ciasto do pizzy - 4861 przepisów (strona:172/325)

Pizza na podpłomyku z pesto z rukoli 94

podpłomyki: 1 szklanka mąki pszennej woda szczypta soli ponadto czarnuszka do posypania suszone oregano do posypania ostra papryka do posypania ser do pizzy, wybrałam provolone, ale możesz użyć np. mozzarelli lub innego sera świeża rukola Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na podpłomyki, czyli mieszamy mąkę z taką ilością wody, aby powstało ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy krążki. Smażymy

Moja smaczna kuchnia
Nowy Jork na Talerzu - Jedna z moich ulubionych książek! 154

autorki na temat dania, precyzyjne proporcje i kilka dodatkowych wskazówek. Podzielona jest na rozdziały: Wprowadzenie Uwagi i wskazówki Śniadania Sałatki Kanapki, tarty,pizze Dania główne: wegetariańskie Dania główne: owoce morza, drób, mięso Słodycze Ciasteczka Placki i tarty Ciasta Puddingi i inne słodkości Przekąski i napoje na przyjęcia Miary Stwórz swoją własną kuchnię Podziękowania Alfabetyczny spis potraw Indeks potraw według posiłków

Blondynka Gotuje
Rogaliki serowe z marmoladą 140

nożem, a następnie wyrabiać rękoma podsypując mąką, bo ciasto będzie dość klejące.   Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk podzielić je na dwie równe części. Z jednej z nich rozwałkować okrąg o grubości 3-4 mm, ostrym nożem wyciąć w nim trójkąty (promieniście jak pizzę). Na podstawie każdego trójkąta kłaść łyżeczkę marmolady, zawijać ku wierzchołkowo trójkąta tworząc rogaliki (końcówki każdego

Simply Food
Mufinki nie na słodko 117

ViolaPassion Mufinki inaczej? Dlaczego nie!!! Znudzony zwykła pizzą? Zapiekanka mało ciekawa! Proszę bardzo, mój pomysł na kolację czy fantastyczną przystawkę. Składniki: 1 Ciasto francuskie 1 papryka czerwona pokrojona drobno w kostkę 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 1/2 szczypiorku pokrojony drobno 4-5 pieczarek umytych starkowanych na dużych oczkach na tarce 20 dag starkowanego żółtego sera 1/2 mozzarelli pokrojonej

Viola cooks with passion
Pizza z kiełbaską i cebulką pieczona na kamieniu 149

kilka wyrobów tej firmy i jestem nimi oczarowana. W smaku przypominają wyroby domowe, bez żadnych sztucznych dodatków. W weekend gościła u mnie pizza z kiełbaską wołową ze śliwką - mmmm pychota, szkoda, że miałam jej tak mało :) Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży,  1 łyżka oleju, 60 ml mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta

Aga w kuchni
Wytrawny keks 181

Uwielbiam ciasta, ale zdecydowanie te wytrawne. Taki keks doskonale sprawdza się na imprezach jako alternatywa dla pizzy czy tostów. Jego przygotowanie jest banalne a do środka możesz wrzucić każdy ulubiony dodatek. Świetnie smakuje z lampką wina podczas romantycznej kolacji we dwoje lub jako przekąska zabrana w piknikowym koszu. Polecam zwłaszcza tym leniwym i lubiącym dobre jedzonko. Spróbuj- na pewno się

Wielki apetyt
Recenzja dużej silikonowej stolnicy Smart Cook 117

bardzo ważne. Można ją rozłożyć na każdej płaskiej powierzchni. Posiada rozrysowane miarki do odmierzania równych porcji oraz okręgi do zrobienia idealnej pizzy lub spodu do tarty. Na mnie bardzo duże wrażenie zrobiło to, że podczas wyrabiania ciasta drożdżowego, które było dość lepkie, nie przywierało w ogóle do stolnicy i nie musiałam co chwilę podsypywać ciasta mąką :) Bez problemu można rozwałkować

The Sweet Damsel
Votà'-Votà' – sycylijska przekąska teściowej 229

sól, dodaj 2 łyżki oliwy i wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie. Wyjmij z lodówki i wałkuj cienkie i długie placki, jakbyś robił pizzę. Dodaj po trochę składniki- nadzienie. Skrop oliwą z oliwek i zawijaj mniej więcej jak...nasze krokiety. Lekko dociśnij wierzch.Posmaruj każdą przekąskę oliwą

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza 160

mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka   ( 12 g ) suchych drożdży lub 25 g świeżych. Dodatki do pizzy: 200 g sera parmezan 200 g żółtego sera 100 g salami 2 pomidory Papryka Sos pomidorowy lub rozrobiony w wodzie koncentrat pomidorowy) Sól, pieprz, papryka mielona, Sposób wykonania: Jeżeli mamy(...)miseczce i przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1,5 – 2 godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, podzielić na 3 części lub tak jak ja 1 część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem dużej blasze.   Brzegi pizzy pozostawić troszkę grubsze. Spód pizzy posmarować sosem pomidorowym, posypać startymi serami, na nich poukładać   salami, pokrojone pomidory i paprykę

Na słodko lub wytrawnie
Pizza pomidorowo - jabłkowa 108

Zaskakująco dobre połączenie. Nie pomyślałbym, że kiedykolwiek zjem taką pizzę. Przepis znalazłem w gazetce z 1994 roku, zdjęcie też było zachęcające. Nie pozostało nic innego jak przetestować ten smak :) Składniki : Ciasto : - 300 g mąki, - 15 g drożdży, - około szklanki ciepłej wody, - 1 łyżka oleju, - sól.  Sos : - mała cebula, - pomidory krojone w puszce, - ząbek czosnku, - olej do podsmażenia, - tymianek, oregano(...)przestudzenia. Ciasto zagnieść, rozwałkować na koło i ułożyć na natłuszczonej blasze. Nałożyć porcję sosu, szynkę pokrojoną w kostkę ( w przepisie należało ją podsmażyć, ja tego nie robiłem ) Jabłka i pomidory obrać ze skórki, pokroić w półplasterki i ułożyć na wierzchu. Dodatkowo przyprawić ( ja posypałem świeżym tymiankiem, lekko solą i pieprzem ). Jajko wymieszać z serem i wylać na pizzę. Piec

Przepisy Mikołaja
Pizza bez sosu 262

Pizza to chyba ulubiony weekendowy posiłek mojego męża. Można powiedzieć, że to wyznacznik i punkt obowiązkowy weekendu. Dlatego musi być idealna i zrobiona własnoręcznie! Poniższy przepis chyba sprawdza się u mnie najlepiej. Zauważyłam też, że ciasto jest bardziej chrupiące kiedy zrobię je rano i pozwolę mu wyrastać w lodówce do wieczora. Potem wystarczy je wyciągnąć na około 30 min przed(...)oczywiście sos pomidorowy . Niestety ja miewam okresy miłości i nienawiści pomidorowej (nie wiem czym spowodowane) i właśnie wtedy kiedy nie mam ochoty na pomidory w żadnej postaci robię tą pizzę bez sosu. Jest chrupiąca, serowa no i te oliwki… nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba ! SKŁADNIKI: * 250 g mąki pszennej * 150 ml ciepłej wody * 10 g drożdży * ½ łyżeczki cukru

Mohiella
PIZZA Z SZYNKĄ I RUKOLĄ 157

zawsze mają ochotę moi synowie, prawdziwi miłośnicy dobrej, domowej pizzy. Wielka to dla mnie radość wiedząc że wola taka wykonaną przeze mnie bardziej niż kupną.  Składniki: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju sos pomidorowy do posmarowania ciasta ulubiona szynka- kilka plastrów czerwona cebula kilkanaście pomidorków papryczkowych(...)Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Smarujemy sosem. Posypujemy startą mozzarellą, układamy plasterki szynki oraz paseczki sera korycińskiego. Wstawiamy do piekarnika na ok 8 minut. Po tym czasie na pizze układamy jeszcze połówki pomidorków, plastry cebuli, zapiekamy jeszcze 5 minut. Na gotowej pizzy układamy rukolę

Z Majeczką w kuchni
Pizza z mąki pełnoziarnistej z mozzarellą i rukolą 122

którzy za czerwonym winem nie przepadają :) Inspiracja Spód pizzy (1 blacha): - 0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej - 300 ml wody - 15 g świeżych drożdży - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek Wymieszaj ze sobą kolejno: wodę, olej, cukier, drożdże, mąkę i sól. Wyrabiaj ręcznie, aż ciasto stanie się elastyczne lub w maszynie typu(...)thermomix ok. 2 minut. Przełóż do miski, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w 200 stopniach. Wyjmij z piekarnika i nałóż dodatki na pizzę. Dodatki do pizzy : - 1 szklanka przecieru pomidorowego ( z tego przepisu! ) - 1 kulka mozzarelli - 1 szklanka oliwek

Corner With Recipes
Faworki Neli Rubinstein po raz pierwszy czyli Slodki Czwartek odc.71 i Maly Lakomczuch w Kuchni odc.33 170

Ciasto dzielimy na 4-5 części. każdą, kolejno, wykładamy na blat podsypany mąką. Resztę ciasta zawijamy ponownie w folię. Rozwałkowujemy ciasto najcieniej jak potrafimy. W razie potrzeby podsypujemy je jeszcze mąką. Ostrym nożem lub radełkiem (ja użyłam noża do pizzy) kroimy je na paski ok 3 cm szerokie i 9 cm długie. Każdy pasek nacinamy wzdłuż na środku i przez(...)Dobrze usmażone faworki  powinny  być lekko złote. Faworki wyjmujemy łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem. Układamy je na  papierowych ręcznikach. Gdy ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Surowe ciasto możemy przechowywać w lodówce ok 2 dni, możemy je również zamrozić

Dzieje kuchennej Wiewióry