ciasto czekoladowe z kremem - 5760 przepisów (strona:258/384)

Sękacz domowy 656

puszysty krem ( masło musi być miękkie ). Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Dodać rum, migdały, wanilię i mąkę . Białka ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z ciastem. Rozgrzać piekarnik do temp. 195 C . Tortownicę wysmarować masłem. Równomiernie rozłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić do piekarnika na ok. 5- 10 minut ( do momentu zrumienienia się ciasta). Wyjąć  tortownicę(...)znowu wyłożyć 2 łyżki ciasta i rozsmarować , do piekarnika na ok. 10 minut i tak do momentu wykorzystania całej masy. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Można polać polewą czekoladową albo tylko posypać cukrem pudrem. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Stefanka 246

zagniatamy kruche ciasto, jeśli  z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień lub 2 wcześniej, by poleżały(...)polewa czekoladowa (u mnie Helio) Zagotowujemy mleko, na wrzące wsypujemy kaszę i gotujemy, mieszając do momentu aż kasza zrobi się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch partiami dodając cukier puder. Następnie nie przestając ucierać dodajemy po łyżce kaszy i sok z cytryny, ale tutaj już radzę próbować masy by nie okazała się zbyt kwaśna. Gotowym kremem przekładamy

Cynamonowe szczęście
Proteinowe słodycze - Sport Definition 209

Mogliście już zauważyć, że proteinowe przepisy oraz białkowe przekąski na blogu i instagramie pojawiają się u nas coraz częściej. Mimo preferencji do wegańskich produktów odżywki białkowe

Candy Pandas
Babka mocno czekoladowa 172

Bardzo mocno czekoladowa babka, zadowoli wszystkie osoby będące miłośnikami czekoladowych wypieków. Puszysta i delikatnie wilgotna w środku, o głębokim czekoladowym kolorze. Z zewnątrz obsypana cukrem pudrem, ale wspaniale smakowałaby również polana lukrem lub czekoladą. Babka jest łatwa do przygotowania i można ją upiec w dowolnej formie, ale na pewno najlepiej wygląda po upieczeniu w formie do babki. Czas pieczenia może(...)pszennej 40 - 50 g naturalnego kakao 100 ml mleka 200 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać jajka i ucierać do czasu połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Wymieszać mleko z jogurtem. Przesiać mąkę z proszkiem i sodą, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Do masy

Kuchcik gotuje
Babeczki makowe z kremem truskawkowym 163

nadal miksując. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo wsypywać do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Krem truskawkowy: 150 ml wody zagotować, wyłączyć palnik i wsypać galaretkę truskawkową. Całość dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę(...)całość dobrze zmiksować. Z biszkoptu oderwać papier do pieczenia, po czym wykrajać szklanką koła. Każde posmarować dżemem truskawkowym, a następnie wycisnąć szprycą dekoracyjną krem truskawkowy. Babeczki udekorować wedle uznania (u mnie dekoracja z kolorowych perełek, czekoladowych motyli i kwiatów). Uwagi: Zamiast babeczek truskawkowych można zrobić w dowolnym innym smaku, np. zamieniając dżem na wiśniowy i tak samo z galaretką

Passions hobbies life
Czekoladowe z kaszą manną 227

Czekoladowym Napoleonie i Czekoleonce , wyglądają podobnie ale smakują zupełnie różnie, które najlepsze ocenić musicie sami :) Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki pszennej  1/4 szklanki kakao 1/2 kostki (100 g)  masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę(...)lodówce. Po tym czasie dzielimy je na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C  przez ok 10-15 minut Krem: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1 tabliczka czekolady (użyłam gorzkiej, ale może być mleczna) 1 łyżka kakao Mleko, cukier, masło, kakao

Cynamonowe szczęście
Lekka babka biszkoptowa z owocami 216

równie wyborna z kakao, bakaliami czy łezkami czekoladowymi. Powiem Wam, że jest świetną bazą dla wielu kombinacji smakowych. U nas bardzo często gości bez nadzienia, bo jest dostatecznie wilgotna.   Doskonale nadaje się na piknik, czy do popołudniowej kawki. Tym razem upiekłam ją na urodziny męża, ponieważ specjalnie zażyczył sobie „suche „ ciasto. O dziwo, smakowało nawet moim córciom! Lekka babka(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 duże  jaja 200 gr masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku  do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem  na puszysty krem ( około 10-12 minut). Następnie dodajemy przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki. Delikatnie mieszamy. Wlewamy gorące  rozpuszczone  masło, całość mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej

Mia Cucina Sofieta
Tort Urodzinowy Mój :) 224

tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym  czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków mięty KREM WANILIOWY: 500 ml śmietanki kremowej 36 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(...)sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, który dodajemy w dwóch częściach. Miksujemy tylko do połączenia składników, albo mieszamy szpatułką.  POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g mlecznej czekolady 60 g gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Czekolady siekamy, masło kroimy na mniejsze kawałki i wszystko razem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. WYKONANIE TORTU: Blaty nasączamy wiśniówką

Blondynka Gotuje
Orzeszki z galaretką 136

mąkę pszenną tortową oraz krupczatkę. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia i wymieszałam. Dodałam zimne masło pokrojone na plasterki, żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniotłam gładkie elastyczne ciasto. Z ciasta odrywałam małe kawałki i formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. Przygotowane kulki wkładałam do rozgrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piekłam je około 2-3 minuty(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zerknięcia na moje dwa pozostałe przepisy na orzeszki: orzeszki z kremem budyniowym lub wafelkowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/orzeszki-z-kremem-wafelkowym-i.html) oraz orzeszki kakaowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html), orzeszki z kremem kokosowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/orzeszki-z-kremem-kokosowym.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe z nutellą (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html).  SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. 209

czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Wsypać przesianą mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką(...)przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika,(i tu zaczynamy nowy rozdział swojego życia i zamiast mięsem werbalnie- rzucamy ciastem) z wysokości około 60 cm puścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 części. Krem kokosowy

Malinowe Pocałunki
Ciasto ajerkoniakowe 134

Sezon na świąteczne wypieki uważam za oficjalnie otwarty. Na pierwszy rzut ciasto ajerkoniakowe <3. To propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta z masą. Idealnie

PatiGotuje
Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa 135

piernikowa Wiele prób i wiele ciast wyrzuconych do kosza, zanim powstał ten oto przepis. Dzięki pomocy Pani Zosi z grupy Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta (FB) udało się stworzyć ciasto bezglutenowe, idealne. Wilgotne, nie kruszące się, aksamitne i oczywiście bez glutenu. Z dodatkiem dżemu. Ciasto składa się z dwóch ciast, ciemnego – kakaowo-piernikowego oraz(...)ciasta, rozsmarować po dnie. Włożyć wycięte ciasto ciemne, zalać resztą jasnego ciasta. Na górę ciasta jasnego pokruszyć pozostałości ciasta ciemnego. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min. Ciasto wyjąć, potrzymać w formie 30 min, wyjąć z formy całkowicie ostudzić na kratce. Polać polewą czekoladową (u mnie bez polewy). Smacznego! Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Bezglutenowa babka pomarańczowo

moj przepis na
ciasto Kilimandżaro 333

miksujemy na gładki krem. składniki na masę jabłkową: 1500 g jabłek (u mnie szara reneta) 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki masła wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy z masłem. Po kilku minutach wsypujemy cuchą galaretę, dokładnie mieszamy. Chwilkę jeszcze smażymy a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. wykonanie ciasta: Na jeden z blatów(...)równomiernie wykładamy lekko tężejącą masę jabłkową, możemy wstawić do lodówki aby stężała, ja od razu delikatnie wyłożyłam na nią masę budyniową. Na masę budyniową wykładamy drugi blat ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. dowolnie dekorujemy. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki

Domowy Smak Jedzenia