ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:269/345)

Sernik mocno czekoladowy z lentilkami i budyniem 184

SKŁADNIKI: 1 kg sera mielonego twarogowego 6 jajek 3 łyżki kakao (naturalne- surowe) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Wszystkie

ClauditteMissCooking
Pączki z nadzieniem budyniowy i malinowym - test nadzienia cukierniczego 132

tłusty czwartek. Ogrom przepisów na pączki, faworki spowodował, że przepis publikuję dopiero teraz. Otrzymałam nadzienie budyniowe i malinowe, oba sprawdziły się w pączkach. Do gustu przypadło mi nadzienie budyniowe, które dość mocno odwzorowuje przygotowany w domu budyń. Nadzienie jest nieco słodkie, dla mnie za słodkie (ale wiadomo, jem bardzo mało słodyczy i mam inne odczucie słodkości), natomiast mój mąż był(...)wachlarz smaków znajdziecie na stronie producenta ( tutaj ). A teraz wracając do przepisu na pączki! Zaczyn drożdżowy 2 szklanki mleka 100g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki Ciasto 1kg mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 jajka 7 żółtek 100g masła szczypta soli smalec do smażenia (2 kostki) Mleko podgrzewamy z masłem, mieszamy do rozpuszczenia masła i odstawiamy

Gotowanie i blogowanie
Napoleon - przepyszny rosyjski tort 189

dostawałam pierwszy i największy kawałek i zjadałam do ostatniego okruszka... Takie wspomnienia mną owładnęły, że postanowiłam przypomnieć ten wspaniały smak. Tort składa się z dwudziestu cienkich blatów, przełożonych delikatnym budyniowym kremem z orzechami. Jakiś czas temu na blogu już się ukazał jeden przepis na tort Napoleon , ten natomiast jest nieco inny, bez kajmaku, ale za to z orzechami:) Pyszny(...)łyżka mąki 200g masła 2/3 szklanki orzechów włoskich do posypania: płatki migdałowe, orzechy włoskie Ocet, wodę i sól wymieszać. Zimne masło posiekać z mąką, dodać wodę z octem, wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne, miękkie. Przygotować 2 blaszki oraz 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16-20 części

Obiad gotowy
Tarta z kremem z białej czekolady i grejpfrutem 196

wysypać specjalne kuleczki ceramiczne. Jeśli ich nie posiadamy, można je zastąpić, np. fasolą. Dzięki obciążeniu ciasto się nie "wybrzuszy". Kolejne 5-10 minut piec już bez obciążenia, by ciasto nabrało kolorku.  Po tym czasie tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.     Krem z białej czekolady: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietankę ubić(...)międzyczasie przygotować grapefruit curd: Obrany ze skórki i błonek grejpfrut zmiksować blenderem. Przelać do garnuszka, dodając cukier, jajko oraz masło. Wszystko podgrzewać na małym ogniu nieustannie mieszając trzepaczką. Proszek budyniowy rozpuścić w 3 łyżkach wody, a następnie wlać do masy grejpfrutowej i energicznie wymieszać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Ostudzony grapefruit curd przełożyć do szprycy cukierniczej

Nastoletnie Wypiekanie
Tort makowy z kremem i brzoskwiniami 92

wilgotny biszkopt, aksamitny i delikatny w smaku krem budyniowy, słodziutkie brzoskwinie – to brzmi bardzo smakowicie i zapowiada “wow” wygląd I taki właśnie jest tort makowy z kremem i brzoskwiniami. Idealny nie tylko na urodzinowy, ale także i świąteczny stół! Polecam Składniki (tortownica o wymiarach 21 cm): Biszkopt – potrzebujemy 2 takie biszkopty: 1 1/4 szklanki ( ml) mąki orkiszowej typu(...)mleko, ocet i olej. Mieszanka powinna przypominać konsystencję twarogu. W większej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i mak. Całość mieszamy. Dodajemy mokre składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną krążkiem z papieru do pieczenia pasującym do średnicy tortownicy. W taki sam sposób przygotowujemy ciasto na drugi biszkopt i przeweamy do drugiej tortownicy. Obie foremki wkładamy

Lamarida.pl
EKLERKI Z KREMEM BUDYNIOWYM 134

jajka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli W rondelku zagotować wodę z masłem, solą i cukrem. Na wrzącą wodę wsypywać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy jest lśniące i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po wystygnięciu dodawać kolejno po 1 jajku(...)minut (ja piekłam 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części i przełożyć ulubionym kremem lub bitą śmietaną.  U mnie oczywiście do eklerków obowiązkowo krem budyniowy. Na krem: 400ml mleka 1 budyń na 0.5l mleka cukier wg zalecen na opakowaniu budyniu łyżeczka cukru waniliowego lub świeża wanilia 100g miękkiego masła Budyń gotujemy wg przepisu. Studzimy. Masło (temp.pokojowa

Walijskie Pichcenie
Sernik karmelowy z karmelizowanymi śliwkami 244

mąki ziemniaczanej PONADTO: 10-12 dużych śliwek 2 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy(...)przez około 10 minut. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę- ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania. Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną oraz proszek budyniowy – dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na ciasteczkowy spód. Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu

kolorowotorcikowo
Babka Wielkanocna 151

Święta Wielkanocne już za pasem, oprócz tradycyjnych przystawek i wystawnych dań nie może na wielkanocnych stołach zabraknąć również świątecznych wypieków. Tak więc najwyższa pora zakasać rękawy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 616

sosem malinowym, zrobiłam, ale powiem Wam, że same były lepsze. Przepis na sos też podaję, sami oceńcie, które Wam bardziej smakują ;-). Miłego poniedziałku Wam życzę i pozdrawiam :-) Składniki ciasto: zawsze korzystam z tego przepisu klik Składniki masa serowa: 250 g sera (ja użyłam naturalnego President) 400 g serka waniliowego homogenizowanego 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku(...)łyżki wody cukier do smaku Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Naleśniki smażymy tak jak zawsze :-) 2. Do miseczki przekładamy ser, serek waniliowy, cukier i dodajemy łyżkę proszku budyniowego. Mieszamy dokładnie. Na usmażone naleśniki dajemy po kopiatej łyżce masy serowej i zawijamy w ruloniki.  3. Tak przygotowane naleśniki układamy ciasno koło siebie w naczyniu żaroodpornym. 4. Teraz musimy przygotować

kruche babeczki
Makowiec z masą budyniową-i Rafaelo 152

Pieczemy go w tortownicy 24 cm biszkopt składniki 4 jajka 1/2 szkl cukru kryształu 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki suchego maku 2 łyżeczki proszku do

Moje Wyroby
Muffinki czekoladowe z budyniem 150

rodzinnym gronie. Muffinki czekoladowe z budyniem Składniki na około 12 dużych babeczek : Nadzienie 1,5 szklanki mleka 1 budyń w ulubionym smaku 3 łyżki cukru, jeżeli budyń jest niesłodzony Ciasto 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 i pół łyżki oleju lub oliwy(...)drugiej zmiksować jajko, olej oraz mleko. Dodać suche składniki i zmiksować do momentu powstania gładkiej masy. Do około połowy wysokości foremek wlać masę kakaową. Następnie nałożyć łyżeczką porcje nadzienia budyniowego, i przykryć masą kakaową. Piec w 180 stopniach C, około 25 min. Babeczki można udekorować polewą czekoladową albo cukrem pudrem Polewa: 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki

Kocham Czekoladę
Ciasto lodowiec 144

Przepyszne ciasto, jeden ze słodkich smaków mojego dzieciństwa. Biszkopty, cudowne, dwie warstwy kremu i galaretka z mnóstwem owoców. Rewelacja! Łatwe do zrobienia, bez pieczenia! Na pyszne zakończenie lata, skusicie się? Polecam ;) Składniki: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 375 ml mleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła(...)maliny, wiśnie, jeżyny, truskawki) Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. 250 ml mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mąkę, proszek budyniowy i pozostałe mleko, zmiksować. Gotową mieszankę wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę - budyń

Domowa cukiernia Ewy
Napoleonka na krakersach - bez pieczenia 428

drugi dzień delektować się jego smakiem :) Dodatkowo - fajny sposób, by przemycić mleko dzieciom :) Moja córcia je uwielbia!  A jeśli macie więcej czasu - polecam Napoleonkę klasyczną na kruchym cieście   SKŁADNIKI: (na blachę 23x33 cm) 1 op. krakersów solonych 5 szkl mleka 1 szkl cukru  25 dag masła/margaryny (u mnie Kasia) 3 żółtka 1 szkl mąki 1 budyń(...)Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut (można przykryć folią aby nie było kożucha). 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć krakersy (warstwą soloną do masy). Wylać masę budyniową. Przykryć drugą warstwą krakersów (również warstwą soloną do masy). Odstawić do wystygnięcia, a następnie odłożyć do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Kto ugości moich gości?