ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:179/345)

3 BIT - PROSTE CIASTO BEZ PIECZENIA 137

Proste ciasto bez wykorzystania piekarnika 😊 Idealne dla wszystkich łasuchów, gdyż ze względu na kajmak jest dość słodkie. Można jednak fajnie zbalansować jego słodycz, nie dodając np. do śmietany  kremówki wogóle cukru pudru (ja dodaję 1 łyżkę) i gotując stosunkowo mało słodki budyń. Wszystko to kwestia naszych upodobań smakowych 👍 Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia, aby herbatniki odpowiednio zmiękły, a poszczególne(...)warstwą herbatników.  Na nie wykładamy przyrządzony wcześniej krem budyniowy. Na krem - wędruje 3 warstwa herbatników. Na herbatniki wykłądamy drugą połowę masy kajmakowej. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixami, pod koniec ubijania dodajemy 1 czubatą łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę wykładamy na kajmak. Na wierzch śmietany ścieramy czekoladę.  Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą

Walijskie Pichcenie
ciasto fale dunaju z wiśniami 621

21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie wykładamy ciasto ciemne. Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie, wciskając je w ciasto. Całość pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40-45 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 4 żółtka 110 g cukru 200 g masła(...)wystudzone ciasto. składniki na masę czekoladową: 100 g masła lub margaryny 3 kopiate łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru 2 łyżki mleka wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka. Wstawiamy na ogień, podgrzewamy i mieszamy, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Gotową zestawiamy z ognia, chwilkę mieszamy i wykładamy na masę budyniową. Opcjonalnie patyczkiem do szaszłyków

Domowy Smak Jedzenia
Wielkanocna Pychotka 180

białka +2 od kremu 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru cukier migdałowy krem budyniowy: 1/2 litra mleka 250 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 torebka cukru migdałowego 2 żółtka dodatki: słoik dżemu z czarnej porzeczki płatki migdałowe Ciasto: Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać(...)pokrojone w kostkę masło i posiekać je razem z mąką. W cieście zrobić wgłębienie i dodać żółtka jaj. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąty, posmarować równomiernie dżemem. Przełożyć do blaszek i piec  ok. 15 min. w temp. 150 st. Wyjąć i przestudzić. Beza: Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dosypywać cukier

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto z malinami i lekką pianką waniliową 193

powoli dodawać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Kiedy wszystko dobrze się połączy wsypywać pomału proszek budyniowy, nie przerywając miksowania. Na koniec wąską strużką wlewać olej, miksując do całkowitego połączenia. Na kruchy spód ciasta (nie wyjmując go z blachy) wyłożyć ubitą piankę. Wyrównać i poukładać maliny, lekko dociskając je tak aby częściowo były zanurzone

Świat Ciasta
FIT tarta z budyniem i owocami :) 207

truskawkami i jagodami kamczackimi . Pomyślałam, że z takim zestawem upiekę lekką tartę. Oprócz kruchego spodu i owoców przygotowałam także krem budyniowy, a raczej po prostu zwyczajny budyń. Wszystko tak do siebie dobrze pasowało, że na drugi dzień po cieście nie było już śladu! Co było do przewidzenia, bo tarta wszystkim bardzo smakowała. Jest na prawdę fenomenalna! Przepyszna, słodka

Zdrowie na języku :P
Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką 154

ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier i miksować przez około 2 min. Następnie dodać  proszek budyniowy oraz wlewać powoli olej.  Piankę wyłożyć na spód, ułożyć odsączony rabarbar i zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.  Piec w temp. 190 C przez około 35-40 min. do zarumienienia wierzchu.  Gotowe ciasto można oprószyć

Kolorowa kuchnia Elki
Domowe Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) 550

cukru Polewa Czekoladowa: 150 g dobrej jakości czekolady (najlepiej po 75 g czekolady gorzkiej i 75 g mlecznej) 50 g masła łyżka wódki Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) - Sposób przygotowania: Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać (najlepiej rózgą cukierniczą) do momentu zgęstnienia (nie za długo(...)otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Nadzienie: W ok. 150 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, resztę mleka podgrzewamy wraz z masłem i cukrem, następnie dodajemy drobno połamaną czekoladę i jak tylko się rozpuści wlewamy mleko

Słodka Strona
Ciasto czeskie 145

Ciasto miodowe gości na moim stole nie tylko w okresie świątecznym, ale też dość często w ciągu roku tyle,że z azwyczaj robię je z masą budyniową oraz orzechami (  tu przepis na miodownik zwany też orzechowcem). Tym razem chciałam wypróbować jego inną wersję. Wersja ta znana jest pod różnymi nazwami. Znana jest jako ciasto czeskie, ciasto grysikowe, miodownik

Bon appetit mon amie
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM 90

wlać 2,5 szklanki mleka, wsypać cukier, całość doprowadzić do wrzenia. W pozostałym mleku (pół szklanki) wymieszać proszek budyniowy. Masę budyniową wlać do gotującego się mleka, mieszając rózgą ugotować budyń. Gorący budyń wylać równomiernie na śliwki. Wyjąć mniejszą część ciasta z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na budyń. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciasto

Zrób to smacznie
Ciasto czekoladowe z bananami 220

posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25-30 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe zdjąć z niego papier. Krem: Z mleka, 6 łyżek cukru i proszków budyniowych ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia (ja dałam na balkon aby przyspieszyć ten proces). Masło utrzeć z cukrem pudrem na miękki puch(...)rozpuści i dodać do kremu. Dokładnie ze sobą wymieszać. Biszkopt nasączyć czarną herbatą. Rozsmarować na nim konfiturę wiśniową. Banany obrać ze skórki i przeciąć wzdłuż na pół. Poukładać na cieście i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na banany wyłożyć krem i wstawić do lodówki, aż krem zesztywnieje. Masa śmietanowa: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan

My simple kitchen
Jabłecznik z budyniem 867

piany czas 4 min/obr.4 . Po tym czasie naswawiamy Thermomix czas 2 min/obr.4 i przez otwór w pokrywie dodajemy proszek budyniowy i cukier. Na jabłka dajemy pianę i rozprowadzamy ją równomiernie. Na pianę ścieramy na tarce (grube oczka) zmrożoną część ciasta. Całość wkładamy do piekarnika (piekarnik jest już rozgrzany). Ciasto pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni. The post Jabłecznik

Themo przepisy
Zdrowe brownie z ciecierzycy 102

zasmakuje. Brownie przygotowałam z ciecierzycy z puszki, z dodatkiem czarnych porzeczek, ale sprawdzą się również maliny i jagody, do wypieku użyłam też czarnego kakao, które nadało niesamowicie ciemny kolor ciastu. PRZEPIS NA BROWNIE Z CIECIERZYCY - puszka ciecierzycy wraz z zalewą - 2 jaja - 3 łyżki oleju kokosowego - 3 łyżki mąki kokosowej - 1 opakowanie budyniu czekoladowego - 1/3 łyżeczki esencji migdałowej lub waniliowej(...)pieczenia - 2 łyżki brązowego cukru lub kokosowego Ciecierzycę wraz zalewą i olejem zmiksuj na gładką masę, dodaj jaja, proszek budyniowy, esencję, proszek do pieczenia i mąkę, całość wymieszaj dokładnie i zmiksuj.  Formę wysmaruj olejem kokosowym wylej ciasto, dodaj porzeczkę i kulki czekoladowe. Pieczemy aż ciasto urośnie i trochę spęka od góry. U mnie 37 minut w temp. 170 stopni

SMYKWKUCHNI
TORT SERCE Z CIASTA KRUCHEGO 131

Małe serduszka z kruchego ciasta w stylu   number cake idealnie sprawdzą się na Walentynki. Składniki: Ciasto kruche: 370 g mąki pszennej 75 g cukru pudru łyżka śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 190 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli Krem budyniowy   500ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru

RAROSSA
Magiczne bułeczki orkiszowo-twarogowe wypełnione budyniem i dżemem 149

orkiszową, drożdże, cukier trzcinowy/ksylitol, cukier cytrynowy, przyprawę do sernika) Dodaj rozpuszczony, przestudzony olej kokosowy, jajka, kefir i rozgnieciony twaróg. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na min.1 godz. W tym czasie ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe i cukier trzcinowy/ksylitol, resztę mleka dobrze zagotuj, wlej mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszaj, aż budyń będzie miał gładką konsystencję. Następnie

Smiling Shrimp
Kruche babeczki budyniowe z bananem 129

Poszłam trochę na łatwiznę i zamiast zrobić ciasto kruche, to je kupiłam:) Miałam w domu budyń waniliowy więc dodałam jeszcze banana i powstało 12 babeczek. Składniki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania