ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:156/191)

Drożdżowa baba z szafranem na oleju rzepakowym 129

byście mieli przepis na Święta ode mnie :)  Pożartowaliśmy. Teraz tak zupełnie serio. Pierwszy raz w życiu jadłam i robiłam drożdżową babę. Z majonezem, na milionie jajek. marmurkową i cytrynową znam na pamięć. Obłędnie tłustą, miękką, aż rozpływającą się, z kilogramami masła. Nie wiem dlaczego, byłam przekonana, że babka drożdżowa jest średnia, nie jest jakimś specjałem wartym uwagi. Myliłam się(...)soku z cytryny  ulubiona posypka  Mleko i olej podgrzewam delikatnie. Mąkę przesiewam, mieszam z drożdżami, szafranem i cukrem. Dodaję mleko z olejem i jajko. Mieszam ciasto na gładką, jednolitą masę. Dodaję żurawinę i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Formę do ciasta smaruję tłuszczem i nakładam wyrośnięte ciasto drożdżowe, które ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Potrwa to około

Mango Papaja
Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem 173

Witajcie kochani! Dzisiaj zapraszam na pyszny, fantastyczny tort bezowy. Uważam, że jest prosty w przygotowaniu, wszystko dokładnie opisałam i pokazałam na filmie . Tort jest chrupiący od

Mała Cukierenka
Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym – Światowy Dzień Pieczenia 536

pyszne, orzeźwiające, delikatnie cytrynowe i waniliowe, z kremem jogurtowym. Bardzo polecam i zachęcam do świętowania Światowego Dnia Pieczenia z Kasią. A dla kogo wy przygotujecie wypiek w tym wyjątkowym dniu? Z myślą o kim? Pochwalcie się swoimi wypiekami na Instagramie, dodając hashtagi #malacukierenka #UpieczBliskimRadosc #SwiatowyDzienPieczenia #KasiaInspiruje Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym Składniki: Ciasto kruche: 400g mąki pszennej(...)pudru Dodatkowo: truskawki do ozdoby Ciasto kruche: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wymieszać. Schłodzoną kostkę do pieczenia Kasia zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. 2. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto, podsypując mąką, rozwałkować na wielkość

Mała Cukierenka
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą 292

kruchym cieście. Kwaskowate, troszkę cytrynowe i waniliowe. Dzięki chrupiącej bezie pięknie pachnie cynamonem. Ciasto wygląda apetycznie i na jednym kawałku nie można poprzestać, piekę je ostatnio na okrągło :). Bardzo polecam, przepis autorski. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche ciasto z rabarbarem i bezą Składniki: Ciasto: 200g schłodzonego masła 380g(...)godziny. Ciasto: 2. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać żółtka i szybko rękoma zagnieść ciasto. 3. Ciasto podzielić na dwie części jedną troszkę większą od drugiej i obie części zawinąć w folię spożywczą. Mniejszą część ciasta wstawić do zamrażalnika

Mała Cukierenka
Szybkie pomarańczowe ciasto 175

ciast. Dlatego (często zamiennie z cytrynową babką) piekę moje szybkie ciasto pomarańczowe. Spróbujcie i Wy. Wykonanie jest naprawdę proste. A zapach, który unosi się podczas pieczenia, kolor i co najważniejsze smak ciasta… po prostu ciężko się mu oprzeć. Zachęcam Was do spróbowania. Szybkie pomarańczowe ciasto … jakby tu skubnąć kawałek ? Szybkie pomarańczowe ciasto(...)pomarańczy) 3 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z dwóch średnich pomarańczy. Ważne! Owoce przed tarciem dokładnie myjemy. Uważamy, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części pomarańczy. Do miski ze stratą skórką

Słodkie okruszki
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 167

bardzo kaloryczne, czekoladowe i słodkie. Ale to nie pora, aby oszczędzać na kaloriach i tracić na smaku. Nie zmniejszajcie więc ilości masła, cukru ani czekolady. P.S. Ciasto jest niskie i nie wyrasta, ale tak ma być:). Zapewniam, że podbije wasze podniebienie. Przepis na ten amerykański deser dostałam od… angielskiej rodziny, u której kiedyś mieszkałam. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)często mieszaj, zestaw z ognia. Ubij białka na sztywno. Następnie dodaj żółtka, ubij krótko. Teraz dodawaj naprzemiennie cukier i mąkę i mieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dodaj do masy ostudzoną czekoladę z masłem i orzechy, dokładnie wymieszaj. Wyłóż pergaminem blachę z piekarnika. Piecz brownies 16-20 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój na kwadraty. Świetnie smakują z zimnym mlekiem. Przepis

Qlinarnie i Qlinarnie
SERNIK TOSKAŃSKI Z KONFITURĄ MORELOWĄ 343

   Serniczek trochę inny od tych, które zazwyczaj piekę. Niemniej od razu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u

Smaczne Zdrowe
VADEMECUM – Krem maślany do tortów i babeczek – buttercream frosting 289

Przy robieniu piętrowego tortu można zrobić nim warstwę zabezpieczającą warstwy ciasta i kremu (crumb coat), obłożyć nim cały tort, a przy użyciu rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami – ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany nadaje się także jako baza pod zdobienie fondantem (lukrem plastycznym) i do tortów typu drip cake. Ten krem jest jak lukier – spoiwem dla cukru pudru jest(...)zacznie pylić, zwiększamy obroty do wysokich i ubijamy razem przez 4-5 minut. Zeskrobujemy łopatką masę z boków i z dna miski, żeby mieć stuprocentową pewność że mieszadło dotarło wszędzie. Dodajemy resztę przesianego cukru, znowu wrabiamy go do masy na niskich obrotach, zwiększamy obroty do wysokich i ponownie razem ubijamy około 4-5 minut. Ubity krem będzie bardzo gęsty

Karo in the Kitchen
Babeczki z bananem 144

Jeśli chcecie zrobić coś bardzo słodkiego, a przy tym nie macie talentów do pieczenia- spróbujcie przygotować kilka  takich babeczki.  Macie w domu kilka dojrzałych

Proste Potrawy
Migdałowa babka 163

U mnie w domu uwielbiam się wszystkie babki. Dlatego piekę je najczęściej. Piaskowe, łaciate, cytrynowe, z rodzynkami… Dziś zapraszam Was na kolejną pyszną babkę, tym

Słodkie okruszki
Sernik czekoladowo-limonkowy z mascarpone bez pieczenia 177

Pamiętacie orzeźwiający sernik cytrynowo-borówkowy ? Tak nam smakował, że zrobiłam jego odpowiednik z ciemną czekoladą, limonką i malinami. Mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadła biała wersja

Poezja smaku
Orzechowy jabłecznik z kremem 271

tortowej 6 dużych jajek 220 g cukru ( 1 szklanka ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek ( waga przed obraniem ) sok z połowy cytryny 1 galaretka cytrynowa cukier do smaku ( ilość zależy od słodkości jabłek ) Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3 czubate łyżki mąki pszennej(...)sekund, aż do wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, ubijając po każdym dodaniu do połączenia. Na koniec wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia składników. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm,  wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze

Opowieści z piekarnika
Sernik nowojorski 552

To najlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam Delikatny, jedwabiście kremowy i bardzo wilgotny…. Zastanawiałam się czy nie podać go z jakimiś owocami czy

UgotujmyTo.pl
Kilka przepisów na udane gofry 127

szklanki oleju. Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać pianę z białek. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec ok 3 min na złoto-brązowy kolor. Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Przepis II GOFRY ŚMIETANKOWE (ok 8 sztuk) Składniki: 200 g miękkiego masła(...)GOFRY Z MAKIEM I AMARETTO Składniki: 150 g miękkiego masła, 250 g mąki, 100 g masy marcepanowej, 3 jajka, 40 g gotowej masy makowej, 50 g cukru, 100 ml Amaretto,40 ml śmietany. Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i masłem na gładką masę. Dodać stopniowo resztę składników i wszystko dobrze razem wymieszać. Rozgrzać gofrownicę.Piec ok. 3 min na złotobrązowy

kulinarnajamka.blogspot.com
Sernik dyniowy na biszkoptach 127

Jesień w pełnej krasie, a co za tym idzie mamy piękne pomarańczowe dynie niemal wszędzie i możemy z nich zrobić nie tylko dania wytrawne ale również

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone pączki z ziemniakami 170

drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę resztę składnikow. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, ale klei się do rąk, nie należy podsypywać mąką. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ja zawsze ostawiam(...)ciasto jest już wyrośnięte. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Podzielić na 3 część a każdą część na 15-16 kawałków. Ciasto nie powinno się już kleić, ale jeżeli się klei, można ręce posmarować olejem lub posypać mąka( uwaga ręce muszą być czyste i suche). Kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć w rękach nałożyć, jedną płaską łyżeczkę dżemu (najlepiej żeby był gęsty

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania