ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:31/345)

Piernik herbaciany w lśniącej polewie. 243

dzielimy na 3 części i każdą z nich pieczemy oddzielnie  w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 'C przez 15 min . Wszystkie przygotowane blaty ciasta odstawiamy do wystygnięcia. Krem budyniowy: W 1,5 szklanki mleka rozmieszać proszek budyniowy i mąkę . Pozostałe 1,5 szklanki mleka zagotować  z 3 łyżkami cukru i na to gotujące mleko wlać(...)dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Gdy wszystkie części ciasta mamy już gotowe możemy składać całość. - 1 blat ciasta piernikowego  - pół słoiczka powideł  -połowa kremu budyniowego  drugi blat ciasta piernikowego - druga połowa  powideł - reszta  kremu budyiowego - trzeci blat ciasta piernikowego  - polewa czekoladowa  Tak przygotowane ciasto najlepiej odstawić na całą noc by całość się

Malinowa Kawiarenka
Kremówka 1013

delikatnie, radełkiem (surowe ciasto) dzielimy na porcje (nie przecinamy do końca). Po upieczeniu górnej części ciasta, kroimy je na porcje nacięte przed pieczeniem. Następnie szykujemy masę budyniową. Z powyższych proporcji wyjdzie ciasto dosyć wysokie, jak na zdjęciach, ale można zrobić mniej i niższe. Odlewamy ½ litra mleka. Pozostałe zagotowujemy z masłem, cukrami i wanilią (wydrążone ziarenka dodajemy do mleka z bydyniami

mojewypiekiinietylko
Karpatka 167

Nasze wspaniałe delikatne polskie ciasto karpatka. Karpatka to ciasto przełożone dwoma płatami ciasta parzonego, charakterystycznie pofalowanego przełożone masą budyniową. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem, kroję w kwadraty. Jest pyszne, uwielbiam jego delikatny smak. Cudowne! Składniki na ciasto: 125 g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 małych 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub łyżeczka sody Składniki na masę budyniową(...)złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie. Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć delikatnie placek z blaszki, umyć ją i osuszyć, powtórzyć pieczenie drugiego placka. Przygotowanie masy budyniowej: Ugotować 2 budynie: w szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe oraz cukier, resztę mleka dobrze zagotować, wlać

Zasmakuj Kuchni
Wspólne pieczenie i ciasto „Babałuch” 252

już jabłka, które teraz stały na balkonie i czekały na swoją kolej. W sumie mimo kilku warstw ciasto robi się dość prosto. Najwięcej czasu schodzi na chłodzenie poszczególnych warstw. Kiedy biszkopt wystygł, przełożyłyśmy na niego jabłka i zabrałyśmy się za krem budyniowy. Szykujemy biszkopt i blaszkę Biszkopt gotowy, teraz jabłka 2 kg jabłek to niemała ilość Sama szykowałam zawsze krem(...)szybciej. Do gotowego ciepłego budyniu wrzuca się kostkę margaryny i miksuję do momentu jej rozpuszczenia i połączenia z resztą składników. I taką masę teściowa od razu wylała na ciasto. Szykowanie masy budyniowej Masa przekładamy na ciasto Ostatni krok to polewa kakaowa, która była dla mnie największą zagadką, ponieważ teściowa robi ją z jajkiem. Jeszcze się nie spotkałam z takim przepisem

Relaxtime
ORZECHOWIEC 117

Orzechowiec czyli kruche miodowe placki, krem budyniowy i masa orzechowa. Ciasto mimo, że wydaje się być skomplikowane w przygotowaniu to tak naprawdę jest mega proste. Jest to dość popularne ciasto, które często gości na różnych imprezach a w wielu domach piecze się go na święta Bożego Narodzenia. Najlepsze jest następnego dnia, kiedy to miodowe placki trochę zmiękną. Idealne ciasto(...)temperaturze pokojowej utrzeć mikserem około 4-5 minut. Stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na dno blachy wyłożyć jeden płat ciasta, na wierzch wysmarować przygotowany krem budyniowy. Kolejno położyć drugi płat ciasta. Na wierzchu wysmarować masę orzechową. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą

Zrób to smacznie
Torcik jabłkowo – budyniowy 163

ciasto zachwyci nasze podniebienia! SKŁADNIKI: CIASTO: - jajko – 4 szt – mąka pszenna – 1,5 szklanki – masło – 180 g – cukier – 1 szklanka – cukier wanilinowy – 1 op – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – kakao – 2 łyżki WARSTWA JABŁKOWA: - jabłka – 5 szt – sok z cytryny – 50 ml – cukier – 2 łyżki WARSTWA BUDYNIOWA : - budyń śmietankowy z cukrem(...)masło. Dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy kolejno warstwy: jasne ciasto/ warstwa jabłkowa / warstwa budyniowa / ciemne ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 40-45 minut. Gotowe posypujemy dużą ilością cukru pudru

Ostra na Słodko
Pszczółka Maja – ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem 954

Pszczółka Maja Proste i przepyszne, warstwowe ciasto na biszkopcie, z kremem miodowo-budyniowym i musem brzoskwiniowym. Ciasto jest w sumie łatwe w wykonaniu, jednak trochę więcej czasu trzeba zarezerwować na wykonanie pszczółek, które sprawiają, że całość wygląda bardzo efektownie. Ciasto wykonałam w foremce o wymiarach 26x26cm – wyszło dość wysokie, więc można użyć także większej blaszki.     Składniki(...)wody) i łączymy ze zmiksowanymi owocami. Kiedy mus zacznie tężeć wylewamy go delikatnie na masę budyniową – zazwyczaj robię to w ten sposób, że trzymam dużą łyżkę tuż nad masą i pomału wylewam na nią mus, który dzięki temu równo układa się na powierzchni. Ciasto wkładamy do lodówki *** *** W garnuszku rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką *** *** Brzoskwinie z drugiej puszki odsączamy z zalewy

