sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wlać wodę, ponownie wymieszać i przelać ciasto do formy. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i podzielić na trzy placki. Nasączenie: Kawę zbożową zaparzyć w filiżance, posłodzić i zostawić do ostudzenia. Każdy z oblatów biszkoptowych nasączyć delikatnie kawą. Krem: Czekoladę połamać do garnuszka, dodać kakao i wodę, po czym
Passions hobbies lifeblaty. Herbatę mieszam z cukrem i alkoholem i nasączam spód ciasta. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz serem mascarpone. Połowę borówki miksuję blenderem i dodaję do masy, resztę zaś dodaję w całości. Masę wykładam na nasączonym spodzie biszkoptowym i formuję łopatka na kształt księgi. Przykrywam drugim blatem, łopatka formuję wgłębienie na środku księgi
Ciasteczkowy Potwórczereśni 1/2 litra wody 2 galaretki cytrynowe wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około 15 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Żelatynę(...)Następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Twaróg, śmietanę i cukier puder ucieram mikserem na gładką masę. Na koniec wlewam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksuję. Masę serową wykładam na ostudzony spód biszkoptowy. Całość wstawiam do lodówki, by masa stężała. Czereśnie dryluję, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia. Gotuję około 15 - 20 minut. Po tym czasie całość rozdrabniam blenderem (jeśli wolicie, możecie przetrzeć
babka w formieCiasto dla prawdziwych łasuchów 😊 Kakaowe blaty, przełożone kremem kajmakowym z pysznym chrupiącym słonecznikiem. Bardzo słodkie ciasto, które jest idealne na chandrę 😊 Składniki na kakaowe blaty (forma 24,5/36): olej 3/4 szklanki, woda 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, kakao 3 łyżki, Wszystkie składniki wkładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Po wystudzeniu: 5 jajek, cukier 0,5 szklanki, mąka pszenna(...)słonecznik i mieszamy łyżką do połączenia. Gotową masą smarujemy jeden blat biszkoptowy i przekładamy go drugim. Na wierzch robimy polewę. polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 2 łyżki, Do garnuszka łamiemy czekoladę, wlewamy mleko. Stawiamy na palnik o małej mocy i mieszamy do połączenia. Gotową polewą dekorujemy wierzch ciasta. Przepis znaleziony na najsłodszym blogu w sieci: www.mojewypieki.com
kulinarne odsłony patiżelatynę. Połączyć z serem. Gotową masę wylać na biszkoptowy spód. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić. Mus truskawkowy: 500 g truskawek, galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree. Dodać zimną galaretkę. Tężejącą masę wylać na ciasto. Wstawić na noc do lodówki
Z miłości do słodkościPorcjami przkładamy do masy czekoladowej- do połączenia. Nasączamy dwa krązki biszkoptowe. Umieszczamy pierwszy w formie, przekładamy ok 3/4 musu czekoladowego. Nakładamy placek I rozsmarowujemy resztę musu. Wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie ubijamy kremówkę z 1-2 łyżkami cukru pudru. Wyciągamy ciasto z formy. Brzegi smarujemy kremówką. Przykładamy czekoladowe patyczki, dekorujemy owocami I torcik gotowy. Smacznego
Smaki Edytyciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mikserem ubić białka z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka a następnie przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao. Delikatnie wmieszać do ciasta już za pomocą łyżki. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( tylko dno)roz.25-26cm Piec w nagrzanym piekarniku 175stopni przez około 15 minut, do suchego patyczka. Wystudzić. Po wystudzeniu zostawić(...)tego ubitą śmietanę. Razem zmiksować. Na blat biszkoptowy wyłożyć 1/3 porcji przygotowanej masy następnie 4-5 połówki brzoskwiń brzuszkami do góry, lekko dociskając owoce.Środek pozostawić wolny. Dookoła, przy obręczy ułożyć rurki waflowe. Środek wyłożyć/ przykryć brzoskwinie pozostałą masą( odłożyć z 3 łyżki do dekoracji) i wyrównać. Dowolnie udekorować. Wskazówka; Ciasto zawsze chłodzę przez całą noc w lodówce wtedy bardzo
W garach u Gosikawałki) i rozsmarowałam część (ok.1/3) kremu. Na kremie ułożyłam drugi blat biszkoptowy. Również skropiłam go mieszanką likierów, wyłożyłam drugą część musu, posypałam orzechami i rozsmarowałam krem cynamonowy. Następnie wyłożyłam trzeci blat, który również nasączyłam mieszanką likierów, wyłożyłam na nim część kremu cynamonowego. Kremem przesmarowałam także boki ciasta. Całość obsypałam startymi orzechami laskowymi i odstawiłam do lodówki. Smacznego
Smaczne ZdroweKremowy, zwarty, a równocześnie lekki i puszysty, nie za słodki, idealny… :)Jeżeli chcecie, to można zrobić ten sernik na spodzie biszkoptowym czy z ciastek, ja pominęłam
Kraina Miodem Płynącawykładamy papierem do pieczenia, tylko samo dno. Boków tortownicy nie smarujemy niczym. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut do tzw, suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i dopiero zimny możemy przekroić na trzy blaty biszkoptowe. Nasączenie: 0,5 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody 3 łyżki rumu Opcjonalnie: gorzka czekolada
Blondynka GotujeKochani, wreszcie zabrałam się za napisanie przepisu bajecznego tortu, prostego ,ale zjawiskowego zarazem.Zrobiłam go po raz pierwszy w ten sposób, czasu miałam niewiele, użyłam gotowych podkładów biszkoptowych, gdyż padł mi piekarnik i byłam w kropce! A chciałam sobie udowodnić, że tort bez pieczenia zrobię! I to Frozen, bo o takim marzyły dzieci. Eksperyment się powiódł, to mój pierwszy tort(...)Składniki gotowe 3 blaty na tort, kakaowe. 500 ml śmietanki do ubijania 36% 2 łyżki cukru pudru galaretki- czerwona,niebieska, 2 łyżki żelatyny - gotowa masa cukrowa biała barwnik do ciast niebieski i zielony opłatek cukierniczy - krem maślany pod masę cukrową, przepis poniżej Każdą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu, ale dodając nieco mniej wody. Wlewamy
Z Kuchni Do KuchniBezglutenowe babeczki szybkie w wykonaniu. Ciasto wyszło wilgotne i smaczne, ładnie wyrosły. No i udało mi się przemycić trochę marchewki dziecięciu memu(...)Składniki: 4 średnie marchewki - po starciu wyszły dwie, spore garście utartej, na drobnych oczkach, marchwi 2 dojrzałe banany - z brązową skórką 2 szkl mąki bezglutenowej uniwersalnej lub biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja 100 ml oleju 100 ml mleka - może być roślinne 1/2 szkl cukru brązowego 1/2 szkl rodzynek Marchew obrać zetrzeć
Ze smakiem bez glutenumożna piec. Dzisiaj mam dla Was bardzo łatwy do zrobienia tort truskawkowy. Smaczny i szybko znika. Może i Wy się skusicie na takie ciacho. Polecam Wam również roladę biszkoptową z truskawkami , która jest równie smaczna i prosta do zrobienia. Biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale miksując. Miksując dodawać pojedynczo żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką tortową i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 35 minut
O kuchni z uczuciemTort ten postanowiłam zrobić na urodziny mojego 4-letniego synka,który nie lubi w cieście żadnych owoców czy dżemu-więc podjęłam wyzwanie i zrobiłam tęczowy ,kolorowy tort który chciały spróbować wszystkie dzieci i dorośli,bardzo smaczny ,może nie wyjątkowy w smaku,bo przełożony kremem z bitej śmietany i serka mascarpone ale za to dla dzieci -idealny,synek był zachwycony(...)biszkoptowe tylko ucierane.Można oczywiście pokusić się o dodanie nutelli ,bądź dżemu-jak tylko lubicie-ale sam i tak zrobił furorę.Przepis znalazłam na stronie "Moje wypieki", Zmodyfikowałam oczywiście ilość składników ,bo tortownice miałam w rozmiarach 24 cm.Polecam,jest z nim trochę pracy -ale jak zawsze z tortem,ale za to na pewno warto!! Składniki na ciasto (6 blatów
Swojskie jedzonko