Nie wiem co takiego ma w sobie czekolada (bo, że ma to widzę), że ma tylu wielbicieli, zarówno wśród tych małych, starszych jak i
Smaczne Zdroweminimum 2-krotnie) 175g cukru (jeśli robisz sernik bez polewy czekoladowej to możesz dać 200g cukru) 200g masła ekstra82% 5 średnich jajek 5 kropel aromatu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia mała szczypta soli Dodatkowo jeśli lubisz rodzynki (1 garść) oraz skórkę pomarańczy. Polewa czekoladowa: 100g czekolady 100 ml śmietanki 36% (kremówki) Zobacz jak zrobić sernik(...)upieczeniu wyłączam piekarnik i studzę ciasto około godziny czasu w lekko uchylonym piekarniku (w drzwiczki wkładam np kuchenna ściereczkę). Po ostudzeniu zdejmuję boki tortownicy / blaszki i delikatnie usuwam papier do pieczenia. Sernik przekładam na kratkę do całkowitego ostudzenie i odparowania. Sernik jest już w zasadzie gotowy. Zalecam jednak udekorować go masą czekoladową , która nada przede wszystkim pięknego wyglądu i niezapomnianego
Ania gotujeTruskawki zimą? Jasne! Oczywiście możemy użyć zagranicznych owoców, ponieważ są jędrne i urodziwe, jednak możemy również wykorzystać nasze mrożonki, gdyż ich smak i wygląd nie odbiegają
Słodkie PrzyjemnościPrzepyszne, mocno czekoladowe ciasto, które nie wymaga pieczenia. Jest łatwe do przygotowania i gwarantuję, że każdemu się uda. Goście byli nim zachwyceni :) 460 g masy kajmakowej 500 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% 100 g orzechów laskowych 2 wafelki orzechowe w czekoladzie 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru pudru ok 50 sztuk herbatników kakaowych 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania(...)Orzechy uprażyć na suchej patelni. Przesypać na czystą ściereczkę i pocierając pozbyć się łupinek. Orzechy drobno posiekać. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na puch. 1/3 kremu wymieszać z cukrem pudrem i odłożyć. Do pozostałego kremu dodać połowę orzechów, 2 łyżki kajmaku, kakao i drobno posiekane wafelki. Zmiksować. Resztę kajmaku lekko podgrzać (będzie łatwiej rozprowadzał się na herbatnikach) i wymieszać
Smakołyki AsiLekki i delikatny, wręcz piankowy deser z wyraźną nutą kokosu i soczystymi wiśniami. Przepyszny :). Latem w ogóle sięgamy po przepisy na lżejsze wypieki i desery, zastępujemy nimi ciężkie ciasta i kremy. Czasem nawet nie chce nam się włączać piekarnika. Dlatego taki deser bez pieczenia, to wymarzona propozycja na letni weekend. Wiśnie możecie zastąpić innymi owocami, osobiście najchętniej widziałabym tu jagody/bor(...)jest tu przytłaczający, całość określiłabym jako orzeźwiającą. Cóż, nie będę już więcej zachwalać, musicie sami spróbować ;). Spód: 170 g herbatników maślanych lub maślanych ciastek kokosowych ( pasować będą też herbatniki czekoladowe ) 45 g masła Masa jogurtowo - kokosowa z wiśniami: 500 g jogurtu greckiego 1 puszka mleka kokosowego 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 150 g cukru pudru 28 g żelatyny
Opowieści z piekarnikaherbatników na blaszkę 20 cmx30 cm 400 ml śmietany kremówki 3 opakowania śmietan fix mleczna czekolada, lub posypka czekoladowa Masa budyniowa: 500 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 180 g masła Ciasto 3 bit sposób przygotowania. Przygotowujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami i żółtkami(...)układamy na prostokątnej foremce. Masę korówkową podgrzewamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią wcześniej wyłożone herbatniki. Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników. Przestudzony budyń ucieramy z masłem. Przygotowanym kremem smarujemy herbatniki i układamy już ostatnią ich warstwę. Śmietanę ubijamy wraz z śmietan-fix. Wykładamy na wierzch i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. Masę
Pani domowadeserek idealny na każdą porę roku, bo można je zrobić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Jednymi z moich ulubionych są te z owocami, które ułożone na kremie czy budyniu nie dość, że świetnie smakują to też zachęcająco wyglądają. U Nas dziś kolorowo i owocowo czyli takie babeczki wspominające lato w jesienne dni. Tartaletki z budyniem i owocami(...)pudru 2 żółtka szczypta soli 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka dowolne owoce ( u mnie kiwi, truskawki, mandarynki, winogrona) czekoladowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodajemy szczyptę soli i masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtka i cukier puder, zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godzinki do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy warstwą ciasta foremki. Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKakaowy biszkopt nasączony likierem wiśniowym przełożony kremem śmietankowym i frużeliną wiśniową. Ten klasyk zasmakuje każdemu łasuchowi. Średnica 18 cm. Biszkopt 4 duże jajka L 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej poł szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki ciemnego kakao 4 łyżki zimnej wody Frużelina wiśniowa 400 gramów wiśni użyłam mrożonych(...)kopiasta łyżka maki ziemniaczanej cukier do smaku około 3 łyżki Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki minimum 30 % 250 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan fix Obłożenie tortu 200 ml śmietanki kremówki 100 gramów serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Drip czekoladowy 1 tabliczka czekolady(100 g) 100 ml słodkiej śmietanki 30% trochę
Andzia Pichcikocham migdały więc ciut więcej punktów dałabym temu z migdałami. Tak, czy siak, przepis Wam zostawiam, a Wy zróbcie tak, jak lubicie! PRZEPIS NA TORT CZEKOLADOWO -ORZECHOWY BISZKOPT CZEKOLADOWY: *średnia tortownica - 6 jajek "L" - 9 łyżek drobnego cukru - 170 g gorzkiej czekolady - 6 łyżek mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę rozpuść w mikrofali (lub w kąpieli wodnej) - nie możesz(...)biszkoptu i polej obficie ponczem, nałóż masę. Ostatni blat ciasta, również nasączamy ponczem i na wierzch wykładamy resztę masy, nie zapominając o bokach tortu. Cały tort, możemy obsypać np. zmiksowanymi orzechami, lub udekorować wedle własnego uznania. Tort po złożeniu wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby smaki się uzupełniły. Tort czekoladowo - orzechowy przechowujemy w lodówce
SMYKWKUCHNIjednym: brownie, chocolate chip cake (czyli waniliowe, ucierane ciasto z kawałkami mlecznej czekolady) i biszkoptowe ciasto oreo. Całość przełożyłam waniliowym kremem, oblałam gorzką czekoladą i udekorowałam różnymi dobrociami. Bomba kaloryczna, ale uwierzcie - warta grzechu. wszystkie składniki na ciasta powinny być w temp. pokojowej Składniki Brownie 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka pół szklanki cukru 2 czubate łyżki(...)zmiksować, potem połowę jogurtu, zmiksować, etc...). Całość dokładnie ubić mikserem. Dodać posiekaną czekoladę i wmieszać ją do ciasta łyżką. Tortownicę o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 30 min. Wystudzić. Ciasto oreo 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 50 ml oleju 1/2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia
Słodkie inspiracjeBezglutenowe, proste i przepyszne Tiramisu w świątecznej odsłonie. Klasyka w najlepszym wydaniu. SKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka
Kuchnia bezglutenowaFanaberia herbatników, amaretto, kajmaku i orzechów ułożona na biszkopcie:) Ciasto ; 5 jaj 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy
Apetyczna babeczkaMichaszkowy torcik nie tylko dla Michaszków, Michałów czy Michalinek ! To tort dla każdego z Was. Bardzo czekoladowy z dodatkiem kawałków cukierków czekoladowo-orzechowych, nasączony ponczem
kolorowotorcikowobułeczki cynamonowe, prosto ze Szwecji. To cóż, że ze Szwecji Pyszne, delikatne, efektowne. Nie wysychają. Przepis na tyle uniwersalny, że cynamon w środku możecie zastąpić makiem, orzechami czy ulubionym kremem czekoladowym lub orzechowym Bułeczki można jeść same, posypać przed pieczeniem grubym cukrem lub polukrować. Każdemu według potrzeb. U mnie oczywiście z kawą. Jakieś 2 lub 3 lata temu, piekłam(...)rozpuszczamy mas\u0142o, po rozpuszczeniu dolewamy do niego mleko.\r","Do m\u0105ki dodajemy dro\u017cd\u017ce i jajko, lekko mieszamy.\r","Dodajemy mas\u0142o z mlekiem i zarabiamy ciasto.\r","Ciasto ma by\u0107 elastyczne. Je\u015bli jest zbyt lepkie, delikatnie podsypujemy je m\u0105k\u0105.\r","Ciasto przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy do wyro\u015bni\u0119cia
Mieszam w GarnkuCiasto polano, to tradycyjny francuski wypiek na Boże Narodzenie. Moja rolada jest przygotowana według mojego własnego przepisu i nieco różni się od tradycyjnego wyglądu polana. Zapewniam Was jednak, że ta rolada czekoladowa jest przepyszna i na pewno sprawdzi się na Świąteczny stół. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Nasączenie, pozostałe: 1 torebka zielonej herbaty opcjonalnie 1 kieliszek wódki 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 80 ml mleka 3,2% 40 g masła 60 g cukru 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
Passions hobbies life