bardziej, że poza sezonem można zwiedzać bez towarzystwa tłumów ludzi. Najchętniej wróciłabym do Sieny, żeby uraczyć swoje podniebienie pysznym korzennym ciastem, pełnym orzechów i bakalii, czyli słynnym panforte di Siena . Skoro jednak to się nie wydarzy, postanowiłam odtworzyć te smaki w domowym zaciszu. I tak powstało keto panforte di Siena - keto ciasto typowo bożonarodzeniowe, więc idealnie wpisuje się(...)względem smaku. W mojej opinii najlepsze są prażone. :) 🌰 Orzechy & migdały Tutaj orzechy laskowe i migdały , które nadają ciastu głównej treści. Oba produkty należy pozbawić skórki przed dodaniem do ciasta, co jest najbardziej pracochłonnym etapem przygotowywania tego ciasta. Aby tego uniknąć i jeszcze bardziej przyspieszyć proces przygotowywania, polecam skorzystać z migdałów i orzechów już obranych ze skórki
Modern Cave Girlmieszamy ciasto łyżką , od czasu do czasu dodając kolejną porcję mąki. Końcowe wyrabianie ciasta dokonujemy na stolnicy. Wysypujemy ciasto na stolnicę posypaną mąką , wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Gdyby ciasto się kleiło podsypujemy je mąką. Następnie odkrawamy kawałek ciasta i formujemy wałek o średnicy około 1 i 1/2 - 2 cm. Podczas formowania wałka pamiętajmy o podsypywaniu mąką, bo ciasto lubi(...)się kleić do stolnicy. Teraz kroimy nożem wałek na odcinki około 2 - 3 cm. W ten sposób robimy kopytka z całego ciasta. Kopytka układamy na deskę wyłożoną papierem do pieczenia ciast. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Jak się zagotują , gotujemy je jeszcze minutkę i wyjmujemy łyżką cedzakową na sitku lub duży cedzak, przelewamy zimną wodą , przesypujemy do dużej miski
Przepisy i porady kulinarnewłożyć sernik. Sernik piec przez 70-80 minut. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego wystygnięcia. Zimny sernik posmarować masą krówkową i posypać płatkami migdałów. Gotowy sernik przetrzymywać w lodówce. Sernik Warto wiedzieć robiąc sernik z masą krówkową. Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 24-ch centymetrów. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. W zależności(...)sernik chcecie uzyskać pieczcie go od 70 do 80 minut. Ja piekę go różnie, raz krócej raz dłużej. Ten pieczony nieco dłużej będzie miał bardziej zwartą konsystencję. Sernik pieczony krócej będzie bardziej kremowy. Do masy serowej nie dodaję dużo cukru, gdyż masa krówkowa jest dość słodka i większa ilość cukru w masie serowej sprawiłaby, iż ciasto byłoby zbyt słodkie. Twaróg
MeCooksdrożdżach, żeby każdy mógł bez problemu go przygotować. Przepis na domowy chleb na święta, z morelami, figami i rozmarynem. zaczyn: - 1 kulka wielkości zielonego groszku świeżych drożdży - 100 g wody - 100 g mąki pszennej typ 480 Bardzo dokładnie wymieszaj w miseczce, okryj szczelnie folią i odstaw na 6-8 godzin. ciasto: - 7 g drożdży instant(...)ciasto umieść w dzieży robota, całość wyrabiaj na prędkości 4 przez 10 minut, przykryj folią i odstaw ciasto na autolizę na 30 minut. Do ciasta dodaj zaczyn, całość wyrabiaj na prędkości 4 około 15 minut. Dodaj posiekane morele, figi, siemię i rozmaryn, całość wyrabiaj tak, aby składniki równo się rozprowadziły w cieście ale nie dłużej niż 5 minut. Ciasto
SMYKWKUCHNIziemniaczany (lub bułki z ziemniakami), wiecie, że charakteryzują się wyjątkowo miękkim i puszystym wnętrzem. Taki właśnie jest ten prosty chleb bez formy - delikatny i puszysty w środku z delikatnie chrupiącą skórką. To jeden z lepszych pszennych chlebów , jakie piekłam. Nic dziwnego, to w końcu przepis samej Nigelli Lawson. Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków możecie upiec(...)wpisuje się w trend zero waste, ale przede wszystkim fantastycznie smakuje. To łatwy chleb powszedni, świetny do przygotowania kanapek i grzanek. Bardzo polecam, smacznego:) Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem chleba, polecam mój przepis na najprostszy chleb dla leniwych: Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków, składniki: 500 g mąki pszennej, 7 g suchych drożdży
