napoczęte opakowanie serka mascarpone i zniknęłam na chwilkę w kuchni. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, zamiast ekstraktu waniliowego użyłam Syropu Pigwowego Eterno , zamiast otartej skórki z cytryny w ciasto wmieszałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Wyszło pysznie! Jak widać na zdjęciach nie potrafię z gotowaniem przystosować się do panującej pory roku, zimy. Fakt, owoce pochodzą z zamrażarki, ale wyglądem i smakiem przywołują
Blondynka Gotujepisaków. Konstrukcja szopki zrobiona z brzozy przez dziadzia Tadzia, a poszycie dachu i reszta wykonania to już dzieło mojego Męża ;) Choinki również powstały z ciasta miodowego i ozdobione są lukrem cytrynowym domowej roboty. Lukier Składniki: 1 białko 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Wszystko razem ucieramy mikserem, aż do uzyskania jednolitego lukru. Polecam wszystkim wykonanie takiej
Lawendowe Niebobudyń waniliowy skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty z jednej cytryny polewa kajmakowa 200 g masy kajmakowej Helio 50 g gorzkiej czekolady oraz skórka cytrynowa Helio do posypania Wszystkie składniki na kruche ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Gotowe ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach(...)delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut. Sernik zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masę kajmakową i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Gotową polewą posmarować wystudzony sernik. Na wierzchu posypać kandyzowaną skórką cytrynową
Monia miesza i gotujeIdealne ciasto na świąteczny stół z chrupiącym, herbatnikowym spodem, który świetnie smakuje z aksamitną masą serowo-makową z orzeźwiającym cytrynowym akcentem. Magię Bożego Narodzenia potęguje dodatkowo słodka ozdoba świątecznej choinki na wierzchu ciasta, czyniąc je piękną dekoracją wigilijnego stołu. Seromakowiec swoim niepowtarzalnym smakiem oraz wyglądem z pewnością zachwyci naszych gości. Składniki: Spód: 400g herbatników blacky 170g masła extra Masa serowo(...)lodówki na około 30-40 minut. 2. Masa serowo-makowa: Mak zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem cytrynowym na puch, dodać ser z wiaderka, budyń i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać, podzielić na dwie części, jedna powinna być nieco większa. Do mniejszej części serowej dodać mak i dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia Ewelinypszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki mleka skórka cytrynowa (opcjonalnie) Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, masło, mleko powinny być wyjęte z lodówki przynajmniej 2 godziny przed użyciem. Więcej(...)Następnie do masy wlać mleko, sok z cytryny, wsypać przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Wszystko krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Białka ubić w osobnej misce na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać ją do ciasta. Masę przelać do keksówki o wymiarach 20x10 cm lub małej formy na babkę z kominkiem (moja forma
Nastoletnie Wypiekanieciasto ręką, aż będzie lśniące i elastyczne. Pod koniec wyrabiania można dodać prażone posiekane migdały, bakalie, otartą skórkę z cytryny... Ja dodałam drobno posiekaną werbenę cytrynową. Jak również przybrałam nią gotowe babki. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia w cieple, aż znacznie podrośnie. Wyrośnięte ciasto, wykładamy do wysmarowanych foremek, do 1/3 ich objętości, pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie do ¾ foremki
Leśny ZakątekLekko kardamonowe ciasto drożdżowe, domowy, delikatnie płynny budyń i polewa cytrynowa z dodatkiem wiórek kokosowych - pomysł na słodki wypiek. Poniższe bułeczki przypadną do smaku fanom drożdżowych wypieków. Warto dodać, że kardamon dodaje nieco innego smaku ciastu drożdżowemu. Na pewno nie są to zwykłe drożdżówki :) Przygotowując poniższe bułeczki zainspirowałam się przepisem na norweskie szkolne bułeczki, tzw. skoleboller. Szczerze polecam wypróbować poniższy
Ugotowaćjajka i zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Wystudzone masło połączyć ze śmietaną, sokiem z cytryny i ekstraktem cytrynowym. Dodać do masy wraz ze skórką cytrynową. Dokładnie wymieszać. Formę keksową natłuścić i oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewypieczenia 80 g masła 3 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko Składniki masy jabłkowej: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 kisiel cytrynowy bez cukru cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie masy jabłkowej: Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka wkładamy do garnka i pod przykryciem, na średnim ogniu, doprowadzamy do zagotowania. Słodzimy, zmniejszamy ogień
Smak mojego domuCiasto s makuje słońcem i wakacjami. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia i octu MASA SEROWA: 1 kg sera w wiaderku lub dobrze zmielonego twarogu 2 wiśniowe galaretki 3-4 łyżki cukru pudru WIERZCH: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa(...)galaretki. Próbujemy jeśli trzeba dosładzamy do smaku. Wylewamy na biszkopt i chowamy do lodówki. WIERZCH: Tężącą galaretkę z owocami wylewamy na ciasto. Chłodzimy. Wylewamy pozostałe galaretki i chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego :) MAŁA RADA: Zamiast cytrynowej i agrestowej galaretki możemy użyć truskawkowej. Ja wykorzystałam takie jakie miałam. Jeśli mamy świeże owoce, galaretkę truskawkową rozpuszczamy
Pani na deserUwielbiam domowe ciasta z sezonowymi owocami. Tym razem przygotowałam ciasto z borówkami . Ciasto z borówkami to obowiązkowa pozycja na wakacyjne ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Szybki placek z borówkami jest nie tylko pyszny, ale i niebywale prosty w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w jednej misce i gotowe! Ciasto z borówkami wychodzi wilgotne, puszyste i pachnące. Ten pyszny placek(...)ciasto. Na cieście poukładać dość ciasno borówki. Borówek nie wciskaj w ciasto, one i tak lekko opadną podczas pieczenia ciasta. 6. Ciasto z borówkami wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika. Po kilku minutach wyjąć ciasto z pieca i zostawić je do ostudzenia. Ciasto
Gotuj z PrezesemCiasto owocowo-galaretkowy przekładaniec to pyszny, lekki i orzeźwiający deser bez pieczenia. Banalnie prosty w przygotowaniu. Możemy użyć dowolnych ulubionych smaków galaretek i owoców w sezonie świeżych a jesienią lub zimą z syropu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 puszka brzoskwiń w syropie ćwiartka średniej wielkości arbuza 800 ml gęstego jogurtu greckiego ja użyłam dwa kubki każdy o pojemności(...)tężejąca wtedy wylewamy i rozprowadzamy ją po brzoskwiniach. ( ja wylałam galaretkę zbyt mało stężałą przez co lekko wypłynęły herbatniki ale nie wpływa to na smak ciasta :)) Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia, galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia., gdy galaretki będą zimne ale nie tężejące wtedy do miski przekładamy jogurty greckie a następnie przy
Blog kulinarny S9.PLSkładniki: Krem cytrynowy: 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100-150g cukru ( dosłodzić według własnego smaku ). Ciasto parzone: 250ml wody, szczypta soli, 100g masła niesolonego, 200g mąki pszennej tortowej,, 5 jaj. Bita śmietana: 250ml schłodzonej śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Ponadto: cukier puder. Przygotowanie
W kuchni u MonikiCiasto jest bardzo orzeźwiające. Banany świetnie komponują się smakowo z masą kokosową, galaretką i bitą śmietaną. Jest doskonałą propozycją na pyszny i nieskomplikowany deser do kawy. Masa kokosowa: 1 szkl mleka 1 szkl cukru 100 g wiórków kokosowych + łyżka do posypania ciasta 200 g miękkiego masła 2 galaretki cytrynowe 4 banany 500 ml śmietanki 30% łyżka(...)herbatnikach. Zalać tężejącą galaretka cytrynową. Odstawić do lodówki do stężenia. Masa śmietankowa: żelatynę zalać 1/4 szkl zimnej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Lekko podgrzewać do rozpuszczenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, aromat waniliowy i letnią żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę, posypać startą czekoladą i wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez
Smakołyki AsiCzas przygotowania: 30 minut + chłodzenie Forma: 24 cm x 29 cm x 7 cm Składniki na ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone: 500 g serka mascarpone (schłodzić) 660 ml śmietanki 30% (schłodzić) 4 galaretki w proszku (u mnie 2 pomarańczowe, truskawkowa i cytrynowa) 4 łyżeczki kakao naturalnego 10 łyżek cukru pudru 280 g herbatników kakaowych 500 g dojrzałych truskawek(...)partiami 250 g serka mascarpone. Miksować tylko do czasu połączenia się składników, aby masa się nie rozwarstwiła. Wymieszać z tężejącą galaretką cytrynową i krótko zmiksować. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać i wstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć. Wierzch ciasta polać cienką warstwą wystudzonej galaretki pomarańczowej i wstawić na 5 minut do lodówki. Następnie na wierzchu ułożyć przekrojone truskawki i zalać
Kuchcik gotuje