ciasto beza - 3500 przepisów (strona:184/234)

Gofry brokułowe 267

Gofry brokułowe jak najbardziej! Gofry bezglutenowe, bo nie zawierają mąki. Czy można takie gofry upiec? Oczywiście, ale gofrownica jest nieodzowną pomocą. Staram się ograniczyć spożycie mącznych

codojedzenia
Mała rzecz, a cieszy 158

połączenie, które wszyscy znają, i pewnie którego każdy już próbował, stwierdziłam, że wrzucę na bloga z jednej prostej przyczyny - żeby przypomnieć Wam, jak pyszne może być tak proste jedzenie. Bez wymyślnych składników, zaledwie kilka rzeczy razem - i jest. Nic mi więcej nie potrzeba.Ja koktajlu nie dosładzałam, banan nadaje wystarczającej słodyczy. Ale jeśli lubicie, można wsypać łyżeczkę cukru. Albo dodać odrobinę(...)pozytywnym nastroju, choć nie mam pojęcia, co może być tego przyczyną. A skoro już jestem taka radosna, to z pewnością będę też cierpliwa - na tyle, żeby zrobić po południu ciasto drożdżowe, które za mną chodzi i tupta coraz głośniej. I naprawdę, coraz trudniej to tuptanie ignorować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 173

Lepienie pierogów to strasznie czasochłonne zajęcie. Moja Teściowa zawsze powtarza, że to pół dnia roboty i 5 minut jedzenia. Faktycznie dużo z nimi zachodu, jednak nie ma bez nich Świąt. W tym roku postawiłam na "nowoczesność" i świadomie zrezygnowałam z tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami czy też samymi grzybami. Inspiracją do zrobienia innego farszu była spontaniczna wycieczka do Torunia(...)innego niż to, do czego przez lata przyzwyczaiły nas nasze mamy. Nadzienie bardzo proste i smaczne, doskonałe na wigilijną kolację. Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami  Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sól 2 żółtka Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną wodą i odrobiną soli. Wszystko razem należy zagotować, aż powstanie

Przysmaki Karolki
Chleb z ryżem? Dlaczego nie? 158

Spadł śnieg. To już niemal koniec stycznia, a tu nagle Pani Zima przypomniała sobie o bożonarodzeniowej pogodzie. Na spacery więc zakładam wysokie kozaki, owijam się szalem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 197

roku zresztą, okazało się, że na wolnym powietrzu drzewko wydaje się zdecydowanie mniejsze, niż kiedy ustawi się je pod dachem. Tym razem jednak udało się je postawić bez wiercenia dziury w suficie, i nawet na gwiazdę miejsce zostało.  Uradowani jak małe dzieci, zabraliśmy się do ubierania choinki. Zajęło nam to kilka cudownych godzin, których efekt podziwiam teraz z zachwytem(...)ciepłe zjadłam trzy (na swoje usprawiedliwienie powiem, że wychodzą naprawdę nieduże), a C... Cóż, nie będę nawet pisać.  Są pyszne! Supełki św. Łucji Składniki: (na 24 niewielkie bułeczki) ciasto: 1 g nitek szafranu 250 ml wody 75 g masła 25 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 550 g mąki pszennej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 195

wyobrażamy sobie kuchnię bez mąki? Chyba NIE! A bez pszennej mąki?- To już łatwiej. Zapraszam na moją pierwszą akcję, w której szukamy zamiennika najpopularniejszej mąki- pszennej. Mile widziane wpisy zawierające wszystkie inne mąki: żytnią, ryżową, orkiszową, gryczaną, kasztanową, kukurydzianą, jęczmienną, migdałową czy owsianą. Zdaję sobie sprawę, że te “inne mąki” różnie zachowują się podczas pieczenia, dlatego dopuszczamy użycie mąki pszennej(...)Azji. Nie zawiera glutenu. Ma dużo witamin z grupy B i soli mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest szarobrązowa o charakterystycznym smaku z lekką goryczką. Stosuje się ją do ciasta na naleśniki i bliny oraz makaronów; nadaje im ciemną barwę. Zazwyczaj miesza się ją z mąką pszenną.Mąka owsiana– powstaje ze zmielonych ziaren owsa. Można ją przygotować na własną rękę, mieląc

Mia Cucina Sofieta
CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM. 197

miejscu.Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem i olejem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Przy ostatnim wyrabianiu dodajemy ziarna i sezam. Gdy ponownie wyrośnie formujemy pożądany kształt bochenka. Gotowy(...)razem wzięte pozwoliło nam stworzyć jeden z najpyszniejszych chlebków, które są dowodem na to, że BEZGLUTENOWY NIE ZNACZY ZŁY. MĄKA Z TAPIOKI:"Produkt skrobiowy otrzymany z manioku, bez smaku i zapachu.Skład: mąka z tapioki* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).Zastosowanie: do zagęszczania zup, sosów, musów oraz napojów. Może być również stosowana do przygotowania kisieli, puddingów, budyni." (Opis: sklep

Wypisz Wymaluj
Relacja z Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych - Regionalia 2014 121

zdjęciu zachęcają do spróbowania swoich produktów śpiewając ludowe piosenki:) Na Targach można było przede wszystkim spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski - wędlin, miodów, serów, przeróżnych napitków, chleba i ciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl życia (np. segregację odpadów). Zauważyć się dało również stoiska(...)musztardą: Jeśli już o wędlinach mowa, to naszą uwagę zwróciło stoisko firmy Smakosz z wyrobami mięsnymi w słoikach. Są to, jak mawia mój Mąż, tzw. podłe wędliny (oczywiście bez uszczerbku dla ich jakości czy smaku), typu kaszanka, wątrobianka, czy salceson, przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami i utrwalane metodą pasteryzacji. Ja od takich dobroci trzymam się z daleka, ale mój

Chilli Czosnek i Oliwa
Naleśniki orzechowe 252

mąki pszennej), ale całe szczęście są zdrowsze alternatywy. Choć nie jestem fanem naleśników, to ten przepis przypadł mi do gustu. Oto naleśniki orzechowe – niskowęglowodanowe, bezglutenowe, bez nabiału, paleo . Większość naleśników paleo ma charakterystyczny smak omletu i bananów i nie wszystkim to pasuje. Te naleśniki, choć mają w składzie jajka i banany, mają delikatny orzechowy smak . Nadają się na śniadanie(...)łyżki, a nie ten do smażenia) i ubij blenderem. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj (łyżką albo blenderem). Formuj małe naleśniki, najlepiej po jednym z kopiastej łyżki ciasta i smaż z obu stron – gotowe! Mi z podanych powyżej ilości wychodzi najczęściej 16 naleśników. Jeśli dodasz sodę oczyszczoną, to otrzymasz miększe, wyrośnięte i puszyste naleśniki. Dzięki bananom te naleśniki

PaleoSMAK
Szybka ciabatta 169

Kiedy w propozycjach wspólnego gotowania na sierpień pojawiła się ciabatta, aż zaświeciły mi się oczka. Od dawna miałam na nią ochotę - to taka trochę inna bułka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
naleśniki z serem 378

łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) rodzynki (opcjonalnie) 1. Z podanych składników na ciasto naleśnikowe smażymy naleśniki. Jak to, krok po kroku, zrobić, objaśniałam, we wcześniejszym poście. PATRZ TUTAJ >> ciasto na naleśniki 2. Gdy już usmażymy naleśniki, zaczynamy przygotowywać nasz ą  masę serow ą , do ich przełożenia. 3. Ser biały dokładnie rozdrabniamy (widelcem, przepuszczając przez praskę do ziemniaków lub mieląc(...)sposób je złożyć. 9. Nasz usmażony naleśnik kładziemy na płaskiej powierzchni (płaskim talerzu lub deseczce). Na polowe naszego kółeczka nakładamy masę serow ą , nakrywamy ja częścią bez masy, po czym całość jeszcze raz składamy. 10. Taki naleśnik już nadaje się do jedzenia :) U mnie jednak preferowane są podsmażone naleśniki.  Kładziemy, nasze naleśniki z serem

Kulinarnie z Polką na Kresach
PIERNIK NA PIWIE MIODOWO-CHLEBOWYM Z DOMOWYM POWIDŁEM I MASĄ PIWNO-POMARAŃCZOWĄ. 217

połowie szklanki sodę, ciurkiem wlewamy roztrzepane jajka cały czas mieszając. Następnie wsypujemy mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała.Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ. MASA - WYKONANIE:Odmierzamy pół(...)wyczuwa się delikatną nutkę świeżego chleba - nam skojarzyło się z tym co w chlebie jest najlepsze czyli z "piętką". Gdzieniegdzie na języku zostaje przyjemny posmak miodu. Przyznajemy się bez bicia, że 1 butelka musiała zostać rozlana pomiędzy kucharki (w celach czerpania inspiracji i poznawania składnika). Oczywiście (po pierwszym łyku) wpadłyśmy na to samo! Grzane piwo. Domowy lek na przeziębienie

Wypisz Wymaluj
Rozpieszczam się oliwkami 135

wczoraj pogoda nas rozpieszcza - w okolicach 25 stopni, bez deszczu, bez chmur, za to mnóstwo, mnóstwo słońca. Odbyliśmy już dwa długie spacery po lesie, gdzie, co aż dziwne, nie spotkaliśmy prawie nikogo (czyżby poniedziałek w okolicach dwunastej nie był odpowiednią porą na włóczenie się po leśnych dróżkach?). Cieszymy się każdym promyczkiem słońca nie wiedząc, czy jutro znowu nas zaszczyci swoją(...)było się nad czym zastanawiać. Mam nadzieję, że C. też lubi - jakoś do tej pory nigdy go z oliwką nie widziałam...Wszystko poszło bardzo sprawnie. Przy dzisiejszej temperaturze ciasto pięknie wyrosło w godzinę, później już tylko poukładać dodatki, upiec, i gotowe. I muszę powiedzieć, że w stosunku do tak niewielkiej pracy, jaką włożyłam w przygotowanie, efekt jest godny podziwu. Ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Crepes Suzzete w porto 199

Jeśli macie skłonności do piromanii to dzisiejszy przepis Wam się spodoba. Crepes suzette to naleśniki maczane w syropie z masła i pomarańczy, polewane alkoholem i podpalane

W kuchni wieczorem
Bałabuchy kochają...olej rzepakowy! 200

gdyż rodzaje ziemniaków są różne... -jajko, -olej rzepakowy 5 łyżek -sól -ser żółty do posypania To składniki na tradycyjne BAŁABUCHY, ale ja oczywiście musiałam sobie lekko zmodyfikować przepis, nie bez przyczyny. Dodałam do całości naprawdę sporą ilość siekanej rzeżuchy ogrodowej, nieco innej od tej, która rośnie na parapecie u niejednego z nas. Dlaczego rzeżuchy dodałam?  W połączeniu z olejem(...)olej rzepakowy i bałabuchy są właśnie dla Ciebie ! Wykonanie jest banalnie proste, a produkt końcowy , tak go nazwę, można jeść na wiele sposobów. Ogranicza nas jedynie brak fantazji.  Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, olej rzepakowy, sól, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto.  Na koniec dodajemy masę siekanej rzeżuchy

Z Kuchni Do Kuchni
Pomarańczowe bułeczki. Ale bez pomarańczy 165

Tak, jak wspomniałam wczoraj - dzisiaj przepis na naprawdę niesamowite bułeczki. Co jest w nich wyjątkowego? Przede wszystkim kolor, ale też składnik, który tej niesamowitej barwy nadaje

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania