Ciasto hmmm, pyszne było, robiła je moja mama, bez mas, troszkę pracochłonne, ale warto :)) Trzymajcie się :))) Składniki ciasto jasne: 13 dkg masła 20 dkg cukru pudru 7 żółtek 30 dkg mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany zapach cytrynowy (nie musi być) Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą białą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną
kruche babeczkiserka 'Mój ulubiony', 300 g śmietanki 30%, 1,5 opakowania żelatyny fix do deserów Dr.Oetker , 1 łyżeczka cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 1 galaretka truskawkowa Dr.Oetker , 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker , kilkanaście okrągłych biszkoptów, 1 łyżka soku z cytryny, 1 banan, ok.7-8 truskawek. Przygotowanie: Serek miksujemy z śmietanką. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Żelatynę do deserów przygotowujemy(...)przeciw siebie układamy plasterki bananów i smarujemy je sokiem z cytryną, dzięki temu nie ściemnieją. Zalewamy tężejącą galaretką cytrynową (galaretka musi być lekko stężała, bo inaczej wyleje się poza określone ćwiartki lub wsiąknie w masę serową). Ciasto chowamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, układamy plasterki truskawek w dwóch pozostałych ćwiartkach i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie odstawiamy ciasto
Aga w kuchniJeśli czytacie bloga często to wiecie, że szczególnie lubię proste ciasta, takie "babcine". Takim właśnie ciastem jest ucierane z owocami. Doskonałe do codziennej herbatki, nie trzeba czekać na specjalną okazję, żeby je upiec. Wiśnie można zastąpić dowolnymi owocami ale pamiętajcie, żeby te bardziej soczyste obtoczyć wcześniej w mące. *foremka 24*24cm Składniki: 200 g masła 160 g cukru pudru(...)wydrylowanych wiśni + 1 łyżka mąki Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając i wbijać po jednym jajku. Mąkę, budyń, skórkę cytrynową i proszek wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wyłożyć ciasto do formy. Owoce obtaczać w mące i kłaść na ciasto. piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. Wierzch ciasta można oprószyć cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiód, a następnie odstawiamy, aż puści sok. Kruszonka: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła kropelka zapachu cytrynowego Miękkie masło w palcach rozcieramy z cukrem i mąką, do powstania grudek. Odsączony rabarbar układamy na cieście, kruszonkę palcami rozkruszamy na owocach. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach. - See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/cytrynowo-maslankowe-ciasto-z.html#sthash.XYyGOpbH.dpuf
bistro mamaSkładniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 cytryna (sok) Bita
A Ty Smakuj Mniesię zarumienią (ok.15 minut). Ja piekłam każdy placek osobno, ale jeśli ktoś dobrze zna swój piekarnik może włożyć dwa ciasta na raz. Składniki na masę: kilogram obranych jabłek 2 sztuki galaretek w kolorze żółtym np. cytrynowe Wykonanie masy: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i smażyć ok. 10 minut (pod przykryciem). Następnie(...)posiekanych orzechów włoskich 150g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka Wykonanie polewy: Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie lekko je zagotować. Dzięki temu powstała masa zgęstnieje. Ciasta przełożyć masą jabłkową, a na wierzch wylać polewę orzechową. Przepis pochodzi z książki "103 ciasta Siostry Anastazji
Mania Wypiekanianerwów do pączków rosnących na drożdżach Składniki na ciasto: 300g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego) 220-230g mąki pszennej (1,5 szklanki) 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Składniki na posypkę cukrowo-cynamonową: 50g cukru kryształu 1 łyżeczka cynamonu Składniki na lukier cytrynowy: 100g cukru pudru 1-2 łyżek soku z cytryny(...)stopni). Nakładać ciasto na rozgrzany olej za pomocą małej łyżeczki. By ciasto nie przyklejało się do łyżki można maczać ją w oleju. Smażyć pączki na złoty kolor. Gotowe pączki wykładać na ręcznik papierowy lub bibułkę. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze lub polać lukrem. Lukier cytrynowy lepiej pasuje do pączków zrobionych z serka homo naturalnego. Jeśli wykonywałaś/eś pączki
Mania Wypiekaniamargaryny, roztopionej i wystudzonej 100 ml śmietany, zwykłej 250 g cukru 1 budyń waniliowy opcjonalnie: 1 łyżka ekstraktu cytrynowego wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy ze tylko do połączenia się. Wykładamy równomiernie na warstwę śliwek. Na wierzchu z pasów ciasta układamy kratkę, którą smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczmy w ok. 170-180 st. C, przez ok. 45-50 min. Gdyby wierzch za bardzo
Domowy Smak JedzeniaMasa serowa: 1 kg sera półtłustego 250 g masła 300 g cukru 5 jajek 2 budynie śmietankowe olejek cytrynowy 1 puszka brzoskwiń Piana: 5 białek 200 g.cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Nagrzać piekarnik do temperatury 190* C Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia makę oraz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCiasto Tropikana bez pieczenia Ciasto Tropikana to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia z galaretką, ananasem z puszki i budyniem na herbatnikach . Ten łatwy przepis to świetny wybór dla początkujących, zawsze się udaje i zawsze dobrze smakuje. Zobaczcie, jak przygotować pyszne ciasto bez włączania piekarnika na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto Tropikana z galaretką(...)galaretki z użyciem gorącego soku ananasowego zamiast wody - wtedy nasze ciasto będzie naprawdę owocowe. Jeśli nie przepadacie za ananasem, możecie zamiast niego wykorzystać inne owoce. Z kremem kokosowym dobrze skomponują się maliny lub brzoskwinie - nasze ciasto bez pieczenia na szybko jest bardzo uniwersalne, wykorzystajcie to, co najbardziej lubicie. Ciasto Tropikana z ananasem i kokosem to świetny przepis
Lekcje w kuchniKnot które w tym poście Wam przedstawię. Należę do tych osób które kochają jak w domu ładnie pachnie już od progu, czasem jest to zapach pieczonego domowego ciasta a czasem świec które właśnie u mnie się palą. Szczególnie widać to po niektórych moich postach na Instagramie. Nadeszła jesień …a to idealna pora na wieczory pod kocem(...)klimat… lekko męski, dymny, intensywny obłędny! Zapach Biszkopt-migdały –ta świeca przywołuje najpiękniejsze wspomnienia, pachnie biszkoptową puszystą babką o cytrynowej nucie którą co niedziela piekła babcia, kojarzy mi się z drewnianą werandą, zachądzącym jesiennym słoncem, talerzem pełnym ciasta i kubkiem mleka…zapach jest tak uroczy, ciepły, że miałam ochotę zjeść go łyżeczką ze słoiczka….mniam! Ostatni zapach
Wanilia i Kardamonproszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie równe części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki i aromatem cytrynowym. Foremkę wyłożyć papierem.Na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy. Zebrę piec około 50 minut w temperaturze 180*C . Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Keksówka mierzona
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawyszło ok. 40 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiłam na ok. 20 minut w piekarniku i dopiero po tym czasie ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam w blaszce. Gdy ciasto wystygło posmarowałam je z wierzchu cienko nutellą. Użyłam domowej nutelli z orzechów laskowych, na którą przepis znajdziecie pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/domowa-nutella-z-orzechow-laskowych.html. Można oczywiście użyć również gotowej, kupnej nutelli(...)innymi moimi przepisami z użyciem dyni, np.: gofry dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/gofry-dyniowe.html), naleśniki dyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/nalesniki-dyniowe.html), cytrynowe placki dyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki dyniowe z jabłkiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), ciasto z dyni (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/ciasto-z-dyni.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeciasto: - 2 szklanki mąki - 20 dag masła - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 4 łyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa masa makowa w puszcze - 1 jajo - garść suszonych żurawin - 2 garście posiekanych orzechów - garść rodzynek - zapach pomarańczowy Mieszamy wszystko(...)czasie przygotowujemy bezę: - 3 białka - 70 g wiórków kokosowych - 100 g cukru - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel zapachu cytrynowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę i wiórki. Wykładamy na ciasto, pieczemy maksymalnie 10 minut. Polewa czekoladowa : - tabliczka czekolady - 50 g margaryny - łyżka cukru - łyżka kakao - łyżka wody W rondelku mieszamy i zagotowujemy wszystkie
SMYKWKUCHNIPiegusek to babka przygotowana na białkach z dużą ilością suchego maku, o cytrynowym smaku i aromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w wykonaniu - 10 minut pracy i do piekarnika! Wychodzi lekka i puszysta, z chrupiącymi ziarenkami maku. Idealne ciasto, gdy mamy nadmiar białek jaj, które często zostają po innych wypiekach, np. mazurkach. Składniki: 5 białek
Kuchnia MagdaLeny