Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciacho dla miłośników czekolady. Czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, pyszna wkładka z wafelków prince polo, orzechów i wiórków kokosowych, a to wszystko oblane grubą warstwą polewy czekoladowej. Ciacho wychodzi wysokie i podzielne. Składniki blaszka 25/35: biszkopt: 7 dużych jajek, 1 szklanka cukru, 140 g mąki pszennej, 50 g kakao, wkładka wafelkowa: 6 białek, 1 szklanka cukru, 100 g mielonych orzechów(...)oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z przesianym kakao. Ciasto biszkoptowe delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę i piec w 170 st.C przez 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić
kulinarne odsłony patiSalceson, czyli pyszny czekoladowy deser z butelki. Kiedyś bardzo popularne, a teraz troszkę zapomniane. Składniki 1 szklanka mleka 3 łyżki stołowe żelatyny 1 kostka masła/margaryny 1/2 szklanki cukru 1 opak. cukru wanilinowego 3 łyżki kakao 2 garści rodzynek 1 garść żurawiny 1 garść orzechów włoskich 200 g herbatników maślanych Dodatkowo plastikowa butelka o pojemności 1,5 l Przygotowanie(...)włoskich i 200 g pokruszonych maślanych herbatników. Wszystko delikatnie mieszam, wlewam do wcześniej naszykowanej, przeciętej i suchej butelki po wodzie. Deser wstawiam do lodówki na całą noc. Aby wyjąć ciasto, należy przeciąć delikatnie butelkę wzdłuż. Autor przepisu: Helena Artykuł Salceson pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisycukru pudruSkladniki na polewe czekoladowa:70-100 g gorzkiej czekolady (45 % kakao)1 lyzki mleka+ 2 lyzki amaretto lub rumuWykonanie:Wszystkie skladniki na kruche ciasto z posiekanym ,twardym maslem zagniesc dosc szybko.Gdy jest scisle i gladkie uformowac kule,zawinac w folie spozywcza i odlozyc do lodowki przynajmniej na 1 godzine.Ciasto rozwalkowac i przy pomocy foremki o srednicy(...)dopasowany ksztaltem marcepan,lekko dociskajac brzegi.W kapieli wodnej rozpuscic czekolade.Kazde ciasteczko posmarowac polewa czekoladowa i ulozyc na kratce do zastygniecia polewy.Najlepiej zostawic je na cala noc.Gdy polewa calkowicie zastygnie przelozyc i przechowywac w zamknietym naczyniu lub puszce.Smacznego!Przepis II na rodzinne "falszywe" marcepanki:Przepis na kruche ciasto ( 70 ciasteczek):100 g cukru pudru100 g masla300 g maki2 jajka cale
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Aromatyczny keks czekoladowy z bananem i kawałkami czekolady, bardzo aromatyczny i mięciutki, w sam raz coś słodkiego do kawy. Składniki: 180 g mąki pszennej 160 g białego cukru 30 g kakao 5 g przyprawy korzennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 16 g cukru wanilinowego 3 jajka 50 ml mleka 100 ml oleju 100 g mlecznej(...)banan Do mokrych składników dodajemy porcjami suche składniki miksując na najniższych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty łącząc z pozostałymi składnikami mieszając ręcznie szpatułką. Gotowe ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 10 x 30 cm Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180*C Ciasto jest miękkie i aromatyczne. Przepis bierze udział
W Moim Magicznym Domukawowym biszkopcie. Brzmi ciekawie?... Dodam jeszcze że do wykonania użyłam, aż 4 rodzajów orzechów a mianowicie: migdałów, orzechów włoskich i laskowych a także pistacji. Jeśli uwielbiacie wyraziste i charakterne ciasta ze smakiem to będzie to prawdziwa gratka dla was. No chyba na tyle pisaniny tytułem wstępu i zapraszam do lektury przepisu. Składniki: Biszkopt : 4 jajka(...)pokrywając boki ciasta. Wstawiamy ciasto na ok 1 godzinę do stężenia. 5.Stężałe ciasto oprószamy ciemnym kakao. Orzechy pistacjowe drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch ciasta. Dodatkowo do dekoracji posypujemy ulubionymi dodatkami u mnie czekoladowe kamyczki i posypka cukrowa w kształcie płatków śniegu. #Beko #ciastojakzobraka
