cytrynowy sernik Połączenie delikatnego twarogu z kwaśnym smakiem z cytryny daje zawsze wspaniały efekt. W dodatku deser ten nie należy do zbyt pracochłonnych, dlatego uważam że powinien on gościć na naszych stołach jak najczęściej. składniki ciasto 125 g masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao szczypta soli sernikowa masa(...)łyżek żelatyny 2/3 szklanki cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej sok z 2 cytryn sposób przygotowania Masło, mąkę, jedno jajko, szczyptę soli, cukier zwykły, kakao, oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy
Miód i pieprztroszkę zmodyfikowałam i wyszło wspaniałe, delikatne i wilgotne ciasto. Inaczej zapomnę co w nim pozmieniałam:D Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1/2 szklanki oleju 6 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 6 jajek 10 dag rodzynek Polewa: 1/2 kostki masła 6 łyżki cukru(...)potem sok z cytryny i kandyzowaną skórkę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i wsypuję do masy. Wszystko dokładnie mieszam. Na końcu ubijam białka na sztywną pianę, daję do ciasta i łączę ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie przemieszam i przekładam do formy z kominkiem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórgłód „na słodkie, udekorowana wonnymi fiołkami, apetycznie wygląda, rewelacyjnie smakuje. Wypróbujcie sami, ja ją uwielbiam! Składniki: Forma 24-26 cm Maślane ciasto kruche: 25 dag mąki pszennej 15 dag masła 60 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego cytrynowego 1 jajko Szczypta soli Nadzienie : 330 ml śmietanki 30% 25 dag sera mascarpone Mlekoma 3 tabliczki gorzkiej czekolady
Wanilia i Kardamonśliwki. Ilość porcji: 16 Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie Forma: 33 cm x 23 cm x 7 cm Składniki na ciasto z rabarbarem bez pieczenia: Warstwa z rabarbaru: 800 g rabarbaru 6 - 7 łyżek cukru 1 galaretka cytrynowa Warstwa budyniowa: 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (razem 80 g) 750 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki
Kuchcik gotujełyżki kakao 1,5 łyżeczki kakao Masa serowa: 500 g śmietanki 30 % 600 g serka waniliowego 2 op. galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1 szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania : Ciasto : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksujemy. Do masy wsypujemy
Słodkości i nie tylkowymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo do masy dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy surowe ciasto na blachę. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Prużymy 2 kg jabłek. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy ją do wcześniej uprużonych jabłek. Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią
Jak u mamywymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo do masy dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy surowe ciasto na blachę. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Prużymy 2 kg jabłek. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy ją do wcześniej uprużonych jabłek. Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią
Jak u mamycalzone z cukinią i gorgonzolą * sandwiche - z kurczakiem, z jajkiem, z falafelkami * deser z mascarpone, owocami i ciasteczkami * lemoniady: malinowa i cytrynowa Na stanowiskach dziewczyn znaleźć można było: burgery, wytrawne tarty i tartaletki, słodkie tarty, muffiny i ciasta oraz napoje. Jak to się zwykło mawiać: dla każdego, coś dobrego ! Odwiedzający nas smakosze nie tylko kupowali, ale dzielili się spostrzeżeniami, pytali
kolorowotorcikowotarta jest rewelacyjna, połączenie lekko kwaśnego kremu ze słodziutką bezą jest nieziemskie :) Ciasto: 200 g mąki tortowej 2 żółtka 100 g masła 30 g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Budyń cytrynowy: 250 ml wody sok wyciśnięty z 4 cytryn 160 g cukru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 50 g masła 3 żółtka Beza: 4 białka(...)Schłodzone ciasto piec ok. 20 minut w temp. 180 st. C. W misce wymieszać sok z mąką i żółtkami. Masło rozpuścić, dodać cukier i pozostałe składniki. Mieszać, aż całość się połączy i masa zacznie gęstnieć. Ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód tarty wyłożyć ostudzoną masę cytrynową
kulinarnyswiatdomimoim rodzinnym domu tradycją były torty. Proponuję Wam więc dziś bardzo smaczny i sympatyczny, trochę z przymrużeniem oka, kokosowy tort z cytrynową nutą ;) Mimo długiego opisu, wcale nie jest trudno go wykonać, wystarczy trochę cierpliwości :) Składniki: Ciasto na największą część ciała zajączka (CIASTO I) : 4 jajka +3 białka z masy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Czerwona PorzeczkaNADZIENIE: * jajko – 2 szt * białko – 1 szt * cukier puder – 4 łyżki * sok cytrynowy – 4 łyżki * śmietana 18% kwaśna , gęsta – 200 g * budyń waniliowy – 1 op / 60 g * kasza manna – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy cukier i żółtko, zagniatamy, formujemy kulę , zawijamy w folię i wkładamy do mrożenia
Ostra na Słodkołyżeczki mąka- 2 szkl żółtka jaj - 5 szt cukier - 3 łyżki MASA JABŁKOWA jabłka-1,5 kg galaretka cytrynowa -2 opak masło -1 łyżka MASA BUDYNIOWA budyń śmietankowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki cukier puder PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE: Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojoną margarynę, cukier i żółtka, zagnieść ciasto
Kuchnia Danusipszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około około 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne(...)posiekaną czekoladę gorzką, wymieszać. Przełożenie: Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzone ciasto wyłożyć całą masę waniliowo - czekoladową, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut aby masa związała się. Na koniec na wierzch ułożyć mandarynki z puszki i zalać je tężejącą galaretką cytrynową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki
Ciastka - domowe słodkościciepłe miejsce na ok godzinę by podwoiło objętość. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. W rondelku podgrzewamy daktyle z sokiem cytrynowym i odrobina wody. Powinny sie rozpaść na gładką masę. Mieszamy z posiekanymi pistacjami. Mieszamy składniki masy cynamonowej do smarowania. Ciasto wykładamy na blat obsypany mąką, odgazowujemy i rozwałkowujemy na spory prostokąt. Smarujemy masa daktylowa a następnie zwijamy ciasno w roladę
Dzieje kuchennej Wiewióryprzechodzi niezliczone transformacje smakowe. I nie ma już chyba na rynku jogurtu, z którym byśmy go nie piekli: toffi, czekoladowym, latte, cytrynowym, truskawkowym, ananasowym, kokosowym, i co tam jeszcze. Równie uniwersalne sa dodatki, które można wmieszać do ciasta: wiórki kokosowe, groszki czekoladowe i owoce - szczególnie popularne wydaja się siekane brzoskwinie z puszki, oraz świeże gruszki. Ostatnio pojadane u nas entuzjastycznie
Lejdi of the housemąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć ostrożnie na ciasto orzechowe na całej powierzchni. Piec w 180 st.C około 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek; 1 łyżka masła; 3-4 łyżki wody; 1 galaretka cytrynowa; 1 opakowanie biszkoptów; Jabłka obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Masło roztopić w garnku, dodać jabłka i wodę i dusić pod przykryciem
In my kitchen