można zostawić do dekoracji), na to masę śmietanową. Na samą górę układamy trzeci blat biszkoptowy, nasączamy go ponczem, a następnie górę i boki smarujemy masa śmietanową. Górę dekorujemy dowolnie. U mnie tradycyjnie jest to opłatek z obrazkiem wybrany przez dziecko. Osobiście nie lubię słodkich ciast dlatego u mnie wszystko jest mniej słodkie, bo masy śmietanowej tylko 1/3 szklanki cukru
Państwo Wojtczuk gotująSkładniki: BISZKOPT: jajka 3 sztuki, gorąca woda 3 łyżki, cukier 100 gram, cukier waniliowy 1 opakowanie, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam zapach poziomek, jest po prostu cudowny. Ta delikatna woń, zarazem słodka i zniewalająca :) Dziś mam dla was ciasto z poziomkami,myślę ze zachęcę waz do zrobienia, Składniki na biszkopt: 4 jaja m 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki cukru Dodatkowo: 600 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru galaretka wiśniowa 3 szt na 1 litr wody 1 litrowy słoik(...)smaruje tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia.Przekładam masę biszkoptową. Piekę 25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu wyjmuje biszkopt z blaszki i ściągam papier do pieczenia.wkładam folie aluminiowa do blaszki i na to biszkopt.Ubijam śmietanę z cukrem, przekładam na biszkopt na to zmrożone poziomki i zalewam tężejącą galaretką. Wkładam ciasto do lodówki najlepiej na noc robić wtedy będzie
Różowa kuchniaciasto dobrze zawinac i wlozyc do lodowki na conajmniej 5 godzin, a najlepiej na cala noc. Wyjac z lodowki na okolo 20 -30 minut przed robieniem rogali. Ponownie wałkowac ciasto na prostokat o wymiarach mniej wiecej 65x34cm i przeciac wzdluz dlugiego boku na 2 czesci. Kazdy powstaly w ten sposob pasek pokroic na 12 trojkatow. Gdy rogale rosną przygotowac nadzienie(...)zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe, posiekana skorke pomaranczowa i namoczone i osuszone rodzynki. Dobrze wymieszac dodać tylę śmietany ,aby masa była zwarta smietane i znow mieszma do uzyskania dosc zwartej plastycznej masy. Masa nie moze byc zbyt plynna, ani za twarda i wlasnie swietnie reguluje sie jej konsystencje dodajac smietane stopniowo. Trójkoąty ciasta smarujemy przygotowana masą ,zostawiajac maly margines
w mojej kuchniSKŁADNIKI: Do wykonania ciasta potrzebujemy jeden biszkopt przekrojony na pół. Przepis TU Masa śmietanowa 500 ml śmietanki kremówki (30 – 36%) 500 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo kakao 25 ml spirytusu 1 szklanka mocnej kawy- słodkiej dżem porzeczkowy lub inny kwaśny PRZYGOTOWANIE Śmietanę ubijamy na krem, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Do kremu dodajemy(...)masy, posypujemy kakao. Na to kładziemy następny blat biszkoptowy i smarujemy sporą warstwą dżemu. Na dżem nakładamy kolejną warstwę kremy i posypujemy kakao.Kolejna warstwa to biszkopt, na który wykładamy resztę masy kremowej. Brzegi na górze dekorujemy za pomocą wyciskarki do masy. Będzie ozdobnie. Wierzch posypujemy sporą warstwą kakao. Ciasto wkładamy do lodówki. Będzie dobre jak postoi kilka godzin. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewywskazane :) Szaro, buro i pada deszcz. W takie dni kawałek ciasta, na pewno poprawi nam samopoczucie, a przede wszystkim, podniesie poziomu cukru i doda trochę energii, chociaż na chwilę :) No dobra, dość narzekania na pogodę, nie długo przyjdzie wiosna i będzie pięknie. Teraz, coś o roladzie. Rolada jest biszkoptowa, przełożona prostym kremem, zrobionym ze śmietanki i dżemu. Ja zrobiłam(...)Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Białka ubić z cukrem. Następnie stopniowo dodawać żółtka. Jeszcze chwilę miksować. Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką, do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto, wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Papier delikatnie posmarowałam masłem. Piec w temperaturze 175 stopni, około 15 minut. Upieczony biszkopt, przełożyć papierem do góry, na ściereczkę
Agusiowe smakołykistopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170°C przez ok. 35 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić(...)wystygnięcia. Gdy masa budyniowa przestygnie - wyłożyć na nią drugi blat biszkoptowy. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę by przestygła, następnie polać ciasto, rozprowadzić również po bokach i wstawić na ok. godz. do lodówki
