się cieszyć ciastami z owocami. Wprawdzie rabarbar to warzywo, jednak drożdżówką z nim w roli głównej otwieram sezon na owocowe wypieki :) Od jakiegoś czasu nie kombinuję za dużo z ciastem drożdżowym - stawiam na jeden, sprawdzony przepis i zmieniam tylko dodatki. Tak było i tym razem. Ciasto drożdżowe znane jest Wam np. z tego ( klik ) przepisu. Składniki na dużą blachę(...)Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 30 g drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 cukier waniliowy Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 150 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 1 kg rabarbaru (waga po obraniu) Ciasto drożdżowe: Przygotować zaczyn: mleko podgrzać w rondelku. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę
My simple kitchenPuszyste drożdżowe ciasto w kształcie gwiazdy, z pysznym farszem z maku z bakaliami. Bardzo efektowne i doskonałe w smaku. Już kiedyś mignęło mi gdzieś to ciasto, ale jak to w życiu bywa, jak nie przygotujesz od razu, to potem zapomnisz... Tym razem było inaczej. Natknęłam się na nie i od razu postanowiłam je upiec. I tak o to jest, piękna(...)czasochłonne, jak mogłoby się wydawać (całość zajmuje ok.2,5-3h), do tego pyszne w smaku. Warte każdej poświęconej mu minuty. Polecam, nie tylko na Święta :-) Składniki: Ciasto drożdżowe: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700 (lub pszennej tortowej) - 25g świeżych drożdży - 245g mleka (ok. 250ml) - 40g ksylitolu (lub cukru) - 20g cukru trzcinowego - 1 jajko - 60g masła - szczypta soli
Smaczne Zdrowesię już do zjedzenia chałki czy bułki. 🔄 Warianty Jeśli macie ochotę na wypróbowanie innych przepisów na chałki to znajdziecie je poniżej. Chałka Chałka z cukrem perlistym Krantz czekoladowy – ciasto drożdżowe 📖 Przepis Print Chałka drożdżowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosta chałka drożdżowa idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek. Poniższy przepis jest na dwie spore(...)chałki. Course Ciasta Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe Prep Time 20 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 45 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 600 g mąki pszennej 50 g cukru 190 ml mleka 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 2 duże jajka 1 sztuka żółtko 5 łyżek masła stopionego i przestudzonego, czyli około
SprawdzonaKuchnia.plwiecie miłością bezgraniczną kocham ciasto drożdżowe! Kojarzy mi się ( i pewnie nie tylko mi ) z takimi domowymi mamino-babcinymi wypiekami i domem pachnącym świeżym chlebem prosto z gorącego pieca. Takich dziecięcych wspomnień mam jednak wiele! Słodka karpatka, która mama piekła w piekarniku gazowym, a ja z bratem wyczekiwałam wpatrując się przez szybę w rosnące na cieście góry. Eklerki z nieziemsko(...)takie zwykłe drożdżówki! Są wyjątkowe nie dlatego, że włożyłam całe serce w ich przygotowanie, ale też dlatego, że połączyłam w nich właśnie te ulubione smaki dzieciństwa – puszyste ciasto drożdżowe, słodki krem karpatkowy i chrupiącą kokosową kruszonkę. Dobrze znane, tradycyjne smaki, ale przygotowane w zupełnie nowym niespotykanym dotąd wydaniu! Mama była zachwycona! Spróbujcie i Wy! Polecam! Ps. Przysmak z dyni
Ostra na Słodkobędą to „dmuchane” piórkowe chleby, a okazały się godnymi całkiem niezłej piekarni ). Teraz przyszła pora wypróbować MIX B- Bread Mix – Bezglutenowy mix do pieczenia chleba i ciasto drożdżowych. W swoim składzie zawiera : skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, białko łubinu , dekstroza, błonnik jabłkowy, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza, sól. Można z niego upiec chleb, bułeczki, placki, drożdżówki nie rezygnując z ulubionego(...)smaku i zapachu ciast drożdżowych! Ja postawiłam na bułeczki/ drożdżówki z serem i rodzynkami. Pomysł okazał się strzałem w 10! Nie wiem czy to zdrowo, ale zniknęły jeszcze gorące! Spróbujcie i Wy! Ps.konsystencja ciasta nie jest dokładnie taka sama jak w przypadku tradycyjnych wypieków drożdżowych. Są troszeczkę bardziej”zwarte” i bardziej twarde – ale gwarantuję Wam, że równie
Ostra na Słodkogrillu. Nie wiedziałam jednak co sprawdzi się najlepiej, to znaczy upiecze się na grillu w tym samym czasie co łosoś. Pod uwagę brałam ciasto francuskie, ale ostatecznie postawiłam na ciasto drożdżowe, gdyż samodzielnie można je przygotować i doprawić według własnego uznania np. ziołami prowansalskimi i dużą ilością czosnku. Sam łosoś został skromnie przyprawiony, aby nie zagłuszyć jego prawdziwego smaku(...)Paskiem ciasta drożdżowego owinęłam łososia i grillowałam na elektrycznym grillu. Byłam mile zaskoczona tym, że ciasto zachowało swoją formę, upiekło się i lekko zarumieniło. Sam łosoś w środku chrupiącego ziołowego ciasta pozostał wilgotny i aromatyczny. Myślę, że ciasto stworzyło pewną izolację dla cudownego łososiowego smaku, który w nim pozostał. Danie podałam z sałatą miodową
Jadło i czytadłoNigdy tego nie ukrywałam: jestem wielbicielką drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy(...)Mówię Wam, niebo w gębie ! Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką Proporcje na formę o wymiarach 30 x 12 cm Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto: 400 g mąki pszennej 550 40 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 75 g cukru 135 ml letniego mleka 1 łyżka domowej esencji waniliowej 50 g roztopionego masła
