cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: 1. Ciasto drożdżowe W mleku rozrobić drożdże i cukier, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć w folię

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżowy jabłecznik z mascarpone 128

podniebienia swoje i całej rodziny, a wiadomo, że w kwestii słodkości są gusta i guściki. Brzmi znajomo? Właśnie dla Was jest dzisiejszy przepis! Prawdziwe ciasto combo! :D Pyszne połączenie ciasta drożdżowego, sernika i jabłecznika! To tak jakby wziąć wszystko co najlepsze z tych trzech ciast i połączyć w jednym wypieku! Koniecznie wypróbujcie! Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki(...)Oetker "Wyborne serniki". Składniki: Na ciasto drożdżowe: 50 g masła lub margaryny 375 g mąki pszennej 7 g (torebka) suszonych drożdży 50 g cukru Szczypta soli 200 ml mleka Na masę serową: ok. 5-6 jabłek (w zależności od wielkości) 7 łyżek soku z cytryny 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej) 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej

MyCookBook.pl
Przepis na langosze 83

zapomnieć.   Co to jest langosz Tradycja związana z langoszem  jest bardzo stara. Kiedyś gdy Węgrzy wypiekali chleb w dużych piecach, każdy kawałek ciasta był na wagę złota. Wtedy to kawałki ciasta chlebowego, ciasta drożdżowego wypiekano w piecu aby móc zjeść na śniadanie. Później podobne kawałki  lub resztki zaczęto rzucać na tłuszcz. Zjadano z tym co akurat było(...)jeszcze dwa  trzy razy przerób ciasto. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 – 50 minut. Gdy ciasto już wyrośnie, wyłóż na blat oprószony mąką, chwilę wyrabiaj aby je odgazować. Następnie rozwałkuj na placek grubości około  1,5 – 2 cm. Przy pomocy miseczki, dużej filiżanki wytnij z ciasta drożdżowego kółka. Ponownie przykryj i pozostaw

Dieta moja pasja
Muffiny drożdżowe faszerowane 171

śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Są idealne do piwa. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakują wyśmienicie. Z tego przepisu przygotowałam 6 dużych muffinów. W drożdżowym cieście zrobiłam małe wgłębienie i tam nałożyłam farsz przygotowany z pieczarek, boczku, cebuli i żółtego sera.. Polecam też roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Muffiny drożdżowe faszerowane są smaczne(...)pizzy ok. 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym, ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i jeszcze chwilkę wyrabiamy. W czasie gdy ciasto wyrasta w piekarniku przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę i boczek w kostkę, przekładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ciasto drożdżowe bez wyrastania (!!!) z konfiturą. na żółtkach 168

Uwielbiam ciasto drożdżowe. Okej, piszę to za każdym razem... :) Mimo, że je taaaak uwielbiam, to ma jedną wadę... Domyślacie się już pewnie jaką? Czas oczekiwania aż wyrośnie... Ale teraz jest na to rada! Upieczcie ciasto z tego przepisu! Mieszamy wszystkie składniki i od razu wkładamy ciasto do piekarnika, gdzie rośnie jak szalone :) I co? Oszczędzamy około 3 godzin :) Uwielbiam obserwować(...)ciasto drożdżowe wyrasta w misce, jest w tym coś cudownego, ale ten przepis jest równie cudowny :) A ciasto nic a nic nie traci na smaku. W dodatku zrobiłam je z użyciem samych żółtek, dzięki czemu ma piękny kolor :) Na wierzchu rozsmarowałam konfiturę porzeczkową od Luks Pomady i oczywiście posypałam ciasto kruszonką! ♥ CIASTO DROŻDŻOWE NA ŻÓŁTKACH, BEZ WYRASTANIA . Z KONFITURĄ

chili & sugar
Makowiec z orzechami i rodzynkami 55

kolejny muszę stwierdzić, że nie umiem piec ciast drożdżowych. To ciasto miało być piękną roladą makową, jednak albo przepis na ciasto drożdżowe był do niczego, albo ja je zepsułam. Jeśli wiecie co źle zrobiłam proszę napiszcie mi komentarzach Wasze uwagi. Makowiec na szczęście zostało uratowane, a raczej przekształcone z rolady na zwykły placek z masą makową, więc nic się(...)ciasto i zmiksować całość. Na koniec dodać wystudzoną margarynę i jeszcze raz zmiksować. Odstawić do wrośnięcia na 1 – 2 godziny w ciepłe miejsce (do czasu podwojenia objętości). Masa makowa: Masę makową przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać do niej żółtko, kasę mannę i zmiksować. Białka ubić na pianę. Do masy makowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe wymieszać

KuchniaWeDwoje.pl
Baba Wielkanocna 86

skórką pomarańczy i rodzynkami namoczonymi w nalewce cytrynowej. Jak pewnie domyślacie się, ciasto jest bardzo aromatyczne , świeża skórka z cytryny dodaje wspaniałego aromatu. No i do tego aromat samego ciasta drożdżowego … coś wspaniałego! Dzisiejszą babę polukrowałam lukrem cytrynowym, ale możecie przygotować do niej polewę. Polewę z białej czekolady z dodatkiem śmietany 30% ze świeżą skórką pomarańczową, taka wersja również(...)baba drożdżowa taką, lubimy najbardziej, zapraszam! Print Baba Wielkanocna .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Koniecznie trzeba zrobić na święta. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, nalewka Prep Time 20 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 45 minutes Servings 14 Author Anna Ingredients 500 g mąki pszennej 70 g cukru 16 g cukru waniliowego

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki św. Marcina 94

dość mozolnej pracy przy „produkcji” rogali, ale mam dla Was wspaniałą wiadomość. Można zrobić je inaczej! Myśląc nad uproszczeniem marcińskich smakołyków wpadłam na pomysł przygotowania ich z ciasta drożdżowego takiego jak na cynamonowe bułeczki . Nadzienie oczywiście jest takie samo jak do rogali marcińskich. Czyli z białego maku, rodzynek, migdałów i orzechów. Kiedy ciasto już wyrośnie, wystarczy rozwałkować(...)wcześniejszych przepisów . Print Bułeczki św. Marcina .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Rogale Marcińskie w mniej skomplikowanej formie. Pyszne! Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, orzechy Prep Time 1 hour Cook Time 25 minutes Total Time 1 hour 25 minutes Servings 16 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 560 g mąki pszennej 60 g cukru

SprawdzonaKuchnia.pl
Świąteczny zawijaniec z piernikowym lemon curd 154

ciasto jest kwintesencją Świąt Bożego Narodzenia w moim domu. Uwielbiam smak piernika i cytryn. W ten sposób powstało cytrynowo - piernikowe nadzienie w postaci lemon curd. Obowiązkowo w drożdżowym cieście muszą pojawić się rodzynki i pachnące pomarańcze. Całość zwieńcza lśniący biały lukier. Ciasto jest obłędne w smaku. Czuć w nim całą magię nadchodzących Świąt. Dom przepełniony zapachem ciasta drożdżowego, pomarańczy, cytryn(...)korzennego piernika. Do tego ciepły koc, szklanka mleka, grono najbliższych, zapach choinki, blask światełek i świec. Czy można wymarzyć sobie lepszy obraz Świąt Bożego Narodzenia? Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 125 g margaryny lub masła 30 g świeżych drożdży ¾ szklanki ciepłego mleka Kilka kropel aromatu pomarańczowego Lemon curd: 50 g masła

VioletoweKucharzenie
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 168

moje drugie podejście do ciasta drożdżowego. Za pierwszym razem był widowiskowy zakalec. Teraz poszło mi znacznie lepiej :) Zapraszam na wersję ze śliwkami :) Składniki: 1 szklanka kefiru 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru łyżka cukru z wanilią 1/3 kostki masła 2 duże jajka 500 g mąki ok. 800 g śliwek   Kruszonka: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru 1/2 kostki(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do podwojenia objętości.  3. Składniki kruszonki siekamy a następnie zagniatamy. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta drożdżowego. 4. Wyrośnięte ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy dłonią, przekładamy na blaszkę o wymiarach 24 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło możemy

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI (mrożonymi) i kokosową kruszonką 282

Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje jesienią i zimą, już sam zapach pieczonego ciasta sprawia, że jesteśmy głodni. Ciasto to najlepiej zrobić ze świeżych owoców, jednak również wyrośnie i będzie pyszne, jeśli użyjemy owoców mrożonych. Na wierzchu oczywiście nie może zabraknąć kruszonki! W przepisie użyłam mąki orkiszowej, jednak możesz ją zamienić na pszenną. Zapraszam //   Składniki – ciasto: 3, 5 szklanki mąki

Via Gusto
Ciasto drożdżowe z owocami 66

ulubione. Zrobiłam z czereśniami, ponieważ jest sezon na czereśnie. Uwielbiamy je , to nasze smaki z dzieciństwa. Ciasto smakuje cudownie. Drożżówka jest bardzo aromatyczna, puszysta i fajnie wigotna dzięki owocom. Serdecznie polecam, a owoce można dowolnie zmieniać wg. uznania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto drożdżowe z owocami – składniki: 3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 60 dag drożdży(...)owoce. Wierzch psypujemy kruszonką. Pieczemy około 45- 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. W miom przypadku jest lukier, ponieważ bardzo lubimy dość mocno słodko, ale to już wg. uznania. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto drożdżowe z owocami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Bułki z ciasta drożdżowego z lodówki, przygotowane wieczorem 152

idealne sposób na przygotowanie bułek na rano. Normalnie gdybyśmy chcieli zrobić świeże bułeczki potrzebujemy kilka godzin. Te natomiast około 1 godziny. Przygotowanie ciasta drożdżowego w thermimix do naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać sól, cukier, łyżkę mąki, letnie mleko, temperatura 37 C, obroty 1, czas 2 minuty. Zostawić na 15 minut dodać wszystkie pozostałe składniki ciasta do naczynia miksującego. Wyrobić ciasto(...)soli, cukier i łyżkę mąki. Zalać letnim mlekiem, wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto jak każde drożdżowe ciasto na gładką i pulchną masę. Włożyć ciasto do dużego worka foliowego, musi być dużo miejsca wolnego, ponieważ ciasto napęcznieje w lodówce, zawiązać worek. Włożyć ciasto do lodówki.   Następnego

Kuchnia Pokoleń
Sypana drożdżówka 164

Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na sypaną szarlotkę . Dzisiaj zachęcam do przygotowania drożdżówki do której nie trzeba przygotowywać rozczynu ani wyrabiać ciasta drożdżowego! Prawda, że brzmi to cudownie :) ? Do poniższej drożdżówki możecie dodać dowolne owoce, np. rabarbar, śliwki, czy maliny. Madziu, bardzo dziękuje za przepis :) Składniki na dużą formę do pieczenia (20 x 40 cm): ciasto drożdżowe 1 kostka(...)zabrać się za przygotowanie kruszonki. Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać zimne masło. Za pomocą dłoni wyrobić kruszonkę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie wylać i równo rozsmarować ciasto drożdżowe. Na sam koniec ułożyć owoce (np. śliwki - brzuszkami do góry lub rabarbar podgotowany z cukrem). Całość posypać kruszonką. Piec około 30-40 minut. Ciasto powinno się z wierzchu zarumienić

Ugotować

Proponowane wyszukiwania