ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:2308/2671)

Drożdżowe z orzechami 76

pewno znacie cinnamon rollsy. To jest więc jeden taki wielki rolls, ale bez cynamonu. Ciasto to samo, co na brioszkę , ale w środku z dodatkiem sporej ilości masła i orzechów nerkowca. Takie miałam akurat w domu i je wykorzystałam. Są miękkie i jednocześnie kruche, ale można użyć każdych innych. Albo migdałów.  W ostatnim czasie fascynuje mnie o wiele(...)jajeczną, rozczyn, roztopione masło i sól.  Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Nie powinno kleić się do rąk (w razie potrzeby podsypujemy mąką i dalej wyrabiamy).  Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.  Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, posypując stolnicę mąką. Na cieście rozsmarowujemy miękkie masło wymieszane z posiekanymi orzechami

bistro mama
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 151

zamarło pod ciągłym znakiem zapytania, a ja już chciałabym postawić kropkę. Potok w ogrodzie po prostu wysechł ukazując smutną anatomię kamiennych wnętrzności, które z każdym dniem coraz bardziej szarzeją. Bez tego wodnego szeptania i kojących monologów wodospadu świat zdaje mi się niekompletny. Ciągle nie znalazłam czasu, żeby pójść na grzyby i zaczynam odbierać niepokojące przesłanki, że powinnam to marzenie(...)lubością wgryzam się w gruszki. To mój wrześniowy sposób na poprawę nastroju. Szczerze mówiąc najbardziej lubię takie prosto z drzewa. Trzymane za ogonek i obgryzane po pestki. W ciastach, tartach i deserach za nimi nie przepadam. Zwykle wtedy stają się mdłe i tracą swój gruszkowy charakter. O wiele bardziej lubię podkreślać ich smak ostrymi serami. Właśnie dlatego moje gruszki smakują

KUCHARNIA
Babka makowa i kawa z kardamonem, czyli wspomnienia z Libanu :) 179

wystarczyło, że kiedyś wreszcie się dogadali. Mamy nadzieję, że tak zostanie i pobliski konflikt w Syrii nie rozleje się na teren Libanu, i będzie można tam jeszcze spokojnie i bez obaw jeździć i zwiedzać to piękne miejsce. Osiedle uchodźców (jeśli można to tak nazwać) : A przy tym super hotele : Wszystko zapewne zależy od nich samych, bo linia jest cienka(...)łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Wsypujemy mak, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki keksowej o wymiarach 36 x 12 cm. Pieczemy ok. 40 min. w 180 C. Gdy ciasto przestygnie polewamy lukrem. Lukier

vegetanie
Sernik ze śliwkami wg Aleex 212

Ferie w naszym województwie dobiegły końca. Jutro powrót do pracy. Udało mi się złapać troszkę oddechu. To dobrze, bo drugi semestr roku szkolnego niesie ze sobą

W mojej kuchni
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI 215

połączenia składników. Ja używam do tego hak od miksera. Ciasto ma być elastyczne, niezbyt twarde ale też niezbyt klejące. Gdy mocno się klei dodać troszkę więcej mąki (1-2 łyżeczki). U mnie zdaża iż się inna partia mąki ma inną wilgotność i wówczas wychodzi mała różnica w konsystencji ciasta. Różnice są niewielkie ale jednak są. By wszystko dobrze zagrało wystarczy(...)wyrobionego ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut aż zdecydowanie urośnie. Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść, odrywać (lub podzielić na 10 równych części) kawałki ciasta i formować dłońmi maczanymi w oliwie lekko podłużne bułki (podwijająć ciasto pod spód). Układać bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą naciąć

Smaczne Zdrowe
Bułeczki drożdżowe pełne kapusty z grzybami 92

Paszteciki pasztecikami, ale co powiecie na bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami? Ja mówię głośne TAK! Z racji tego, że z pasztecików najbardziej lubię farsz, postanowiłam

Be Fit Be Strong
Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :) 171

Drożdżowe wypieki to jedne z moich ulubionych . Najlepsza drożdżówka - wiadomo to ta od Mamy 😃 Chociaż muszę przyznać, że powoli dorównuje Mamie i udaje mi się zrobić

Zdrowie na języku :P
Bezglutenowy mazurek kajmakowy 200

nawet jeśli nie jest podobny do oryginału to nic, bo to wyszło z tych eksperymentów naprawdę smaczne ciasto, które z powodzeniem można przygotować nie tylko od święta. Mazurek bez glutenu, nabiału i cukru może zmienić się w pyszną tartę kajmakową przy okazji innych uroczystości a biorąc pod uwagę, że robi się go naprawdę szybko i łatwo będzie to świetny(...)masy - ma mieć konsystencję pół tłustej śmietany. 9 Masę odstawiam do ostudzenia. 10 Piekarnik nagrzewam do 180ºC. 11 Wyciągam ciasto z lodówki i ścieram na tarce na dużych oczkach prosto do formy. 12 Ciasto przyklepuję palcami i formuję boki. 13 Piekę w piekarniku 15 minut do zarumienienia. 14 Wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego ostudzenia. 15 Wlewam

Book of spells
Chleb polski. I historia zakwasu. 142

Pane al forno , chleb pieczony w piecu opalanym drewnem. Te słowa zawsze wymawia się tutaj z pewnym nabożeństwem, choć przecież  są symbolem najprostszego jedzenia. By upiec chleb, Leana wstaje o czwartej rano. Nawet w najgorętsze dni można dostrzec ją, jak maszeruje przez miasteczko, niosąc wysoko na głowie stos gałęzi potrzebnych do rozpalenia piecaPiec Leany znajduje się(...)sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2,5 godziny i złożyć je w tym czasie 2 - 3 razy. Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieścić go w koszu* i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (krótko, gdy dodane zostały drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym

KUCHARNIA
Jak zrobić kisiel? Przepis na pyszny domowy kisiel malinowy 69

Jak zrobić kisiel w domu? Sprawdź sprawdzony przepis na pyszny domowy kisiel. Zamiast malin możesz użyć również innych owoców – na przykład borówek, truskawek, śliwek lub

Via Gusto
Karnawałowe inspiracje: najlepsze przepisy 96

innym alkoholem, np. koniakiem. Jest jednak niezbędny, ponieważ pełni rolę spulchniacza oraz zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia. Sekretem chrupkości faworków jest tłuczenie dokładnie zagniecionego ciasta wałkiem. Czynność należy powtarzać wielokrotnie (po każdym tłuczeniu ciasto należy złożyć i ponownie bić) aż do powstania pęcherzyków powietrza. Następnie trzeba je porządnie schłodzić, a po wyjęciu z lodówki cienko rozwałkować i pokroić(...)naciąć pośrodku. Przez powstały otwór należy przeciągnąć jeden z krótszych boków prostokąta. W ten sposób powstanie charakterystyczna kokardka, która po usmażeniu będzie bardzo chrupiąca. Alternatywną metodą przygotowania faworków jest pieczenie. Również takie chrusty smakują wyjątkowo. Poznaj najlepszy przepis na faworki Karnawałowe sałatki: zdrowe przysmaki Święta i Sylwester to czas, kiedy jemy dużo tradycyjnych potraw. Świąteczne dania są tłuste

Pasja Smaku
Uzależnienie od cukru – sprawdź jak je pokonać w 10 dni! 115

dniem będziesz czuł się lepiej a organizm będzie zdrowszy! Uzależnienie od cukru – jak je pokonać? Pij dużo wody Często mylimy uczucie głodu z uczuciem pragnienia. Wtedy zjadamy jedzenie bez zastanowienia. Często to są produkty z dużą ilością cukru. Odpowiednie nawodnienie jest bardzo ważne dla zdrowia, pozwala na lepsze funkcjonowanie organizmu. Miej przy sobie zawsze butelkę wody niegazowanej(...)różnicę. Poprawi się stan cery, brzuch będzie bardziej płaski. Uwolnienie od cukru jest proste i szybkie! Koniecznie wypróbuj! Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! Masz piekące bóle brzucha? Sprawdź czy to nie zespół jelita drażliwego! Najsmaczniejsze szarlotki i ciasta z jabłkami Właściwości lecznicze czosnku – jest to naturalny antybiotyk! Tabletki do zmywarki

To Musisz Wiedzieć
Szpinakowe gwiazdki z niespodzianką + e-book z przepisami na karnawał 143

samo, w gronie moich mężczyzn, więc i szykować za bardzo nie mam co i komu. Byście jednak nie czuli się zbytnio odrzuceni, zadbałam i o Was ;) Karnawałowe gwiazdki z ciasta szpinakowego podałam z pastą groszkową i marynowaną pieczarką schowaną w środku. To ona robi tu chyba największą robotę, nadaje smaku i charakteru całości. W trakcie przygotowań koniecznie o niej pamiętajcie(...)czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170⁰C piekarniku ok 30 minut. Studzimy i wykrawamy foremkami ozdobne kształty lub dzielimy na prostokąty. Jajka obieramy, łączymy razem

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) 173

Dzisiejsz ą  tart ę  upiekłam po raz pierwszy i od pierwszego kęsa  zachwyciłam sie jej smakiem. Na pewno będę powtarzała

La grande e la piccola cuoca
Książki kucharskie 133

pasta curry. Francesco Padovani „Na zdrowie. Sekrety klasztornej kuchni i udanego życia” – język polski Myliłby się ten, kto twierdziłby, że mnisi prowadzili żywot ubogi, jałowy i kompletnie bez smaku. Autor opracowania zabiera nas w podróż po klasztornych kuchniach i recepturach. Znajdziemy nie tylko przepisy na najlepsze mięsiwa i nalewki, ale również szereg rad dotyczących gospodarstwa domowego i zdrowia(...)normalnie. Znajdziecie tu sporo inspiracji i ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami… huehuehue. Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polski Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się od tego wymigać. I nagle

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania