Taki tort w trzech smakach – kokos, czekolada i żelka mango. Każdy z kremów nie za słodki, delikatny, a wszystkie razem doskonale się komponują. Uwaga: szklanka
Słodki sentymentCytrynowe ciasto z jagodami. Ciasto wypełnione jagodami i cudownym smakiem cytryny . Jest to ciasto , którym możemy delektować się o dowolnej porze. To pyszne ciasto ma delikatny
Zdrowy Styl JoannyKolorowe, pachnące, wypełnione malinowym dżemem i aromatycznym budyniem, orkiszowo-twarogowe bułeczki. Słodkie i w dodatku zdrowe. Przygotowałam je dzisiaj z rana. Co mnie do tego
Smiling ShrimpŚwiatowy Dzień Pieczenia i 3 książki kucharskie Czy wiecie, że 17 maja obchodzi się Światowy Dzień Pieczenia? Piekarnik to bardzo ważny sprzęt przy wyposażeniu kuchni, w końcu przecież pieczenia to jedna z prostszych i efektownych technik obróbki termicznej dań. Możemy piec ciasta, pieczywo, ale też dania mięsne, zapiekanki itd Pomyślałam sobie, że dzisiejszy dzień to dobra okazja(...)Piszę o nie w dzisiejszym wpisie, chcąc się koniecznie z wami podzielić tym tytułem, jednak kuchnia tego kraju stosunkowo mało wspólnego ma z pieczeniem. Pięć podstawowych technik kucharskich w Japonii to nama (surowe, krojone), dania bez użycia gorąca takie jak sashimi, niru; yaku (grillowane), musu (gotowane na parze) i ageru (smażone na głębokim tłuszczu). Znajdziemy tu mnóstwo przepisów
Dorota Smakujezrobić domowe masło? Prawdziwe masło ze śmietany 30%. U nas w domu masło używamy do smarowania pieczywa, gotowania i pieczenia do wszystkiego. Jakoś przestaliśmy robić sami masło, bo w sklepach było go w bród, do tego masło było tanie! Ale od czasu gdy masło znacznie podrożało zaczęłam je ponownie robić samodzielnie ze śmietany 30% kupowanej w sklepie. Moja babcia(...)masło, odsączając maślankę. Z tej ilości wyszło 400 ml maślanki. Maślankę przelewamy do np. słoika i wstawiamy do lodówki – możną ją później wypić lub zrobić z jej dodatkiem koktajl, ciasto z owocami, proziaki lub naleśniki. Ma ona rzadszą konsystencję, niż kupiona w sklepie ale jest bardzo smaczna. Jak płuczemy masło? Odsączone masło skręcamy w gazie formując zwartą bryłę, którą wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępalą. Ja nie stosowałam nigdy! Od teraz będę zawsze. Sekretem idealnych pączków jest długie i żmudne wyrabianie ciasta na pączki. Niestety ciasto się klei i nie jest to przyjemne ale włożony trud jest wprost proporcjonalny do smaku pączków, zatem warto. Ciasto nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. Na każdym etapie należy kontrolować jego konsystencję. Przez dodatek drylowanych(...)Ciasto się klei, natomiast nie należy do niego dosypywać ani mąki, również nie należy dolewać mleka. Można wyrabiać ciasto w maszynie lub w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Ja wyrabiałam ręcznie, przez co wzmocniłam swoje mięśnie :) Na koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszam. Wyrobione, gładkie i elastyczne ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto
Mango Papajaplastikowego pojemnika i owiń folią aluminiową. Kostkę warto podzielić na kilka porcji i zapakować dokładnie tak samo. W ten sposób będziesz mógł wykorzystać swoje zapasy w mniejszej ilości, bez konieczności rozmrażania całej kostki. Pamiętaj o tym, żeby nie trzymać masła obok innych artykułów spożywczych o intensywnym zapachu. Aby zachować jakość tłuszczu roślinnego domowej roboty, nie zamrażaj(...)bądź pozostawić na całą noc. Jeśli po tym czasie wciąż jest zbyt twarde, możesz spróbować je zmiękczyć, uderzając delikatnie tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta. Najpierw przykryj masło kilkoma arkuszami papieru do pieczenia. Jednak, gdy nie masz tyle czasu, zetrzyj je na tarce o dużych otworach . Tarty produkt będzie też idealny do kruchych ciast, ponieważ małe kawałki łatwo
Rozdomowionaniezbyt słodkie ciasto z cytrynową polewą to delikatny i łatwy do zrobienia deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Sernik cytrynowy z polewą lemon curd jest tak pyszny, że jego smak pamięta się długo po zjedzeniu. Każdy delektuje się jego smakiem i chętnie sięga po kolejny kawałek. Sernik cytrynowy jest wilgotny, ma delikatną strukturę, którą zawdzięcza pieczeniu(...)partiami dodawać ser i miksować tylko do czasu połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i spód pokryć rozdrobnionymi i wymieszanymi z roztopionym masłem herbatnikami. Spód wyrównać łyżką, aby powstała równa i zwarta powierzchnia. Masę serową przełożyć do formy z herbatnikami i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 165 stopni C przez około 80 minut. Do oddzielnej
Kuchcik gotujePrzygotowujemy keksówkę /Rozmiar zależy od tego, jak wysoki 'keks' chcecie uzyskać. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy bakaliową masę. Po wyrównaniu wylewamy masę z ziarenek. PIECZENIE: Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół, termoobieg), przez około 30 minut. Pewnie większość z tych bakalii jest dobrze znana, ale część zasługuje na kilka słów uznania, bo smak jest po prostu(...)fosfor. W Japonii naukowcy prowadzą badania mające potwierdzić pozytywny wpływ związków zawartych w mandarynkach na leczenie nowotworów, cukrzycy i chorób wątroby." (Opis: KLIK ) Dla wielu osób nie ma świąt bez mandarynek a te maleństwa zaczarować mogą wypiek tak aby był jeszcze bardziej świąteczny! :) W smaku niczym się nie różnią od świeżych owoców. Są po prostu bajeczne! Jeszcze ten mocno
Wypisz WymalujPrzepisu na mini serniczki na blogu nie było już dawno, zresztą również bardzo dawno żadnych nie jadłam. Serniki najbardziej kojarzą mi się z jesienią, a nawet
Healthy food explorerLegumina drobiowa z kalafiorem i rakami Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Co to jest legumina Niemal zapomniane dziś
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso
Domowe ciastaDla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Cztery Fajerytych warzyw. I większość mieszkańców Polski nie wyobraża sobie obiadu bez użycia ziemniaków. Stanowią one część drugiego dania, jak i są znaczącym dodatkiem do zupy, czyli pierwszego dania obiadowego. Czym są bataty i jak wyglądają? Bataty są to podłużne warzywa nieco przypominające zniekształcone ziemniaki. Można je gotować lub piec podobnie, jak kartofle. Z batatów tak samo, jak z ziemniaków(...)sitku i gotować na parze. Zastosowanie batatów w kuchni Bataty w kuchni można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Można je gotować, piec w kawałkach lub jako frytki, grillować, smażyć, faszerować, stosować do deserów i słodkich wypieków oraz ciast, można je również dodawać do zapiekanek. Z batatów powstają także smaczne i zdrowe zupy oraz zupy krem. Bataty są podawane jako przekąski
ProstePesto.plkaprysy z anielską cierpliwością (W.! jeśli dawno Ci o tym nie mówiłam, to pamiętaj, że bardzo to doceniam;). Jako pasażerka spełniam się całkowicie. Rozglądam na prawo i lewo. Zapatruję bez końca w horyzont. Jem, piję, słucham muzyki, gestykuluję, rozmawiam (no dobrze - kłócę się też , ale chyba coraz rzadziej...?). Jednym słowem jestem tak zajęta, że nie wyobrażam sobie(...)kilka minut przed wyjęciem z piekarnika - tak bardziej mi smakują. Deser zapiekać ok. 20 - 30 minut - czas zależy od tego czy pieczecie w jednym naczyniu czy w kilku mniejszych, wtedy masa ścina się szybciej i pieczenia nie trwa dłużej niż 20 minut. Clafoutis jest gotowe, gdy przejdzie pozytywnie test "suchego patyczka":) Ja lubię najbardziej jeszcze ciepłe, skropione (polecam obficie
KUCHARNIA