ciasto robiłam w formie tortu, zdjęcie przedstawia je jeszcze bez dekoracji. Postanowiłam podzielić się przepisem, bo chociaż było całkowicie improwizowane to wyszło bardzo smacznie. Udało mi się spróbować tylko piętkę, ale jak dla mnie było lekkie, nieprzesłodzone a brzoskwinie dodały mu świeżości. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt jasny: 6 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)połowę. Blaty biszkoptowe nasączyć syropem z brzoskwiń z puszki. Dolny blat jasny posmarować cienko konfiturą. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać czekoladę i brzoskwinie. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Przykryć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafajnej akcji. Postanowiłam z tej okazji przygotować babeczki, które już od dawna czekały na swoją kolej, mianowicie indonezyjskie babeczki z kokosem i pastą pandanową. Babeczki są delikatne w smaku, biszkoptowe, lekko kokosowe, pandan jest delikatnie wyczuwalny i nadaje im cudowny zielony kolor. A sos karmelowy dopełnia całości. Istne wiosenne szaleństwo. Babeczki są też fajnym pomysłem na na świąteczny wypiek, jeśli(...)liśćmi, szeroko stosowana w Azji, przez kucharzy porównywana do wanilii nie z powodu smaku ale zastosowania do aromatyzowania przeróżnych potraw. Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, mięsa, galaretek, lodów, ciast, gofrów, naleśników, ryżu, budyniu oraz niektórych napojów w kuchni m.in Indonezji, Singapuru, Filipin, Malezji, Tajlandii, Wietnamu, Chin. Najczęściej dostępną formą jest pasta pandanowa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś przygotowałam na próbę kilka słoiczków dżemu truskawkowego z biszkoptami oraz karmelem i wanilią. I muszę przyznać, że taka kombinacja bardzo mi przypadła do gustu. Tak
Ewa w kuchniByło już późno wieczorem, bo wszystko robiłam po pracy. Musiałam więc myśleć szybko. W lodówce miałam mascarpone i śmietankę, które pierwotnie miały mi posłużyć za bazę na krem do ciasta szpinakowego. Jednak po klęsce jakiej doznałam z pierwszym podejściem nie w głowie było mi podejście numer dwa. Co więc można zrobić z mascarpone i kremówki? Jak nic, jakiś deser(...)tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na borówkowe tiramisu. 20 dkg paluszków biszkoptowych 400 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 40 dkg serka mascarpone (bez laktozy) 150 ml likieru jajecznego 200 ml kawy parzonej 10 dkg borówek 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao
mecooksNiebieska chmurka Ciasto jest zrobione z pysznym biszkoptem Młyny Polskie. Biszkopt jest puszysty, smaczny i w ciągu 5 minut zrobiony, 30 minut pieczony. Składniki: · 1 opakowanie biszkoptu Polskie Młyny · 4 jajka · 4 łyżki wody(...)musu jabłkowego Sposób przygotowania: 1. Galaretki niebieskie rozpuszczamy w 2 szk. wody, odstawiamy do stężenia. 2. Do miski wsypujemy proszek biszkoptowy. 3. Wbijamy jajka. 4. Wlewamy wodę i miksujemy 5 minut. 5. Przekładamy do tortownicy. 6. Pieczemy 30 minut w 180 ° C. 7. W tym czasie
Kulinarna Chwilawiem czy przypadkiem nie więcej niż zwykły biszkoptowy tort z kremem… Trzeba się nastać przy patelni i nasmażyć tych keto naleśników . Zapewniam jednak, że efekt wart jest takiego poświęcenia. Tym razem padło na keto naleśniki z tego przepisu . Tyle tylko, że nie w wersji czekoladowej. Przepis mi bardzo przypasował. Ciasto ma idealną konsystencję, dzięki czemu nie ma większego problemu
Modern Cave Girlinnego? Tak właśnie powstała sałatka tortowa, na biszkoptowym, wytrawnym spodzie ze szpinaku. Choć teraz żałuję, że nie zrobiłam jej z 4 jajek i nie podzieliłam na pół, bo torcik z jeszcze jedną warstwą biszkoptu wyglądał by na pewno jeszcze lepiej. Nie mniej sałatka była inna (niektórzy myśleli, że to ciasto 😁), smaczna i umiliła nam wieczór, który z braku
Kuchnia w czekoladzienatychmiast energicznie upuścić tortownicę z wysokości ok. 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić ciasto do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Krem śmietankowy: 750 g schłodzonego serka ricotta 300 g schłodzonej śmietany 36% 100 g cukru pudru 100 g płatków z białej czekolady(...)biszkoptowy blat. Skropić kilkoma łyżkami likieru lub herbaty. Krem podzielić na dwie części. Posmarować biszkopt kremem. Na kremie ułożyć gęsto przekrojone truskawki. Przykryć drugim blatem, skropić likierem lub herbatą. Rozsmarować drugą część kremu. Ułożyć połówki truskawek. Przykryć trzecim blatem, skropić likierem i lekko przycisnąć. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wierzch i boki ciasta
maniapieczeniaJajka ubić z erytrytolem na jasną pianę. Dodać mąkę i rozpuszczony olej kokosowy. Blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu przez ok. 20- 25 minut aż do zezłocenia. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół. Dolny blat włożyć z powrotem(...)lekko podgrzać w celu całkowitego rozpuszczenia. Mleko kokosowe ubić mikserem lub trzepaczką aż do uzyskania konsystencji śmietany. Dodać stewię oraz jogurty i dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. Biszkoptowy blat wyłożyć połową galaretek, zalać nadzieniem jogurtowym, po czym powtórzyć proces z resztą galaretek i nadzienia jogurtowego. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na minimum 2 h, a najlepiej
Modern Cave Girlciasto na Boże Narodzenie nie sprawi nikomu trudności - szybki biszkopt czekoladowy i dwa rodzaje kremu przygotujecie w niespełna godzinę. Rolada świąteczna Buche de Noel nazywana też Yule Log jest bardzo popularna we Francji, Belgii, ale też w Turcji. Ten świąteczny francuski deser zasmakuje każdemu. Bûche de Noël - rolada bożonarodzeniowa - Cztery Fajery Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa - składniki Rolada biszkoptowa(...)masy wsypuję niewielkimi partiami przesianą wcześniej mąkę z przeprawami oraz startą na proszek czekoladę. Całość mieszam bardzo delikatnie szpatułką, żeby piana nie opadła. Blachę lub niską formę do ciasta wykładam papierem do pieczenia, przelewam na nią ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 12 - 14 minut albo do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt, zaraz po wyjęciu z piekarnika
Cztery Fajerybyło ekstra:) Ja pominęłam dekorowanie wierzchu ciasta, ale jeśli macie bujną wyobraźnię to na pewno zobaczycie piękne kleksy z bitej śmietany i jeszcze może na każdym małą wisienkę:D Ups... zapomniałam dodać, że przepis znalazłam w jakiejś starej ,,Tinie" Składniki: 6 łyżek masła 10-15 dag biszkoptów lub spód biszkoptowy z 3 jaj Masa serowa: 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Ciasteczkowy Potwórmnie do ich zrobienia. I tak w jednym z zeszytów " Przyślij przepis" natrafiłam na ciasto z jabłkami, a ponieważ miałam robić tradycyjną szarlotkę, jabłka już były. Zmiana planów, jest ciasto z jabłkami , ale nie szarlotka, jednak bardzo smaczne . Trochę zmodyfikowałam przepis, ponieważ zawsze lubię dodać własną inwencję przy pieczeniu. Dzisiaj skrzętnie wszystko dokumentowałam. Czego potrzebujemy: Biszkopt(...)sztywno, dodajemy stopniowo żółtka i cukier. Na koniec mąka i proszek, wymieszać delikatnie. Piec w prostokątnej formie ok 25 min w 180 C.Ostudzić. Masa biszkoptowa, już gotowa do pieczenia Jabłka zetrzeć na grubej tarce, dodać 750 ml wody i dusić na małym ogniu.. Jak już będą miękkie dodać galaretki ostudzić. Wylać na biszkopt. Jabłka wylane
W kuchennym oknie EwySekret tego ciasta tkwi głównie w masie jabłkowej i polewie chałwowej, które idealnie się uzupełniają. Składniki: jasny biszkopt 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka ciemny biszkopt 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki kakao masa jabłkowa 2 kg jabłek 1 szklanka cukru szklanka bakalii(rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa) 1 łyżeczka cynamonu(...)sztywno, stopniowo dodać cukier i po jednym żółtku. Powoli i na bardzo małych obrotach lub szpatułką dodawać przesianą mąkę, a w przypadku ciemnego biszkopta do mąki dodać kakao. Biszkoptowe blaty piec w temp.170°C około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. masa jabłkowa Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jabłka i cukier smażyć tak jak na dżem aż owoce
Pysznie & PięknieChwilowa przerwa w blogowaniu nie oznacza, że zaczęłam się obijać z pieczeniem, wręcz przeciwnie. Wyjazd do rodzinnych stron owocował w wiele nowych pysznych słodkości i właśnie
ciastkarnia na kruchym spodziepieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Ciastka: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około(...)schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy serek mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, na koniec wlewamy żelatynę i ubijamy do połączenia się składników. 4. Przekładanie: Krążki biszkoptowe przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu, na wierzchu tortu robimy taką jakby zaspę śnieżną z kremu i wkładamy w nią ciastka, również boki tortu obkładamy ciasteczkami. Cukrowymi perełkami
Izabelawkuchni