Domowa Cookierenka Agiłyżek), wyłożyć 1/4 dżemu, na dżem 1/3 kremu. 2. Przykryć cieńszym krążkiem biszkoptowym.Nasączyć ciasto, wyłożyć na nie kolejną 1/4 dżemu. 3. Ułożyć połowę ciasteczek. Na ciasteczka wylać 1/2 karmelu czekoladowego, przykryć pozostałymi ciastkami. Posmarować 1/4 dżemu. 4. Przykryć drugim cieńszym blatem biszkoptowym. Nasączyć. Wyłożyć ostatnią porcję dżemu i 1/3 porcji kremu. 5. Przykryć ostatnim grubszym krążkiem biszkoptu
kawawszklancegalaretki żółte lub 3-4 łyżki żelatyny Wykonanie: Najpierw pieczemy roladę biszkoptową. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Obie mąki mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej. Blachę wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15 min. Gorącą wyjmuję
Ciasteczkowy Potwórżółtku i po 2 łyżki cukru. Zmniejszam obroty miksera na drugi stopień i przesiewam delikatnie mąkę wymieszaną z kakao do masy jajecznej. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 35-40 minut. Upieczone wyjmuję, zdejmuje papier i odstawiam by wystygło. Odlewam pół szklanki mleka, dodaję żółtka, mąkę pszenną, mąkę(...)wystudzony budyń kokosowy. Masę wykładam na spód biszkoptowy. Ananasy osączam na sicie i układam na masie budyniowej. Obie galaretki rozpuszczam gorącej wodzie i odstawiam do momentu, aż będzie lekko ciągnąca, ale jeszcze dość płynna. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i lekko tężejąca galaretkę. Piankę wykładam na wierzchu ciasta i wstawiam do lodówki, aż całkowicie zastygnie
Ciasteczkowy Potwórpieczenia i miksujemy na najniższych obrotach bardzo delikatnie tak by nie zburzyć sztywności i puszystości ciasta. Można to zrobić łyżką. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25 minut w temp 170 stopni grzanie góra-dół. Wstawiamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody. JABŁKA Jabłka myjemy, obieramy(...)jabłkową wykładamy na pierwszy spód biszkoptowy, wyrównujemy i przykrywamy drugim, delikatnie dociskamy i odkładamy do wystudzenia. ŚMIETANA W miseczce rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i mieszamy. Studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystko miksujemy szybko na najwyższych obrotach do połączenia. Wylewamy śmietanę na ostudzone ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy czekoladą. Ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciastek, ciast i kremów. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Podsumowując: jak dla mnie - wielbicielki chałwy - masło sezamowe sprawdziło się w 100%. Stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju przekąsek i deserów. Wystarczy jedna łyżeczka aby uzyskać ten wspaniały chałwowy posmak. Ja swoje masło sezamowe wykorzystałam jak na razie (oprócz podjadania łyżeczką) m.in. do: Omleta biszkoptowego: 2 jajka(...)cukrem, dodać masło sezamowe i ponownie zmiksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie do reszty masy. Na patelni rozpuścić masło, wylać ciasto i smażyć na małym ogniu po ok 3 minuty z każdej strony (przy przekręcaniu może być ciężko dlatego ja po porstu rozgrzewam drugą patelnię z odrobiną masła i na nią przerzucam
Kto ugości moich gości?Pogoda dziś dopisuje, czasu jak zwykle niedostatek, a więc w króciutkim wpisie zaprezentuję omlet biszkoptowy na słodko. Po świątecznym obżarstwie w dalszym ciągu mam wielką ochotę na słodkie przysmaki, a więc omlet jest czymś w rodzaju przejściowego odzwyczajania się od olbrzymiej ilości przepysznych ciast - bo to największy grzech podczas świąt. Słodkie danie przynajmniej zlikwidowało kolejne, słodkie przekąski między posiłkami
psgotujemynabierze koloru). Następnie wszystkie trzy odstawić do wystudzenia. Kiedy nasze galaretki zaczną tężeć, wylać na ciasto. Kładziemy jeden na spód formy, zalewamy jedną galaretką, kładziemy następny. Zalewamy drugą galaretką i nakrywamy trzecim. Do lodówki, aby galaretki stężały. Potem trzymać w chłodnym miejscu. Amoniaczek bardziej biszkoptowy: Ucierany amoniaczek przekładany powidłami
Moje pyszne gotowanieSkładniki na masę makową: - 500 g białego maku - 300 g okruchów biszkoptowych z domowego biszkoptu (dałam biszkopty) - 250 g cukru - 250 g miodu - 85 g masła - 85 g rodzynków - 100 g mielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie: - 1 kg przesianej mąki pszennej (dałam tą samą, jak do bułeczek puszystych
mojewypiekiinietylkoSkładniki na masę makową: - 500 g białego maku - 300 g okruchów biszkoptowych z domowego biszkoptu (dałam biszkopty) - 250 g cukru - 250 g miodu - 85 g masła - 85 g rodzynków - 100 g mielonych migdałów - 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej - 5 jaj (250 g) - ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie: - 1 kg przesianej mąki pszennej (dałam tą samą, jak do bułeczek puszystych
mojewypiekiinietylko