vaniliowoczekoladowaZ racji tego, że sezon truskawkowy trwa powstał czekoladowy tort z bitą śmietaną i truskawkami. Jeśli o mnie chodzi tort wyszedł rewelacyjny. Wierzch
Ala piecze i gotujeBardzo lubimy ciasta drożdżowe, jednak po raz pierwszy piekłam je w czekoladowej wersji. muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne, mocno czekoladowe a dzięki owocom soczyste;) Ja użyłam czereśni i resztki truskawek, jakie jeszcze znalazłam w ogródku, ale możecie użyć dowolnych owoców, a nawet dać ich troszkę więcej- około 800g. Podałam z ubitą kremówką... Inspiracja Ciasto: 750g mąki pszennej, 100g masła
Z miłości do słodkościjuż całkiem sporo, ale jakoś tak wyszło, że te czekoladowe są moim debiutem 😀 I to jakim udanym! Bo wyszły pyszne! Mega mięciutkie, delikatne, a krem czekoladowy i orzechy w środku to strzał w przysłowiową dziesiątkę. Jak większość moich wypieków rogaliki są raczej mało słodkie, mimo nadzienia z kremu czekoladowego, więc łasuchom polecam odrobinę zwiększyć ilość cukru albo polukrować(...)stołu i kończymy zarabiać ręcznie. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy do lodówki na ok 2h. Ja moje ciasto przygotowałam wieczorem, i wstawiłam do lodówki na całą noc. Też tak można, pamiętajmy tylko, że po wyjęciu ciasta z lodówki musimy je ocieplić w temp. pokojowej ok 30 minut. Tak przygotowane ciasto dzielimy sobie na 2 części. Każdą z nich
Walijskie PichceniePierwszy raz krówki z mlekiem w proszku jadłam w Ustce – to regionalny przysmak, który postanowiłam zrobić również w domu. Myślę, że najsmaczniejsza jest wersja kakaowa, dlatego
Słodki sentymentczekoladowych czy na zimno. Różne pomysły znajdziecie oczywiście na naszym blogu - wystarczy wpisać w wyszukiwarce "sernik". Inspirację do ciasta, które prezentuję poniżej zaczerpnęłam z kuchni włoskiej. Spód przygotowałam na bazie ciasteczek amaretti a w przepysznym serowo-czekoladowym nadzieniu skrywa się nuta likieru amaretto. Co ważne - sernik nie jest trudny w przygotowaniu i zachowuje swój smak i aromat przez
Milion SmakówAksamitny deser czekoladowy z borówkami, to iście królewski przysmak. Chyba nie uda się przejść obok niego obojętnie. Na pozór wygląda bardzo skromnie, po za szczytem zrobionym z borówek, nic specjalnie go nie wyróżnia. Ale to tylko złudzenie, proszę mi zaufać:) Po włożeniu łyżeczki do środka naszym oczom ukazuje się płynna czekolada a kiedy ją posmakujemy, opadamy niemalże omdleni. To jest(...)masło. Podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Jajka ubić na sztywno z cukrem. Następnie wolno wlewać czekoladę z masłem, powoli mieszając. Na koniec porcjami, dosypywać mąkę i mieszać ręcznie. Ciasto przelać do żaroodpornych miseczek, foremek , przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na 2 h. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyjąć deser z zamrażarki, pozostawić na 5 min w temp
gotuj ze mnąTort migdałowy z kremem czekoladowym zachwyci nie jedno podniebienie i będzie wspaniałym zwieńczeniem każdego przyjęcia. 160 g masła w temperaturze pokojowej, 400 g migdałów, 400 g cukru, 8 jajek, krem: 3 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć), 3 pełne łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 200 g czekolady deserowej, maliny Migdały wysypać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)wymieszać z pianą z białek. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na parę minut, wyjąć z tortownicy, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pokruszoną czekoladę włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą
królestwo garów