ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:189/345)

Ciasto Pychotka 214

inną nazwą. Błędne było moje myślenie;) To zupełnie inne ciacho… Dwa kruche blaty ciasta spulchnione dodatkiem amoniaku( ach te urocze bąble w kruchym J )przykryte cukrową bezą posypaną orzechami włoskimi( tutaj smakują zupełnie jak prażone-mniam!). Całość bardzo słodka dzięki pysznemu budyniowemu kremowi, ale jednocześnie nie zamulająca, bo dżem przełamał ten efekt. Jeśli chcecie wypróbować Panią Walewską przepis tutaj

Domowe ciasta
Kruche z czekoladową pianką i borówkami 217

cukru i ubijać do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone borówki. Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min. Zimne ciasto

Ala piecze i gotuje
Kakaowe ciasto z wiśniami i kokosem 443

łyżeczki proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę przesiać z proszkiem do  pieczenia   , dodać kakao i cukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ). Mniejszą część schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy  wyłożonej  papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut(...)sztywną pianę Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy ,   wiórki kokosowe oraz śmietanę. Wymieszać delikatnie i wylać na podpieczony spód. Na masie ułożyć wiśnie i posypać startym na grubych oczkach ciastem z zamrażarki.  Całość piec  jeszcze   przez około 60 minut w temp

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z MORELAMI I KRUSZONKĄ 178

mniej więcej równe części. Jedną częścią ciasta wykleić blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Drugą część kruchego ciasta odłożyć do lodówki. Masa serowa: - 0,5kg sera (u mnie "Juliko" lub "Mój ulubiony") - 125g miękkiego masła - 1 jajko - 1 proszek budyniowy śmietankowy lub waniliowy (lub 40g skrobi ziemniaczanej) - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu lub pudru + 0,5kg moreli Miękkie masło utrzeć(...)pudrem (z ksylitolu lub cukru) na puszystą masę, dodać partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy, dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na kruchy spód. Na masie serowej ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki morele. Masa bezowa: - 5 białek - 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy) Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po jednej łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie miksować. Masa powinna

Smaczne Zdrowe
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 206

pomagałam przy robieniu chleba - nauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas , czyli na przykład biszkopt i kremy do dziewięćdziesięciu tortów Othello (duńska klasyka - dwa biszkopty przełożone bitą śmietaną i kremem budyniowym oraz obłożone marcepanem; w naszej wariacji występował jeszcze dżem malinowy i pokruszone ciasteczka amaretti oraz kawałki ananasa jako dekoracja(...)już jakiś przedsmak i wiem, gdzie powinnam szukać stałych praktyk. Tutaj zniechęciła mnie powtarzalność i klasyczność - nie ma miejsca na nic innego, nowego. Poza tym większość kremów i ciast przygotowuje się z gotowych miksów, i rezultat jest taki, że ciasta są słodkie, ale ciężko wyczuć w nich jakikolwiek smak... Nudne są po prostu, niestety.  Ludzie natomiast są wspaniali - Lone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I DELIKATNĄ PIANKĄ 153

zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Ciasto można zrobić dzień wcześniej. Na blachę o wymiarach 33x20cm zetrzeć większą część ciasta,lekko wyklepać dłonią i wyrównać.Upiec w 190st C ok 20 min na złoty kolor.Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek   szklanka drobnego cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru. 1/4 szklanki oleju słonecznikowego(...)całkowitego połączenia. Na podpieczony spód wyłożyć ubitą piankę.Wyrównać,na nią dać truskawki,przekrojone na pół,dosyć gęsto.Truskawki delikatnie wepchnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zmrożonego ciasta i upiec w 190stC ok 40 min. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem

Niespełnione zdolności kulinarne
Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką 157

sokiem cytrynowym. W międzyczasie przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem (na puszystą masę), dodać serek, proszek budyniowy, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Całość przełożyć na spód. Na wierzch zetrzeć (na grubych oczkach tarki) schłodzone ciasto kokosowe. Przykryć folią aluminiową (aby wiórki się nie przypaliły). Piec 60 minut w 190 stopniach. (Pod koniec

Di gotuje
Naleśniki budyniowe z czekoladowym kremem z daktyli i jabłkiem 145

Dzisiaj propozycja na pyszne śniadanie lub deser czy podwieczorek na słodko. Ciasto na naleśniki nie zawsze mi wychodzi i zwykle robię je za każdym razem inaczej, a to dolewając więcej wody, a to dorzucając trochę mąki. Ostatnio bardzo polubiłam naleśniki budyniowe, czyli zamiast mąki używam budyniu w proszku. W szufladzie natrafiłam na budyń o smaku krówki, od razu w mojej

Healthy food explorer
Tarta bananowa z budyniem (wegańska, bez cukru) 215

budyń  szklanka mleka roślinnego  1/2 opakowania proszku budyniowego waniliowego  ksylitol do smaku łyżeczka oleju kokosowego + ulubione owoce do dekoracji Przygotowanie: Do malaksera wsypujemy płatki,  dodaję rozdrobnionego banana, masło orzechowe, ksylitol i mleko sojowe.  Całość blendujemy i dosypujemy odrobinę mąki pszennej. Tak przygotowanym ciastem wykładamy małą, prostokątną formę  do pieczenia, którą wcześniej natłuszczamy olejem roślinnym

Kuchnia Ellie
Ciasto z jabłkami i serem 188

cukru 1 budyń + 130 ml mleka Masa jabłkowa: 1500 g jabłek 2 suche galaretki o smaku agrestowym sok z jednej cytryny 150 ml wody Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, dzielimy na 3 części i upiec oddzielnie w jednakowej blaszce 3 placki. 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i przełożyć do garnka. Dodać wodę, chwilkę całość pogotować. Następnie(...)zmielić w maszynce lub blenderze. Całe jajka zmiksować z cukrem, partiami dodawać ser, a na końcu proszek budyniowy rozmieszany z mlekiem. Masę przełożyć do rondelka, gotować na małym ogniu i mieszać, by masa się nie przypaliła. Gotować do zgęstnienia. 4. Przełożyć ciasto: 1 blat - masa jabłkowa - 1 blat - ciepła masa serowa - 1 blat. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce. Przed podaniem

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Shrek 205

wydawać patrząc ile ma warstw. To ciasto można przygotować też w wersji dziewczęcej-różowej, wtedy nazywane jest ciastem Fiona. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklankki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia zielona masa budyniowa 1 l zielonego soku typu "kubuś" 3 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 łyżki(...)koniec ubitą pianę. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Przygotować zieloną masę budyniową. Odlać szklankę soku i wymieszać w nim budynie w proszku. Pozostały sok zagotować z cukrem. Gdy sok się zagotuje wlewać powoli rozmieszane w soku budynie, energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudy

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasto jabłkowe 700

zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, zaś drugą wylepić równomiernie spód formy i również włożyć do lodówki. Ciasto schładzać co najmniej 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Kruchy spód ponakłuwać widelcem, po czym włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić(...)Dobrze wymieszać. W kolejnej misce ubić białka ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Białka połączyć delikatnie z masą budyniową, następnie wsypać jabłka i ponownie wymieszać. Całość przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 50 minut, aż wierzch ciasta ładnie się przypiecze. Upieczone ciasto zostawić

Passions hobbies life
Pani Walewska 3976

dokładnie rozmieszać mieszanką Gellwe. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniowa, gotować około minuty na wolnym ogniu, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone ciasta tak, by orzechy były na górze. Polać polewą czekoladową

Z miłości do słodkości
Tarta z gruszkami i budyniem 218

czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ( miseczka z czekoladą nad miseczką z gorącą wodą ) Masa budyniowa : 650 ml mleka 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki Wykonanie :   Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło , cukier waniliowy , jajka , wymieszać mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i zagnieść. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Czekoladowe ciasto z musem malinowo-truskawkowym 421

szkl szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody MASA BUDYNIOWA: 1l mleka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej  1 op. małego cukru wanilinowego 1 szkl. cukru 250g masła MUS: 2 galaretki truskawskowe 0,5l mrożonych malin szklanka wody CIASTO :Mleko podgrzać, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę - odstawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć

Garnkowe fanaberie