zobaczymy czy mi to coś pomoże. Udało mi się również wprowadzić do diety koktajle warzywno-owocowe, trochę witamin na wiosnę się przyda. Na deser do niedzielnej kawy proponuję tarteletki cytrynowe. Smak określiłabym jako cierpko słodki. Kwaśna cytryna w połączeniu z słodką bezą to mój faworyt ostatniego czasu w kuchni. A co jeszcze do kawy? Ja czytam sobie najnowszą powieść Sapkowskiego(...)husyckiej. Może po prostu ja już się robię za bardzo wymagająca z wiekiem? kto wie:) Składniki na 8 tarteletek: ciasto: 150 g masła 3 łyżki maślanki 1/2 szklanki cukru 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 200 g mąki pszennej masa: 2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 100 g masła 125 ml wody beza: 4 białka
ciastkarnia na kruchym spodzieKrucha, słodka beza i kwaskowy, cytrynowy krem. Połączenie po prostu idealne :) Bezy doskonale komponują się z kwaśnymi dodatkami. W sezonie letnim możecie dodać do tortu dodatkowo
maniapieczeniaW tym roku wybrałam najlepsze ciasta na święta, czyli takie, które spokojnie mogłam przygotować parę dni wcześniej. Piernik i miodownik są smaczne nawet po tygodniu. Miodownik
Bon Appetit Małgorzatyniej jest jeszcze delikatniejsza cienka warstwa sernika z cytrynową nutką, później jagody amerykańskie i na samej górze chrupiąca lekko cynamonowa kruszonka. Ciasto doskonałe do mocnej, niesłodzonej kawy. Polecam! Ciasto jest dość słodkie (jak to zwykle bywa w oryginalnych amerykańskich przepisach), nic w przepisie nie zmieniałam, ale jest naprawdę pyszne! Jagodowe ciasto z serkiem śmietankowym i kruszonką tortownica(...)Kruszonka: W misce wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać zimne kawałki masła. Mikserem lub za pomocą widelca zagnieść ciasto do konsystencji sypkiego mussli. Odłożyć (np. do lodówki) Warstwa serkowa: Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę rózgą, trzepaczką, łyżką... jak komu wygodnie. Ciasto: Mąkę, proszek i sól wymieszać w misce i odłożyć na bok. W misce od miksera zmiksować masło
Posadzone i zjedzonekrem cytrynowy z jajek, cukru i cytryn, inne składniki są opcjonalne, ale dodatek tłuszczu (najczęściej masła) sprawia, że krem ma delikatną, aksamitną konsystencję. Ja zdecydowałam się zrobić krem z nierafinowanym olejem kokosowym, który ma wyraźny zapach kokosu, jeśli zależy Wam na bezzapachowej wersji polecam rafinowany lub olej kokosowy „do smażenia”. Gotowy krem można wykorzystać do przełożenia ciasta, nadziać(...)stabilną pianę. Ubitą pianę przekładamy do garnka. W soku z cytryny rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlewamy do jajek, dodajemy skórkę z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aż masa zgęstnieje (można robić to jak dotychczas w kąpieli wodnej, ale trwa to znacznie dłużej). Po około 3 -5 minutach masa powinna mieć już konsystencję budyniu, zestawiamy garnek z ognia dodajemy
CiastkozercyTruskawkowe szaleństwo trwa, jest sezon na truskawki i wypada go należycie wykorzystać. Oczywiście forma na zimno jest w upalne dni najwłaściwsza. Pracy przy takim lodowcu jest
Kuchcik gotujegarnek na palnik. Masę podgrzewamy na średniej mocy palnika , cały czas mieszamy i ubijamy trzepaczką, żeby krem nie przywarł do dna . Po kilku minutach (6-8 minut)mieszania masa stanie się jasnożółta, gładka i gęsta Gdy masa będzie już gęsta i kremowa, ściągamy rondel z palnika, dodajemy do żółtek namoczoną żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny(masa stanie się rzadsza(...)minutach ubijamy śmietankę na sztywną masę (śmietanka powinna być mocno schłodzona, ). Do miski przekładamy ser mascarpone, skórkę z limonki i masę z żółtek. Całość mieszamy trzepaczką (mieszamy ręcznie). Następnie do masy dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy delikatnie silikonową łopatką. Na spód tortownicy układamy 1 biszkopt, nawilżamy go ponczem ,następnie na środek wylewamy połowę masy cytrynowej i przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt
w mojej kuchniPrzeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas
Codzienna kuchnia niecodziennabiszkopt jasny biszkopt ciemny masa orzechowa masa budyniowa dżem jabłkowy dżem mirabelkowy poncz z cytryną, cukrem i wódką dekoracja z róż żelowanych masa orzechowa: 1
Gotowanie jest łatweczęść rozwałkowuję, wylepiam spód tortownicy i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 20-25 minut, aż spód się zezłoci. Z drugą kulą ciasta czynię tak samo. Obydwa spody zostawiam do wystudzenia. masa serowa: 1 kg twarogu (u mnie wiejski, od gospodarza) 200 g masła 1 pełna szklanka cukru kryształu 3 duże jajka (temperatura pokojowa) 3 opakowania budyniu(...)Proszek budyniowy rozrabiam w 2/3 szklanki mleka i dolewam do masy. Całość mieszam, wciąż gotując na małym ogniu do chwili, aż masa zgęstnieje jak budyń. Pozostawiam na 15-20 minut do lekkiego przestudzenia. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boki - folią spożywczą, co ułatwi wyciąganie i krojenie. Wylewam połowę masy, przykrywam drugim kruchym spodem i wykładam resztę sera. Zostawiam
W kuchni Karmel-itkidelikatną, pachnąca, cytrusową nutę, ale zawsze możecie jeszcze użyć dodatkowo aromatu cytrynowego dla wzmocnienia smaku. Aha, i jeszcze jedno - do kremu możecie dodać spirytus, jak to było tradycyjnie praktykowane. Ja pominęłam ten etap ze względu na Dzieci, ale na pewno z nim krem będzie lepszy :) SKŁADNIKI NA CIASTO (wszystkie skladniki powinny być w temperaturze pokojowej): 3 szklanki mąki pszennej(...)plasterki cytryny i limonki WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno 3-ch tortownic o wymiarach 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. UWAGA: Jeśli nie masz 3-ch tortownic możesz placki upiec po kolei. Ja piekłam najpierw dwa, a potem trzeci. Zmiksowana masa na ciasto może poczekać
Słodko-Słony Świat IlonyWielkimi krokami zbliżamy się do Wielkanocy. Moimi ulubionymi świątecznymi wypiekami są babki. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na babkę marmurkową. Jest delikatna w smaku i po prostu
Tradycyjna kuchnia KasiPyszna, wilgotna babka z dodatkiem maku, o delikatnym cytrynowym aromacie. Jak dla mnie poezja smaku. Lubię strzelające ziarenka przy każdym kęsie. Polecam, idealnie sprawdzi
Smaczne Zdrowewyręczył mnie mój 11,5-letni Syn otwierając książkę "na chybił-trafił" na stronie z cytrynowo-jogurtową babką. Po niespełna godzinie w domu unosił się obezwładniający zapach domowego ciasta, które na pewno podbije też Wasze serca. Jest bardzo proste w wykonaniu - składniki tylko miesza się w misce, długo pozostaje świeże (wiem to, dzięki sprytnie zakamuflowanemu kawałkowi, który ukradkiem schowałam(...)BABKA CYTRYNOWO-JOGURTOWA DONNY HAY /przepis cytuję za Donną Hay z książki "Szybko, świeżo, prosto"/ 2 jajka 180 ml oleju 1 łyżka skórki startej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny (daję więcej) 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego 1 3/4 szklanki cukru (daję mniej) 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru
KUCHARNIA