ciasta budyniowe uwielbiam to Wy wiecie, prawda? No wiecie, wiecie, bo przecież pisałam o tym milion piecet sto dziewięcet razy :D Od czasu do czasu lubię przekąsić zamiast ciacha zwykły budyń. Zazwyczaj robię z niego taką wersję, która nie tylko idzie mi w biodra ( bita śmietana i bakalie ) , ale też pieknie wygląda i wspaniale smakuje! Dziś mam dla Was przepis
Ostra na SłodkoTruskawki już prawie się skończyły na targach ( a szkoda , bo Ciasto Truskawkowy Pocałunek jest genialne! ) i godnie zastępują je inne owoce. Są borówki , wiśnie i porzeczki
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was kolejne fantastyczne ciasto! Ciasto, które ostatnio zrobiło furorę w moim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po
Ostra na Słodkopiec. Że do pieczenia mają po prostu dwie lewe ręce a na dodatek lubi słodkości. I tu mam dla Nich coś co nie wymaga pieczenia a smakuje wybornie. Pyszne ciasto budyniowe z bananami i galaretką. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniNo i jest wyczekany przepis! Inspiracją do jego powstania był mój przepis na ciasto CZEKOLADOWE KRATERY , a mianowicie jego wnętrze , które wygląda jak dzisiejsza Biedronka. Delikatny
Ostra na Słodkozdjęcia babeczek z kremem budyniowym przygotowywałam na konkurs fotograficzny #UpieczZeSmegiem (wyników jeszcze nie znam :D ) Więcej zdjęć znajdziecie na naszym koncie Instagram CzteryFajery.pl Ciasto na kruche babeczki z kremem budyniowym proporcja na około 20-25 babeczek, w zależności od wielkości foremek 150 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 80 g zimnego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu(...)grubość około 3 mm. Za pomocą szklanki wycinam kołka o średnicy większej niż górna średnica foremki.Powinno być ich dwa razy tyle ile mamy foremek. Każdą foremkę wyklejam dokładnie ciastem, napełniam kremem budyniowym, nakładam drugi krążek ciasta i dokładnie zlepiam. Tak przygotowane babeczki wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra - dół) i piekę od 12 do 18 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapracy i oczywiście będziecie potrzebowali pomoc silnej osoby przy otwarciu kokosa. Napiszę Wam dwa sposoby przygotowania tego ciasta. Z orzechem kokosa i z mleczkiem kokosowym z puszki. Pyszne ciasto, a biszkopt puszek Na drugi dzień jest lepsze, wszystkie składniki super się łączą. Przygotowanie biszkoptu – patrz tu Biszkopt mojej mamuśki, zawsze wychodzi . Upiec i ostudzić. Blaszka okrągła o średnicy(...)ognia i lekko przestudzić. Wykonanie – biszkopt przeciąć na pół lub na trzy warstwy. Na każdą warstwę rozłożyć ciepły krem budyniowy i obsypać potartym kokosem. Na górę ciasta położyć ostatnią warstwę kremu budyniowego i rozłożyć wiórkami z paczki. Wstawić ciasto do lodówki, żeby krem lekko stwardniał. Drugie wykonanie – użyć mleczka kokosowego z puszki i wiórki kokosowe. Wykonanie jak wyżej
Kuchnia Pokoleńweekend upiekłam ciasto pszczółka. Ciasto ucierane przekładane kremem budyniowym, a na wierzchu warstwa kokosowa. Pycha! Spodobała mi się bardzo nazwa tego ciasta, że musiałam go upiec. Ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, łatwe w wykonaniu. Idealne do herbatki czy kawy. Na moim blogu znajdziecie również podobne ciasto Żądło , ale jednak inne, bo drożdżowe. Źródło Ciasta S. Anastazji Masa kokosowa(...)stale mieszając aż będzie gęsty. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce ugotowanego budyniu. Miksować. Składanie ciasta 1 blat ciasta cienka warstwa powideł masa budyniowa warstwa powideł blat ciasta z masą kokosową polewa z rozpuszczonej czekolady ciasto pszczółka
O kuchni z uczuciemszklanka cukru 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 6 jajek 2 łyżki kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto orzechowe 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 250 posiekanych orzechów włoskich 5 białek pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 250 g miękkiego masła 5 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej Ponadto wiśnie(...)Masa budyniowa Mleko, cukier, żółtka oraz mąkę wymieszać , zagotować. Masło utrzeć i dodawać przestudzony budyń. Ciasto wiśniowo - orzechowe Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować połową masy budyniowej. Wyłożyć połowę wiśni. Przykryć ciastem orzechowym. Posmarować pozostałą masą budyniową. Wyłożyć resztę wiśni. Przykryć drugim płatem ciasta. Udekorować polewą czekoladową
Pysznie & PięknieWitajcie :) Zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji Delicje kakaowe, ja oczywiście to ciasto zrobiłam po swojemu, nie lubię suchych biszkoptów więc do ciasta dodałam napar kawowy. Ciasto jest przepyszne, z masą budyniową, galaretką i masą śmietanową. Powiem szczerze że jest pracochłonne ale warte poświęcenia tych kilku godzin :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kawowy : 6 jajek 1 szklanka cukru(...)siebie dziurki muszą pasować. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix na sztywno. Warstwy ciasta : 1. cały blat ciasta kawowego 2. połowa masy budyniowej 3. ciasto jasne z dziurkami 4. dziurki zalewamy tężejącą galaretką 5. w koło dziurek ciasto jasne smarujemy delikatnie masą tak żeby nie pobrudzić galaretki 6. Ciasto jasne przykrywamy ciastem ciemnym z dziurkami
Sama słodycz i szczypta chiliciasta włożyć do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 15 minut. I odstaw do wystygnięcia. W tym czasie jak ciasto się piecze przygotować masę. Białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypywać cukier puder, następnie proszki budyniowe. Na koniec nie przerywając mieszania powoli cienkim strumieniem wlewać olej. Wylać masę na podpieczony dół obsypać malinami. Na górę zetrzeć pozostałe ciasto(...)większą część ciasta potrzeć na tarce o dużych oczkach, przydusić, wyłożyć boki również – małą porcję ciasta po 40 minutach włożyć do lodówki. – założyć motylek, czas 3 minuty, obroty 4 – ciągle mieszać , obroty 3, powoli dodawać cukier,proszek budyniowy, na koniec wolnym strumieniem wlać olej – reszta jak wyżej Smacznego
Kuchnia PokoleńNastępne ciasto z kategorii "pysznych" . Królewiec to połączenie ciasta kruchego miodowego z biszkoptem , które łączy pyszna masa budyniowa. Przygotowanie ciasta niestety zajmuje sporo czasu , gdyż każdy blat trzeba piec oddzielnie. Wiele przepisów widziałam , ale ten przykuł moją uwagę i nie żałuję ;) Ciasto rewelacja . Polecam. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 op. cukru waniliowego 16 g 6 łyżek cukru 4 łyżki(...)cukier , kakao i wleamy wodę , rozpuszczamy składniki mieszając. Następnie dodajemy margarynę i na małym ogniu mieszamy aby polewa zrobiła się pięknie jednolita. Królewiec: Połowę gorącej masy budyniowej wylewamy na jeden płat kruchego ciasta. Przykrywamy biszkoptem. Resztę masy rozprowadzamy na biszkopcie. Przykrywamy drugim płatem kruchego ciasta. Polewamy polewą. Możemy posypac wiórkami kokosowymi na wierzchu. Smacznego
Słodkości i nie tylkoKremówka, w niektórych regionach zwana także napoleonką, to dwa płaty ciasta francuskiego przełożone masą budyniową - samą lub z dodatkiem warstwy bitej śmietany. Spotkałam się też z przepisem, w którym pomiędzy płatami ciasta francuskiego była sama bita śmietana. Ogólnie przepisów na kremówkę jest bardzo dużo i każdy ma swój sposób 😉 Moja kremówka przygotowana jest z gotowych płatów ciasta francuskiego przełożonych warstwą(...)ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem na sztywną masę. W przypadku użycia śmietany 36% śmietan-fix nie jest potrzebny. Bitą śmietanę rozsmarowujemy na warstwie budyniowej i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego, lekko dociskając. Wkładamy do lodówki na około 2 godz. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLenyPomysł na niedzielne ciasto na zimno - rafaello, czyli herbatniki przełożone domowym kremem budyniowym i podprażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto jest proste do przygotowania i bardzo smaczne! Jego smak uzależnia 😋 Uwaga: rafaelllo najlepiej przygotować dzień przed podaniem, ponieważ herbatniki muszą zmięknąć i wchłonąć odrobinę kremu budyniowego. Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: 2 paczki herbatników(...)Całość wyrównać. Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni i posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki. Na drugi dzień kroić na mniejsze kawałki. Przygotowanie budyniu Przygotowywanie kremu budyniowego Składanie ciasta: herbatniki, krem (3 warstwy), a na wierzchu krem z podprażonymi wiórkami kokosowymi
Ugotować