ciasto czekoladowe z kremem - 5760 przepisów (strona:267/384)

Ciasto czekoladowe fit. 119

powstanie gładki krem, dodajemy żółtka, resztę mokrych składników, a  na końcu to co suche.  Białka ubijamy na sztywno z solą,  delikatnie, łopatką, partiami łączymy z ciastem. Tortownicę wykładamy papierem, wylewamy ciasto, wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 45 -50 minut. Ja wysypałam spód wiórkami kokosowymi,  ale całkiem niepotrzebnie, bo zatonęły w cieście i tyle(...)było widać. Mój zleceniodawca oczywiście użyje do ciasta samych białek, czyli około 6 -7 sztuk. Kto nie ma takiej potrzeby, daje całe jajka. Ciasto jak widać, jest ładnie wyrośnięte, do tego słodkie i czekoladowe. Konsystencją przypomina coś między biszkoptem, a ciastem ucieranym.  Śmiało można przekroić i przełożyć jakąś masą lub dobrej jakości serkiem. Drobna  uwaga. Dobrze jest

Dieta moja pasja
Sękacz domowy 127

puszysty krem ( masło musi być miękkie ). Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Dodać rum, migdały, wanilię i mąkę . Białka ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z ciastem. Rozgrzać piekarnik do temp. 195 C . Tortownicę wysmarować masłem. Równomiernie rozłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić do piekarnika na ok. 5- 10 minut ( do momentu zrumienienia się ciasta). Wyjąć  tortownicę(...)znowu wyłożyć 2 łyżki ciasta i rozsmarować , do piekarnika na ok. 10 minut i tak do momentu wykorzystania całej masy. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Można polać polewą czekoladową albo tylko posypać cukrem pudrem. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Ciasto śmietanowo-porzeczkowe z bezą 774

wystygnięcia a następnie zdjąć papier. Beza czekoladowa: 4 białka 170 g cukru 1 kopiasta łyżka kakao 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier. Gdy całkowicie się rozpuści dodać ocet winny oraz przesiane kakao z mąką ziemniaczaną. Blaszkę w której piekło się ciasto wyłożyć ponownie papierem do pieczenia. Wyłożyć(...)wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić. Wyjąć z papierem z blaszki. Krem: 500 g mascarpone 300 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru W misce umieścić dobrze słodzoną śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder. Ubić na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu

Moja Galeria Smaku
Orzeszki 231

Kruchutkie, delikatne, z nadzieniem czekoladowo-orzechowym... Czegóż więcej nam potrzeba??:)  Ciasto na orzeszki: 3 szklanki mąki pszennej; 200 g masła lub margaryny; 0,5 szklanki cukru pudru; 2 jajka;  1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej; 4 łyżki kwaśnej śmietany; Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę i cukier puder przesiać przez sito(...)dodać masło lub margarynę i posiekać nożem. Dodać jajka, śmietanę z sodą i zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie włożyć do specjalnej maszynki i usmażyć w niej ciastka. Wystudzić. Nadzienie: 1 duży słoik kremu typu Nutella; cukier puder do posypania; Połówki orzeszków napełnić kremem i zlepiać po dwie. Gotowe orzeszki delikatnie posypać

In my kitchen
RÓŻANY BANANOWIEC BEZGLUTENOWY Z JAGODAMI GOI - PIECZONY W SŁOIKU. 174

Chlebki pieczone w słoiku można pasteryzować!!! (Wspominałyśmy o tym przy wcześniejszych przepisach na bananowca),- Taki słoiczek to genialny prezent - wyobraźcie sobie, że dajecie komuś słoik a w nim wasze ciasto. Jaki ma być słoik?Nie jest to specjalny słoiczek do wypiekania. Jego specjalność polega jedynie na kształcie - musi być walcem, który nie ma ani minimalnego zwężenia na górze. Dzięki(...)sklepach udaje się znaleźć produkty, które czekają na konsumpcję właśnie w takich słoiczkach. Swojego czasu znalazłyśmy mięsko (zresztą bardzo dobre), ale sprawdziłyśmy i szklaneczki po smarowidłach kanapkowych (np, kremach czekoladowych) również wytrzymują temperaturę. To chyba zasługa bardzo grubego dna. Delikatny, wilgotny chlebek rozpływa się w ustach. Smak jaki opanowuje zmysły może rywalizować jedynie z zapachem unoszącym się po całym

Wypisz Wymaluj
Sękacz domowy 631

puszysty krem ( masło musi być miękkie ). Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Dodać rum, migdały, wanilię i mąkę . Białka ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z ciastem. Rozgrzać piekarnik do temp. 195 C . Tortownicę wysmarować masłem. Równomiernie rozłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić do piekarnika na ok. 5- 10 minut ( do momentu zrumienienia się ciasta). Wyjąć  tortownicę(...)znowu wyłożyć 2 łyżki ciasta i rozsmarować , do piekarnika na ok. 10 minut i tak do momentu wykorzystania całej masy. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Można polać polewą czekoladową albo tylko posypać cukrem pudrem. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Stefanka 209

zagniatamy kruche ciasto, jeśli  z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień lub 2 wcześniej, by poleżały(...)polewa czekoladowa (u mnie Helio) Zagotowujemy mleko, na wrzące wsypujemy kaszę i gotujemy, mieszając do momentu aż kasza zrobi się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch partiami dodając cukier puder. Następnie nie przestając ucierać dodajemy po łyżce kaszy i sok z cytryny, ale tutaj już radzę próbować masy by nie okazała się zbyt kwaśna. Gotowym kremem przekładamy

Cynamonowe szczęście
Proteinowe słodycze - Sport Definition 181

Mogliście już zauważyć, że proteinowe przepisy oraz białkowe przekąski na blogu i instagramie pojawiają się u nas coraz częściej. Mimo preferencji do wegańskich produktów odżywki białkowe

Candy Pandas
Babka mocno czekoladowa 146

Bardzo mocno czekoladowa babka, zadowoli wszystkie osoby będące miłośnikami czekoladowych wypieków. Puszysta i delikatnie wilgotna w środku, o głębokim czekoladowym kolorze. Z zewnątrz obsypana cukrem pudrem, ale wspaniale smakowałaby również polana lukrem lub czekoladą. Babka jest łatwa do przygotowania i można ją upiec w dowolnej formie, ale na pewno najlepiej wygląda po upieczeniu w formie do babki. Czas pieczenia może(...)pszennej 40 - 50 g naturalnego kakao 100 ml mleka 200 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać jajka i ucierać do czasu połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Wymieszać mleko z jogurtem. Przesiać mąkę z proszkiem i sodą, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Do masy

Kuchcik gotuje
Babeczki makowe z kremem truskawkowym 137

nadal miksując. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo wsypywać do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Krem truskawkowy: 150 ml wody zagotować, wyłączyć palnik i wsypać galaretkę truskawkową. Całość dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę(...)całość dobrze zmiksować. Z biszkoptu oderwać papier do pieczenia, po czym wykrajać szklanką koła. Każde posmarować dżemem truskawkowym, a następnie wycisnąć szprycą dekoracyjną krem truskawkowy. Babeczki udekorować wedle uznania (u mnie dekoracja z kolorowych perełek, czekoladowych motyli i kwiatów). Uwagi: Zamiast babeczek truskawkowych można zrobić w dowolnym innym smaku, np. zamieniając dżem na wiśniowy i tak samo z galaretką

Passions hobbies life
Ciasto Kaloria 40875

Nie bez powodu tak nazwałam to ciasto. Nie ma tu co liczyć kalorii lub zastanawiać się, czy jak zjem dwa kawałki, to dieta pójdzie w las

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowe z kaszą manną 195

Czekoladowym Napoleonie i Czekoleonce , wyglądają podobnie ale smakują zupełnie różnie, które najlepsze ocenić musicie sami :) Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki pszennej  1/4 szklanki kakao 1/2 kostki (100 g)  masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę(...)lodówce. Po tym czasie dzielimy je na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C  przez ok 10-15 minut Krem: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1 tabliczka czekolady (użyłam gorzkiej, ale może być mleczna) 1 łyżka kakao Mleko, cukier, masło, kakao

Cynamonowe szczęście
Lekka babka biszkoptowa z owocami 189

równie wyborna z kakao, bakaliami czy łezkami czekoladowymi. Powiem Wam, że jest świetną bazą dla wielu kombinacji smakowych. U nas bardzo często gości bez nadzienia, bo jest dostatecznie wilgotna.   Doskonale nadaje się na piknik, czy do popołudniowej kawki. Tym razem upiekłam ją na urodziny męża, ponieważ specjalnie zażyczył sobie „suche „ ciasto. O dziwo, smakowało nawet moim córciom! Lekka babka(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 duże  jaja 200 gr masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku  do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem  na puszysty krem ( około 10-12 minut). Następnie dodajemy przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki. Delikatnie mieszamy. Wlewamy gorące  rozpuszczone  masło, całość mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej

Mia Cucina Sofieta
Tort Urodzinowy Mój :) 204

tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym  czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków mięty KREM WANILIOWY: 500 ml śmietanki kremowej 36 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(...)sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, który dodajemy w dwóch częściach. Miksujemy tylko do połączenia składników, albo mieszamy szpatułką.  POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g mlecznej czekolady 60 g gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Czekolady siekamy, masło kroimy na mniejsze kawałki i wszystko razem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. WYKONANIE TORTU: Blaty nasączamy wiśniówką

Blondynka Gotuje