najlepszym przykładem. Okrągłe biszkopty służą za podstawę i „ciastowe” warstwy, a pyszny krem kakaowy przygotowany w mig( bo na ciepło) i prażone ziarna słonecznika sprawiają, że możemy przekupić nawet najbardziej wybrednego łasucha. Ciasto jest niezwykle delikatne i miękkie- po schłodzeniu świetnie się kroi i przypomina w smaku czekoladowy serniczek z nutą orzechową( dzięki prażonemu słonecznikowi). Ciasto na blaszkę
Domowe ciastazamian proponuję coś niezwykle pysznego, do złudzenia podobnego do Nutelli. Słodki, czekoladowy krem daktylowy, oczywiście z domieszką orzechów laskowych. Ma idealną konsystencję, jest bardzo kremowy, delikatny. Czuć intensywną słodycz daktylową oraz wyważoną ilość kakao. Jest przepyszny i świetnie nada się jako pasta do pieczywa, krem do naleśników, ciast, a także dodatek do owsianek, jaglanek i innego tego typu dań. Składniki
Zdrowie na języku :Ppierwszy to ciasto moje dzieci myślały, że jest to ciasto czekoladowe. Dopiero później powiedziałam im, że jest to ciasto marchewkowe :) Jednak nie zraziły się do niego i nadal chętnie jedzą. Tym razem upiekłam klasyczne marchewkowe, ale można do ciasta dodać rodzynki, orzechy, wiórki czekolady..... można obłożyć kremem....wybór dowolny. Składniki: 2 szklanki startej marchewki na drobnych oczkach
Amatorka kuchennanajpierw zachwyci Was swoim wyglądem, a dopiero później smakiem ;) Miękkie, delikatne czekoladowe ciasto, soczyste gruszki zatopione w kremowym serku ricotta... Całość rozpływa się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 175 g zimnego masła 1 duże jajko 2 łyżki kakao Krem z ricotty: 3-4 gruszki 250 g serka ricotta 4 łyżki cukru
Domowa cukiernia Ewyjest pewne - smakują przepysznie, a podczas pieczenia - bananowy zapach roznosi się po całej kuchni. Są delikatnie chrupiące z zewnątrz i posiadają mięciutkie wnętrze, które idealnie komponuje się z dodatkiem kremu czekoladowego. Zresztą posypane cukrem pudrem także znikają ekspresowo. Doskonale sprawdzą się w przypadku wegan oraz alergików, ponieważ nie zawierają jajek oraz mleka. Koniecznie spróbujcie. Polecam! (około 50 sztuk - w zależności(...)banan (dojrzały) 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: cukier puder do posypania polewa czekoladowa/krem czekoladowy Banana należy rozdusić za pomocą widelca, a następnie z pozostałymi składnikami wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałki o średnicy 3-4 cm, a następnie każdy wałeczek pokroić na odcinki o grubości 1 cm. Można też formować
Di gotujejest pewne - smakują przepysznie, a podczas pieczenia - bananowy zapach roznosi się po całej kuchni. Są delikatnie chrupiące z zewnątrz i posiadają mięciutkie wnętrze, które idealnie komponuje się z dodatkiem kremu czekoladowego. Zresztą posypane cukrem pudrem także znikają ekspresowo. Doskonale sprawdzą się w przypadku wegan oraz alergików, ponieważ nie zawierają jajek oraz mleka. Koniecznie spróbujcie. Polecam! (około 50 sztuk - w zależności(...)banan (dojrzały) 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: cukier puder do posypania polewa czekoladowa/krem czekoladowy Banana należy rozdusić za pomocą widelca, a następnie z pozostałymi składnikami wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałki o średnicy 3-4 cm, a następnie każdy wałeczek pokroić na odcinki o grubości 1 cm. Można też formować
Di gotujeZainspirowani przepisem Krzysztofa Ilnickiego na naked cake jaki robiliśmy w programie „Bake Off – Ale Ciacho” przygotowaliśmy własną wersję takiego torcika. To połączenie gorzkiej
Kuchenne Wariacjecytryny. Żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Przelewamy do masy, miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na chwilę aby masa troszkę stężała. Krem toffi: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem toffi (podobny do nutelli). Miksujemy na gładki krem. Cukrowe róże: W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy(...)ciasta: Wiśnie odsączymy z alkoholu. W tortownicy układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go alkoholem z odsączenia wiśni. Wylewamy masę cytrynową. Wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny biszkopt, delikatnie dociskamy. Rozkładamy na nim wiśnie, smarujemy kremem toffi (zostawiamy 3 łyżki na wierzch). Układamy ostatni biszkopt, smarujemy go resztą kremu. Na wierchu układamy wykonane cukrowe róże i czekoladowe kuleczki
VioletoweKucharzeniedodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę o śr.24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić krem: Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać z proszkiem budyniowym,mąką i żółtkami,resztę zagotować z cukrem i cukrem(...)rozsmarować kolejną porcję masy budyniowej. Drugi makowy blat posmarować resztą dżemu i posmarowaną stroną przyłożyć na warstwę kremu. Blaty dobrze docisnąć i resztą kremu wysmarować wierzch i boki. Boki tortu grubo posypać orzechami,górę ozdobić płatkami czekoladowymi i gwiazdkami. Tort przed krojeniem kilka godzin schłodzić
Kolorowa kuchnia Elkiwięc zrobienie ryby nie stanowiło problemu. Jest to obłędnie pyszne brownie piernikowe z suszonymi śliwkami, które przełożyłam delikatnym kremem z mascarpone, kremówki i cynamonu. Wycięłam dwa blaty w kształcie ryby z ogonem (bez płetw), przełożyłam je kremem, a górną, trzecią warstwę ciasta "dosztukowałam" z resztek brownie, tak, by ryba nie była płaska od góry, lecz zaokrąglona. Całość obłożyłam białą masą(...)wlej je do ostudzonej masy maślano - czekoladowej, zmiksuj dobrze, po czym dodaj mąkę i szczyptę soli, i ponownie zmiksuj całość krótko na gładko. Do masy dodaj posiekane drobno śliwki suszone i wymieszaj. Przelej masę na blachę i piecz brownie przez około 30 min (ciasto ma pozostać wilgotne w środku, ale nie surowe). KREM CYNAMONOWY: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno
Słodko-Słony Świat Ilonypyszną orzechową masę, którą oblewamy polewą czekoladową. Jak każdy tego typu wypiek należy przygotować dzień przed podaniem żeby ciasta zmiękły i dobrze się kroiły. Kto jeszcze nie miał okazji robić albo jeść tego ciasta to gorąco polecam, smakuje fantastycznie. A na nadchodzące Wielkanocne Święta taki mazurek będzie w sam raz :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 4 żółtka 15 dag cukru pudru(...)masła lub margaryny 50 dag mąki łyżeczka proszku do pieczenia KREM : 30 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 3/4 szklanki mleka i cukru 0,5 opakowania cukru waniliowego masło lub margaryna 250 g 3-4 łyżki kaszy manny troszkę alkoholu JABŁKA : 1 l smażonych jabłek w słoiku lub ok. 1,5 kg świeżych cytrynowa galaretka POLEWA
Pani na desercieście nie brakuje ( mąka kokosowa , olej kokosowy , mleko kokosowe i jogurt kokosowy), to – paradoksalnie – smak kokosowy nie jest mocno wyczuwalny ani w cieście ani w kremie. Keto ciasto limonkowe z kokosem Kokosowo mi Dieta ketogeniczna niejako wymusza duży udział kokosa w menu, zwłaszcza w wersji bez nabiału, a taką właśnie stosuję. Wszelkie zastępniki nabiału to głównie produkty kokosowe – mleko(...)LowCarb) Keto truskawki w polewie (Paleo, LowCarb) Keto crêpes czekoladowe z sosem truskawkowym (Paleo, LowCarb) Keto tiramisu z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto chia trifle z truskawkami (Paleo, LowCarb) Keto gofry śniadaniowe (Paleo, LowCarb) Keto ciasto kokosowo- cytrynowe (Paleo, LowCarb) Kawowy keto sernik z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto cannoli z kremem kawowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału) Keto racuchy bananowe (Paleo, LowCarb
Modern Cave Girlsody dowolna polewa czekoladowa (opcjonalnie) kokos Przygotowanie: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski. Mleko łączymy z jogurtem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy jajka i wciąż ucieramy, aż wszystko się ładnie połączy. Następnie dodajemy na przemian, małymi partiami suche składniki a na końcu mleko z jogurtem. Dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem
Tagebuch po polskucyfry, litery, lub serduszka. Wykonanie jest banalnie proste, a od waszej wyobraźni zależy ostateczny efekt . Można przyozdobić żywymi kwiatami, czekoladkami, lub świeżymi owocami. Smak i rodzaj kremu możecie również dobrać do swoich upodobań. Najpierw zróbcie sobie szablon. W moim wypadku było to wycięte serce z papieru. Przepis na kruche ciastko- dwie sztuki -góra(...)Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć przy pomocy szablonu- serduszko. Powinny wyjść dwa identyczne. Przełożyć na papier do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut do zrumienienia. Wystudzić. Czekoladowa glazura 50 g czekolady mlecznej 1/4 szklaki śmietany kremówki Podgrzać śmietanę i do gorącej włożyć pokruszoną czekoladę. Odstawić na 10 minut następnie wymieszać na gładki sos Krem
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpszennej 70g wiórków kokosowych 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300ml śmietany kremówki 2 białe czekolady Dodatkowo: Ok. 100 g dżemu malinowego Ok. 50g wiórków kokosowych Krem przygotować dzień wcześniej: Śmietanę kremówkę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż będzie ciepła. Nie doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej śmietany wrzucamy posiekaną białą czekoladę, odstawiamy na 2-3 minuty(...)pieczenia muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Babeczki delikatnie wydrążamy od góry (ja robiłam to małą łyżeczką). W powstały otwór nakładamy dżem. W między czasie chłodną masę czekoladową umieszczamy w misce miksera i ubijamy na krem. Nakładamy do rękawa cukierniczego (u mnie Wilton
Kolizje Smaków