hiszpańskie (zwane inaczej gniazdkami lub wiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia. Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym. Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia
Walijskie Pichceniełatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto warstwowe. Dzięki biszkoptom zanurzonym w kremie śmietankowym pięknie wygląda w przekroju. Może upieczecie je na zbliżającą się Wielkanoc? Polecam, smacznego:) Przepis na Ciasto Bajeczne z masą budyniową, składniki: na blaszkę o wymiarach 36x25 cm: na biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, szklanka mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek herbaty(...)szklanki mleka, 6 łyżek cukru pudru ok. 130 g okrągłych biszkoptów 500 ml śmietanki 36 %, 1-2 łyżki cukru pudru (lub do smaku) opakowanie galaretki cytrynowej (70g), 200 ml wody wiórki kokosowe Ciasto Bajeczne z masą budyniową, przygotowanie: Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę
Lekcje w kuchniSkłądniki na ciasto łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zmnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min. W czasie, gdy tarta nam się piecze, przygotowujemy masę cytrynowo-kokosową. Jajka(...)Podpieczoną tartę wyciągamy z piekarnika i wylewamy na nią masę. Ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i pieczemy jeszcze przez 15-20 min do ścięcia się wierzchniej warstwy. Tartę pozostawiamy do ostygnięcia. Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Smacznego! Artykuł Wielkanocna tarta kokosowo – cytrynowa pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniabyło... Wierzch ciasta dekorujemy owocami i takie cudo chowamy do lodówki. I dajemy mu czas. Pamiętacie z Instagramu czym skończyła się moja niecierpliwość? ;-) . Uwielbiam to ciasto za niebanalny smak i kolor szpinaku, za cytrynowy aromat i świetny krem. Wygląda niezwykle dekoracyjnie, a tak właściwie, to przecież sałatka. Szpinak jest ponoć taki zdrowy...:-) A skoro siedzimy sobie przy kawie i kawałku
les mirabellesłyżkę zmnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min. W czasie, gdy tarta nam się piecze, przygotowujemy masę cytrynowo-kokosową. Jajka wbijamy do misy miksera i dodajemy cukier. Miksujemy na puszystą masę. Z cytryn wyciaskamy(...)Ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i pieczemy jeszcze przez 15-20 min do ścięcia się wierzchniej warstwy. Tartę pozostawiamy do ostygnięcia. Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Smacznego! Artykuł Wielkanocna tarta kokosowo – cytrynowa pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaBabeczki cytrynowe z owocami Szybkie, proste i przepyszne babeczki. Bardzo wilgotne, mięciutkie, obłędnie cytrynowe i rozpływające się w ustach. Palce lizać! Składniki: 120g masła 3 jajka niepełna szklanka cukru 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (170g) skórka starta z 1 cytryny sok z połowy cytryny Dodatkowo(...)minut – do suchego patyczka *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Babeczki cytrynowo-jogurtowe z owocami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemłyżek cukru 2 budynie waniliowe 1 kostka margaryny Kasi Ponadto 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wieloowocowa 20 dkg truskawek Wykonanie: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy stopniowo żółtka. Do wyrobionej masy wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku(...)częścią ciasta, odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę wieloowocową rozpuszczamy w szklance przegotowanej gorącej wody odstawiamy do stężenia. Zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretką zalewamy wierzch ciasto posypujemy pokrojoną galaretką wieloowocową, dekorujemy połówkami truskawek. Smacznego
kgwjanczewojeszcze nigdy się nie zdarzyło aby mnie zawiodły. Zawsze się udają. Są puszyste, mięciutkie i pyszne, nawet na drugi dzień. Z lukrem cytrynowym komponują się wyjątkowo. Nie są skomplikowane. Ciasto jest plastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Przepis odkryłam 10 lat temu na blogu Moje wypieki. Bardzo delikatnie przepis zmodyfikowałam. Składniki na około(...)ciasto się nie przyklejało. Odstawić do napuszenia. Trwało to u mnie około 25 minut. Optymalna temperatura to 175 stopni C. Za gorący olej za szybko usmaży nam pączki- w środku zostaną surowe, a olej za mało rozgrzany spowoduje, że pączki będą go chłonęły podczas smażenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub jeszcze ciepłe polukrować. Lukier cytrynowy 1 szklanka
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrodzynki i skórka pomarańczowa. Zawsze dodaję od siebie jeszcze posiekane orzechy – włoskie, laskowe i migdały, oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Masy nie doprawiam żadnymi olejkami aromatycznymi – za bardzo takie ‘perfumeryjne’ dodatki w przypadku domowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi słodkość masy. Strucla drożdżowa wymaga – tak jak bułki(...)mniej, w zależności jak duże i jak bardzo nadziane strucle robicie. Do gotowej masy dodaję jeszcze bakalie – posiekane orzechy, skórkę cytrynową kandyzowaną i odrobinę świeżo startej. Koniecznie alkohol – rum pasuje idealnie, wystarczy łyżka. Przed nałożeniem maku na ciasto ubijamy na sztywno jedno białko, dokładnie mieszamy je z porcją masy makowej. Dopiero tak wzbogaconą nakładamy równą warstwą na ciasto. PIECZENIE
