ciasto czekoladowe z kremem - 5760 przepisów (strona:201/384)

Sernik na zimno z orzechowo-czekoladowym spodem (sernik z piaskiem:-)) 273

prostu rewelacyjny. Podany przepis jest na małą blaszkę ok. 25x25 lub tortownicę. Ciasto jest proste i szybkie, uda się nawet antytalentom kulinarnym:-) Do serniczka można użyć dowolnych miękkich owoców, ja użyłam brzoskwiń. Składniki: 2 opakowania sucharów (każde po 120 g) 400 g kremu orzechowo-czekoladowego kremu (np. Nutella, Kremuś itp.) 400 ml śmietany 36% lub 30% 3 szt. serka waniliowego

IMPRESJA SMAKU
Drożdżówki z czekoladą 175

mnie akurat krem czekoladowo-bananowy)Sposób przygotowania:1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.2. Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałe składniki (masło ma być rozpuszczone, ale nie  gorące). Wyrabiamy dokładnie, kiedy już będzie gładkie to przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.3. Ciasto dzielimy(...)mniejsze części, rozwałkowujemy placek, nacinamy go "na pazurki" z jednej strony. Nakładamy łyżkę kremu i zwijamy tak, aby pazurki były na górze bułeczki.4. Bułeczki układamy w blaszce na papierze do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 200 st. C.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Domowe tiramisu – prosty przepis 171

Tiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Truskawkowe szaleństwo z Braćmi Koral 214

Uwielbiasz delektować się truskawkami? Ten pełen witamin owoc najlepiej smakuje w pełni lata, jednak w mrożonej postaci równie dobrze zachowuje swoją moc, dostarczając solidnej dawki energii

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CHAŁKA PSZENNA – POSTNA 250

kremem czekoladowym. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * woda – 200 ml * drożdże świeże – 20 g * cukier – 30 g * duże jajko – 2 szt * mąka pszenna – 500 g * masło – 20 g * sezam – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W ciepłej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże i cukier. Dodajemy jedno jajko i wszystko razem mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ( ma się

Ostra na Słodko
Tort czekoladowo - śmietankowy z jagodami 260

ciast i deserów, polecam zrobić na zimę ;). Można oczywiście użyć jagód świeżych ( o czym piszę w przepisie ), ale te dwa ostatnie słoiczki w mojej spiżarni aż prosiły się o wykorzystanie ;). Tym razem zamiast standardowego w moich tortach biszkoptu rzucanego, mamy tu trochę cięższe blaty czekoladowe, ale równie smaczne, które bardzo dobrze się kroją. Przełożyłam je dwoma rodzajami kremów - z dodatkiem(...)żółtek dodać przestudzoną czekoladową masę ( może być lekko ciepła ) i zmiksować do połączenia. Następnie wsypać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką do dokładnego połączenia ( masa będzie bardzo gęsta ). Dodać około 5 łyżek ubitych białek ( w celu rozrzedzenia masy ) i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać resztę białek i wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej

Opowieści z piekarnika
Tort Kinder 561

upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc. Biszkopty(...)czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy

Ciastkozercy
Czekoladowy tort urodzinowy z solonym karmelem 199

malutki chłopczyk jest już poważnym mężczyzną.  Życzenie było takie aby był czekoladowy z solonym karmelem.  Tort o średnicy 20 cm. Przełożony kremem z orzeszków ziemnych i kremem czekoladowym (ganache) a przełamany jest porzeczkową galaretką. Drip z solonego karmelu.  Polecam Wam. Jest słodki, orzechowy, z solonymi orzeszkami.  Praca przy tym torcie była czystą przyjemnością i fantastyczną(...)patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na cztery części. Krem z masła orzechowego i mascarpone  250 g mascarpone  200 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów) opcjonalnie łyżka cukru pudru Masło orzechowe wymieszać z mascarpone i jeśli będzie potrzeba dosłodzić. Czekoladowy krem (ganache

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Hawanka wg Aleex 128

Biszkopt: • 4 jajka • ¾ szklanki drobnego cukru w tym cukier waniliowy • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 szczypta soli Krem czekoladowy: • 2 szklanki mleka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki drobnego cukru • 2 żółtka • 200 g masła • 5-6 łyżek nutelli Masa śmietanowa: • 500 ml śmietany(...)dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując, aż powstanie masa budyniowa. 12. Dodać do niej nutellę, dokładnie zmiksować. 13. Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. 14. Na biszkopt wyłożyć krem czekoladowy. 15. Ułożyć na kremie jasne herbatniki. 16. Posmarować je cieniutką warstwą kwaskowych powideł śliwkowych. 17. Na powidłach ułożyć warstwę kakaowych herbatników. 18. Herbatniki skropić 2-3 łyżkami alkoholu. 19. Przygotować masę śmietanową

W mojej kuchni
Tort świąteczny 244

jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika Krem śmietanowy 500 ml zimnej śmietanki 35% Mlekoma 250 g serka mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Bajaderki: 1 część ciasta garść orzechów włoskich garść rodzynek 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 kopiasta łyżka nutelli Do obtoczenia: wiórki kokosu mielone orzechy laskowe biały mak czekoladowa posypka siekane orzechy arachidowe(...)nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 60 minut. Do suchego patyczka. Pieczemy dwa takie ciasta.  Każde ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Trzy części ciasta wykorzystujemy na tort a z jednej części ciasta robimy "bajaderki" do dekoracji. Krem śmietanowy: Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder.  Krem

Ala piecze i gotuje
Czekoladowe muffinki 133

Czekoladowe muffinki to szybki, prosty i niezwykle smaczny przepis na domowy deser. Wykonane w ten sposób muffinki z całą pewnością w błyskawicznym tempie znikną ze stołu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bananowa chmurka 306

Banany wyłożyć na kruche ciasto, a na nie ananasy.  Gęstniejącą galaretkę wyłożyć na owoce, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone zimnego 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Krem wykładamy na galaretkę. Czekoladowa beza: 3 białka(...)odwrócić do góry dnem, położyć papier, bezę rozsmarować na papierze. Pieczemy w 140 stopniach przez ok 60 minut. Beza powinna być chrupka, lekko popękana. Wystudzić. Zimną beze przekładamy na krem. Ciasto przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
3 przepisy na bajecznie smaczne ciasta 246

czekoladową. Dosypać mąki, wrzucić połamane orzechy i wymieszać wszystko na jednolitą masę. Wylać do tortownicy (dostępnej m.in. w ofercie sklepu https://zasmakujradosci.pl/kuchnia ) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 30 minut. W tym czasie należy przygotować krem orzechowy – wymieszać ze sobą wszystkie składniki i ubić aż masa stanie się puszysta. Na koniec kremem(...)masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Na samym dole ułożyć herbatniki, następnie masę, znowu herbatniki, a potem masę (muszą powstać 4 warstwy). Na wierzchu powinna pozostać warstwa kremu. Na niej ułożyć drugi krem (przygotowany z ubitej śmietanki, cukru pudru i fix-u), a całość posypać wiórkami kokosowymi. Truflowy torcik Do przyrządzenia tego smakołyku potrzebne będą: 400 g czekolady gorzkiej

Moja smaczna kuchnia
O zajęciach w szkole cukierniczej. Część druga 160

innego, jak ciasta z bitą śmietaną. Mogą być to małe torciki, całkiem spore torty albo małe kawałeczki dla jednej osoby. Tradycyjne to Othello , które pokazywałam Wam w poprzednim wpisie , a także  gåsebryst , którego indywidualny wygląd zależy od fantazji cukiernika. Tym razem przygotowałam białe z truskawkami i czekoladowymi ornamentami. Te maleństwa to babeczki wypełnione kremem cukierniczym i udekorowane - a jakże(...)podobno) bardzo profesjonalnie udekorowane.  Najprzyjemniejsza praca to oczywiście torty. Nie robi się ich codziennie, nawet w dużych cukierniach; są bowiem prawdziwym wyzwaniem. Czy klient będzie zadowolony? Czy ciasto przetrzyma podróż, nie rozpadnie się? Czy smak spełni wymagania? Tym razem cały ten stres odpadł; naszym zadaniem było przygotowanie tortu na wymyśloną przez nas okazję. Mój miał się nadawać na mały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort czekoladowy 231

przy którym nie będziecie mieć tego problemu. Po angielsku petal cake czyli ciasto, które jest ozdobione kremem wyciśniętym w kształt płatków kwiatów – super prosty sposób, żeby tortem zachwycić swoich gości lub sprawić przyjemność Tacie z okazji Jego święta :) Moja forma ma średnicę 16 cm, po nałożeniu kremu gotowy tort ma 18-20 cm średnicy. Składniki na 1 spód biszkoptu(...)będą potrzebne 2): 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao Krem czekoladowy 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek kakao 2 kostki masła +wiśniówka na poncz, wiśnie ze słoika, domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy razem z kakao

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania