naprawdę pysznie. Skąd pomysł na dzisiejszą potrawę? Na jednej z moich fejsbukowych grup zapytam o pomysły na potrawy z dyni. Zależało mi na czymś nie do końca oczywistym. Racuchy, ciasta, to już było. Jedna z dziewczyn zaproponowała leczo. I to było to czego szukałam. Proste, jednocześnie nieoczywiste. Podstawą dobrego leczo jest oczywiście papryka (nie, nie kiełbasa i cukinia). Obecnie mamy(...)kiełbasy wrzucamy passatę, wodę, oregano/czosnek niedźwiedzi, mieszamy i gotujemy bez pokrywki około 10 minut lub do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszamy, żeby sos pomidorowy porządnie się wysmażył. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką Pieczone leczo Leczo z habanero Leczo z mięsem mielonym Leczo z chorizo Wegetariańskie
Kardamonovyciasto drożdżowe będzie gotowe. Aby ciasto wyszło doskonałe, musimy przestrzegać podstawowych zasad. Ciasto drożdżowe to ciasto glutenowe, spulchniane techniką biologiczną. Oznacza to, że „rośnie” dzięki dodatkowi drożdży, a gluten wydzielający się podczas ugniatania, ułatwia jego przyrost. O zasadach przyrządzania ciasta drożdżowego pisałam już wcześniej. Dokładne informacje znajdziesz klikając na podstronę Ciasta drożdżowe , oraz w zakładce Porady: Dlaczego ciasto(...)wyrośnięcia na 15 minut. Zagniatamy ciasto. Ręcznie lub mikserem z hakiem. Pozostały cukier, mąkę, sól i miękkie masło mieszamy w misce. Dodajemy wyrośnięte drożdże i jajka. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ponownie zagniatamy. Ręcznie Ciasto ponownie zagniatamy ręcznie. Częściowo w misie
SmartBake.plProste drożdżówki z nadzieniem wytrawnym Proste drożdżówki z nadzieniem wytrawnym. Proste drożdżówki – czy to możliwe ? Pewnie, chwila na wyrabianie ciasta, chwila na wyrośnięcie, przygotowanie i
Kuchnia na wzgórzuNa prośbę czytelniczki bloga powstał chleb z samych mąk pełnoziarnistych: płaskurki, samopszy i orkiszu. Piekłam już nie raz chleby na bazie tych 3 mąk
Smaczne ZdroweDla wielu osób musli to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Nic w tym dziwnego, bo ta zdrowa mieszanka płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców jest
Słodkie okruszkiszczęście, że dostaję świeżutką, niczym nie wzbogaconą rzodkiewkę z ogródka rodziców, bo wiosna bez rzodkiewki się nie liczy. Jakiś czas temu odkryłam, że jadalne są nie tylko te czerwone bulwy, ale także jej zielone liście ;) Na marginesie dodam, że mój Niejadek jest jeszcze na etapie odkrywania, że rzodkiewka w ogóle należy do grupy produktów jadalnych(...)przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozczyn, sól oraz olej i wyrabiamy ciasto (możemy ciasto wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z odpowiednimi końcówkami do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części, z każdej formujemy mały placuszek z wgłębieniem
Na kulinarnym poligonieprzygotowałam na klasycznym drożdżowym cieście do pizzy, choć spotkałam się także z wersjami z ciastem z dodatkiem drożdży i jajka. Jeżeli nie macie ochoty na zagniatanie (ja zawsze mam), sięgnijcie po gotowe ciasto francuskie - otrzymacie coś w rodzaju cebulowej tarty. Z tego co się zorientowałam przeglądając różne przepisy, w pissaladiere liczy się nadzienie, a ciasto pełni rolę drugorzędną. Możecie wykroić(...)możecie ją zrobić prostokątną, albo pełno mini-tart. Z poniższego przepisu na ciasto wyjdą Wam dwie pizze o średnicy 27 cm (ja zrobiłam jedną dużą, a z reszty ciasta mini pizze). Pissaladiere czas przygotowania: 1,5-2 godz. (plus czas na wyrośnięcie ciasta drożdżowego) Składniki: ciasto: 500 g mąki typ 650, 7 g suszonych drożdży, szczypta cukru, łyżeczka soli
Chilli Czosnek i Oliwawyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut). Po tym czasie dodajemy ciepłe masło (50 g) i wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie roztapiamy 200 g masła i odstawiamy do lekkiego stężenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej(...)następnie wałkujemy na placki o grubości około 3-4 mm. Na talerzu, lub tacy, układamy pierwszy placek ciasta, smarujemy tężejącym masłem, na nim układamy kolejny placek, na nim znów masło i tak do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając, że ostatnią warstwą ma być ciasto. Całość wkładamy do lodówki na około 30-40 minut. po tym czasie wyjmujemy placki, wykładamy na oprószonej
Rozpustne gotowanieKaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie miękka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZ bezami jest tak, że albo się je kocha albo nienawidzi. Jednym cieknie ślinka na myśl o tej nieziemsko słodkiej skorupce wypełnionej lekko klejącym i ciągnącym
Ostra na SłodkoMięciutkie, bardzo aromatyczne i proste w wykonaniu domowe pierożki z pieczarkami . Takie pierożki to świetna alternatywa dla uszek i pierogów z grzybami. Pierożki są małe, bardzo
Kuchnia Na Wypasienich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło/margarynę roztopiamy i lekko chłodzimy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół/stolnicę wysypaną lekko mąką, krótko wyrobiamy i rozwałkowujemy nadając mu ksztalt prostokąta (35 x 60 cm). Ciasto smarujemy roztopionym tłuszczem i posypujemy równomiernie łezkami(...)Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy przez całą długość, ale zostawiamy mały kawałek złączonego ciasta na “górze”. Części ciasta przeplatamy na wzór sznurka, pamietając, aby część przecięta była zawsze na górze. Układamy na kształt wieńca i mocno sklejamy ze sobą końce. Przenosimy na papier i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy przez 35 minut
Mia Cucina SofietaKotlety z kapusty i ziemniaków to bardzo proste, a w dodatku tanie do przygotowania danie, które sprawdza się podane na obiad . Podstawą tego dania są ugotowane
MeCooksziemniaczanej i ksylitol mieszam w misce. 6 Do mieszanki dodaję pokrojony w kostkę olej i ucieram na kruszonkę. 7 Dodaję jogurt roślinny i mieszam ciasto do połączenia wszystkich składników. 8 Podsypując mąką ziemniaczaną wyrabiam ciasto do momentu aż przestanie się kleić do ręki. 9 Formuję spłaszczoną kulkę, owijam folią i wkładam do lodówki na 15 - 20 minut. 10 W między(...)50ml wody po daktylach. Jeśli masa będzie za gęsta dodaję jeszcze odrobinę wody. Ma mieć konsystencję gęstego, gładkiego karmelu. 12 Piekarnik ustawiam na 180ºC Ciasto wyciągam z lodówki, rozpłaszczam ręką na papierze do pieczenia, przykrywam folią i rozwałkowuję aż będzie miało ok. 0,5cm grubości. Odcinam poszarpane brzegi do pożądanego kształtu formy (moja forma ma 20x20cm więc u mnie
Book of spellsgóra/dół do uzyskania ładnego rumianego koloru (pierwsza partia ok. 15-20minut, kolejne znacznie krócej). Gdyby pierwsza partia ciastek rozpływała się za bardzo podczas pieczenia, dodać do ciasta więcej mąki i ponownie je wyrobić . Całuski przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 2 lata. Ale kto by doczekał do tego czasu? ;) ----- Podobne: Ciastka arachidowe a la portugalskie Serowe(...)kłopot, zwłaszcza że - już po lekturze - wiem, że Autor bardzo dobrze przygotował się z historii (przeczytał nawet "Mein Kampf"), zanim "sięgnął po pióro". Książkę warto było przeczytać, nawet jeśli bez przyjemności, bo trochę rozszerzyła horyzont i zweryfikowała wiedzę (np. zawsze byłam przekonana, że Hitler był Niemcem, a teraz wiem, że Austriakiem, który zafascynował się potęgą Niemiec po wybuchu
Weekendy w domu i ogrodziegotujemy, zjadamy lub oglądamy tyle smakołyków, wymyślnych potraw, wonnych dań. Są pyszne, pełne przypraw, wyszukanych składników i intrygujących nazw. Ale jestem pewna, że wielu z Was, podobnie jak ja, bez wahania mając do wyboru domowy chleb i wykwintne danie, wybrałoby najstarszą potrawę świata. Czy wiecie, że wypiekany jest od ponad 12 tysięcy lat?! Najstarszy chleb, jaki udało się(...)minut aż się zbije w gładką kulę. Zostawić do wyrośnięcia na około 45 min. Przełożyć na blat, odpowietrzyć ( są różne techniki odpowietrzania ciasta - ja z lubością stosuję metodę wbijania pięści:). Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o wymiarze 27 x 8,5 cm. Po włożeniu ciasta do formy odstawiam go do drugiego rośnięcia
KUCHARNIAwyobrazić jak wielka była moja radość, gdy jakiś czas temu Monika zaproponowała mi wspólne pieczenie. Zgodziłam się bez namysłu, który okazał się jednak bardzo potrzebny przy wyborze przepisu. Moja radość była tym większa, gdy ustaliłyśmy że będziemy piekły w miniony piątek, 18 marca. To dzień pierwszych urodzin mojego bloga. (klik) Kiedy go zakładałam, byłam (i nadal(...)Dziś piecze się je nawet w wersji wytrawnej z nadzieniem z ziemniaków i nasion sezamu lub fety i buraków. Monika wybrała przepis Marcy Goldman. Właściwie nie przepis, a chyba cały rozdział. Ustaliłyśmy, że nie zdradzimy sobie, jaką wersję kapeluszy pieczemy. Zatem pisząc te słowa nadal nie wiem, jak wyglądają uszy Moniki, tzn. Hamana:) Miałam wielką ochotę na ciasto
KUCHARNIAtaśmę dodaję jeszcze jeden wpis. Mniej oczywisty, niż poprzednie, ale wydaje się być naprawdę dobrym rozwiązaniem, jeśli o niespodziewanych gości chodzi. Kto bowiem powiedział, że gościom zawsze trzeba podawać ciasto? Moim zdaniem małe, zgrabne desery czy ciasteczka mogą wywołać jeszcze większy podziw, a może nawet zachwyt...? Moją propozycją na deser dla niespodziwanych gości są bowiem... Makaroniki. Tak, nie pomyliłam się(...)minut, aż beza całkowicie wystygnie. Do orzechów z cukrem dodać pozostałe 50 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej
Pożeraczka, czyli raz adobrze