Ciasto biszkoptowe uformowane w rulon i nadziane masą, to nic innego jak rolada. Tak, jak różne mogą być biszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą
mojewypiekiinietylkoprzestygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Do zimnej masy czekoladowej przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą oraz dodajemy ubite jajka, delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy(...)sztywno,następnie ciągle mieszając dodajemy galaretki. Do mleka dodajemy kawę rozpuszczalną i wsypujemy proszek kremowy, ubijamy na sztywno. Zimne ciasto przecinamy na 4 części. Z ty że czwarta górna część jest troszkę mniejsza dzięki temu po włożeni ciasta w krem wyjdą takie łatki. Górną warstwę ciasta drobno kruszymy. Do blaszki wkładamy spodni placek i smarujemy go 4 łyżkami dżemu porzeczkowego
Sama słodycz i szczypta chiliproszku do pieczenia Krem chałwowy: 100 g masła 100 g chałwy waniliowej 2 łyżki spirytusu 1/2 soku z cytryny Dekoracja: gotowa polewa czekoladowa 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich ( lub inna posypka dekoracyjna) WYKONANIE: Mąkę łączymy z proszkiem, siekamy z tłuszczem. Dodajemy cukier, żółtka surowe i gotowane. Żółtka gotowane ścieramy na tarce. Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy
W kuchennym oknie Ewyczekolady, ale uwierzcie na słowo, że czekolada tam się znajduje. W rzeczywistości jest troszkę ciemniejszy, a w smaku delikatnie czekoladowy. Co więcej ciasto bez pieczenia - w te upały wybawienie ogromne. Można również przygotować takie ciacho na czekoladowym biszkopcie - będzie równie pyszne! Składniki: 350 ml śmietanki kremówki 250 g mascarpone 100 g czekolady (mlecznej lub deserowej) 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki(...)Porzeczki umyć i oberwać z szypułek. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu, wymieszać i ponownie ubijając dodać do kremu, zmiksować. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę - do żelatyny rozpuszczonej
Kocham..lubię..gotuję..połączenia składników.Do foremek nakładać ciasta do wysokości 2/3 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni i piec przez około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są upieczone w środku.Po upieczeniu wystudzić, najlepiej układając je na kratce. Udekorować według uznania - ja użyłam kremu czekoladowego Czeko'la Blond otrzymanego ze sklepu Anielskie(...)Pozostałe składniki to: biała czekolada, mleko w proszku, mleko skondensowane, cukier puder i olej.Konsystencja kremu zależna jest od jego temperatury. Wyjęty z lodówki jest dość gęsty, ale trzymany w temperaturze pokojowej przypomina gęstą polewę. Smak kremu? No cóż, nie będę się rozpisywać ;) Jest tak pyszny, że znika zdecydowanie zbyt szybko :) przy następnym słoiku spróbuję określić
Codzienna kuchnia niecodziennajest zbyt sucha. Postanowiłam, więc suto posmarować je dżemem. Składniki : blaszka 24x24 Na ciasto: 250g mąki pszennej tortowej, 250g margaryny do pieczenia, 100g mleka, 100g cukru, 3 łyżki kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, szczypta soli Na krem: 250g masła, 330ml mleka, 50g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 4 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego(...)sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto ostrożnie wykładamy na ułożone w blaszce biszkopty, tak aby ich nie poprzesuwać. Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 35 – 40 minut (do suchego patyczka) i studzimy. Wierzch ciasta smarujemy resztą dżemu, rozrobionego z przegotowaną wodą (dżem wsiąknie w ciasto, przez co stanie się ono wilgotne
Nie tylko w kuchniDodajemy wymieszane z sobą sodę, kakao, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej, samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwa równe blaty. (Możemy również składniki podzielić(...)dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 duża paczka biszkoptów, podłużnych 2 galaretki wiśniowe 750 ml gorącej wody polewa czekoladowa, przepis tutaj wykonanie : Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do małej foremki wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w paski. wykonanie ciasta: Na jeden blat makowy rozsmarowujemy 1/2 część masy. Układamy
Domowy Smak JedzeniaSzybka tarta bez pieczenia. Na kakaowym spodzie z pokruszonych kruchych ciastek, z pysznym i delikatnym kremem z gorzkiej czekolady, śmietanki i masła. Udekorowana borówkami. Idealna w
cool and mintymąkę i mikserem z hakami wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 10-12 części. Z każdej wałkujemy placek wielkości dna od standardowej tortownicy. Każdy placek pieczemy po 8 minut w temp 190 stopni. Po upieczeniu każdy placek przyciskamy następnym i następnie talerzem- to zapobiegnie wywijaniu się mac. Składniki na krem czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao
Domowe ciastałyżeczka przyprawy do piernika szczypta amoniaku 5 jajek 70 g drożdży 2 płaskie łyżeczki sody krem grysikowy: 500 ml mleka 6 łyżek kaszy manny (grysiku) 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru (w oryginale 6 łyżek) 200 g masła dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych polewa czekoladowa Białka ubijamy na sztywno. W osobnej misce drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy miód, olej, żółtka(...)ucieramy mikserem. Wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. Mieszamy i na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto przekładamy na 2 brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 10-12 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu każdy placek kroimy wzdłuż na 2 części otrzymując
Trzeci talerzszklanka cukru 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej pól szklanki wody 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 750 ml dobrze schłodzonej kremówki 36 % 4 pełne łyżki cukru pudru 2 pełne łyżeczki żelatyny dodatkowo: powidła śliwkowe polewa czekoladowa Wykonanie: Rozpuścić margarynę, dodać wodę i kakao oraz pól szklani cukru, zagotować , mieszając aby nie było grudek. Przestudzić(...)pozostałym cukrem, dodawać po trochu masę kakaową, następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. NA sam koniec dodajemy pianę, mieszamy. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. Gotowe ciasto ostudzić, przekroić na połowę. Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy napęcznieje podgrzać, ąż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Dodać ja do mocno ubitej kremówki z cukrem pudrem. Na dól dajemy jeden
Z Majeczką w kuchniosobom, które lubią tradycyjne ciasta (jak mojej babci). Krem śmietanowy jest delikatny i lekko kwaskowaty. Torcik stosunkowo szybko można przygotować, a jeszcze szybciej zniknie z waszych talerzy. Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm) Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki zwykłej 2,5 łyżka mąki ziemniaczanej Na krem śmietanowy: 350 ml śmietanki(...)soku z cytryny Do nasączania: 1/2 szkl. przegotowanej wody sok z 0,5 cytryny 3 łyż. wódki (można pominąć) Na polewę czekoladową: 85 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 2 łyżki kremu Nutella Dodatkowo: 0,5 słoika kwaśnego dżemu (np. malinowy, porzeczkowy) Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem
My sweet a lifeosobom, które lubią tradycyjne ciasta (jak mojej babci). Krem śmietanowy jest delikatny i lekko kwaskowaty. Torcik stosunkowo szybko można przygotować, a jeszcze szybciej zniknie z waszych talerzy. Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm) Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki zwykłej 2,5 łyżka mąki ziemniaczanej Na krem śmietanowy: 350 ml śmietanki(...)soku z cytryny Do nasączania: 1/2 szkl. przegotowanej wody sok z 0,5 cytryny 3 łyż. wódki (można pominąć) Na polewę czekoladową: 85 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 2 łyżki kremu Nutella Dodatkowo: 0,5 słoika kwaśnego dżemu (np. malinowy, porzeczkowy) Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem
My sweet a life