Już wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka
W kuchni Karmel-itkiAtmosfera zbliżających się Świąt sprawia, że myśli same krążą wokół aromatów śliwkowych i korzennych. Nawet chlebek upiekłyśmy taki, że w wersji słodszej z powodzeniem mógłby być
głodny alergikgotowania, wówczas dodatek tłuszczu jest zbędny, wystarcza to, co się wytopi z boczku, choć bywa tego niewiele. Nadmiar tłuszczu nie jest konieczny, ważny jest natomiast smak wysmażonych skwarek, bez nich to nie byłoby takie samo danie. Więc nie jest aż tak źle z tą kalorycznością... tak się przynajmniej pocieszam... :-) Składniki: - 1800g obranych ziemniaków (po odciśnięciu miałam 1270g) - 4 jajka - 150g(...)dnie - skrobia zimniaczana, dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Dodajemy do masy jajka, wsypujemy mąki ziemniaczaną, żytnią i część orkiszowej (lub pszennej) i dokładnie mieszamy. Mąkę orkiszową najlepiej dosypywać stopniowo, ciasto na kluski powinno być dość gęste (gdy nie mamy pewności najłatwiej wrzucić jedną kluskę na wrzątek i sprawdzić czy się nie rozpadnie. Kluski zsuwać przy pomocy łyżki do wrzącej, osolonej wody
Smaczne ZdroweSłonko! Nareszcie... Kilka dni temu jeszcze leżał śnieg, na dwór wychodziłam dokładnie owinięta szalikiem, obowiązkowo w czapce; wiatr wiał zimny i przeszywający, i ogólnie aura
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniektórym z Was trudności, upiekłam tradycyjny biszkopt rzucany. W kremie zmniejszyłam ilość śmietanki kokosowej, zwiększyłam ilość wiórków kokosowych oraz, co najważniejsze, dodałam cukier puder, gdyż krem był praktycznie bez słodyczy. Ja sama nie gustuję w mocno słodzonych tortach i zawsze staram się, aby słodki smak był odpowiednio wyważony, ale tu najnormalniej w świecie brakowało mi słodyczy. Także polecam(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika
Słodko-Słony Świat IlonyZapach czekolady uderza do głowy, o zawrót jej przyprawia. Gorzka, mleczna, deserowa, z orzechami czy nadziana... Czekolada już od rana dzisiaj gości. Świętujemy Światowy Dzień Czekolady
W kuchni Karmel-itkitortillę. A że styczeń to czas, kiedy większość pań ogranicza kalorie, postanowiłam, że tym razem będzie to tortilla wegetariańska przygotowana z pełnoziarnistych naleśników. Szybko - smacznie - zdrowo :)Składniki ciasta naleśnikowego:2 szklanki mleka,1 szklanka wody,3 jajka,ok. 1 szklanka mąki pszennej,ok. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,2/3 łyżeczki soli,1 łyżeczka cukru.Wszystkie składniki(...)koperek lub inne zioła. Bawmy się smakami :) Korzystajmy z tego, co akurat pod ręką i nie trzymajmy się sztywno przepisów. Komponując takie potrawy można popuścić wodze fantazji bez obaw, że coś nie wyjdzie.Moja dzisiejsza tortilla jest dość skromna, ale wielokrotnie podawałam ją w taki sposób niespodziewanym gościom. Jest szybka, niedroga, ale za to smaczna
Codzienna kuchnia niecodziennaostrzejszy ser- świetnie będzie współgrał z łagodną dynią. W misce mieszamy jajka, mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać, bo ser może być mocno słony. Schłodzone ciasto gęsto nakłuwamy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 15-20 minut, aż lekko zbrązowieje. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, kładziemy warstwę puree, posypujemy Gorgonzolą i zalewamy masą jajeczną. Wsadzamy(...)naprawy, zasięg wrócił. Do czasu- dziś znów byłam zmuszona używać odwiecznego samsunga brata. Na zakupach usłyszałam 'Last Christmas" i jednocześnie nie wygrałam tegorocznego konkursu na to, kto najdłużej przetrwa bez tego hitu. Wygrał mój brat- przesyłam mu pełne goryczy gratulacje. A przed chwilą rozegrał się na moich oczach dramat pt. "Pralka nie odwirowuje wody." Dzięki bohaterskiej interwencji konQbka nie będziemy
les mirabellestydzień zleciał :) Znowu możemy cieszyć się nadchodzącym weekendem, zająć się przyjemnościami, np. gotowaniem fajnych nowych rzeczy w Waszej kuchni :) Wczoraj natchnęło nas na przygotowanie własnych bułeczek, takich bez spulchniaczy i dziwnych dodatków jakie kupujemy w marketach... Nasza wersja to takie hmmm modne słowo ostatnio "rustykalne" bułeczki. Może nie wyglądają jak jakiś super bohater typu Pan "S" hehehe. Oczywiście(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż drożdże zaczną "pracować". Do drugiej miski wsypujemy zmieszane mąki, sól i płatki owsiane. Gdy rozczyn wyrośnie dolewamy go do wcześniej wymieszanych mąk. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odklejać się od miski i dodajemy stopione masło. Jeszcze chwilę wyrabiamy, po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu odrywamy od ciasta zwilżonymi
vegetaniemusi stać w lodówce około 1-2 dni, żeby się rozwarstwiło)1,5 szklanki orzechów włoskich BIO1/2 szklanki bardzo mocnej kawy1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego BIO1/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy BIO)szczypta soli3 łyżeczki agar agar (w proszku, jak żelatyna)Biały krem:1 szklanka orzechów nerkowca BIO1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego BIO100ml(...)Biały krem:6. Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie osączyć. Wszystkie składniki kremu przełożyć do czystego blendera i zmiksować na mus. Wyłożyć go na ciasto w lodówce i wierzch posypać kakao. Torcik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 7. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy (najlepiej oddzielić deser od brzegów tortownicy nożem), spodu blaszki
Mała Cukierenkachwile Swieta. Niesamowite jak szybko nadeszly, prawie mnie zaskoczyly. Ja jako osoba lubiaca planowanie tym razem do Swiat podchodze zywiolowo, bez planu dzialania, bez gotowego menu. Jedyna pewna rzecza sa mazurki. Wlasciwie gdyby nie moje dziecko to nie wiem czy i one bylyby takim pewniakiem.Jakis czas temu obiecalam Viki, ze bedzie mogla dac swoim paniom w przedszkolu slodki prezent(...)kilku dni w domu pojawiaja sie nowe dekoracje przynoszone z przedszkola, to kolorowe pisanki, ktore zdobia nasz stol. Dzis pojawi sie tez prezent od przedszkolnego Zajaczka.Mazurek czekoladowyskladniki na ciasto:200g maki100g maslaszczypta soli2 lyzki cukru3 lyzki wodyWszystkie skladniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto, ktore bedzie bardzo elastyczne. Ciasta nie trzeba odkladac do lodowki, mozna od razu rozwalkowac i uformowac jeden duzy
Przysmaki KarolkiCierpniemy wówczas na dźwięk budzika i marzymy o choćby 10 dodatkowych minutach w błogiej krainie snów. Ale owe dodatkowe 10 minut snu przecież niewiele da, za to przyda się bez wątpienia w czasie porannych czynności dokonywanych przed wyjściem z domu. Warto wstać z łóżka nieco wcześniej niż zwykle, wziąć dłuższy, ożywczy prysznic i w międzyczasie posłuchać ulubionej muzyki. Kiedy już(...)rodzaju owoce – banany, truskawki, borówki i wiele innych. Przygotowanie takiego kolorowego posiłku nie zajmie więcej niż kilka minut! Nutella doskonale komponuje się zarówno z naleśnikami, jak i goframi. Przygotowanie ciasta na kilka gofrów/naleśników nie zajmuje wiele czasu, a ciepły posiłek przed wyjściem z domu będzie prawdziwą rozkoszą dla podniebienia . I tutaj można użyć do dekoracji owoców. Jeśli lubimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zapach rozchodzący się po całej kuchni, kiedy rozcieram igiełki w palcach. Miałam nadzieję, że moje lody też będą tak pachnieć, i udało się! Wyszły bowiem naprawdę niesamowite.Przygotowuje się je bez dodatku jajek: gotujemy kremówkę z wanilią i rozmarynem, przecedzamy i mieszamy z creme fraiche. W oryginale śmietana była pół na pół z jogurtem, ale że akurat nie było takowego(...)szerokiego pojemnika, umieścić w zamrażarce. Co 30 minut wymieszać widelcem lub zmiksować blenderem, aż do całkowitego zmrożenia. Smacznego!Dziś spotkała mnie ogromna niespodzianka - wróciłam do domu pachnącego świeżym ciastem. Najpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest w domu (bez niego nie wydaje mi się to zabawne ani ciut), oglądać seriale, przeglądać książki kulinarne w poszukiwaniu inspiracji albo zaszyć się w kuchni, z planem lub bez, koniecznie włączyć piekarnik i ważyć, mieszać i ubijać. O tak, to lubię bardzo. Szczególnie, gdy za oknami huczy wiatr, i nijak nie da się ruszyć dalej, niż pod ulubione drzewko(...)utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać płatki, mleko i ekstrakt, połączyć. Partiami wsypywać mąkę, zmiksować. Wsypać czekoladę, zagnieść, żeby równomiernie rozprowadzić ją w cieście.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie z ciasta formować kulki, spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokreśliła Dakota , wzięłam właśnie od niej, z bloga In My Secret World . Przygotowanie tych babeczek jest naprawdę dziecinnie proste i zajmuje niewiele czasu. A jeśli jeszcze dodam, że ciasto wyrobicie tylko przy użyciu łyżki (szpatułki), pod żadnym pozorem nie używając robota, to będzie dodatkowy atutem, aby Was skusić na babeczki jogurtowe. Składniki: - 4 szklanki mąki tortowej - 1,5 szklanki(...)już jest ich ozdobą, ale możemy je oprószyć cukrem pudrem lub przybrać kremem, czy bitą śmietaną i owocami. Babeczki są wilgotne, puszyste i nie kruszą się. Wspaniale smakują nawet bez żadnych dodatków. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Babeczki jogurtowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko