Witam kochani dziś zapraszam na przepyszny deser inspirowany angielskim trifle. Składa się z galaretki z truskawkami, budyniem jak curd oraz ubitą śmietaną. Na te upalne dni
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuFajny lekki deser mam dziś do pokazania. Ser gotowałam z masłem i dodatkami aby powstał budyń a potem przełożyłam go bakaliami, jest super. Ja osłodziłam go
Moje Małe Czarowaniełyżka mąki ziemniaczanej (płaska) 1 łyżka mąki pszennej (płaska) 3 żółtka 80 g cukru kryształu 10 g cukru z wanilią 80 g masła dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta wykonanie: Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę krakersów. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem kryształem oraz z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, budyń oraz obydwie mąki(...)mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło i mieszamy, aż połączy się z budyniem. Na krakersy wykładamy równomiernie całą gorącą masę budyniową. Na masie układamy warstwę krakersów. Lekko dociskamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki. składniki na warstwę śmietankową: 400 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
Domowy Smak JedzeniaPyszne, kruche ciasteczka idealne na Święta i nie tylko. Przepis znalazłam w zeszycie. Ciasteczka są pyszne, znikają szybciutko. Idealne na drugi dzień. Po naszych ulubionych budyniowych , drugie nasze ulubione.Musicie koniecznie spróbować, bo słowami ciężko opisać ich smak :-). Z podanych składników wychodzi 50 już złożonych ciasteczek. Udanego piątku Wam życzę :-) Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 340 g masła(...)słoiczek dżemu u mnie porzeczkowy cukier puder do posypania ciasteczek 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło, cukier puder i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy w folie aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. 2. Po 30 minutach wyjmujemy, dzielimy na porcje. Każdą porcję ciasta musimy rozwałkować na grubość około
kruche babeczkiPrzelać do formy. Piec ok 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu obkroić brzegi, wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i wystudzić (najlepiej pozostawić na noc). Ciasto podzielić na 3 placki. Krem: 0,5 l mleka zagotować, w pozostałym (zimnym) rozprowadzić mąki, tak by nie było żadnych grudek. Do gotującego się mleka wlać mieszaninę mączną i gotować(...)przypominającej budyń). Zdjąć z palnika, wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzoną masę budyniową (mączną). Następnie powoli dodawać kwaśnej śmietany, cały czas ucierając. Ważne! Śmietana musi mieć również temperaturę pokojową, inaczej może dojść do zważenia kremu. Krem po włożeniu do lodówki twardnieje. Dla aromatu
My sweet a lifeciasto odstawiamy do wystudzenia i zabieramy się za drugi placek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodajemy porcjami zmielone orzechy, mąki oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C około 35 minut. Gdy blaty stygną możemy zabrać(...)kakao. Z reszty mleka odlewamy szklankę i mieszamy w nim żółtka, mąkę oraz cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy do niego masę żółtkową. Cały czas mieszamy aż masa budyniowa zgęstnieje. Miękkie masło ucieramy dodając porcjami przestudzony budyń oraz zaparzone kakao. Dokładnie miksujemy całość. Pierwszy placek przekrawamy na pół. Na jedną połowę wykładamy połowę masy budyniowej, na to placek orzechowy, następnie
Zainspirowana w kuchniDziś mam dla Was sernik, nie sernik bo przygotowany jest na bazie jogurtów greckich a smakuje jak najlepszy sernik. Dodałam także serek homogenizowany naturalny, który podkręca
Moje Małe Czarowaniemiękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli kilkanaście kostek mleczka ptasiego Mus jeżynowy: 1 kg jeżyn 1 galaretka wiśniowa Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej. Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy(...)pomijamy tę czynność. Masło ucieramy z cukrem, dopóki cukier nam się nie rozpuści. Następnie dodajemy ser, w międzyczasie dodajemy po jednym żółtku, na koniec jogurt grecki. Teraz wsypujemy proszek budyniowy i wszystko mieszamy jedynie do połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę, następnie delikatnie łączymy ją z masą serową i wykładamy na nasz spód. W masę serową
MamaOskarkarumu 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy Przygotowanie: budynie z połową cukru mieszamy z 300 ml mleka,pozostałe mleko zagotowujemy i dolewamy mieszankę budyniową ,mieszamy aż powstanie gęsty budyń,studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch z pozostałym cukrem,następnie dodajemy porcjami budyń,cały czas miksując na gładką masę,na koniec miksowania dodajemy rum,jeszcze(...)łatwiej je wyjmiemy) w blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników ,na to 1/3 masy znowu herbatniki,i kolejną część masy,znowu herbatniki,trzecią część masy i na wierzch ostatnie herbatniki,ciasto dajemy do lodówki żeby stężało na ok 2-3 godz po tym czasie wyjmujemy przykrywamy deską i przewracamy do góry nogami zdejmujemy folię,ubijamy kremówkę dodajemy cukier puder i wykładamy
Swojskie jedzonkoLauretta w gotowych do użycia rękawach z wymiennymi tylkami o smaku waniliowym i malinowym. Nadzienia opakowane są w wygodny worek z końcówką umożliwiającą wymianę różnych tylek i dekorowanie nimi ciast, deserów i nadziewanie np. pączków. Jest to świetna sprawa, zwłaszcza gdy nie ma zbytnio czasu na przygotowanie gotowego kremu. Worek wygodnie się trzyma w ręce, nie jest za ciężki. Nadzienia(...)pączki :) Ja wczoraj upiekłam z córką tort malinowo-waniliowy z okazji Dnia Babci i Dziadka. Tort wszystkim bardzo smakował i nawet siostra prosiła o przepis na tę "super masę budyniową" ;) Jakże była zaskoczona, gdy jej powiedziałam, że to gotowa masa i w dodatku dostępna w tak wygodnym do dekoracji worku cukierniczym. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią
Smakołyki AsiU mnie znowu opóźnienie.Wirus dosięgnął także mnie więc wczorajszy dzień spędziłam w łóżku, w towarzystwie miski. Dzisiaj, jako że czuję się zdecydowanie lepiej założyłam nowe
Dzieje kuchennej Wiewiórynastępnie żółtka. Miksujemy przez chwilę, po czym dodajemy bakalie (orzechy, kokos oraz rodzynki) wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na dwie równe blaszki wyłożone papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód) lub najpierw pieczemy jeden biszkopt, a później drugi jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek(...)minut (grzałka góra- dół, do suchego patyczka). Krem: Brzoskwinie odsączamy. Do syropu dolewamy 200ml wody i dodajemy cukier. Gotujemy. W pozostałych 150ml wody mieszamy żółtka, proszki budyniowe oraz mąkę. Gdy nie będzie grudek wlewamy na gotujący się syrop i energicznie mieszamy przez kilkanaście sekund. Wierzch budyniu przykrywamy folią spożywczą i wynosimy do chłodu, by całkowicie wystygł. Wtedy ucieramy masło
Kuchnia w czekoladziesobą do pracy czy szkoły zamiast zwykłych kanapek. Składniki: 50 g płatków orkiszowych 70 g mąki ryżowej/lub innej 2 jajka 1 przejrzały banan 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/proszku budyniowego 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Płatki zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Banana obrać i rozgnieść na ,,papkę" za pomocą widelca(...)cukier trzcinowy i sodę. W drugiej roztrzepać 2 jajka z dodatkiem szczypty soli, następnie połączyć z bananem, suchymi składnikami i płatkami. Wszystko delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dodać odrobinę wody. Patelnię rozgrzać i delikatnie natłuścić. Nakładać porcjami ciasto. Na jeden placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. Gdy na powierzchni pojawią się delikatne pęcherzyki
Kuchnia EllieWykonanie: Zagnieść jak na ciasto faworkowe i odłożyć na 2 godziny. Zważyć całość, podzielić dokładnie na 15 części, piec 15 krążków. Każdy krążek przygotować rozwałkowując 1/15 całego ilość ciasta na papierze do pieczenia wyciętym w rozmiarze tortownicy. U mnie były to krążki dużej tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220-230 st. C przez 7 minut każdy. Uwzględnić cechy własnego(...)rodzaje mas i przekładałam nimi na zmianę placki. Do mas dodałam ok 100 ml spirytusu, choć doradzano mi 200 ml. Oczywiście alkohol dodajemy w końcowej fazie ucierania masy. Masa budyniowa: ½ l mleka ¼ szkl cukru 1 laska wanilii 1 płaska szklanka mąki spirytus Gotować budyń dodając ziarnka z wanilii i skórkę, którą później usuniemy z budyniu. Zadbać, żeby budyń
Sto kolorów kuchniczerwonych porzeczek 1 szkl borówek + owoce do dekoracji Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrami i masłem na jasną puszystą masę. Dodać ser, proszek budyniowy i utrzeć do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. Sernik piec w tortownicy o śr. 23 cm wyłożonej papierem(...)wyłączyć piekarnik i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Sernik udekorować porzeczkami, borówkami i miętą
Smakołyki Asi