ciasto do pizzy - 4861 przepisów (strona:171/325)

Mini tarty francuskie z cukinią i bakłażanem 174

rodzina zasiadała. To była chwila wspólnego biesiadowania, najwspanialszych posiłków zjadania. Atmosfera niesamowita, a uczta wyśmienita. Proste dania jak podane zostaną niebanalnie to smakować będą genialnie. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (w rolce), 3- 4 łyżki pomidorów krojonych (mogą być gotowe, lub świeże zmiksowane), 1 łyżka ajvaru ostrego, 1 duża biała cebula, 150 g bakłażana, 100 g cukinii, 2 łyżki(...)Cebulę i cukinię kroimy w cienkie plastry, a bakłażan na mniejsze kawałki (kostkę lub plasterki , a następnie na części jak pizzę). Wszystko przekładamy do miski, polewamy niewielka ilością oleju i doprawiamy przyprawą do warzyw i całość mieszamy. Ciasto rozwijamy, kroimy 6 prostokątów i układamy na brytfance wyłożonej  papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy na wierzch

Moniki Smakołyki
Drożdżowe Rogaliki z Nutellą 292

podzielić na dwie kulki. Pierwszą rozwałkować na koło, a następnie podzielić je nożem na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdy z trójkątów nałożyć Nutellę lub marmoladę (zwykłe dżemy nie nadają się, ponieważ są zbyt rzadkie). Następnie od "podstawy" trójkąta do "wierzchołka zwinąć ciasto i uformować na kształt rogalika. Z drugą kulką ciasta postąpić tak samo. Zwinięte rogaliki ułożyć

Anielska Kuchnia Ani
Nadziewany włoski chlebek na ricottcie 119

włoską kuchnie i ich produkty. Ostatnio postanowiłam przygotować wariację na temat pizzy. Nadziewany włoski chlebek na ricottcie to pyszna propozycja na przykład na kolację lub na wieczór z przyjaciółmi z winem Nadzienie jest proste i typowo włoskie, ale możecie oczywiście poeksperymentować i dodać to co najbardziej lubicie. Ciasto jest fenomenalne – nie klei się do rąk i jest bardzo plastyczne(...)rozpuszczą. Później dodajemy do nich wodę i odstawiamy na 10 minut, żeby zaczęły pracować. Następnie mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, ricottę i zaczyn. Później zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy go na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek. Jeden z nich układamy na papierze do pieczenia, a na nim salami, pokrojony w plasterki ser i rukolę

PatiGotuje
ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI NA GRAHAMOWYM SPODZIE 167

szkl. ciepłej maślanki, 5 łyżek ciepłej wody Nadzienie: kilka plastrów grubej kiełbasy, sos pomidorowy (taki jak do pizzy), 25 dag pieczarek, ½ cebuli, 2 łyżki masła, 4 ogórki kartuskie , ketchup, 4 łyżki startego żółtego sera, cebulka prażona sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Ciasto: W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe

słodki bratek
Pizza z salami i oliwkami 120

warzywa, czy mięsa, z których teoretycznie nic nie da się zrobić. Ale tylko teoretycznie, gdyż robiąc pizzę możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co tylko mamy ochotę. I ja też tak zrobiłam. Co dodacie do swojej, to już tylko Wasza wyobraźnia może Was ograniczyć. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki ciepłej wody 100 gram drożdży 2 - 3 łyżki cukru 3-4 jajka(...)placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.  Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam na  spód pizzy posmarowany koncentratem. Szynkę kroję w ćwierć plastry, a salami kroję w pół plastry

Bea(u)ty kitchen
FOCACCIA Z DYNIĄ I KURCZAKIEM NA OSTRO 137

sernik dyniowy , a teraz postawiłam na Focaccię , kierując się myślami w kierunku ukochanych Włoch. Delikatne ciasto drożdżowe ( u mnie z dodatkiem oleju Carotino – stąd ten kolor ) nadziewane pieczoną dynią i zamarynowanym na ostro kurczakiem smakuje fantastycznie. Jest to świetny zamiennik pizzy, pizzerinek czy też drożdżówek. Dodatek odrobiny tymianku i soli morskiej sprawia, że ciężko oderwać się od niej

Ostra na Słodko
Przekąska do kina czyli maca z maroru ala pizza 116

jest niejako przodkiem hostii. Moją macę postanowiłem podać z maroru czyli ziołami, przy czym do końca nie wiadomo jakimi, także pozostawia to duże pole do popisu. Pójście w stronę pizzy, jest wręcz idealne do filmu.  Co prawda mojej babci powiedzieli w szkole, że prawdziwa maca jest z krwią niemowlaka i ona wierzy, ze to prawda, co było dla mnie(...)mąki dodajemy trochę oleju, wody, oregano i soli i ugniatamy ciasto. Regulujemy konsystencję wodą lub mąką, tak aby uzyskać ciasto, które nie będzie przylepiało się nam do rąk. Rozwałkowujemy na płaski placek i kroimy na kawałki jak pizzę. To ma nie tylko zabieg estetyczny, ale lepiej się piecze. Metalową patelnię, bez żadnych sztucznych powłok, rozgrzewamy (bez oleju) i przypiekamy

Kryzysowa Książka Kucharska
ToTò Eataliano - prawdziwa Italia w Warszawie 111

testem jeśli chodzi o kuchnie włoską, czyli pizzę. Muszę przyznać, że ToTò przeszło test baaardzo pozytywnie. Próbujemy kilka odsłon pizzy: z sosem pomidorowym, mozzarellą DOP, szynką parmeńską, salami, gorgonzolą i karmelizowaną,  cebulką. Wszystkie są na bardzo cienkim cieście. Najbardziej smakuje mi ta z karmelizowaną cebulą i pleśniowym serem. I teraz la grande finale, czyli deser! Na stół wjeżdża(...)włoskiej biesiadzie ten mały i niepozorny lokal zdecydowanie wysunął się na czołówkę, jeśli chodzi o prawdziwą kuchnię włoską w Warszawie. Jeśli tak jak ja kochacie dobrą pastę i pizzę, to koniecznie tu wpadnijcie. Ja sobie już ostrzę zęby na kolejną wizytę i zastanawiam co zamówię tym razem. ToTò Eataliano ul. Poznańska 5 00-680 Warszawa Telefon

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto pełne czekolady na 1. urodziny bloga 184

boku arkusza (czyli odwrotnie niż jest na filmiku poniżej). Następnie, przy pomocy zwykłego noża lub noża do pizzy wykrawamy paski (tak jak na filmiku) i zawijamy w warkocz. Jajko roztrzepujemy w miseczce i przy pomocy silikonowego pędzelka rozprowadzamy na wierzchu zawiniętego ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami lub krokantem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Zajadamy jeszcze ciepłe! Smacznego

Be Fit Be Strong
Wytrawne gofry 166

jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz przyprawa do  pizzy dowolne dodatki: ogórek, pomidor, szynka, ser żółty Szynkę , ogórek , pomidor, ser pokroić w kostkę.Mąkę wymieszać z mlekiem i resztą składników, dodać pokrojone dodatki i wymieszać.Wylewać ciasto do rozgrzanej gofrownicy i piec gofry

Moje domowe kucharzenie
Pizza wegetariańska na spodzie z batata :) 201

się złożyło, że posiadałam wcześniej ugotowane już bataty, zatem postanowiłam, że przygotuję pizzę właśnie na spodzie z batata . Do pizzy podeszłam całkowicie spontanicznie - albo się uda, albo nie. Jak pewnie się domyślacie udała się w 100%! Wyszła fantastyczna! Przepyszna , zarówno ciasto, jak i cudowny warzywny farsz. Coś niesamowicie smacznego, koniecznie zróbcie taką u siebie w domu.  Ciasto(...)ciasto było cienkie, ale nie aż tak bardzo.  Spód piecz w nagranym na 200*C piekarniku, w termoobiegu przez 15 minut. Wówczas będzie lekko zrumienione.  Następnie wyciągnij z piekarnika, posmaruj ok. 1 łyżką koncentratu pomidorowego, rozłóż ugotowany farsz i połóż plasterki mozzarelli. Zapiekaj ok. 3 minuty, aż ser się rozpuści.  Na gotową pizzę ułóż świeżą rukolę

Zdrowie na języku :P
Cebulowa focaccia 154

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. W wersji podstawowej posypana jest z wierzchu gruboziarnistą solą, jednak do ciasta bywają dodawane rozmaite dodatki. Najczęściej są to oliwki lub różne zioła. Focaccia może także przypominać nieco pizzę bez sosu, a z suszonymi pomidorkami, prosciutto czy parmezanem. Jednak warto nie przesadzać z dodatkami, by nie zdominowały smaku samego chlebka, który jest naprawdę wyjątkowy. Focaccia(...)miski przesiewamy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli, a także spienione drożdże i oliwę. Całość mieszamy i wyrabiamy ok. 10 min. Po tym czasie powinniśmy uzyskać jędrne i dość gładkie ciasto, powracające do swojego pierwotnego kształtu po uciśnięciu dłonią. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. Najlepiej włożyć je do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i postawić przy

Ratunku obiad
Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim 249

jednej części wyłożyć łyżeczką nadzienie w odległości ok 5 cm. Wkoło farszu za pomocą pędzelka posmarować delikatnie ciasto wodą. Nałożyć drugą część ciasta, docisnąć wokół nadzienia pozbywając się powietrze. Ravioli wyciąć za pomocą radełka lub noża do pizzy. Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę i gotować ok 8 min, w zależności od wielkości pierożka. Gorące polewać stopionym masłem z czosnkiem niedźwiedzim

https:KKuchniaMniam
Pizzoplacki 968

Uwielbiamy pizzę! Z resztą mało kto jej nie lubi :) Nie zawsze jednak chce się nam wygniatać ciasto, czekać aż urośnie itd.. itd.. Na takie właśnie okazje, kiedy nachodzi nas pizzowa ochota, a jednocześnie dopada stan "nie-chce-mi-się", mamy coś w zanadrzu. Prosto z maminego zeszytu przepis na rewelacyjne placuszki :) Kto raz spróbuje, zakocha się

Kuchnia od dwojga
ciasteczka na soku pomidorowego 133

porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie. Przykryć i pozostawić przez 20 minut . Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubości 0,5 cm na papierze do pieczenia. Pociąć radełkiem ,albo nożem do pizzy na kawałki jakie chcemy. Ułożyć papier z ciasteczkami na blaszkę . Piec w rozgrzanym piecu w temperaturze 180 ° C, - 20-25 minut

w mojej kuchni