Blog z Apetytem
Miodownik 1120

Uwielbiam ciasta z miodem a w szczególności ten miodownik. Ciasto jest mięciutkie już tego samego dnia a od pysznej masy budyniowej z budyniami tofi nabiera jeszcze nieco wilgoci przez co rozpływa się w ustach. Polecam wypróbować z czystym sumieniem :)   Ciasto: 4 szklanki mąki 3/4 margaryny 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szkl sztucznego miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Mąkę, cukier i miękką margarynę rozetrzeć razem. Jajka, śmietanę , sodę i miód wymieszać razem. Rozrobioną masę wlać do mąki i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec placki po ok 15 min w 180 stopniach. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3/4 margaryny 3/4 szklanki cukru Powyższe składniki zagotować .  2 jajka 1 szkl śmietany 2 budynie tofi

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tort Frozen Elsa Kraina Lodu 720

wykorzystałam dwie tortownice o średnicy 20 i 16 cm, lalkę Elsę (nada się też Barbie blondynka jeśli ją odpowiednio uczeszemy), podwójną porcję ciasta czekoladowego i podwójną porcję kremu budyniowego. Składniki na ciasto czekoladowe (potrzebne będą x2) Składniki na krem budyniowy (potrzebne będą x2) + niebieski barwnik spożywczy w żelu lub proszku, domowy dżem jako nadzienie Ciasto upiekłam dzień wcześniej w dwóch(...)tortownicę 20 cm i 1 16 cm – takie wygodnie mieściły mi się razem w piekarniku. Po upieczeniu ciasto odstawiamy, żeby lekko przestygło i kiedy nie jest już bardzo gorące wyciągamy na kratkę, żeby całkiem się ostudziło. Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu – go także robiłam w dwóch turach, bo mój mikser nie poradziłby sobie z taką ilością

Ciastkozercy
Szarlotka z budyniem 117

składniki ugniataj do powstania jednolitej masy. Ciasto podziel na 2 części, jedną włóż do lodówki na 30min, a drugą do zamrażalnika. W tym czasie wykonaj masę budyniową (instrukcja w osobnym punkcie). Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je i ułóż na blaszce(...)wyłożonej papierem do pieczenia (wskazówka: ja użyłam blaszki o wymiarach 20 cm na 30 cm). Jeśli wyjdzie nierówny kawałek, doklej brakujące miejsca. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem. Na ciasto wylej przygotowaną masę budyniową, a na nią połóż jabłka. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce. Tak przygotowanym ciastem posyp jabłka na górze. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz

Przepisy na widelcu
Princessa – ciasto bez pieczenia! 1301

Princessa – ciasto bez pieczenia! Szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia. Kakaowe herbatniki przełożone masą budyniowo-czekoladową oraz dżemem malinowym a całość dopełniona lekką kokosową nutką. Deser, który wprost rozpływa się w ustach…     Składniki: ok 25 sztuk kakaowych herbatników 3 budynie śmietankowe (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3,5 szklanki mleka 1 kostka masła lub margaryny (200g(...)czekoladę ścieramy na tarce *** *** Startą czekoladę mieszamy z kremem budyniowym. Krem dzielimy na 3 części. Pierwszą część kremu wykładamy na herbatniki *** *** Całość przykrywamy warstwą herbatników *** *** Herbatniki smarujemy dżemem malinowym *** *** Na dżem wykładamy kolejną część kremu i ponownie układamy warstwę herbatników *** *** Następnie wykładamy ostatnią część kremu i całość obsypujemy wiórkami kokosowymi *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej

Blog z Apetytem
Śniegowiec 785

Świat przykryła śnieżna pierzynka, a ja mam dla Was ciacho, także skryte pod puszystą kołderką. Mięciutki biszkopt czekoladowy, aksamitny krem budyniowy i delikatnie wieńcząca całość pianka

Cynamonowe szczęście
Pijana śliwka w czekoladzie 210

zrobić kiedy zostaną Wam śliwki z nalewki? Wiadomo pyszne ciasto z puszystym kremem, mocnymi śliwkami i dużą ilością czekolady. Moim bliskim posmakowało bardzo, dobrze, że mam jeszcze trochę śliwek w zapasie. Zapraszam na przepis Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)czekolady mlecznej 1/3 szklanki mleka Czekolady wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki (łatwiej nam będzie później kroić ciasto) i mieszamy z czekoladą. Tak przygotowaną masę wykładamy na krem budyniowy i odstawiamy do lodówki, by ładnie zastygło. Zamiast śliwek z nalewki można użyć suszonych, które należy namoczyć w spirytusie lub innym mocnym alkoholu

Cynamonowe szczęście
CIASTO KOKOSOWE Z PORZECZKAMI 124

samo ciasto jest na wierzchu, tylko że starte na tarce. Pianka jest budyniowa z dużą ilością wiórek koksowych, a do tego kwaśne, czerwone porzeczki. Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa z kokosem przełamana jest kwaśnymi owocami. Rewelacja! Do ciasta można dodać również inne owoce, ale ważne by nie były one zbyt słodkie, gdyż ciasto nas zemdli

Kuchnia MagdaLeny