ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:167/508)

Cytrynowe leniwe lekkie jak chmurka 165

Cytrynowe leniwe, czyli serowe kluseczki według Rozkosznego Przepis na cytrynowe leniwe pochodzi z książki Michała Korkosza Rozkoszne . Jest to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu. Mały dodatek w postaci otartej skórki z cytryny zmienił charakter całego dania. Kluseczki są lekkie, rześkie i wyjątkowo smaczne. Zwykle kluski podaję z posypką z prażonej z masłem bułki tartej. Tym razem zamiast tartej bułki(...)użyłam grubo pokruszonej japońskiej panierki panko. Lekko karmelowa, bardzo chrupiąca posypka, delikatne cytrynowe kluseczki… jest pysznie i rozkosznie! Składniki na 2 – 3 porcje CIASTO 250 g twarogu 1 duże jajko 1 łyżeczka startej skorki cytryny 1 łyżka cukru 50 g mąki pszennej uniwersalnej lub więcej w razie potrzeby POSYPKA 4 łyżki panko* lub bułki tartej 1 łyżeczka cukru

Tajemnice Smaku
Tort bezowy z truskawkami 75

się do tego, a efekt będzie wspaniały, zachwycicie swoich bliskich i skradniecie ich żołądki i serca na zawsze. 🎂 Inne propozycje Szarlotka z bezą Kruche ciasto ze śliwkami i bezą Pavlova z mango Beza z kremem cytrynowym 📖 Przepis Print Tort bezowy z truskawkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Klasyczny  tort bezowy z kemem migdałowym

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka z kremem cytrynowym lemon curd 97

Stwierdziliśmy wspólnie z Anią, że mamy na blogu zdecydowanie za mało ciast i ogólnie słodkości. Postanowiliśmy więc nadrobić zaległości. Wymyśliłem, że zrobimy cytrynowe muffiny. Jako, że lubimy wymyślać sami przepisy, rzadko korzystamy z gotowych, to zakasałem rękawy, wziąłem kartkę i długopis i zacząłem sobie notować to, co mi się w głowie zaczęło wykluwać. Finalnie okazało się, że to co wyszło

Marder&Marder Manufacture
Świąteczny sernik cytrynowy 89

święta nie może zabraknąć sernika. Delikatny, cytrynowy z kruszonką. Idealnie płaski, wilgotny i nie opada Składniki na ciasto:  1½ szklanki mąki krupczatki, ½ szklanki cukru, 1 żółtko, 125g margaryny, 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę twarogową: 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu ½ szklanki śmietany 30% 2 duże gęste jogurty naturalne 1 cukier waniliowy

Słodki Zakątek
Babka cytrynowa 171

sobą, a następnie przesiewamy do ubitej masy i delikatnie ze miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy przestudzone masło (bez skórki cytrynowej) i miksujemy do połączenia się składników również na niższych obrotach. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut. (pod koniec

Gotuj z Mąką
Ciasto bananowe z orzechami 136

minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ciasto około 40 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli włożony w nie patyczek pozostaje czysty. Ciasto można wzbogacić, zastępując część orzechów rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową lub orzechami laskowymi. Smacznego

Zielona Kuchnia
Tort leśny mech 178

Tort leśny mech to trzy blaty-miękkiego, zielonego ciasta, przełożonego delikatnym kremem (na bazie śmietany i mascarpone, z dodatkiem cytrynowej nutki) i ozdobionego leśnymi owocami. Nie zawiera sztucznych barwników, a jego piękny, zielony kolor jest zasługą dodatku szpinaku. Tak-szpinaku! 🙂 Ale tych-którzy w tym miejscu skrzwili się z niesmakiem-zapewniam, że szpinak nie jest wyczuwalny w smaku! […] Artykuł

Domowe Torty
Tort leśny mech 1046

Tort leśny mech to trzy blaty-miękkiego, zielonego ciasta, przełożonego delikatnym kremem (na bazie śmietany i mascarpone, z dodatkiem cytrynowej nutki) i ozdobionego leśnymi owocami. Nie zawiera sztucznych barwników, a jego piękny, zielony kolor jest zasługą dodatku szpinaku. Tak-szpinaku! 🙂 Ale tych-którzy w tym miejscu skrzwili się z niesmakiem-zapewniam, że szpinak nie jest wyczuwalny w smaku! […] Artykuł

Domowe Torty
“Lunch w Paryżu” – recenzja 100

przepisy członków rodziny. Przez proste mam na myśli naprawdę genialne w swojej prostocie. Po co przygotowywać gościom pracochłonny deser, skoro można podać sorbet cytrynowy z wódką. Jeśli już coś piec to najlepiej bajecznie proste ciasto jogurtowe. Na pewno wypróbuje też przepis na ratatouille, domowy majonez, fasolkę z olejem orzechowym, soczewicę z białym winem i ciasto czekoladowe. Oczywiście jak je znajdę

Ugotowane pozamiatane
Babeczki waniliowe 241

jeżeli jednak zdecydujecie się je ozdobić, możecie to zrobić na naprawdę wiele sposobów- podpowiedzi znajdziecie w przepisie. A może macie ochotę zamiast wanilii poczuć cytrynową nutę? Nic prostszego- po prostu zamiast zapachu waniliowego dodajcie do ciasta sok wyciśnięty z połowy cytryny. Smacznego! SKŁADNIKI NA BABECZKI WANILIOWE (20 sztuk ) : 225 g. miękkiego masła lub margaryny do pieczenia 225 g. drobnego cukru

Domowe Torty
Ciasteczka kisielowe 218

kisiele truskawkowe bez cukru - 20 łyżek mąki pszennej - ulubiony dżem (ja użyłam pomarańczowego) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy kisiel, mąkę oraz skórkę cytrynową. Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i pieczemy około 20 minut w 180 C. Przestudzone ciasteczka smarujemy dżemem i sklejamy

Zainspirowana w kuchni
Babka cytrynowa 242

Przepis na babkę  cytrynową to jeden z moich ulubionych przepisów na babkę. Jest nieskomplikowany, ciasto zawsze się  udaje. Smakuje super orzeźwiająco :)  Gorąco polecam, do "zwykłej" kawki i od święta :) SKŁADNIKI 200 g miękkiego masła 200 g cukru 4 jajka 200 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna masło i bułka tarta do wysmarowania foremki

Moje Kuchenne Rewelacje
Muffiny cytrynowo-migdałowe 229

szklanki mielonych migdałów 100 g masła 1 jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche a w drugiej połączyć składniki mokre. Następnie

Monia miesza i gotuje
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 178

prażona cieciorka na słodko z cynamnem pasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłek zupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym pieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów  ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą koktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananem Hitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem

Kulinarne przygody Gatity
Strucla drożdżowa 164

rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch strucli polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w podgrzanym soku cytrynowym

prawdziwe jedzenie
Strucla jabłkowa 194

rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch strucli polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w podgrzanym soku cytrynowym

prawdziwe jedzenie
Szarlotka z mango w bezie. 175

szklanki cukru. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 30min. Dno tortownicy wyłożyć ciastem, nakłuć. Piec w temp.180 stop. 20 min. Na upieczone ciasto wyłożyć mus jabłkową. Z 3 białek ubić pianę, dodać sok cytrynowy i 150 g cukru i dalej ubijać do rozpuszczenia się cukru. Owoc mango pokroić w kostkę i dodać do ubitej piany. Pianę z mango nałożyć

Kulinarny karnet Christophera
KOŁACZ MAKOWY 146

migdałów 10 dag.orzechów laskowych 1/2 szkl.cukru ciemnego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 szkl.kremówki żółtko 1 łyżka mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ciasto-makę wsypujemy do miski,robimy dołek,wsypujemy pokruszone drożdże,wlewamy letnie mleko.Dodajemy skórkę cytrynową,sól,cukier ,wiórki masła i jajko,zagniatamy ciasto.Wyrabiamy,odkładamy do wyrośnięcia na 30 min. farsz-mak mieszając,prażymy na suchej patelni.Figi kroimy,wraz(...)migdałami,cynamonem i goździkami.Dodajemy imbir,mak,bakalie w rumie,mieszamy całość.                    Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50cm.x30cm.,smarujemy farszem,zostawiając brzeg szer.2 cm.Brzeg posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.Placek zwijamy od dłuższej strony,układamy na blasze w formie koła,tworząc wieniec,końce

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 208

masła nadzienie: 170 g powideł śliwkowych dodatkowo: 1 jajko Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową i solą. Wlać mleko, wbić żółtka, zagnieść. Masło rozpuścić i ostudzić, wlać do ciasta, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może być nieco lepkie. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sos jagodowy - doskonały do klusek na parze, naleśników, makaronu i lodów 67

mrożonych lub świeżych jagód. W ten sam sposób możemy przygotować sos z wydrylowanych wiśni, czereśni albo borówki amerykańskiej.  Składniki na sos jagodowy: Składniki jak cukier i sok cytrynowy warto dodać według własnego smaku, kosztując sos podczas gotowania.  2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód, borówek, wydrylowanych wiśni lub czereśni 1/3 szklanki naturalnego soku jabłkowego 3 płaskie łyżki cukru(...)Super puszyste pancakes z truskawkami>>> Pierogi z truskawkami>>> Najlepsze ciasto biszkoptowe z jabłkami>>> Oponki serowe>>> Muffinki przepis podstawowy>>> Naleśniki z serem>>> Naleśniki cytrynowe>>> Racuszki ze śmietaną lekkie i puszyste jak chmurka>>> Mam nadzieję, że przepis

Moja Książka Kucharska
SZYBKI PIANKOWY SERNIK. Z BRZOSKWINIAMI i CZEKOLADOWĄ KRUSZONKĄ 126

herbatę 😎  Przy robieniu korzystałam z miksera, ale jeśli nie posiadamy takowego sprzętu - i ze spodem, i z masą serową poradzimy sobie bez niego.  Gorąco polecam! Składniki na ciasto: (u mnie tortownica o średnicy 25cm) 2  szklanki mąki 160 g roztopionej margaryny  1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 żółtka Z wszystkich(...)budyniem. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę (lub masło). Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, skórkę i sok z cytryny (lub aromat cytrynowy). Mieszamy całość łyżką.  Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciemnego ciasta wykładamy na spód, na to wylewamy delikatnie masę serową, układamy małe kawałki owoców, a następnie posypujemy  resztą ciemnego ciasta. Pieczemy około

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania