Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 32x42cm. Piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić, po czym ciasto przekroić wzdłuż na 2 plastry. Masa serowa: 200g półtłustego twarogu, 450g śmietanki 30%, 100g mlecznej czekolady, 600g truskawek, 2 łyżki galaretki cytrynowej, 100g cukru, 2 łyżki soku z cytryny, cukier waniliowy, cukier puder do oprószenia. Czekoladę połamać
Z miłości do słodkościcukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek kilka kropli aromatu cytrynowego Dodatkowo: 2 opakowania gotowej polewy czekoladowej 50 g masy marcepanowej na gwiazdki Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie cisto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i ułożyć na nasmarowanym tłuszczem spodzie
Świat Ciastacytrynowy sernik Połączenie delikatnego twarogu z kwaśnym smakiem z cytryny daje zawsze wspaniały efekt. W dodatku deser ten nie należy do zbyt pracochłonnych, dlatego uważam że powinien on gościć na naszych stołach jak najczęściej. składniki ciasto 125 g masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao szczypta soli sernikowa masa(...)łyżek żelatyny 2/3 szklanki cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej sok z 2 cytryn sposób przygotowania Masło, mąkę, jedno jajko, szczyptę soli, cukier zwykły, kakao, oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy
Miód i pieprztroszkę zmodyfikowałam i wyszło wspaniałe, delikatne i wilgotne ciasto. Inaczej zapomnę co w nim pozmieniałam:D Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1/2 szklanki oleju 6 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 6 jajek 10 dag rodzynek Polewa: 1/2 kostki masła 6 łyżki cukru(...)potem sok z cytryny i kandyzowaną skórkę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i wsypuję do masy. Wszystko dokładnie mieszam. Na końcu ubijam białka na sztywną pianę, daję do ciasta i łączę ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie przemieszam i przekładam do formy z kominkiem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórgłód „na słodkie, udekorowana wonnymi fiołkami, apetycznie wygląda, rewelacyjnie smakuje. Wypróbujcie sami, ja ją uwielbiam! Składniki: Forma 24-26 cm Maślane ciasto kruche: 25 dag mąki pszennej 15 dag masła 60 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego cytrynowego 1 jajko Szczypta soli Nadzienie : 330 ml śmietanki 30% 25 dag sera mascarpone Mlekoma 3 tabliczki gorzkiej czekolady
Wanilia i Kardamonśliwki. Ilość porcji: 16 Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie Forma: 33 cm x 23 cm x 7 cm Składniki na ciasto z rabarbarem bez pieczenia: Warstwa z rabarbaru: 800 g rabarbaru 6 - 7 łyżek cukru 1 galaretka cytrynowa Warstwa budyniowa: 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (razem 80 g) 750 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki
Kuchcik gotujemasy z dodatkiem mleka w proszku. Blaty biszkoptowe można nasączyć wedle uznania - ponczem kawowym, wodą z alkoholem lub z sokiem cytrynowym. Ja wybrałam to ostatnie, głównie ze względu na dzieci , ale nie tylko. Takie nasączenie delikatnie przełamuje słodycz ciasta i orzeźwia. ______________________________________________ Zapraszam do odwiedzania PASAŻu . Akcesoria kuchenne, formy do wypieków, czy też pomysł na prezent. Jeszcze zdążycie zrobić zakupy
Arabeska waniliowałyżki kakao 1,5 łyżeczki kakao Masa serowa: 500 g śmietanki 30 % 600 g serka waniliowego 2 op. galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1 szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania : Ciasto : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksujemy. Do masy wsypujemy
Słodkości i nie tylkowymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo do masy dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy surowe ciasto na blachę. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Prużymy 2 kg jabłek. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy ją do wcześniej uprużonych jabłek. Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią
Jak u mamywymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo do masy dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy surowe ciasto na blachę. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Prużymy 2 kg jabłek. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy ją do wcześniej uprużonych jabłek. Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią
Jak u mamycalzone z cukinią i gorgonzolą * sandwiche - z kurczakiem, z jajkiem, z falafelkami * deser z mascarpone, owocami i ciasteczkami * lemoniady: malinowa i cytrynowa Na stanowiskach dziewczyn znaleźć można było: burgery, wytrawne tarty i tartaletki, słodkie tarty, muffiny i ciasta oraz napoje. Jak to się zwykło mawiać: dla każdego, coś dobrego ! Odwiedzający nas smakosze nie tylko kupowali, ale dzielili się spostrzeżeniami, pytali
kolorowotorcikowotarta jest rewelacyjna, połączenie lekko kwaśnego kremu ze słodziutką bezą jest nieziemskie :) Ciasto: 200 g mąki tortowej 2 żółtka 100 g masła 30 g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Budyń cytrynowy: 250 ml wody sok wyciśnięty z 4 cytryn 160 g cukru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 50 g masła 3 żółtka Beza: 4 białka(...)Schłodzone ciasto piec ok. 20 minut w temp. 180 st. C. W misce wymieszać sok z mąką i żółtkami. Masło rozpuścić, dodać cukier i pozostałe składniki. Mieszać, aż całość się połączy i masa zacznie gęstnieć. Ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód tarty wyłożyć ostudzoną masę cytrynową
kulinarnyswiatdomimoim rodzinnym domu tradycją były torty. Proponuję Wam więc dziś bardzo smaczny i sympatyczny, trochę z przymrużeniem oka, kokosowy tort z cytrynową nutą ;) Mimo długiego opisu, wcale nie jest trudno go wykonać, wystarczy trochę cierpliwości :) Składniki: Ciasto na największą część ciała zajączka (CIASTO I) : 4 jajka +3 białka z masy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Czerwona PorzeczkaNADZIENIE: * jajko – 2 szt * białko – 1 szt * cukier puder – 4 łyżki * sok cytrynowy – 4 łyżki * śmietana 18% kwaśna , gęsta – 200 g * budyń waniliowy – 1 op / 60 g * kasza manna – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy cukier i żółtko, zagniatamy, formujemy kulę , zawijamy w folię i wkładamy do mrożenia
Ostra na Słodkołyżeczki mąka- 2 szkl żółtka jaj - 5 szt cukier - 3 łyżki MASA JABŁKOWA jabłka-1,5 kg galaretka cytrynowa -2 opak masło -1 łyżka MASA BUDYNIOWA budyń śmietankowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki cukier puder PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE: Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojoną margarynę, cukier i żółtka, zagnieść ciasto
Kuchnia Danusi