ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:141/197)

Tort Szwardzwaldzki 372

mascarpone schłodzonego 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni lub 200 ml kompotu z wiśni i 100 ml rumu Składniki na dekorację: pokruszony blat biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać(...)kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około

moj przepis na
Kostka czekoladowo- kokosowa 153

cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. masa:   Mleko gotujemy z mlekiem skondensowanym i wiórkami kokosowymi. Obydwie mąki rozrabiamy(...)wlewamy do gotującego się mleka z wiórkami. Kiedy masa zgęstnieje (powstanie budyń) zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z serkiem mascarpone. 3/4 masy przekładamy blaty biszkoptowe, pozostałą 1/4 masy smarujemy wierzch.  Na koniec całość polewamy jeszcze polewą czekoladową, przygotowaną

Bon appetit mon amie
Rogale marcińskie na bogato, w wersji mini 160

moim zdaniem najlepszy, a próbowałam przez lata też kilku innych. Nadzienie zmieniłam jednak dość mocno, chcąc posłodzić je naturalnie i nie dodawać zbędnych „zapychaczy” w postaci na przykład okruszków biszkoptowych. Poziom trudności:       dość trudne Czas przygotowania:  kilka godzin Ilość porcji(...)marcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych na suchej patelni 150 g orzechów włoskich (100+50), podprażonych na suchej patelni 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Na ciasto : ·          3,5 szklanki mąki ·          225 g masła w temp. pokojowej

Bazując na smaku
Baletki z makiem (bitki z makiem) 129

baletki (bitki) z makiem, bo w końcu piątek. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, muszę przyznać, że wypiekł się udał fajnie, a więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasteczka są biszkoptowe, mięciutkie i pyszne. Smacznego! Składniki (2 blaszki pojedynczych biszkopcików): 3 jajka 80 g drobnego cukru 75 g mąki pszennej mak do posypania   gęsty dżem lub marmolada do przełożenia(...)czym białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy powoli (koniecznie przesianą!!) mąkę i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego z grubą, okrągłą nasadką i wykładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypujemy po wierzchu makiem. Pieczemy w temperaturze 180ºC

psgotujemy
Sernik z malinkami 155

cytryny; 1 cukier waniliowy; skórka otarta z 1 cytryny; 40 g żelatyny; 150 ml gorącej wody; 350 g jogurtu naturalnego; 500 ml śmietany 30%; Składniki na wierzch ciasta: maliny lub inne owoce; 2 galaretki w wybranym smaku (u mnie malinowe);  Wykonanie: Ser, cukier puder, cukier waniliowy, otartą z cytryny skórkę i sok wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę(...)gorącej wodzie, lekko przestudzić i wymieszać z jogurtem. Jogurt dodać do sera i wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietanę i ponownie delikatnie wymieszać. Lekko tężejącą masę serową wylać na spód biszkoptowy ułożony w tortownicy o średnicy 26cm. Sernik wstawić do lodówki, aby masa co nie co stężała.  Na wierzch sernika wyłożyć owoce (u mnie maliny) i zalać rozpuszczoną tężejącą lekko

In my kitchen
Tort czekoladowo-miętowy 82

paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam mus czekoladowy, a na mus kolejny blat biszkoptu, który także nasączam. Następnie wykładam krem czekoladowo-miętowy, który przykrywam trzecim blatem biszkoptowym. Ostatni blat również nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny. Tynk do tortu: 250 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g mascarpone Zimną śmietankę ubijam(...)całym torcie i wyrównuję. Do dekoracji (bok i kwiatek) wykorzystałam 2 czekolady roztopione w kąpieli wodnej. Ażurowy bok wykonałam na grubszej folii (może być też papier do pieczenia ciasta) dociętej na wysokość tortu. Rozpuszczoną i schłodzoną czekoladą (stemperowaną) zrobiłam “esy floresy” na folii. Czekoladę zostawiłam do zastygnięcia, ale tak, żeby była jeszcze plastyczna. Następnie nałożyłam

Słodki sentyment
Bezglutenowy omlet biszkoptowy z dżemem figowym i orzechami włoskimi 226

Idealny na podwieczorek lub kolację, lekki, banalnie prosty w przygotowaniu omlecik biszkoptowy na pewno posmakuje każdemu. Dodatek wspaniałego dżemu figowego i orzechów włoskich dostarczy nam niebywałej przyjemności dla podniebienia. Składniki: 60g mąki z brązowego ryżu (zmieliłam brązowy ryż w młynku do kawy) 1 jajko 2 łyżeczki ksylitolu 2 łyżeczki dżemu figowego 10g orzechów włoskich Olej kokosowy do smażenia   Sposób(...)przygotowania: Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę. Do żółtka dodajemy mąkę oraz ksylitol, potem białka. Ciasto delikatnie mieszamy łyżeczką. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, wylewamy ciasto, smażymy aż się zarumieni, następnie nakładamy dżem figowy i posypujemy orzechami. Smacznego

madamekuchnia.wordpress.com
Rolada żyrafa 23004

insertCookd("080bf1655016634174172d66a8204805");   Wzór znaleziony w sieci..... chwila namysłu ..... kombinacje.... pomysł.... I tak oto mi wyszło. Składniki na jasne ciasto: 1 jajko, 1 łyżka drobnego cukru  1 łyżka mąki pszennej  niepełna łyżka mąki ziemniaczanej  odrobinka proszku do pieczenia  5 g cukru waniliowego. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną(...)pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtko, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, masę biszkoptową włożyć do woreczka lub szprycy, wycisnąć wzór żyrafy. Piec około 4-5 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wyciągnięcia. Ciemny biszkopt:  4 jajka

Malinowe Pocałunki
Szalona szarlotka 95

którym ja i moje przyjaciółki zaczynamy planować co w tym roku pieczemy na święta. Ja od kilku lat piekę ciasto, które nazwałam szaloną szarlotką. Szybkie, pyszne i efektowne ciasto na delikatnym biszkopcie zadowoli każdego. Składniki na biszkopt 5 jajek 15 dkg mąki (jeśli chcę zmienić kolor biszkoptu odejmuję jedną łyżkę mąki a w zamian dodaję 1 łyżkę kisielu wiśniowego(...)przestając ubijać dodajemy po jednym żółtku. Odkładamy robota i drewnianą łyżką delikatnie wyrabiamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę biszkoptową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 do 30 minut. Składniki na masę jabłkową 1 kg jabłek 3 galaretki poziomkowe (smak galaretek zależy tylko od tego jaki smak

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Tort urodzinowy 173

jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 0,2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Krem: 3 "Śnieżki" 600 ml mleka 600 ml wody(...)rozpuszczamy w 200 ml wody. Studzimy, aby była tężejąca. "Śnieżkę" ubijamy w 200 ml zimnego mleka. Do ubitej "Śnieżki" dodajemy galaretkę. Tak robimy z pozostałymi galaretkami i "Śnieżkami". Każdy biszkoptowy krążek ponczujemy i kolejno nakładamy ubitą "Śnieżkę" (biszkopt, pianka, biszkopt, pianka, biszkopt, pianka). Wierzch tortu ozdabiamy owocami. Smacznego

Salonik smaków
Biszkoptowe babeczki z dżemem 144

w sam raz do kawki.  szybkie w przygotowaniu.  bardzo smaczne :) zainspirował mnie przepis z:  mala-cukierniczka.blogspot.com Składniki (na 24 małe babeczki): -2 szklanki mąki

KasiekGotuje
Proste ciasto na biszkopcie, z kremem i galaretką 189

cukrem i żółtkami, należy połączyć je z mąkami. Łączymy delikatnie, mieszając łyżką do momentu aż masa będzie gładka. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wylać masę biszkoptową i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec ok. 20 minut. Piec do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Gdy biszkopt ostygł poukładać(...)Masę wyłożyć na biszkopt i brzoskwinie.  4. Galaretki rozpuścić w 800ml wody. Pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu włożyć do lodówki. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać ją na ciasto. Ciasto włożyć do lodówki, gotowe będzie gdy galaretka całkiem stężeje.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie) 288

łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego ok. 100 g bakalii  Lukier: szklanka cukru pudru  4 łyżki ciepłej wody     Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie) - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wy kładamy pergaminem ( ok. 35 x 28 cm) .  Mąki przesi ewamy . Oddziel amy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach(...)puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodajemy więcej wody - gdy za rzadki - więcej cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy wierzch ciasta. Chłodzimy minimum 2-3 godziny w lodowce. Moje posty

Słodka Strona
Gofry biszkoptowe 116

Zapraszam na pyszne i lekkie   gofry biszkoptowe z dżemem wiśniowym i serkiem malinowo jagodowym :)  smakowały wyśmienicie i szybko znikały. Składniki : 1 szklanka mąki tortowej  1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 3 łyżki oleju  1 łyżeczka proszku do pieczenia Dżem z wiśni  serek kremowy malina z jagodą Wykonanie :   Jajka ubić z cukrem(...)cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, stopniowo dodawać ciągle mieszając olej i mąkę z proszkiem .  Gofrownicę rozgrzać , przed nałożeniem ciasta lekko posmarować margaryną lub olejem . Upieczone gofry przekładać dżemem wiśniowym , wierzch udekorować serkiem kremowym i wisienką. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tort cynamonowy z ananasem 191

jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 35 – 40 min w temperaturze 160 – 170ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy(...)obroty) ok 2-3 min aż masa zgęstnieje. Nasączenie: ¾ szkl wody sok z połowy cytryny Mieszamy wodę z sokiem z cytryny i nasączamy blaty biszkoptowe. Nie przesadzajmy z nasączeniem, aby nie zatopić biszkoptu. Krem cynamonowy do dekoracji: 200 ml kremówki 36% 50 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru ½ łyżeczki cynamonu

Słodki Pomysł