ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2216/2705)

Langosz z piekarnika 94

takiej wersji najbardziej mi smakują . Składniki i sposób wyrabiania ciasta na węgierski placek jest identyczny zarówno w wersji smażonej jak i pieczonej. Wystarczy wyrobić ciasto drożdżowe z ogólnodostępnych składników: mąki, mleka, ugotowanych ziemniaków, oleju, soli, cukru oraz drożdży. Następnie trzeba uformować placki z wyrośniętego ciasta drożdżowego i piec w piekarniku na rumiano. Aby zjeść oryginalnego langosza, nie musisz jechać(...)wyłączam piekarnik). Dłonie natłuszczam w oleju i wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski . Możesz też samo ciasto polać 2 łyżkami oleju. Klejące ciasto kładę na blat kuchenny i dzielę na 4 kawałki. Możesz podzielić ciasto na 4 lub 8 kawałków, wszystko zależy jakiej wielkości placki węgierskie chcesz uzyskać. Z kawałków ciasta formuję kule. Następnie spłaszczam

Ania gotuje
Langosze z piekarnika 82

takiej wersji najbardziej mi smakują . Składniki i sposób wyrabiania ciasta na węgierski placek jest identyczny zarówno w wersji smażonej jak i pieczonej. Wystarczy wyrobić ciasto drożdżowe z ogólnodostępnych składników: mąki, mleka, ugotowanych ziemniaków, oleju, soli, cukru oraz drożdży. Następnie trzeba uformować placki z wyrośniętego ciasta drożdżowego i piec w piekarniku na rumiano. Aby zjeść oryginalnego langosza, nie musisz jechać(...)wyłączam piekarnik). Dłonie natłuszczam w oleju i wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski . Możesz też samo ciasto polać 2 łyżkami oleju. Klejące ciasto kładę na blat kuchenny i dzielę na 4 kawałki. Możesz podzielić ciasto na 4 lub 8 kawałków, wszystko zależy jakiej wielkości placki węgierskie chcesz uzyskać. Z kawałków ciasta formuję kule. Następnie spłaszczam

Ania gotuje
Keto ciasteczka z konfiturą (Paleo, LowCarb) 100

Świętami Bożego Narodzenia , a zielony pięknie komponuje z konfiturą w kolorze burgundu. Zanim je zobaczyłam, chciałam zrobić je w wersji tradycyjnej, czyli lekko piernikowej. Ale potem postanowiłam dodać do ciasta herbaty matcha dla uzyskania zielonego koloru. Jak sami widzicie, nie do końca się udało, także przyjmijmy, że jest to pierwotna wersja, czyli po prostu pierniczki . Przepis na same ciastka został(...)Ciastka Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze do uzyskania gładkiego ciasta (można najpierw zmiksować składniki mokre z olejem kokosowym, a następnie dorzucić suche składniki). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min. Potem wyjąć rozwałkować ciasto, wykrawać ciastka w dowolnej formie. W połowie uzyskanych ciastek wyciąć środek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie góra

Modern Cave Girl
Keto ciasteczka z konfiturą (Paleo, LowCarb) 109

Świętami Bożego Narodzenia , a zielony pięknie komponuje z konfiturą w kolorze burgundu. Zanim je zobaczyłam, chciałam zrobić je w wersji tradycyjnej, czyli lekko piernikowej. Ale potem postanowiłam dodać do ciasta herbaty matcha dla uzyskania zielonego koloru. Jak sami widzicie, nie do końca się udało, także przyjmijmy, że jest to pierwotna wersja, czyli po prostu pierniczki . Przepis na same ciastka został(...)Ciastka Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze do uzyskania gładkiego ciasta (można najpierw zmiksować składniki mokre z olejem kokosowym, a następnie dorzucić suche składniki). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min. Potem wyjąć rozwałkować ciasto, wykrawać ciastka w dowolnej formie. W połowie uzyskanych ciastek wyciąć środek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie góra

Modern Cave Girl
Pierniczki z lukrem 104

Przepis na szybkie pierniczki z lukrem, które przygotujesz bez wałkowania. Łatwe przygotowanie na pewno przypadnie do gustu osobom, które przed świętami nie mają zbyt dużo czasu na ich zrobienie. Pierniczki od razu po upieczeniu i wystudzeniu są miękkie i nie wymagają leżakowania. Pierniczki z lukrem są bardzo aromatyczne, ich zasadniczy smak jest wyczuwalny dopiero po całkowitym wystudzeniu. Pierniczki(...)mniej się przyklejają do zębów. W pierniczkach z lukrem odpowiada mi także lekko chropowata powierzchnia, na której zatrzymuje się więcej lukru. Ilość porcji: 40  Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie Składnik na pierniczki z lukrem: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie domowa przyprawa do piernika

Kuchcik gotuje
Galette z truskawkami i pastą migdałową 123

przygotowaniu, ale również pysznie smakuje i świetnie się prezentuje... Moja tarta wykonana jest z ciasta półkruchego z dodatkiem śmietanki kremówki, bez dodatku jajek. Taki spód jest bardzo kruchy i delikatny w smaku - bardziej przypomina ciasto półfrancuskie niż tradycyjne ciasto kruche. Nadzienie tarty to domowej roboty aromatyczna pasta migdałowa wykonana dosłownie z 4 składników oraz świeże plasterki truskawek. Całość posypana(...)kawałki i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy na kilka minut, a następnie dzielimy na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg o wielkości około 22-24 cm. Możemy również ciasto pozostawić w jednym kawałku

Kuchnia MagdaLeny
Babeczki z ciecierzycy (paleo, bez mąki) 198

Chciałem zrobić ciasto z ciecierzycy, ale w trakcie wymyśliłem, że babeczki będą lepsze. Babeczki z ciecierzycy (bez mąki) są bardzo sycące i pożywne – w sam raz na śniadanie albo drugie śniadanie. O ile się lubi ciecierzycę 🙂 Babeczki z ciecierzycy – paleo, bez mąki, bez glutenu, bez nabiału (laktozy i kazeiny) czekoladowe i zwykłe – przepis(...)rodzina zaprotestowała (czy wszystko musi być czekoladowe?), więc jako kompromis zrobiłem połowę z czekoladą, a połowę zwykłą . Jeśli robisz bez kakao, to rozważ zredukowanie ilości miodu, bo mogą wyjść za słodkie. Pod sam koniec, gdy foremki są gotowe, a piec nagrzany, dodaj sodę, wymieszaj, a na koniec ocet i raz jeszcze wymieszaj. Przełóż do foremek (mi wyszło 12 większych

PaleoSMAK
Skoleboller – drożdżówki z budyniem 199

drożdżami, solą, kardamonem oraz mlekiem wymieszanym z masłem, cukrem oraz jajkiem. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż będzie miękkie i elastyczne (na początku konsystencja będzie dość rzadka, ale z czasem wszystko ładnie powinno się wyrobić. W razie potrzeby można dosypać 2-3 łyżki mąki – nie więcej). Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (na około(...)przez około 2 minuty od zagotowania). Masę budyniową przykrywamy folią spożywczą (powinna dotykać budyniu) i odstawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 14 kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w pewnych odległościach na dwóch wyłożonych papierem blaszkach do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy w cieple, do wyrośnięcia. Po około 30 minutach, gdy bułeczki zwiększą swą objętość

Smaki Na Talerzu
Galette z burakiem i serem pleśniowym 187

Galette z burakiem i serem pleśniowym to propozycja dla osób, które zdrowo się odżywiają, a także tych, które unikają glutenu, jajek i laktozy (ser pleśniowy możecie bez problemu zamienić na ser kozi). To także przepis dla miłośników kulinarnych eksperymentów i niecodziennych smaków, ale także tych osób, które chcą urozmaicić swoję dietę. Często wracam do tego dania, ponieważ jest szybkie(...)czasie buraczki pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przetnij na połówki, a ser pleśniowy także pokrój w kostkę lub w paski. Schłodzone ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm i przełóż go na blachę do pieczenia. Na jego środku wyłóż buraki, ser pleśniowy i pomidorki. Brzegi ciasta zagnieć tak, aby nachodziły delikatnie na farsz. Galette posyp tymiankiem. Piecz

365 dni dookoła kuchni
O kobiecej próżności słów kilka. I ciasto truskawkowe nie tylko dla kobiet 175

Jestem kobietą (tak, wiem; po długości większości postów można się tego domyślić bez większego trudu), i lubię być adorowana. Oczywiście, w granicach rozsądku i przyzwoitości, a najlepiej to przez mojego C. Czasem jednak ciężko jest mi uwierzyć w jego obiektywizm (powiedzenie, że miłość jest ślepa , ma w sobie sporo prawdy); gdy więc ktoś zupełnie obcy i niezobligowany wykazuje uznanie(...)dzięki temu każdy kęs pozostawia po sobie delikatną ostrość na języku. Ciasto, ze zwykłego biszkoptu z truskawkami, zmienia się w wyjątkową ucztę, zdecydowanie godną królewskiego podniebienia. Jestem pewna, że nawet wybredna królowa Wiktoria nie zdołałaby się oprzeć dokładce. Kanapka Wiktorii Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczenie dla dzieci - ciasteczka. I dylematy śpiocha 399

mniej, ni więcej, tylko lekko ponad cztery godziny spania przed kolejnym pracowitym, ciężkim dniem. W niedzielę więc warczałam na Bogu ducha winną Zuzkę, prychałam i posyłałam mordercze spojrzenia bez konkretnych przyczyn. Nie lubię taka być. Ale nie potrafiłam nad tym zapanować!  Widzicie więc - jestem w potrzebie. Macie sposoby na dokonywanie właściwego wyboru lub neutralizowanie skutków decyzji podjętych źle(...)szukane słowo nie istnieje... Napisałam smsa do C. Ten udał się do Pana K., który radośnie obwieścił, że nie potrafi powiedzieć dokładnie, co to, ale dodaje się to do ciast i ciasteczek! Hmpf... Dodałam suszoną żurawinę. Dopiero dwa dni później, po żmudnych poszukiwaniach dowiedziałam się, że to kandyzowana skórka cytrusowa... I tak nie miałam . Zmieniłam więc odrobinę skład bakalii

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czym jest masło orzechowe w proszku? 61

Masło orzechowe. Na dźwięk tych dwóch słów wielu osobom aż uśmiechają się oczy. Cóż jest to z pewnością jeden z bardziej lubianych produktów. Pyszne orzechowe masło

Słodkie okruszki
Sernik malinowy ombre na zimno 95

Sernik z dodatkiem malin na spodzie kokosowym. Jakiś czas temu dzieliłam się z Wami przepisem na sernik malinowy. Połączenie smakowe jest w nim wyborne, dlatego postanowiłam

zdrowo i aktywnie
Sernik malinowy ombre na zimno 105

Sernik z dodatkiem malin na spodzie kokosowym. Jakiś czas temu dzieliłam się z Wami przepisem na sernik malinowy. Połączenie smakowe jest w nim wyborne, dlatego postanowiłam

Zdrowie i pysznie na talerzu
Owocowe babeczki bez pieczenia (wegańskie, bez cukru, bezglutenowe) + Blender N’OVEEN 167

Tym razem przychodzę do Was nie tylko z przepisem, ale również z opisem bardzo funkcjonalnego urządzenia, jakim jest blender N’OVEEN Sport Mix & Fit

Via Gusto
Baton z kaszą jaglaną i ziarnami. 100

Składniki mineralne występujące w kaszy to: żelazo, miedź, krzem, magnez, potas, cynk, selen, mangan, fosfor. Posiada łatwo przyswajalne białko. Sezam jest znany każdemu. Jest on dodawany do chleba, do ciast i deserów, wyrabiamy z niego pastę tahini. Cenimy go za jego aromat i wspaniały smak. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że sezam posiada właściwości zdrowotne. Sezam charakteryzuje się silnym(...)migdałowe. Dokładnie mieszamy. Blachę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na batoniki. Wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 20 minut. Upieczony placek wyciągamy i kroimy na batony , pozostawiamy do ostygnięcia. Baton naładowany magnezem i bez dodatku cukru jest idealnym wyborem na przekąskę przed treningową. Tak czy inaczej pamiętajmy

Zdrowy Styl Joanny
MLECZNA KANAPKA, CZYLI KAKAOWY BISZKOPCIK PRZEŁOŻONY DELIKATNYM SERKIEM 169

Tej kanapki, uwielbianej przez dzieci, chętnie kupowanej przez rodziców i pakowanej do szkolnych tornistrów, jako zdrowsza - bo mleczna - przekąska, nie trzeba szczególnie przedstawiać.  Nie jest

Upiecz sobie babeczkę
Sushi domowe- krok po kroku 155

        Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Domowe ciasta
Orkiszowa tarta rustykalna z rabarbarem 140

Sezon na rabarbar w pełni, a z nim pyszne przepisy na słodko-kwaśne, domowe wypieki. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp

Mrs. Endorfina
10 super przepisów z dynią 62

Dynia to bez wątpienia kulinarna królowa jesieni. Jest znana na całym świecie, a jej najpopularniejsze odmiany, to: hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia. Dynia jest warzywem bogatym w składniki mineralne, takie jak: magnez, selen, potas i cynk, a także witaminy antyoksydacyjne: A, C i E, oraz kwas foliowy i niacynę. Stanowi także źródło błonnika pokarmowego. Dynia dostarcza stosunkowo niewiele kalorii(...)wykorzystaniem dyni: Curry z dynią i łososiem – pyszny, jesienny obiad dla całej rodziny Krem z dyni i batata – bogactwo karotenoidów Rozgrzewający koktajl dyniowo-pomarańczowy Owsianka dyniowo-pomarańczowa Ciasto dyniowe z suszoną żurawiną słodzone szczyptą stewii Sernik dyniowy na owsiano-kakaowym spodzie Placuszki dyniowe Puszyste muffinki dyniowo-pomarańczowe Klasyczny krem dyniowy Chlebek dyniowy Mam nadzieję, że te przepisy będą

Natka Pietruszki
10 super przepisów z dynią 73

Dynia to bez wątpienia kulinarna królowa jesieni. Jest znana na całym świecie, a jej najpopularniejsze odmiany, to: hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia. Dynia jest warzywem bogatym w składniki mineralne, takie jak: magnez, selen, potas i cynk, a także witaminy antyoksydacyjne: A, C i E, oraz kwas foliowy i niacynę. Stanowi także źródło błonnika pokarmowego. Dynia dostarcza stosunkowo niewiele kalorii(...)wykorzystaniem dyni: Curry z dynią i łososiem – pyszny, jesienny obiad dla całej rodziny Krem z dyni i batata – bogactwo karotenoidów Rozgrzewający koktajl dyniowo-pomarańczowy Owsianka dyniowo-pomarańczowa Ciasto dyniowe z suszoną żurawiną słodzone szczyptą stewii Sernik dyniowy na owsiano-kakaowym spodzie Placuszki dyniowe Puszyste muffinki dyniowo-pomarańczowe Klasyczny krem dyniowy Chlebek dyniowy Mam nadzieję, że te przepisy będą

Natka Pietruszki
Bułeczki bao z krewetkami 193

Latem ciągle jesteśmy w ruchu, w każdy weekend szkoda pogody i korzystamy z tego ile się da. Na blogu z tego powodu zwykle dzieje się mniej

bistro mama
Kolorowy chleb z wkładką 108

trzy części. Do jednej części przesiewam 160 g mąki dodaję 1/3 soli ,20 ml oleju, wlewam wody letniej ale nie za dużo. Jak robot wyrabia mi ciasto kontroluję to podczas wyrabiania. To będzie ciasto jasne. Szpinak, 20 ml oleju, jajko rozdrabniam blenderem. Do drugiej części zaczynu przesiewam 160 g mąki, dodaję sól, pastę zieloną szpinakową i wyrabiam robotem. Z uwagi(...)potrzeby. Ciasto wyrabiam robotem. Dlaczego dzielę zaczyn i mąkę na trzy części a nie wyrabiam ciasta całego i nie dodaję potem do każdej części pastę. Ponieważ jak ciasto zostanie już wyrobione ciężko jest wtłoczyć do niego pastę, to znaczy połączyć. Dlatego zalecam opcję dzielenia zaczynu. Mamy wyrobione trzy kolory ciasta, które odkładam na 90 minut do wyrośnięcia. Ciasto białe rozciągam

wesoła kuchnia
Pierożki z kapustą 99

zajmuje więcej niż "kilka chwil", zwłaszcza jeśli masz małych pomocników, którzy zlepiają kółka bez farszu albo z kółek robią kulki albo zwyczajnie dosypią Ci dodatkowy kilogram mąki do ciasta...  Ten przepis ma już dobrych parę lat i nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pierożków. (Tak, wiem, teraz nie ta pora roku, ale te pierożki(...)dodać trochę mąki. 3)     Ciasto wkładamy do miski wyłożonej folią, a następnie do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka i lepimy pierożki :) Przy rozwałkowywaniu podsypujemy obficie mąką. 4)    Ulepione pierożki smarujemy białkiem (albo roztrzepanym jajkiem) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 minut aż będą miały

Na kulinarnym poligonie
Cytrynowe ciasteczka z nasionami chia 120

Cytrynowe ciasteczka z nasionami chia polecają się na dobry początek nowego tygodnia i miesiąca Ciasteczka mają kilka zalet: mega szybko się je przygotowuje, są bardzo smaczne

365 dni dookoła kuchni
ŚLIWKOWY TORCIK Z CYNAMONEM 117

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Masa waniliowa i waniliowo - śliwkowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru   3/4 szklanki cukru 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy 75 g suszonych śliwek Nasączenie cynamonowe: 100 ml gorącej wody(...)wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa waniliowa

Ciastka - domowe słodkości
Keto krakersy (Paleo, Vegan, LowCarb) 201

przegryzienia” podczas seansu filmowego. Co prawda specjaliści podkreślają, że nie powinno się jeść bezmyślnie, tylko z pełną świadomością i dokładnie przeżuwając pokarm (koncepcja mindful eating). Jedzenie na szybko i bez skupienia powoduje bowiem, że kreujemy złą relację z jedzeniem i szybko czujemy ponownie głód. Nasz mózg nie rejestruje wtedy po prostu faktu, że nastąpiła konsumpcja i szybko zgłasza zapotrzebowanie(...)szklanki wody Sposób przygotowania Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i włączyć funkcję termoobiegu. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dolać wodę. Wymieszać. Wyłożyć powstałe ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ok. 2-4 mm. Wykrawać nożem lub radełkiem do pizzy kwadraty o wymiarach ok. 2x2 cm. Ułożyć całość na blaszce i włożyć

Modern Cave Girl
Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie 108

Tarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! Niezwykle

zdrowo i aktywnie
Koszyczki wielkanocne 127

mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę . Odstawić je ponownie do wyrośnięcia.Następnie kawałek ciasta rozwałkować .I tu zależy jak będziemy robić, jeśli będzie to koszyczek zaplatany to trzeba ciasto pokroić na paski o średnicy około 1,5 cm.Szklaną, żaroodporną miskę o średnicy około(...)górę lekko przyciskając.Z mniejszej części ciasta upleść warkocz i owinąć wokoło dna miski z przeplatanym ciastem. Do ozdoby z ciasta wyciąć również małe kwiatuszki lub inne kształty i udekorować nimi dowolnie koszyczki [ ja dodatkowo jeszcze włożyłam kawałki owoców kandyzowanych]. Z kawałka części ciasta zapleść warkocz i owinąć wokół miski lekko dociskając do ciasta na misce,posmarować żółtkiem i upiec

Moje domowe kucharzenie
Babka drożdżowa z marcepanem 146

Baba wielkanocna drożdżowa z pysznym marcepanem który robiłam sama. Chyba większość z was nie wyobraża sobie świąt bez babki, bo to nasza tradycja. Słodycz marcepanu przełamałam polewą z czekolady gorzkiej. ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej typ 550 2 dkg drożdży 125 ml mleka letniego 4 żółtka  100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao(...)minucie dodaję roztopione i wystudzone masło i dalej wyrabiam ciasto robotem około 10 minut. Połowę ciasta odkładam, a do drugiej połowy dodaję kakao i wyrabiam ciasto aż się połączy z kakao. Ciasta odstawiam w miskach do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką na 90 minut w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto jasne i ciemne przekładam na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowuję

wesoła kuchnia
Niemiecki placek cebulowy - najlepszy Zwiebelkuchen 201

ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. Będzie lekko lepiące, ale tak jest ok. Przykryć folią spożywczą i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości obraną cebulę pokroić w niewielką kostkę i dusić na maśle na maogniu okło 10 minut. Nie powinna się zbrązowić. Na koniec wmieszać łyżkę mąki i odstawić do wystudzenia wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, gdyby(...)ciasta odłożyć na rant, resztę rozwałkować na wielkość i kształt foremki. Użyłam tortownicy o przekroju 26 cm. Rozawłkowane ciasto ułożyć w foremce wysmarowanej masłem. Z pozostawionego kawałka uformować rolkę i wykleić rant dookoła formy jajka robełtać ze śmietanką, następnie wymieszać z ostudzoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Wylać na przygotowane ciasto, na wierzu ułożyć wiórki masła piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik bezowy z bitą śmietaną 130

upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Torcik(...)koniec ubijania śmietany). Dzięki dodatkowi żelatyny bita śmietana dłużej zachowa kształt i konsystencję. Dodatki świeże owoce posypka czekoladowa zmielone orzechy lub migdały Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów   Przygotowanie bezy: Białka lekko posolić, ubijać przez około minutę na  niskich obrotach miksera, a kiedy się spienią ustawić mikser na najwyższy poziom mocy. Kiedy piana nabierze gęstości,  nie przerywając ubijania stopniowo

Cztery Fajery
Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie 151

Tarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! Niezwykle

Zdrowie i pysznie na talerzu
Bezglutenowy chlebek roti z batatów 171

łam tę recepturę i oto proponuję Wam pyszny bezglutenowy chlebek, również ze słodkimi amerykańskimi ziemniakami. Bez glutenu, bez oleju, bez proszku do pieczenia, bez drożdży, bez soli, bez cukru, a pełne wspaniałego smaku. Bezglutenowe placki roti są twardsze i zwijać ich się za bardzo nie da, ale nam to nie przeszkadza, bo wspaniale(...)powietrze piecze placek od środka. Forma podania jest w pełni dowolna: chrupiemy chlebek jako przekąskę albo podajemy z ulubionym “smarowidełkiem” . Praktyczne rady: Próbowałam używać innych bezglutenowych mąk (jaglanej, owsianej), ale moim zdaniem najlepszy chlebek wychodzi z mieszanki mąki ryżowej i z ciecierzycy. Ale jak uda się Wam stworzyć lepszą kombinację, to pochwalcie się w komentarzach . Smacznego! Wyrobione ciasto na bezglutenowe

Lamarida.pl
Tort bezowy z lodami 151

Krucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać

Wanilia i Kardamon
Placuszki dyniowe z jabłkami na leniwe śniadanie 181

cieszymy się smakiem. Robimy więc kanapki w najbardziej kolorowych wersjach, jak tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi, aż miło. Tym razem do przygotowania placuszków z jabłkami zmotywowały mnie dziewczyny propozycją wspólnego pichcenia. Jabłka(...)syropem zakleiła się na amen. Nie mam pojęcia, jak ja ją w ogóle otworzę... Jabłuszka robią się miękkie, a placuszki są zaskakująco puszyste i delikatne. W dodatku przygotowujemy wszystko bez dodatku jajek - przepis w sam raz dla alergików. Placuszki z jabłkami przygotowały też Ania, Emilia, Marta i Panna Malwinna; koniecznie zajrzyjcie, co wymyśliły! Placuszki dyniowe z jabłkami Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pepperkaker, czyli pierniczkowe zoo 153

przypominają za bardzo tradycyjnych polskich pierniczków. Są jednak pyszne, i zdecydowanie warto je sobie upiec! Zabawa z ciastem może być nieco uciążliwa; jest ono dość miękkie i lepkie, bez podsypywania mąką się nie obejdzie. Najlepiej wałkować je już na blasze, inaczej ciężko może być przenieść cieniutkie ciasteczka z blatu. A im cieńsze, tym lepsze i bardziej chrupiące! Moja pierwsza(...)maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać pozostałą mąkę. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, a następnie spłaszczyć, formując dysk o średnicy 10 cm. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc. Ciasto wyjąć z lodówki 15-20 minut przed wałkowaniem. Wałkować ciasto na grubość 2-3 mm (im cieniej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na maślance 137

Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn 300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy 100 gr letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Konsystencja jest raczej luźna, ale nie należy się tym przejmować.. Należy najpierw dokładnie wyrobić ciasto ręką, po czym wyłożyć ciasto na blat wysypany mąką(...)jeszcze chwilę wyrabiać – aż ciasto będzie tylko delikatnie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu chleb przełożyć do keksówek 10x30 i zostawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piekłam go w 210 st przez około 65-70 min. (piek. gazowy)   Pod koniec pieczenia smaruje chleb około dwa razy woda aby skórka była chrupka i lekko zrumieniona. Smacznegooo

Gotowanie...to proste !
Chrust lany 428

Miałam ochotę na coś smażonego i w oko wpadł mi lany chrust. Zapytacie o smak...ani nie jest to wg mnie smak chrustu, ani pączków, coś

Mania Wypiekania
Halibut niebieski- dzwonko- pieczony z herbatą 181

kuchni. Wystarczy niewiele składników, aby powstało danie zdrowe i aromatyczne. Podaję rybę herbacianą, delikatną , aromatyczną. Herbata to nie tylko napój, ale również przyprawa w naszej kuchni- do deserów, lodów, ciast ,ale i do dań wytrawnych takich jak u mnie, do ryby! Do jej dosmaczenia użyłam herbaty FESTIVAL DREAM od  BASILUR z górnej puszki, gdzie znajduje się mieszanka czarnej herbaty(...)lubi dodaje sok z cytryny.  Podlewamy delikatnie białym winem. Przykrywamy folią i dajemy do piekarnika na ok. 15 minut, po czym ściągamy folię i pieczemy w sumie do 25 minut,ale już bez folii. Kiedy ryba jest miękka , jest gotowa.Wykładamy na talerze, dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym i podajemy z grzankami. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem) 358

ciasta francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie. Delikatnie wałkujemy. Układamy na nim duży talerz i wycinamy okrągły kształt. Tak samo robimy z drugim płatem. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć listki do dekoracji lub zamrozić i wykorzystać w innym przepisie. Zimny farsz delikatnie odcedzamy i układamy na środku jednego z płatów. Na nim układamy szynkę oraz starty ser. Brzegi ciasta smarujemy(...)żółtkiem z drugiego jajka. Nakładamy drugi płat ciasta, zawijamy brzegi. Staramy się delikatnie rozprowadzić farsz na całość powstałej półkuli. Na środku robimy malutki otwór. Całość smarujemy żółtkiem. Układamy listki i je również smarujemy (ab nie odznaczały się kolorem). Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym na 220 stopni. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Chleb orkiszowy 158

Kolejna propozycja na pyszny domowy chleb. Przepis na pochodzi z książki "Wypieki prawie bez tłuszczu" Charlotte Bucket. Pomimo dużej zawartości mąki razowej, chleb jest mięciutki i nie jest zbity . Ma też bardzo chrupiącą skórkę, co nam wszystkim odpowiada. Dodam jeszcze, że przygotowanie jest bardzo łatwe. Na pewno jeszcze go upiekę. Ilość drożdży w przepisie jest bardzo duża. Ja zmniejszyłam(...)przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Dodać zaczyn i maślankę. Wyrabiać hakiem do zagniatania ciasta przez 7 minut. Potem mocno zagnieść rękoma. Ciasto będzie klejące. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Nie podnosić wcześniej ściereczki, nie zaglądać, bo opadnie. Foremki wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto ponownie mocno zagnieść. Przełożyć do foremek, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 15 minut

Pełny talerz
ROGALE MARCIŃSKIE 164

folią spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x15 cm, pamiętając o tym aby krótsze strony to nasza góra i dół. Na wierzchu rozsmarować masło pozostawiając 1 centymetrowy margines z każdej strony. Ciasto złożyć na 3, 1/3 z góry i 1/3 z dołu(...)koniec dodać śmietanę, co sprawi, że masa stanie się bardziej plastyczna. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt (około 65 x 34 cm) i pokroić na 12 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem

Kuchnia w opałach