ciasto beza - 3500 przepisów (strona:167/234)

601. Zapieczone naleśniki i trochę wywodów. 164

dużoo jajek, dużo rzeczy było, ciasta też były, był sernik zebra, mazurek z sosem tofii i daktylami, było ciasto z kremem kajmakowym, były muffinki "kurczaczki", była babka marmurkowa i ciasta od cioci, tak na marginesie to pierwszy raz w swoim życiu jadłam blok czekoladowy i powiem, że się w nim zakochałam. Teraz pozostało tylko wyczyścić lodówkę ze wszystkiego co zostało(...)wyjęłam.Byłam tylko ja i osoby na których mi zależy, którzy mnie znają mniej czy więcej.Na śniadanie wyjadałam pasztet z deski i wyjadałam krem z ciasta.Bez upamiętniania, bez zdjęć, tak po prostu.Nie wiem, co zrobić z tym miejscem.Z jednej strony lubię je, lubię dzielić się z wami pomysłami, czerpać od was inspiracje, poznawać, odkrywać. Z drugiej nie chce wpaść

More food, love and dreams
Oponki bez sera - kwiatuszki 139

Jeszcze jeden pomysł na Tłusty Czwartek jednak będzie. To szybkie oponki bez sera, ale za to piękne kwiatuszki. Nadają się nie tylko na Tłusty Czwartek ale i na każdy dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. A kolorowe lukry będą idealną zabawą dla dzieci.  Rozczyn :* 1/5 kostki drożdży * łyżka cukru* łyżka mąki * łyżka ciepłej wody Składniki :* 1,5 szklanki(...)Przygotowanie :Zrobić rozczyn z podanych składników. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajko i żółtko oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, nie podsypywać za dużo mąką. Wycinać kwiatki większą foremką i mniejszą robić dziurki. Odłożyć ciastka na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz, smażyć

Magiczne Życie Marty
Czy warto cierpieć dla miłości? - pomyślmy o tym i porozmawiajmy przy maślanych rogalikach 120

teraz i w ciepłym miejscu pozwalam mu rosnąć do podwojenia objętości, mniej więcej 1,5 godziny. Po tym czasie dzielę ciasto na stolnicy na dwie części. Jedną ponownie przykrywam. Ciasto rozwałkowuję ma pół centymetra starając się jak najmniej podsypywać mąką, by zachować delikatność wypieku. Następnie kroję trójkąty, z których powstaną zawiniątka rogalików. U mnie będzie ich 16, mają wówczas około(...)smaruję rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem i makiem. Piekę równocześnie dwie blaszki. Po 10 minutach zamieniam je miejscami, górna ląduje na dolnej półce piekarnika i odwrotnie. Piekę oczywiście bez nawiewów. Potem tylko chwilka na przestudzenie rogali i już można nakrywać do stołu śniadaniowego. Smakują wybornie zarówno ze słodkimi dodatkami takimi jak dżemy lub wytrawnie z wędliną lub serami. Rogaliki

I tu będę miała takie te
PIZZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ( z mąki kokosowej , low-carb, zdrowa ) + test patelni z linii TAURUS marki AMBITION 195

greckim, dodajemy 3 łyżki wody mineralnej, przesianą mąkę kokosową, szczyptę soli, oregano, bazylii i pieprzu – wszystko razem dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie natłuszczamy i układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Zalewamy ciastem, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 15-17 minut. Pulpę pomidorową podgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek, bazylię oregano, szczyptę soli oraz pieprzu. Przygotowanym sosem smarujemy(...)dodatkiem jest albo ulubiony ketchup, delikatny jogurtowy sos albo też odrobina dobrej jakości oliwy. Smacznego! JAK SIĘ SPISAŁA? W tym przypadku patelnia spisała się na medal! Pizzę w całości bez problemu udało się zdjąć ( a nawet zsunąć ) z patelni. W żadnym miejscu nic nie przywarło, nic się nie przykleiło, nie przypiekło, a cała pizza upiekła się równomiernie i była idealnie

Ostra na Słodko
Babka piaskowa dwukolorowa 179

Wielkanocy bez baby na stole :) Także polecam Wam banalnie prosty przepis na babkę piaskową w dwóch kolorach. Ta babka nie może się nie udać :) Składniki: 200 g masła, 180 g mąki pszennej, 120 g mąki ziemniaczanej, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady, cukrowe perełki. Przygotowanie(...)minut). Dodajemy stopniowe przesiane mąki z proszkiem do pieczenie i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy szczyptę soli i wolnym strumieniem wlewamy roztopione, ostudzone masło (cały czas miksujemy). 2/3 ciasta przelewamy do foremki do babki (wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Do reszty ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciemno ciasto wlewamy na jasne. Pieczemy w 175 stopniach do tzw. suchego

Aga w kuchni
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 207

połączenie wcale nie takie nam obce - kto nie zna pierogów z kapustą ? Składniki właściwie takie same, tylko wykonanie inne. Polecam, bo kluchy są bardzo dobre i robi się je bez problemu.składniki (4 porcje)400 g kiszonej kapusty   250 g speck'u (wędzona szynka), pokrojonego w drobną kostkę 2 jajka250 g mąki pszennej1 łyżeczka cukrupieprzsólprzygotowanieKapustę wyłożyć(...)smaku i dobrze wymieszać z szynką. Dodać do kapusty, poczekać, aż nieco przestygnie. Wymieszać z jajkami, pieprzem, ewentualnie solą ( uważać bo speck jest słony)Stopniowo dodawać mąkę, mieszając widelcem ciasto. W zależności od tego jak wilgotna była nasza kapusta, będziemy potrzebowali ok 250 g lub trochę więcej lub mniej. Ciasto ma być plastyczne i wygodne w formowaniu, średnio twarde.Po wyrobieniu

Stare Gary
KAKAOWE MUFFINY / BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY – 0,85 zł 340

ręce aby przybrało kształt szklanki. Wyciągamy szklankę i foremka gotowa! Oto nasza wersja: MUFFINY – PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: zaczynamy od ustawienia go na 200 stopni, opcja góra i dół, BEZ TERMOOBIEGU – podobno źle wpływa na wypiek muffinów. 2. SKŁADNIKI SUCHE (3 min): posiekajcie czekoladę w małe kawałeczki (takie jak zazwyczaj są w ciastkach) i wrzućcie do sporej miski razem(...)MIESZANIE (30 sek): do suchych składników wlewamy mokre. Całość mieszamy szybko i niedokładnie drewnianą łyżką (dosłownie kilka ruchów), jedynie do połączenia składników. Nie martwcie się o pozostałe grudki – ciasta na muffiny nie można mieszać zbyt długo, ponieważ gluten od nadmiernego mieszania nie pozwoli wyrosnąć babeczkom. 5. FOREMKI (3 min): gotowe ciasto przelewamy do domowych papilotek na ok. ¾ wysokości, nie więcej

Nerds Kitchen
Suszone pomidory. Z piekarnika 138

kolejkach wszelkiej maści. Najbardziej rozbawiła mnie dziewczynka, może sześcioletnia, która na zadane pytanie, czy mówię po niemiecku, otrzymała odpowiedź w postaci ostrożnego Nein , a i tak mówiła do nas bez przerwy przez całe pięć minut obracania się karuzeli. Ja natomiast wywołałam salwy śmiechu swoim ogromnym entuzjazmem dla kolejki, na której można było majtać nogami w wodzie. Przyznam się(...)wyściubiać nosa z domu. Szczęśliwie, ostatni tydzień urlopu postanowiliśmy spędzić w domowych pieleszach, nie ma więc takiej potrzeby, Mam zamiar upiec przynajmniej jedną szarlotkę (macie jakieś dobre przepisy na ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Islandzkie słodycze, wegańskie brownie i pinacolada 152

oryginalnego, a już tym bardziej pochodzącego z Islandii, to jak tu odmówić?:) Na zdjęciach czekoladowe kulki z nadzieniem z lukrecji oraz „uszczelki” i „blaszki” anyżowo-lukrecjowe. Pierwsze – mogłabym jeść bez opamiętania (do ich przyrządzenia nie użyto jajek maskonurów, mają natomiast ich kształt)). Drugie – smakują specyficznie, chyba dla prawdziwego konesera słodyczy (którym ja najwyraźniej nie jestem:/), najpierw słodkie, potem słone, mają(...)mega czekoladowe. W dodatku jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Trzeba tylko cierpliwie podążać za przepisem, krok po kroku i wszystko się uda, a to dzięki świetnym przepisom Jadłonomii . Drugie ciasto, pinacolada, pachnie kokosem i ananasami, jest lekkie, biszkoptowe z delikatnym kremem budyniowym. Idealne do filiżanki małej czarnej. Poezja – spróbujcie sami:). Brownie idealne Składniki na małą blachę (piekłam w okrągłej

Qlinarnie i Qlinarnie
Dyniowe biscotti 156

chrupkie migdały. Wyszło coś niesamowitego! Moje biscotti nie są aż tak twarde jak tradycyjne - jeśli chcecie, aby Wasze wyszły twardsze, po prostu pieczcie je nieco dłużej. Moje można zjadać bez ryzyka złamania zęba, choć są zdecydowanie chrupkie. Z kubkiem gorącej herbaty (najlepiej jagodowej) smakują rewelacyjnie. Spróbujcie koniecznie!Dyniowe biscotti z migdałami i jagodamiSkładniki:(na 12-15 sztuk)145 g puree(...)dyni, masło, jajko i ekstrakt utrzeć na gładką masę.Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, imbirem i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać migdały, równomiernie rozprowadzić je w cieście.Połowę ciasta wyłożyć na folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek, zawinąć w folię i schłodzić 1 godzinę w lodówce.Schłodzone ciasto ułożyć na blasze wyłożonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
sernik bardzo smaczny bez ubitej piany kokosowo-cytrynowy na kruszonkowym spodzie... 164

Składniki: KRUSZONKOWY SPÓD: mąka krupczatka 15 dag, cukier 15 dag, masło lub margaryna 15 dag MASA SEROWA: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna

W Mojej Kuchni Lubię
Po co liczyć książki? I sorbet gruszkowy 187

żeby liczyć przeczytane książki. Zaczęło mnie to stwierdzenie nurtować, sama nie wiem, dlaczego. Sama przecież, jeszcze niedawno, też bym o tym nie pomyślała. A teraz nie wyobrażam sobie stycznia bez rozpoczęcia wyzwania na Good reads. Jak to się stało i o co właściwie z tym liczeniem chodzi...?Pomysł podsunęła mi Maggie. Spodobał mi się od razu. Jestem bowiem typem, który(...)uśmiechnąć? W dodatku jest to sorbet, więc jest nieco lżejszy od tradycyjnych lodów na żółtkach i śmietanie. A pachnie piernikiem i gruszkami.Zaczęło się od tego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też pasuje świetnie), ale, o czym już pisałam, ostatnio herbatę pijam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik Snickers 207

ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)    30 dag masy kajmakowej (polecam z Gostynia) 125 ml śmietanki 30% WARSTWA ORZECHOWA: 30 dag orzeszków ziemnych** (u mnie solone, ale mogą być bez soli) 100 g masła 1/3 szkl cukru 50 ml śmietanki 30% 10 dag masy kajmakowej (czyli to co zostało w puszce po zrobieniu masy serowej) DODATKOWO: 1 czekolada mleczna(...)rozpuszczenia cukru, dodać orzechy, wymieszać. Otworzyć piekarnik, wysunąć sernik, wyłożyć szybko na wierzch przygotowane orzechy i piec jeszcze ok 5 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut (pod wpływem ciepła warstwa orzechowa ładnie przyklei się do sernika, a dodatkowo sernik odpocznie). Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. 6. Śmietankę

Kto ugości moich gości?
Pyzy ziemniaczane (bez glutenu) i "Trzydziesta pierwsza" 207

Od kiedy mamy różne kuchenne wspomagacze, praca przy pyzach zajmuje mniej czasu niż dawniej, kiedy poświęcałyśmy z Mamą prawie cały dzień, by zrobić ich wystarczająco dużo

Weekendy w domu i ogrodzie