Karo in the Kitchengram ciastek delicji 3 galaretki agrestowe 1 galaretka cytrynowa 500 ml śmietany 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem(...)agrestową i mieszamy aż się rozpuści, Gorący owocowy budyń wylewamy na ostudzony biszkopt, na wierzchu układamy ciastka delicje (czekoladą do góry ) i odstawiamy ciasto do przestygnięcia , możemy wstawić do lodówki, w 200 ml gorącej wody rozpuszczamy cytrynową galaretkę i odstawiamy ją do całkowitego ostygnięcia, ubijamy śmietanę, gdy się ubiję dodajemy zimną galaretkę, dokładnie miksujemy, wylewamy i rozprowadzamy masę po delicjach
Blog kulinarny S9.PLWitam! Z racji z tego, że trwają jeszcze święta postanowiłam dorzuć się i przedstawiam przepis na babkę cytrynową, która ku mojemu zdziwieniu okazała się pyszną (nie za suchą i nie za mokrą) babką, którą najchętniej zjadłabym sama ;) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sok z 1 cytryny Lukier(...)wcześniej wysmarowanej margaryną lub olejem formy (możemy posypać formę również bułką tartą). Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 180C i wsadzamy babkę na ok. 50 minut. Po wyciągnięciu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Cukier wraz z sokiem z cytryny łączymy w garnuszku i energicznie mieszamy przez parę chwil. Następnie ozdabiamy babkę. Gotowe! :) Dodaję do akcji
Emcia Pichcisztywno) wymieszać z cukrem i i nadal miksując - z serkiem waniliowym, sokiem z cytryny i startą skórką cytrynową. Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z mleczkiem kokosowym.) Masę rozsmarować na biszkoptach i ułożyć na niej resztę ciastek. Ciasto schłodzić(...)lodówce do całkowitego stężenia. (U mnie było gotowe już po kilku godzinach.) Udekorować wg uznania. (Ja delikatnie rozpuściłam batoniki i po kawałku poukładałam na cieście. Dodatkowo oprószyłam je wiórkami kokosowymi i startą skórką cytrynową. Dookoła ułożyłam ziarenka kawy w czekoladzie
Di gotujeKremowy i wilgotny serniczek z owocową nutą w formie delikatnego śmietankowo- cytrynowego kremu. Taki mój mały, słodki grzeszek na weekend;) Polecam, bo jest pyszny:) Składniki na tortownicę o śr. 30 cm: CIASTO: 35 dkg mąki pszennej 25 dkg masła lub margaryny 3 żółtka 10 dkg drobnego cukru łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA(...)skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 4 łyżki kopiate mąki ziemniaczanej KREM CYTRYNOWY: 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej 125 ml wody + 5 łyżek sok z 3 cytryn (powinno być ok.75 ml) 10 dkg cukru 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć we folię i odłożyć do lodówki na pół godziny
Maślane ciasteczkolubicie dość słodkie desery. Dla mnie taka masa jest zbyt słodka, dlatego mieszam serki waniliowe z naturalnymi. Masa serowa oprócz serków homogenizowanych zawiera jeszcze galaretki cytrynowe, które również zawierają sporo cukru. Spód ciasta to gotowe gofry - pomysł podsunęła mi moja mama, natomiast na samym wierzchu znajduje się mus truskawkowy przygotowany ze zblendowanych świeżych truskawek z dodatkiem sypkiej galaretki truskawkowej(...)Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i składa się z niewielu składników - jedynie: serki homogenizowane, galaretki, truskawki oraz gofry. Do tego jest to deser bez pieczenia, podawany na zimno prosto z lodówki, więc idealny na letnie upały 🌞 Składniki: Masa serowa: 600 g serków homogenizowanych waniliowych (4 x 150 g) 300 g serków homogenizowanych naturalnych (2 x 150 g) 2 galaretki
Kuchnia MagdaLenytuż tuż... Wprawdzie sezon na pieczenie babek za nami, ale ja miałam do wykorzystania zamrożone białka, które bardzo prosiły się o zagospodarowanie ;-) Padło na takie ciasto. Rewelacja - pulchniutkie, mięciutkie, białe o delikatnym smaku cytrynowym. Bardzo polecam! Składniki: 6 białek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka z górką cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli(...)pieczenia, cukrem pudrem i solą. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, olej, sok i skórkę cytrynową. Mokre składniki połączyć z suchymi, wymieszać delikatnie po połączenia składników. 3. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodawać po łyżce do wymieszanego wcześniej ciasta, mieszać delikatnie, by nie zniszczyć struktury piany. Ciasto powinno być dobrze wymieszane i puszyste. Przelać
Kuchnia domowa Animasła zimnego 3 jajka szklanka słodzika/cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany masa 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 1 galaretka cytrynowa mała puszka brzoskwiń lub 3 świeże Przygotowanie: ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części. Jedna większa na spód i mniejsza na kruszonkę z wierzchu. Schładzamy w zamrażarce. masa
zdrowo i aktywniemasła zimnego 3 jajka szklanka słodzika/cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany masa 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 1 galaretka cytrynowa mała puszka brzoskwiń lub 3 świeże Przygotowanie: ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części. Jedna większa na spód i mniejsza na kruszonkę z wierzchu. Schładzamy w zamrażarce. masa
Zdrowie i pysznie na talerzu