ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:118/508)

Placuszki z Mascarpone, Skórkami Kandyzowanymi i Owocami 155

napoczęte opakowanie serka mascarpone i zniknęłam na chwilkę w kuchni. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, zamiast ekstraktu waniliowego użyłam Syropu Pigwowego Eterno , zamiast otartej skórki z cytryny w ciasto wmieszałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Wyszło pysznie! Jak widać na zdjęciach nie potrafię z gotowaniem przystosować się do panującej pory roku, zimy. Fakt, owoce pochodzą z zamrażarki, ale wyglądem i smakiem przywołują

Blondynka Gotuje
Piernikowa szopka 163

pisaków.  Konstrukcja szopki zrobiona z brzozy przez dziadzia Tadzia, a poszycie dachu i reszta wykonania to już dzieło mojego Męża ;) Choinki również powstały z ciasta miodowego i ozdobione są lukrem cytrynowym domowej roboty. Lukier Składniki: 1 białko 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Wszystko razem ucieramy mikserem, aż do uzyskania jednolitego lukru. Polecam wszystkim wykonanie takiej

Lawendowe Niebo
Cytrynowy sernik z polewą kajmakową 204

budyń waniliowy skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty z jednej cytryny polewa kajmakowa 200 g masy kajmakowej Helio 50 g gorzkiej czekolady oraz skórka cytrynowa Helio do posypania Wszystkie składniki na kruche ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Gotowe ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach(...)delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut. Sernik zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masę kajmakową i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Gotową polewą posmarować wystudzony sernik. Na wierzchu posypać kandyzowaną skórką cytrynową

Monia miesza i gotuje
Seromakowiec z nutą cytryny 148

Idealne ciasto na świąteczny stół z chrupiącym, herbatnikowym spodem, który świetnie smakuje z aksamitną masą serowo-makową z orzeźwiającym cytrynowym akcentem. Magię Bożego Narodzenia potęguje dodatkowo słodka ozdoba świątecznej choinki na wierzchu ciasta, czyniąc je piękną dekoracją wigilijnego stołu. Seromakowiec swoim niepowtarzalnym smakiem oraz wyglądem z pewnością zachwyci naszych gości. Składniki: Spód: 400g herbatników blacky 170g masła extra Masa serowo(...)lodówki na około 30-40 minut. 2. Masa serowo-makowa: Mak zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem cytrynowym na puch, dodać ser z wiaderka, budyń i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać, podzielić na dwie części, jedna powinna być nieco większa. Do mniejszej części serowej dodać mak i dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Babka piaskowa 186

pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki mleka skórka cytrynowa (opcjonalnie)   Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy cukier puder do oprószenia     Przygotowanie:   Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, masło, mleko powinny być wyjęte z lodówki przynajmniej 2 godziny przed użyciem. Więcej(...)Następnie do masy wlać mleko, sok z cytryny, wsypać przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Wszystko krótko zmiksować, aż składniki się połączą.   Białka ubić w osobnej misce na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać ją do ciasta.   Masę przelać do keksówki o wymiarach 20x10 cm lub małej formy na babkę z kominkiem (moja forma

Nastoletnie Wypiekanie
Wielkanocna baba parzona 198

ciasto ręką, aż będzie lśniące i elastyczne. Pod koniec wyrabiania można dodać prażone posiekane migdały, bakalie, otartą skórkę z cytryny... Ja dodałam drobno posiekaną werbenę cytrynową. Jak również przybrałam nią gotowe babki. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia w cieple, aż znacznie podrośnie. Wyrośnięte ciasto, wykładamy do wysmarowanych foremek, do 1/3 ich objętości, pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie do ¾ foremki

Leśny Zakątek
Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 154

Lekko kardamonowe ciasto drożdżowe, domowy, delikatnie płynny budyń i polewa cytrynowa z dodatkiem wiórek kokosowych - pomysł na słodki wypiek. Poniższe bułeczki przypadną do smaku fanom drożdżowych wypieków. Warto dodać, że kardamon dodaje nieco innego smaku ciastu drożdżowemu. Na pewno nie są to zwykłe drożdżówki :) Przygotowując poniższe bułeczki zainspirowałam się przepisem na norweskie szkolne bułeczki, tzw. skoleboller. Szczerze polecam wypróbować poniższy

Ugotować
Keks cytrynowy 147

jajka i zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Wystudzone masło połączyć ze śmietaną, sokiem z cytryny i ekstraktem cytrynowym. Dodać do masy wraz ze skórką cytrynową. Dokładnie wymieszać. Formę keksową natłuścić i oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Szarlotka z cynamonem 146

pieczenia 80 g masła 3 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko Składniki masy jabłkowej: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 kisiel cytrynowy bez cukru cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie masy jabłkowej: Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka wkładamy do garnka i pod przykryciem, na średnim ogniu, doprowadzamy do zagotowania.  Słodzimy, zmniejszamy ogień

Smak mojego domu
CIASTO LETNIE MARZENIE 155

Ciasto s makuje słońcem i wakacjami. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia i octu MASA SEROWA: 1 kg sera w wiaderku lub dobrze zmielonego twarogu 2 wiśniowe galaretki 3-4 łyżki cukru pudru WIERZCH: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa(...)galaretki. Próbujemy jeśli trzeba dosładzamy do smaku. Wylewamy na biszkopt i chowamy do lodówki. WIERZCH: Tężącą galaretkę z owocami wylewamy na ciasto. Chłodzimy. Wylewamy pozostałe galaretki i chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego :) MAŁA RADA: Zamiast cytrynowej i agrestowej galaretki możemy użyć truskawkowej. Ja wykorzystałam takie jakie miałam.  Jeśli mamy świeże owoce, galaretkę truskawkową rozpuszczamy

Pani na deser
Ciasto z borówkami 48

Uwielbiam domowe ciasta z sezonowymi owocami. Tym razem przygotowałam ciasto z borówkami . Ciasto z borówkami to obowiązkowa pozycja na wakacyjne ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Szybki placek z borówkami jest nie tylko pyszny, ale i niebywale prosty w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w jednej misce i gotowe! Ciasto z borówkami wychodzi wilgotne, puszyste i pachnące. Ten pyszny placek(...)ciasto. Na cieście poukładać dość ciasno borówki. Borówek nie wciskaj w ciasto, one i tak lekko opadną podczas pieczenia ciasta. 6. Ciasto z borówkami wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika. Po kilku minutach wyjąć ciasto z pieca i zostawić je do ostudzenia. Ciasto

Gotuj z Prezesem
Ciasto owocowo-galaretkowy przekładaniec 121

Ciasto owocowo-galaretkowy przekładaniec to pyszny, lekki i orzeźwiający deser bez pieczenia. Banalnie prosty w przygotowaniu. Możemy użyć dowolnych ulubionych smaków galaretek i owoców w sezonie świeżych a jesienią lub zimą z syropu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 puszka brzoskwiń w syropie ćwiartka średniej wielkości arbuza 800 ml gęstego jogurtu greckiego ja użyłam dwa kubki każdy o pojemności(...)tężejąca wtedy wylewamy i rozprowadzamy ją po brzoskwiniach. ( ja wylałam galaretkę zbyt mało stężałą przez co lekko wypłynęły herbatniki ale nie wpływa to na smak ciasta :)) Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia, galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia., gdy galaretki będą zimne ale nie tężejące wtedy do miski przekładamy jogurty greckie a następnie przy

Blog kulinarny S9.PL
Ptysie z kremem cytrynowym ( lemon curd ) i bitą śmietaną 172

Składniki: Krem cytrynowy: 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100-150g cukru ( dosłodzić według własnego smaku ). Ciasto parzone: 250ml wody, szczypta soli, 100g masła niesolonego, 200g mąki pszennej tortowej,, 5 jaj. Bita śmietana: 250ml schłodzonej śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Ponadto: cukier puder. Przygotowanie

W kuchni u Moniki
Ciasto bananowo-kokosowe bez pieczenia 164

Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Banany świetnie komponują się smakowo z masą kokosową, galaretką i bitą śmietaną. Jest doskonałą propozycją na pyszny i nieskomplikowany deser do kawy.     Masa kokosowa: 1 szkl mleka 1 szkl cukru 100 g wiórków kokosowych + łyżka do posypania ciasta 200 g miękkiego masła   2 galaretki cytrynowe 4 banany 500 ml śmietanki 30%  łyżka(...)herbatnikach. Zalać tężejącą galaretka cytrynową. Odstawić do lodówki do stężenia. Masa śmietankowa: żelatynę zalać 1/4 szkl zimnej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Lekko podgrzewać do rozpuszczenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, aromat waniliowy i letnią żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę, posypać startą czekoladą i wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez

Smakołyki Asi
Ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone 130

Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie Forma: 24 cm x 29 cm x 7 cm Składniki na ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone: 500 g serka mascarpone (schłodzić) 660 ml śmietanki 30% (schłodzić) 4 galaretki w proszku (u mnie 2 pomarańczowe, truskawkowa i cytrynowa) 4 łyżeczki kakao naturalnego 10 łyżek cukru pudru 280 g herbatników kakaowych 500 g dojrzałych truskawek(...)partiami 250 g serka mascarpone. Miksować tylko do czasu połączenia się składników, aby masa się nie rozwarstwiła. Wymieszać z tężejącą galaretką cytrynową i krótko zmiksować. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać i wstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć. Wierzch ciasta polać cienką warstwą wystudzonej galaretki pomarańczowej i wstawić na 5 minut do lodówki. Następnie na wierzchu ułożyć przekrojone truskawki i zalać

Kuchcik gotuje