ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:172/508)

Sernik limonkowy na zimno 154

zauważyliście, curdy limonkowe i cytrynowe pojawiają się na blogu bardzo często, jest to po prostu coś co uwielbiam! Tym razem niezwykle lekki sernik limonkowy na zimno. Zrobiony jest na kruchym, ciasteczkowym spodzie z dodatkiem masła, na spód wylana jest niesamowicie puszysta i aromatyczna masa limonkowa. Sernik limonkowy na zimno -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Sernik z konfiturą wiśniową 133

szklanki cukru masa serowa 1 kg twarogu dobrego wiejskiego 6 jajek 1,5 szkl cukru otarta skórka z cytryny cukier wanilinowy cytrynowy 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny palma dodatkowo słoiczek dżemu wiśniowego domowego Ciasto zagniatamy szybko, dzielimy na dwie części i wkładamy w woreczkach do zamrażarki na ok godzinę. Twaróg przekręcamy przez maszynkę lub tłuczkiem do ziemniaków

Gotowanie jest łatwe
Ciasto Leon 272

łyżka po łyżce dodajemy cukier, a następnie kolejno dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Krem budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła(...)Wykładamy ¼ budyniu. Następnie jabłka z galaretką czerwoną. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy kolejną porcję budyniu. Biszkopt. Porcja budyniu. Kolejno jabłka z galaretką cytrynową. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Ostatnia porcja budyniu. Na wierzch placek miodowy. Ciasto można wykończyć polewą z czekolady. Polewa: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 35 g masła Składniki umieścić w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie wymieszać

kulinarnyswiatdomi
Babka cytrynowa 93

cytryny. Pieczemy ok. 60 min w temp. 180°C. Moje wskazówki i uwagi: Babka jest dobra, nie za sucha z lekko kwaskowym posmakiem cytryny. Wykonanie jest banalne. Babka cytrynowa z gotowaną cytryną Składniki: 100 g miękkiego masła 5 jajek – oddzielnie białka i żółtka 1 i 1/3 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)pestki. Do powstałej masy dodajemy cukier i miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy masło a następnie stopniowo żółtka. Wlewamy sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy ok. 50 min w temp. 180°C. Moje wskazówki i uwagi: Ciasto jest bardzo przeciętne w smaku, trochę za mało słodkie. Konsystencja mogłaby być bardziej delikatna, myślę że zamienienie

Słodki Blog
Ciasto cappuccino + film 154

Ciasto cappuccino to wyśmienity deser na bazie biszkoptu przełożony pyszną pianką, który będzie smakowitym, słodkim poczęstunkiem, sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak również na każdą uroczystość rodzinną lub święta.     składniki na tortownicę 26 cm 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kawy cappuccino o smaku śmietankowym 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka(...)upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i przekrawamy na pół, dolną warstwę ciasta wkładamy z powrotem do tortownicy i nasączamy wystudzoną kawą rozpuszczalną. Do miseczki wsypujemy kawę cappuccino, zalewamy ją gorącą wodą, (około 20 ml ) dokładnie mieszamy i studzimy. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy

Smakowite Dania
Śledź smażony w cieście 202

Świeże śledzie smażone w cieście. Składniki na śledzie: świeże filety śledziowe(u mnie 6) 6 łyżek mąki 2 łyżki śmietany 2 jajka łyżeczka otartej skórki cytrynowej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę po pół łyżeczki soli i papryki czerwonej Przygotowanie śledzi: Śledzie myjemy i osuszamy. Z reszty składników w misce robimy gęste ciasto. Płaty śledziowe maczamy w cieście, smażymy na oleju

NiePieprz.pl
Babka waniliowa z cytrynową skórką (najprostsza). 168

cytryny i startą skórkę cytrynową. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.  2. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy powoli roztopiony tłuszcz i mieszamy do całkowitego połączenia. Na końcu dodajemy glukozę. 3. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy masę. Ciasto pieczemy w 170 st C przez 60 minut

vaniliowoczekoladowa
Pierniki norymberskie 270

Wykonanie: Ciastka. Białka (bez ubijania), miód, cukier - wymieszać do połączenia składników. Do masy dodać pozostałe składniki - zmielone migdały, masę marcepanową, kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową, mąkę ryżową i ziemniaczaną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, sól. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję pasty. Na papierze do pieczenia narysować 20 kółek o średnicy 8 cm. Na każde narysowane kółko nakładać ciasto piernikowe

Rodzinka w kuchni
Bezglutenowy, bez cukru fit jabłecznik 226

minut). Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, przekrój na 4, a następnie w cieniutkie plasterki. Skrop sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniały. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, i na grubych oczkach tarki zetrzyj 3/4 ciasta równomiernie je rozkładając na dnie. Podpiecz w nagrzanym do 190 C piekarniku przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż równomiernie jabłka. Zetrzyj resztą

greenscarf
Mazurek z pianką 142

masła 2 żółtka skórka otarta z 1 cytryny pianka: 250 g śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa  dodatkowo: 1 słoik konfitury mirabelkowej, malinowej lub z czarnej porzeczki wiórki kokosowe i orzechy do ozdoby Przygotowanie: ciasto: Obydwie mąki mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka, posiekane masło oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Zagniatamy ciasto które odkładamy do lodówki

Bon appetit mon amie
Napoleonka 323

Kolejny niesamowity przepis ze starego zeszytu cioci Basi ( tak samo jak CYTRYNOWY CAŁUSEK ) znany w rodzinie od lat! Napoleonki choć królują w cukierniach do tej się nie umywają! Ta napoleonka bije wszystkie inne na głowę ( daję sobie rękę uciąć ) ;) Delikatny budyniowy krem przełożony waniliowym ciastem posypane chrupiącymi herbatnikami wprost rozpływa się w ustach! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 26 ) CIASTO

Ostra na Słodko
Jabłecznik z twarożkowym kremem. 226

reszcie wody rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy do jabłek i gotujemy jeszcze około minuty do zgęstnienia. Jeszcze ciepły wylewamy na upieczone ciasto, studzimy. KREM TWAROŻKOWY: 200 g schłodzonej śmietany 30% 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru cytrynowego (lub 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej) 250 g mielonego, białego sera      Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem(...)cukrem cytrynowym. Twaróg miksujemy, dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę śmietany i delikatnie, ale dokładnie mieszamy trzepaczką lub szpatułką. Krem przekładamy na masę jabłkową, wyrównujemy i chłodzimy co najmniej 2-3 godziny. Przed podaniem ciasto można oprószyć cynamonem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Pączki francuskie z lukrem pomarańczowym 142

jaja szczypta soli 1 szklanka wody   1 l oleju do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przygotowania: Do garnka wlać wodę dodać masło i sól, jak się połączą wsypać przesianą mąkę. Ciasto mieszać drewnianą łyżką ąż będzie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić i dodawać po kolei jajka ciągle miksując. Wyrobione ciasto przełożyć do szprycy

Gosia gotuje
Ciasto z gruszkami w cynamonie 237

łyżek oleju 5 łyżek mleka 3,2% szczypta soli masło do wysmarowania blachy cukier puder do posypania SKŁADNIKI na farsz do ciasta: 5 szt. świeżych gruszek 150 g cukru kryształ 1 łyżeczka cynamonu 1 op. kisielu cytrynowego 1 cytryny PRZYGOTOWANIE farszu: Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Gruszki

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania