Ten wyjątkowy dzień już tuż tuż... Sama niestety nie mam ani Babci ani Dziadka których mogłabym porozpieszczać takimi smakołykami jednak moja córeczka ma to
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOstatnio upały doskwierają więc na ochłodę stworzyłam oto taki oszukany sernik na zimno. Do jego przygotowania wykorzystałam tylko jogurt naturalny i galaretki bo akurat w domu
Monia miesza i gotujeKREM BUDYNIOWY: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki 30% Ciasto kruche . Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie dodać jajka, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną(...)wystarczająco słodkie można dosypać cukru białego. Prażyć, aż jabłka zmiękną, a sok odparuje. Odstawić do wystudzenia. Wyłożyć połowę jabłek na jedno z jasnych ciast, wyrównać i zetrzeć na tarce jarzynowej połowę ciemnego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C z funkcją góra – dół i piec przez około 40 min. Po upieczeniu wstawić do piekarnika drugą szarlotkę. Wystudzić
https:KKuchniaMniamrogiem, kukai wychyla się, sprawdzając jak daleko z przygotowaniami.Okna błyszczące? Mieszkanie pachnące? Gotowi już wszyscy?Nie? Poczeka, ale już przestępuje z nogi na nogę. BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I CYTRYNOWYM LUKREM. (autorskie? po części;) 200ml mleka80g cukru150ml oleju2 jajka sok z 1/2 cyrynyszklanka mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki czekoladowe cukier puder odrobina soku z cytryny posypka czekoladowa Cukier utarłam(...)dodałam do płynnych składników. Wcisnęłam sok z cytryny i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe. Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek
W kuchni Karmel-itkiJeszcze niy tak dołwno [1] niyftorzi [2] narzykali, że im za gorko, [3] ale już teraz paczōm [4] we niebo i wypatrujōm słońca, bo im sie
Chop w kuchniWypatroszyłam swoją ostatnią dynię, a Miśki moje zażyczyły sobie obiad na słodko, więc wykombinowałam racuchy. To chyba widać, że są pyszne, ale jakby co to wyjaśniam
greenscarfkabaczka – brzmi dziwnie? Jak to dżem z warzywa? A no tak! A jaki pyszny! :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie go koniecznie! :) Idealnie nadaje się do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 5 słoiczków po 235ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Inspiracja pochodzi z bloga: Nastoletnie wypiekanie @media(...)obranej cukinii (bez skórki i pestek – przed obraniem i wydrążeniem pestek masa moich cukinii wynosiła 2,8kg) 4 łyżki wody 250 g cukru (czyli 1 szklanka (250ml) + 1 łyżka cukru) sok i skórka otarta z dwóch małych cytryn (wcześniej wyparzonych we wrzątku) pół łyżeczki aromatu cytrynowego 1 galaretka cytrynowa (lub agrestowa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dżem z cukinii – Wykonanie
Kulinarne PrzebojeDelikatna, miękka rolada bezowa z chrupiącą posypką pralinową, kremem cytrynowym z mascarpone i truskawkami, bardzo lekka, idealna na lato. Wręcz rozpływa się w ustach. Na
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawody i mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy orzechy włoskie i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.2. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) około 30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni.3. Wyciągamy ciasto z piekarnika, odstawiamy na chwilę, żeby przestygło. Wyciągamy z papierem do pieczenia(...)spodzie z wiórkami kokosowymi.4. Kiedy wszystkie spody są upieczone i całkiem zimne możemy przystąpić do przełożenia ciasta kremem. W tym celu wcześniej musimy przygotować sobie galaretki. Rozpuszczamy je w szklance wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce. Wkładamy pierwsze przygotowane ciasto do blaszki i nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną.5. Ubijamy jedno opakowanie śmietany (bez cukru
Kraina Tysiąca Smakówzrobieniu lodów czy też po wypiekaniu niektórych ciast (babki, pączki...) pozostają białka. Co z nimi zrobić? Można je zamrozić albo od razu zrobić z nich deser. Zrobiłam taki właśnie pyszny deser. Przygotowałam go na bazie kremu lemon curd, w którym się prawie zakochałam. Oczywiście nie sam lemon curd jest sprawcą tego puszystego deseru. Potrzebna jest niezastąpiona śmietana(...)przepisu A mianowicie: Z cytryn otarłam skórkę i wycisnęłam sok. Zmiksowałam żółtka, jajko i cukier. Wstawiłam na garnek gorącą wodą. Do żółtek dodałam mąkę, sok i skórkę cytrynową. Wymieszałam i podgrzewałam na średnim gazie. Kiedy krem zaczął gęstnieć dodałam masło i wymieszałam, żeby się dobrze rozpuściło. Po wystudzeniu, gotowy lemon curd przełożyłam do słoiczka
Kuchnia u KrysiMocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika. Chyba(...)też po prostu zmiksować. Stawiamy miksturę na mały gaz i powoli podgrzewamy, cały czas mieszając. Po 6-7 minutach mikstura będzie już mocno ciepła – mieszamy dalej. Podgrzewamy, mieszamy, a masa zaczyna robić się gęsta i szklista. To stałe mieszanie jest bardzo, bardzo ważne. Nie pozwala ściąć się jajkom na pasemka, a spulchnia i napowietrza cały krem przez
Karo in the KitchenTort bezowy z przepysznym kremem budyniowym z mascarpone i dużą ilością malin to podarunek dla mojej mamy z okazji jej urodzin na których niestety nie mogłam
Mango PapajaTorcik ten był zrobiony w szale weekendowego gotowania, kiedy to czułam nieodpartą potrzebę upichcenia czegoś a nie miałam prawie nic w lodówce. Nie chciało mi
Bon Appetit MałgorzatyNie bez powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „.Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości.Jak wiemy
Ostra na Słodkomasy i lekko ubij łyżeczką. Mus truskawkowy: 350 g umytych i obranych truskawek 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Truskawki zmiksuj z cukrem na mus. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 2 łyżki wrzątku i rozpuść ją w nim. Wlej do truskawek i odstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj masę jogurtową. Masa(...)żelatyny wlej do części truskawkowej, wymieszaj i szybko rozdziel pomiędzy szklanki. Masa powinna momentalnie się zsiąść. Jeżeli tak się stanie, możesz od razu wlać tężejący mus truskawkowy. Następnie odstaw szklanki na 10-15 minut do lodówki aż do jego całkowitego stężenia. Na sam koniec połącz żelatynę z cytrynową częścią jogurtu i wylej ją na truskawkowy mus. Wstaw do lodówki
Food Square