Kolejna wersja uwielbianych przez nas ciasteczek. Idealne na zdrowe drugie śniadanie lub na podwieczorek. Ciastka są bezglutenowe, bez dodatku jajek, mogą być również bezmleczne gdy użyjemy margarynę bezmleczną i jogurt sojowy, moje były na masełku z ukwaszonej śmietany i jogurcie naturalnym, pychotka... :-) Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, należy uważać by się nie rozpadły, po 2 dniach są już(...)jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka sody (nie trzeba) - szczypta soli + cukier trzcinowy do posypania ciastek Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem orzechów) i zagnieść energicznie kruche ciasto, ja wykorzystuję do tego hak miksera. Następnie dodać rozdrobnione orzechy i połączyć z ciastem. Z ciasta odrywać małe kawałki, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozdusić delikatnie dłońmi. Układać
Smaczne Zdrowebyć). Dodatkowo zauważyłam mąkę żytnią, i ją również postanowiłam wykorzystać. I wiecie co? Po prostu zmieszałam drożdże, mąki, mleko i wodę, sól i cebulkę, i zrobiłam bułki. Bez przepisu! Bez zastanawiania się na proporcjami. Po prostu wiedziałam, co i jak, i jestem z tego niebywale dumna. Taki mały, prywatny sukces. Level up.Bułeczki wyszły naprawdę smaczne - nieco cięższe za sprawą(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać połową mleka wymieszanego z wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę płynów, wbić jajko i zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Wsypać cebulkę, dokładnie rozprowadzić w cieście. Uformować kulę, umieścić w dużej misce i odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier, pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem(...)świętami, ja je robię co jakiś czas w ciągu roku.......polecam.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry
W Mojej Kuchni LubięDziś na deser bezmleczne lody z jeżyn i konfitury z płatków róży. Składniki: 3 szklanki dojrzałych czarnych jeżyn 3 łyżki konfitury z dzikiej róży pół szklanki
prawdziwe jedzeniepizzy Nawet zwykły pszenny placek drożdżowego ciasta, po posmarowaniu go własnoręcznie wykonanym sosem, stanie się daniem które z entuzjazmem powitają goście i domownicy. A jeżeli sos nasz wzbogacimy, dodatkiem suszonych w słońcu pomidorów, podostrzymy papryczką chilli a wszystko to dodatkowo przepleciemy zapachem świeżego czosnku i bazylii. To masz wyrób, możemy stawiać na równi z produktami pochodzącymi ze słonecznej(...)często dodawane jest, podobnie jak u nas, masło. Wspomniałem o wykonaniu sosu z pomidorów i masła, lecz to jeszcze nie wszystko. Do pełni sukcesu potrzebne nam będą jeszcze przyprawy, bez nich bowiem, nawet z najlepszych surowców, nie wydobędziemy pełni smaku. Dziś sos doprawię przyprawami firmy Skworcu, jedna z nich - Pieprz Gold, szczególnie znajduje zastosowanie w tej potrawie. Swoim korzenno ziołowym
Miód i pieprzmasie 700g - 1000g. Ważne jest żeby przed użyciem koszyka solidnie go oprószyć mąką ziemniaczaną lub żytnią a także dokładnie wymyć i wysuszyć po umyciu. Koszyk jest ostatnim krokiem wyrastania ciasta chlebowego przed pieczeniem, w koszyku chleb odpoczywa , a sam koszyk nadaje mu odpowiedni kształt i fakturę. Największą zmora koszyków rozrostowych jest pleśń, jak zapobiegać pojawianiu się pleśni w koszykach? Pleśń(...)około 20 min. Co jakiś czas zapanowując komorę pieca (powtórne naoliwianie nie jest już konieczne ale tez nie wykluczone). 3. Co sześć miesięcy należy dokładnie umyć koszyk w wodzie bez detergentów i ponownie naoliwić. Sposób ten zapewnia utrzymanie koszyków przez wiele lat w nienagannym stanie. ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu/ *Przepis pochodzi z książki M. Zielińskiej ""Domowa piekarnia" **Informacje odnośnie pielęgnacji
CookYourselfDzisiejszy wpis na pewno Cię zaskoczy.Czyli #friendsie #somersby i deser robiony z przyjaciółkami. Wpis powstał przy współpracy z marką Somersby i jest przeznaczony wyłącznie dla
W kuchni Karmel-itkijajka - 2-3 czubate łyżki mąki kukurydzianej - 1 cebula obrana i drobno posiekana - 4 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę - 1 marchewka obrana (u mnie wersja bez marchewki...) - 1 łyżka masła klarowanego - sól i świeżo mielony pieprz - szczypta ostrej papryki (nie trzeba, ja lubię dodawać do kurkumy chili lub paprykę) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki curry - drobno posiekany pęczek(...)grubych oczkach, dodać także drobno startą marchewkę (mnie to umknęło), lekko posolić, wymieszać i odstawić na ok.10 minut. Następnie odcisnąć lekko nadmiar płynów, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki kukurydzianej, moje były ok. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Można odsączyć na ręczniku kuchennym
Smaczne Zdrowepochwalić dyniową aparycją. To bardzo efektowny sposób na podanie babeczek- zachwycone ochy i achy gwarantowane. A osoby, które się Halloween'owo bawią, z pewnością unikną psikusa bo jest to bez wątpienia "treat". Zatem na pytanie "trick or treat?" odpowiadam: DYNIOWE DYNIE Z KREMEM CZEKOLADOWYM:) 175g mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 50g cukru 1/4 szklanki(...)dodajemy puree z dyni i mieszamy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką- masa wydaje się gęsta, ale po dłuższym mieszaniu całą mąkę udaje się wmieszać. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babeczki i pieczemy 20-30 minut do suchego dźgulca. Zimną czekoladową śmietanę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Wyrośnięte czubki babeczek odcinamy nożem. Dwie babeczki sklejamy
les mirabellesmieście) kieruję się do knajpy która mi zaserwuje wyśmienite placki. Ale, ale, muszę przyznać jedno - nigdzie nie jadłam tak dobrych naleśników jak w domu. Oczywiście nie przechwalam się bez powodu - często słyszę, że robię pyszne naleśniki (poza dwoma wpadkami, przy nowej patelni i nowej zabawce - indukcji :) ) Dlatego dziś zaproszę Was na wersję kukurydzianą z moim ulubionym, domowym serem z dodatkiem(...)cynamon i oliwę, mieszamy mikserem na największych obrotach, w czasie miksowania dodajemy wodę gazowaną - podana przeze mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca, ale pozostawiał ślad na łyżce.Na rozgrzanej (u mnie teflonowej) patelni smażymy z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do miski wrzucamy ser, dodajemy cukier
Słodkie PrzyjemnościIdealna alternatywa dla nudnych śniadań i kolacji. Świetnie sprawdzi się jako deser. Zdrowe i pożywne! Nabite bakaliami w zalewie miodowo – cytrynowej z cynamonem. Dla mnie
zabawa smakiemstałym rytmie wystukują litery na klawiaturze, które układają się w zgrabne zdania. A później okazuje się, że te zdania tworzą całe spójne akapity, które czyta się z przyjemnością i bez zgrzytów.Czasem można godzinami siedzieć wpatrując się w klawiaturę - i nic. Palce nie biegają radośnie, ale smętnie zwisają nad klawiszami, niegotowe dotknąć żądnego z nich. I choć staram się(...)macie pojęcia, jak o tym napisać? Bo ja miewam takie dni. I choć bardzo chcę - po prostu mi nie idzie. Wtedy najlepiej napisać tylko dwa słowa o pysznym cieście lub ciasteczkach - słowa przyjdą następnym razem. Niewymuszone, lekkie i interesujące. Przynajmniej taką mam nadzieję.Na blogu Kuchnia Pani Wiosny znalazłam ostatnio przepis na kawę z żółtkiem. Zafascynowało mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemuffinki są najprostsze i najzwyklejsze, bez dodatków i dodatkowej pracy. Czyli jest to coś dla zapracowanych osób, które nie mają zbyt dużo czasu na rozpieszczanie siebie i bliskich. Przepis wygrzebałam na blogu tysiąc smaków, trochę go zmodyfikowałam na własne potrzeby. Wyszły mi 22 babeczki :)Składniki:2 szkl mąki1 łyżka mąki ziemniaczanej0,5 szkl cukru1 łyżka cukru waniliowego(...)białości. Następnie dodajemy mleko i olej - miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z dodatkami i ostatecznie wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Do papilotek nakładamy masę tak do połowy (ciasto sporo rośnie). Pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 - 30min.Smacznego
charlotte gotujezapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej, starej śliwki węgierki, stojącej tuż koło bramy. Jej gałęzie uginają się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając na płot. Mama robi z nich najlepsze ciasta i powidła… Tuż koło płotu rośnie rabarbar – silnie przywołuje olfaktoryczne wspomnienia, gdy tylko go widzę. Długie, rubinowe i kwaskowate łodygi zanurzam nieudolnie w cukiernicy stojącej na stole. Wiem(...)kilku dni trwają przygotowania do corocznej imprezy rodzinnej – wrześniowego ogniska, które jest epilogiem lata. Zbieramy drewno, gałązki, porządkujemy ogród i podwórko, tata struga kije na kiełbaski. Wszyscy bez wyjątku czekają na ten moment, a ja chyba najbardziej – bo to kolejna okazja, aby posiedzieć dłużej. Pieczemy jabłka zerwane prosto z drzewa, kiełbaski i kromki chleba. Te dobrze przypieczone, lekko
Wędrówki po kuchniSą dni, kiedy mam dość. Dość wyszukanego jedzenia, dość kombinowania, analizowania, zastanawiania się nad tym. Zauważyłam, że non stop myślę o jedzeniu - wszystko poddaję rozkładowi na
W kuchni Karmel-itkiDo gotowania bigosu zmotywowali mnie zagraniczni goście, którzy zażyczyli sobie właśnie tą najbardziej tradycyjne danie. Na szczęście jest to jedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która
głodny alergikCoraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Przepis na pyszny zakwas na, którym przygotuję barszcz znajdziecie tutaj (klik) . A wracając do uszek – choć pracochłonne, to w rzeczywistości nie są trudne w przygotowaniu, a smak na pewno wynagrodzi Wam stanie(...)mnie 40 g podgrzybków i 20 g borowików) 10 pieczarek (około 250 g) 1 duża czerwona cebula szczypta majeranku sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki oleju Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650 Młyny Stoisław ) 1 szklanka gorącej (!) przegotowanej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Jeśli zostałoby Wam troszkę farszu można dorobić mniejszą porcję ciasta
Słodkie okruszkimokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciasta. Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni.Upieczone wykładamy na kratkę, aby przestygły. Ja dzisiaj swoje posypałam tylko cukrem pudrem. Babeczki znikały zanim zdążyły przestygnąć ;)Babeczki wypełniłam(...)prostu pyszna. Jak się okazuje niewielu przetwórców wie o tej zasadzie (albo jej nie przestrzega), stąd mało fajny smak przetworów aroniowych.Aronia z Anielskich Przysmaków jest słodka, bez zbędnej goryczy. Oznacza to, że została zerwana w odpowiednim czasie. W swoim składzie oprócz owoców zawiera tylko cukier - bez żadnych innych dodatków. Jest go odpowiednia ilość, która sprawia, że czujemy smak
Codzienna kuchnia niecodziennabiałego dałam jasny brązowy - podkreśla lekko karmelowy smak białej czekolady, która jest też słodsza od gorzkiej. Dorzuciłam suszoną żurawinę - bo, jak już wszyscy wiedzą, zakochałam się w tym połączeniu bez pamięci. Nie dawałam kardamonu, bo co za dużo, to niezdrowo (choć biała czekolada z kardamonem też smakuje świetnie, i takie połączenie też niedługo u mnie zagości). Wyszły obłędnie smacznie(...)wymieszać ze skórką pomarańczową.Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać łyżką. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrze