ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:187/345)

Sernik marmurkowy 237

Lekki sernik w kruchym, kakaowym cieście. Jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Ciasto: 6 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego np. PRESIDENT 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego pół szklanki oleju pół szklanki gęstej(...)Lekko przygnieść palcami. Przygotować masę serową. Białka ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania ostrożnie  wsypać proszek budyniowy, a następnie strużką wlewać olej. Dodać twaróg i śmietanę. Ubijać jeszcze krótką chwilę do połączenia składników. Połowę masy wyłożyć na ciasto. Pozostałą część połączyć z kakao i rozłożyć porcjami na wierzchu. Zrobić "zawirowania" widelcem, tak aby lekko zmieszać dwa kolory

Praktyczna pl
Rurki z kremem/bitą śmietaną Ewy Wachowicz 233

gorące. Jak ostygną, będą się nam bardzo kruszyć. A tak, jeśli dobrze natłuścimy foremki i równo ułożymy na nich ciasto tak, aby po upieczeniu nie nachodziło na górną krawędź, nie powinniśmy mieć problemu z wyjęciem rurek. Rurki możemy nadziewać kremem budyniowym, budyniem, śmietaną ( p. Ewa radzi wspomóc ją mlekiem w proszku) a nawet marmoladą. Ja nadziewam rurki na bieżąco, inaczej(...)ilości cukru, jaki dodajemy do śmietany bo wiem, że niektórzy uwielbiają śmietanę mega słodką, a niektórzy ledwie muśniętą cukrem. W wersji dla leniuszków, polecam Wam upieczenie rurek z gotowego ciasta francuskiego. To nie ten sam smak, ale zawsze… Ja na pewno nie poprzestanę na tym przepisie w rurkowych bojach i poszukam jeszcze przepisu bardziej zbliżonego do tych rurek kupnych

Mieszam w Garnku
Tarta z rabarbarem i budyniem 202

Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 27 cm) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 30 g cukru pudru (2 łyżki) 40 ml mleka (3 łyżki) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy bez cukru 300 ml mleka 25 g cukru (2 łyżki) Dodatkowo: 250 g rabarbaru (5 łodyg

KuchniaWeDwoje.pl
Rurki z kremem 329

wanilinowy, sól, poszatkowane masło (zimne masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując kostkę masła mąką) i przez chwilę masło z mąką rozcierać palcami. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 60 minut. Krem: 2. Do rondelka z grubym dnem wlać mleko, dodać 50g masła i wsypać cukier wanilinowy, zagotować. 3. Jajka i żółtka ubić(...)zrobi się gęsta jak budyń, na początku mogą się robić grudki, ale proszę się nie przejmować, rozbiją się). Budyniową masę zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.     5. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, podsypując mąką na grubość około 2-3mm. Z ciasta wycinać paski o długości około

Mała Cukierenka
Chałwowiec 696

stopniowo pod koniec ubijania cukier. Do masy jajecznej przesiać suche składniki i połączyć całość delikatnie szpatułką. Wylać ciasto do dwóch jednakowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia i upiec każdy z nich w 170C ok 12-15 min. W szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy Dwie pozostałe  szklanki mleka zagotować z cukrem ,  wlać rozmieszany budyń i zagotować całość. Przykryć

Malinowa Kawiarenka
ciasto bez jajek czekoladowe z jabłkami budyniowymi z kleksami budyniu... 211

Składniki: CIASTO: cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,1/4 szklanki, kakao 1/4 szklanki, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, woda 1 szklanka, olej rzepakowy 1/3 szklanki, ocet jabłkowy 1/4 szklanki JABŁKA: jabłka 1 kg, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, budyń waniliowy 1 opakowanie BUDYŃ: budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko(...)wody i wlać do jabłek mieszając do zagęstnienia, forma silikonowa 25x25 cm, dno będzie wierzchem, do formy wyłożyć jabłka budyniowe wszystkie suche składniki łyżką wymieszać w misce do suchych wlać mokre składniki i łyżką wszystko wymieszać do połączenia składników, ciasto ma być nie za rzadkie i nie za gęste ciasto wyłożyć na jabłka, wyrównać łyżką wierzch piekarnik elektryczny nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię
Cytrynowiec 208

Żródło Przygotowałam dwie blaszki ciasta, dla mnie i znajomej. Jedna blaszka z białymi herbatnikami, druga z kakaowymi i białymi. Z białymi wygląda tak. Składniki : Biszkopt: 3 jajka 100g cukru 60g mąki ziemniaczanej 60g mąki pszennej 1 łyżka wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: sok z cytryny  3 łyżki 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wody Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe(...)przesiać do piany, ostrożnie wymieszać. Formę o wymiarach około 35x24cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop, przez ok.20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. Poncz: Do rondla wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować, ostudzić. Masa budyniowa: Do garnka wlać sok z cytryny, dodać szklankę wody i cukier zagotować

Kuchnia Danusi
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 199

pieczenia. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukry, jajko, żółtka, śmietanę i zagnieć. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część owiń folią i włóż do zamrażarki, natomiast drugą wyłóż na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłódź w lodówce. W 200 ml mleka rozpuść proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotuj, na gotujące wylej budyń i mieszaj do momentu, aż budyń stanie

Kulinarna (nie)codzienność
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 256

pieczenia. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukry, jajko, żółtka, śmietanę i zagnieć. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część owiń folią i włóż do zamrażarki, natomiast drugą wyłóż na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłódź w lodówce. W 200 ml mleka rozpuść proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotuj, na gotujące wylej budyń i mieszaj do momentu, aż budyń stanie

Kulinarna (nie)codzienność
Karpatka z kremem i śmietaną 251

wersją karpatki, która chyba mi bardziej przypada do gustu. Urozmaicenie wnika z dodania warstwy śmietany, która przełamuje ciężkość kremu budyniowego i wydaje się delikatniejsza. Oczywiście każdy może mieć inne preferencje, jednak czasami warto spróbować czegoś innego. Składniki Na ciasto: 125 g masła (lub margaryny) 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej (tortowej) szczypta soli 5 jajek średniej wielkości tłuszcz(...)rozsmarowane - nie koniecznie idealnie - wtedy powstają piękniejsze "góry".  Włożyć do piekarnika i piec 20 - 25 min na złoty kolor. W trakcie nie otwierać piekarnika, gdyż ciasto może opaść Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Odczekać chwilę i wyjąć placek z formy. Blaszkę dokładnie umyć, osuszyć i postępować jak za pierwszym razem. Krem: W garnuszku

My sweet a life
CIASTO MIGDAŁOWE Z OWOCAMI I BUDYNIEM Z DODATKIEM MĄKI GRYCZANEJ 165

pieczenia 2 jajka OWOCE: 500 g owoców 3 łyżki mąki ziemniaczanej MASA BUDYNIOWA: 2 op. budyniu waniliowego 3 szkl. mleka 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Mąkę, migdały, cukier, proszek do pieczenia ugniatamy aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i ugniatamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Ciast dzielimy na 2 częśći. Jedną wkładamy do lodówki. Drugą część wykładamy

Kuchnia w oparach
Ciasto z budyniem kokosowym, śliwkami, malinami i bezą :) 199

Blaszkę o wymiarach 29 x 35 cm wysmarowałam masłem i wyścieliłam papierem do pieczenia. Blaszkę wylepiłam ciastem i podziurkowałam widelcem. Ciasto piekłam w piekarniku ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 st. C.  Warstwa budyniowa: - 1 budyń śmietankowy (40g)  - 2 łyżki cukru  - puszka mleka kokosowego  -  1/3 szklanki wody Do garnka włożyłam gęstą

Receptura smaku
Ciastka grzybki 234

Urocze ciasteczka, które spodobają się nie tylko dzieciom. Są dość czasochłonne i wymagają cierpliwości, jednak efekt końcowy wszystko wynagradza. Zamiast masy budyniowej użyłam do wypełnienia grzybków serka kremowego połączonego z mlecznym wafelkiem. Wyszło pysznie! Składniki na 10 grzybków: Ciasto: 190g mąki pszennej 1 jajko 100g masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli Krem: 200g serka kremowego  1 wafelek Lusette mleczny

Wrzosowa Polana
CYTRYNOWIEC 169

nawet się nie obejrzymy, a ciasto już się chłodzi.  SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka 1 białko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na poncz 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru na krem budyniowy 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki soku(...)składniki się połączą. Do powstałej piany delikatnie wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Przygotować polewę. W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny oraz cukier puder, połączyć, ostudzić. Na piankę wyłożyć herbatniki i polać z wierzch przygotowaną polewą. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić je w lodówce na całą

Kuchnia w opałach
TORCIK OWOCOWY Z MASĄ BUDYNIOWĄ 188

Kolejna propozycja na przełożenie biszkoptu i wyczarowanie z niego torcika. Mój najmłodszy synek bardzo lubi budyń, specjalnie dla niego powstała więc masa budyniowa mocno waniliowa :) Do dekoracji zamiast sztucznych ozdób użyłam owoce i od razu zrobiło się weselej podczas tej wszechogarniającej Nas bieli !   Składniki: biszkopt jasny: na prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 części 6 jajek(...)żółtku,dalej miksujemy. Dodajemy po trochu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,oraz kakao dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok.25 minut. Studzimy Masa:  Z mleka i proszku budyniowego przygotowujemy budyń, jeśli budyń jest niesłodzony dosładzamy 4 łyżkami cukru. Studzimy, Margarynę ucieramy na biało z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym

Z Majeczką w kuchni