Kulinarne przygody GatityŻółciutkie, mięciutkie, pachnące jesienią – dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami, które smakuje nawet 5ego dnia, rośnie w nocy i przypomina babcine wypieki. Pulchne, wilgotne, miękkie, a dodatek kruszonki to już śwlieczka na tym torcie! Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami Tortownica o średnicy 24 cm lub … Artykuł Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami pochodzi z serwisu
Flymetothespoontradycyjne hod-dogi. Pyszne i szybkie w przygotowaniu – ciasto nie wymaga wyrastania. My je uwielbiamy. Takie domowe bułki z parówką, to idealny pomysł na śniadanie czy kolacje. Śmiało można je zabrać ze sobą do pracy, a nawet w trasę. Sprawdzają się też na przyjęciach. Spróbujcie. Składniki: Składniki na ciasto drożdżowe: około 300 g mąki + do podsypania 0,5 szklanki(...)wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. W razie potrzeby podczas wyrabiania dodajemy więcej mąki (uwaga! nie dodajemy jej za dużo, aby ciasto nie wyszło zbyt twarde). Parówki kroimy na pół lub na 3 kawałki. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Kroimy na prostokąty. Na każdym układamy kawałek parówki. Parówki zawijamy w ciasto, zagniatamy końcówki, tak by powstały podłużne bułeczki
Słodkie okruszkiPuszysta chałka drożdżowa to ciasto, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie wigilii. U mnie w domu nie było takiej tradycji, ale myślę że warto poznać tajniki na przygotowanie chałki drożdżowej, ponieważ jest ona tak pyszna, że trudno jej się oprzeć, a nawet(...)się jej zjeść świeżej to później taka chałka maczana w mleku i jajkach, usmażona jest niesamowitą propozycją śniadaniową. Pyszna puszysta chałka sprawdza się przede wszystkim dla dzieci. One uwielbiają ciasta drożdżowe. Chałka drożdżowa z kruszoną smakuje wybornie, szczególnie ze szklanką zimnego mleka! Poezja.. Potrzebujemy: Ciasto drożdżowe: 40 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 50 g cukru 1 opakowanie
MamaOskarkaCiasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy(...)Jeśli według Was jest za mało słodkie dodajcie cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni. Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto wykładamy masę makową i zawijamy. Pieczemy aż do suchego patyczka w 180 st. C Kategoria: Ciasta , Ciasto drożdżowe , Sezon
kuchcikowniaCiasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy(...)Jeśli według Was jest za mało słodkie dodajcie cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni. Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto wykładamy masę makową i zawijamy. Pieczemy aż do suchego patyczka w 180 st. C Filed under: Ciasta , Ciasto drożdżowe , Sezon
kuchcikowniaMoich eksperymentów z dzikimi drożdżami ciąg dalszy czyli tym razem postawiłam na ciasto drożdżowe a nie na chleb. Kombinowałam, wymyślałam i w rezultacie wyszło pyszne ciasto drożdżowe, puszyste, wilgotne od borówek i rewelacyjne do kawy czy herbaty, na drugie śniadanie. Polecam zabawę bo do wyprodukowania drożdży użyłam tutaj dzikich jabłek, mirabelek i cynamonu. Dzikie jabłuszka zrywałam na zapomnianej jabłonce gdzieś(...)robaki ale dla mnie też wystarczyło. Jabłka powinny być z niesypanych nawozami jabłonek, bo inaczej drożdże mogą się nie urodzić. Efekt wyszedł więcej niż zadowalający, pobawicie się ze mną? Ciasto drożdżowe z borówkami na dzikich drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejna książka do recenzji, którą otrzymałam dzięki księgarni taniaksiążka.pl. Bardzo lubię smak ciasta drożdżowego oraz zapach unoszący się podczas jego pieczenia. Dlatego bardzo ucieszyłam się z otrzymanej książki "Ciasta drożdżowe" autorstwa Tadeusza Barowicza. Książka ma piękną, grubą oprawę, znajdziemy w niej prawie 190 przepisów. Książka liczy 278 stron , większość przepisów opatrzona jest ślicznym zdjęciami zachęcającymi do upieczenia(...)samym początku, a nie jak to zazwyczaj bywa na końcu, znajdziemy alfabetyczny spis treści podzielony na dwie kategorie: słodkie i słone . Następnie autor zamieścił bardzo obszerny opis wyrabiania ciasta drożdżowego na różne sposoby. Książka zawiera również w sobie całe 4 strony porad przydatnych przy wyrabianiu i pieczeniu ciast drożdżowych. Znajduje się także tabelka miar głównych produktów używanych do drożdżowych
Z miłości do słodkościKobiety w mojej rodzinie mawiały, że ucierane ciasto z owocami jest najbardziej domowe. Wtedy z kuchni krzyczała prababka: „Nie słuchaj ich! Najbardziej domowe jest ciasto drożdżowe!” „Dlaczego” – pytałam? „Bo ono rodzi się w Twoich rękach…”- odpowiadała. A kiedy mówiłyśmy jej, że jest ono z tych trudnych(...)pobliskich Balic. Dziecko usnęło głęboko, zmęczone upalnym dniem. Zaczyn na ciasto rośnie jak szalony. „Wystarczy ciepło” – słyszę słowa prababki i nie myśląc o moim drożdżowym cieście, po prostu je robię. A nie od razu nauczyłam. Pierwsze próby z drożdżami kończyły się czasem płaskimi gniotami, wysychającymi już na drugi dzień. Może za dużo o nich myślałam
Raj dla Podniebienia