ciasto do pizzy - 4861 przepisów (strona:169/325)

piekarnik Bosch z Doradcy Smaku jest u mnie w domu i upiekł pierwsze ciasto... 180

gotuję na płycie indukcyjnej i do tej pory piekłam w prodiżu Prunel z dwoma grzałkami, wszystkie ciasta i inne pieczone potrawy właśnie są z prodiża, prodiż spisywał się dobrze ale ograniczał mnie wielkością i kształtem form czy foremek - np. muffinki, babeczki itp. czy pizze piekłam na 2-3 razy....trzeba było sobie jakoś radzić ale od dzisiaj to mam już

W Mojej Kuchni Lubię
Najlepsze przepisy z kurczaka na Obiad Wielkanocny 257

Kotlety z kurczaka i warzyw 11. Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek 12. Pulpeciki drobiowe faszerowane groszkiem 13. Kurczak à la pizza 14. Kurczak w sosie czosnkowym 15. Kurczak Caprese z piekarnika 16. Kurczak w cieście francuskim 17. stripsy z kurczaka 18. pieczony filet z kurczaka 19. Skrzydełka kurczaka z syropem klonowym 20. Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chaczapuri, czyli pyszny gruziński chlebek z białym serem 157

Idąc dzisiaj na basen poczułam fantastyczny zapach. Okazało się, że tuz obok otworzyła się gruzińska piekarnia. Niestety z racji późnej godziny trafiłam na jej zamknięcia. Morał

ChilliJemy
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem 110

ciasto odłożyć  do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłym miejscu żeby podwoiło objętość.    Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdy kawałek rozwałkować w kształt koła i pociąć (jak pizzę) na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta kłaść ok. łyżeczki dżemu lub kostkę czekolady i zawijać w stronę wierzchołka. Gotowe rogaliki kłaść

Simply Food
Rośną jak na drożdżach - domowe pizzerinki 190

lubię pizzę! Ale szczególnie taką domową.  Dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować domowe pizzerinki dwóch wydaniach.  Pizzerinki Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 30g drożdzy łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Farsz I: sos pomidorowy (zrobiony własnoręcznie lub kupiony z dodatkiem ziół prowansalskich) filet z indyka kukurydza z puszki pieczarki cebula papryka czerwona

Kuchnia moimi oczami
Ciastka bardzo kruche z migdałami 161

ciasto z thermomix i zagnieść rękoma na gładką masę. Uformować kulę. reszta jak niżej. Na stolnicę wysypać odrobinę mąki, wyłożyć część ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Za pomocą radełka lub nożna do krojenia pizzy wycinać prostokątne ciasteczka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasteczka. Posmarować ciastka rozmąconym lekko białkiem i obsypać cukrem. Pieczenie – nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Praca rodzinna czyli domowa pizza 167

Dzisiaj mieliśmy ochotę na pizzę. Przygotowywanie pizzy jednoczy naszą rodzinę ☺ , bo każdy robi jakąś jej część. I tak, ja robię ciasto i pilnuję by się nie przypaliła. Mój młodszy syn robi pyszny sos czosnkowy, a starszy układa kompozycje na cieście. W ten sposób każdy ma swój wkład w kolację. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Rogaliki krucho - drożdżowe z powidłami 124

łączę z mąką, dodaję pozostałe składniki, wyrabiam na gładkie ciasto. Schładzam w lodówce przez ok. 1 godz., a następnie rozwałkowuję na cienkie ciasto (ok. 2 mm). Formuję duże koło, kroję na 8 trójkątów (tak, jakbym kroiła pizzę), nakładam powidła, zwijam w rogaliki. Piekę ok. 15 min. w temp. 190 ' C (grzałki góra/dół ). SMACZNEGO! :-) * * *  Jeśli jeszcze nie lubicie

Wielopokoleniowo
Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi 124

czyli gruboziarnistej mąki, uzyskiwanej z twardej pszenicy (durum). Ma jasnożółty kolor, a po ugotowaniu pasta nie klei się. Semolinę dodaje się do pizzy lub przygotowuje ravioli, czyli rodzaj kwadratowych pierożków z dekoracyjną falbanką, zrobionych ze świeżego ciasta makaronowego. Włoskie ravioli najczęściej nadziewane są ricottą ze szpinakiem czy grzybami. Nie bez znaczenia jest też sól dodawana do potraw. Kupowana w zwykłym

Moja smaczna kuchnia
Turecka pizza szpinakowa. 186

fecie w tureckim daniu to skandal. Niech więc będzie, że powinien to być beyaz peynir. Naprawdę powinien! To już ostatnia nasza pizza w tym tygodniu,  Jeżeli robiliście z nami poprzednie, to mogło zostać Wam nieco ciasta. Na pide będzie w sam raz! PS Marzenka zrobiła już coś wyglądającego obłędnie w ramach kolejnego hasła, którego oczywiście zdradzić nie mogę

zadanie-gotowanie
Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem 130

Mogą z powodzeniem zastąpić klasyczną pizzę, zwłaszcza w sytuacji gdy obieca się ją rodzinie, a potem zapomni zagnieść wieczorem ciasto. Można to było jeszcze ostatecznie zrobić rano, ale miałam tyle spraw do ogarnięcia, że zwyczajnie nie dałam rady. W tej sytuacji musiało być coś na szybko. Przypomniało mi się jak mama robiła nam na kuchni węglowej podpłomyki. My oczywiście zajadaliśmy

Wiem co jem
FOCACCIE Z KOLOROWYMI POMIDORKAMI 162

Lubicie focaccię? My też! Dlatego tak często goszczą na naszym... Artykuł FOCACCIE Z KOLOROWYMI POMIDORKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Rogaliki trzyskładnikowe 167

czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 5 - 6 kulek i każdą rozwałkowujemy na cienkie kółko (pamiętajcie by stolnicę podsypać mąką, wtedy ciasto się nie przyklei). Następnie każde dzielimy na 6 części (tak jak się dzieli pizzę), u podstawy każdego powstałego trójkącika kładziemy nadzienie, zwijamy rulonik i nadajemy mu kształt rogalika. Układamy ciastka na blasze posypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia

Czary - gary w kuchni
Rogale solanki 92

przez 15 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrawamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Każdą z nich wałkujemy w koło i dzielimy je jak pizzę na 8 części. Każdy trójkąt smarujemy olejem i zawijamy rogale (zaczynając od szerszego końca). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka

Marder&Marder Manufacture
Kruche rogaliki z jagodami 95

zagnieść. 3. Gotowe ciasto podzielić na kulki wielkości pięści. Rozwałkować w sposób taki aby zmieścił się talerz śniadaniowy. 4. Na rozwałkowanej części ciasta ułożyć śniadaniowy talerz i odkroić nadmiar. 5. Podzielić na 8 części tak jak pizzę. 6. Na najszerszy koniec ułożyć kilka jagód i uformować rogaliki. 7. Gotowe ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia lub posmarowanej np. olejem blaszce

A Ty Smakuj Mnie