Lekcje w kuchniUpieczoną dynię / kabaczka drobno pokroić. Dodać cynamon, stewię, obie mąki, proszek do pieczenia i zmiksować. Połączyć z masłem migdałowym, jajkiem i jeszcze raz porządnie zmiksować, aby masa stała się jednolita. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę. Na natłuszczonej i rozgrzanej patelni położyć foremki i wypełnić je ciastem. Smażyć z obu stron na średnim ogniu około 5 minut. Podawać(...)dżemy, masła i słodziki marki własnej. Czy warto? Oczywiście, w szczególności jeśli jesteście fanami nowinek spożywczych i stewii (a raczej glikozydów stewiolowych) które są obecnie najzdrowszym na świecie słodzikiem bez kalorii. Stewia w płynie, krem migdałowy z bobem tonka, dżem truskawkowy słodzony stewią; Od góry: ciemna czekolada z pomarańczą, mleczna z orzechami (cudo!), kawowa (Latte Macchiato), z orzechami laskowymi
Poranek na słodkoZaczęło się! Już po pierwszym studenckim zjeździe. Czteroletnia wygoda nocowania w Poznaniu, przyjeżdżania dzień wcześniej i buszowania bez opamiętania po sklepach dobiegła końca. Skończyła się miejscówka w której spędziłam cztery świetne lata ... zaczęły się dojazdy samochodem dość żmudne zresztą i czasochłonne. Człowiek do wygody potrafi się szybko przyzwyczaić, a ja jestem tego typowym przykładem, z drugiej strony ciężko(...)wyrobić rękami. Ciasto rozwałkować w połowie ciasta wykrawać szklanką pełne krążki, następnie w drugiej połowie połowie wykroić posługując się kieliszkiem dziurki do nałożenia powideł. Na 2 głębokich talerzach przygotować kolejno białka z 2 jajek oraz cukier. Ciastka z dziurką zanurzyć jedną stroną w białku a następnie w cukrze, następnie ułożyć na krążkach pełnych. Powstałe zagłębienia wypełnić powidłami. Piec na posmarowanej
Kuchenne aromatyNajpierw chciałam zrobić torcik tiramisu, ale okazało się, że w sklepie nie było mascarpone. Kupiłam więc zwykły serek kremowy, który też bardzo lubię, ale plany niestety legły w gruzach - bez mascarpone bowiem tiramisu nie istnieje. Hmpf... I co teraz...? Ochota na kawę mi nie przeszła... Puściłam więc wodze fantazji, i zaczęłam działać intuicyjnie. Najpierw upiekłam mocno kakaowy biszkopt(...)najprostszy z możliwych, lekko słodki, bardzo delikatny miks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem na biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie w słoiczku - doszłam do wniosku, że ożywi całość. Dodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka. Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje lekkości, kwaśna żurawina
Pożeraczka, czyli raz adobrzeboczku pokrojonego w paski/kosteczkę - 3 jajka - 250 ml śmietany - 1 mozzarella - łyżeczka świeżego tymianku - sól - pieprz - forma do tarty Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Na początku bez dodatku oliwy czy masła smażymy boczek, aż się zrumieni. Kroimy cebulę w piórka. Większe pieczarku dzielimy na pół. Gdy boczek się zrumieni wyjmujemy go za pomocą łyżki cedzakowej do miseczki(...)tarty tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i wbijamy do niej 3 jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Warzywa zdejmujemy z ognia i przekładamy do wyłożonej ciastem francuskim formy. Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Całość zalewamy masą jajeczno śmietanową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniPo raz kolejny synek zażyczył sobie placuszki, lecz od razu zaznaczył "ale inne":) Nie pozostało mi nic innego jak poszperać w szafkach i stworzyć coś pysznego
Z miłości do słodkościpączki z przepisu mojej babci. Próbowałam już różnych przepisów na pączki, były pączki smażone i pieczone, miały różne nadzienie. Ale jednogłośnie stwierdziliśmy, że pączki według przepisu babci, nadziewane konfiturą z róży (ewentualnie powidłami) nie mają sobie równych:) I żaden Tłusty Czwartek nie może się bez nich obejść! Składniki: 600g mąki pszennej, 50g świeżych drożdży, 6 łyżek cukru(...)cytryny oraz posiekanym masłem. Dokładnie wyrobić, pod koniec dodać ocet. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Następnie nabierać łyżkę ciasta, rozgnieść w dłoni na okrągły placuszek i nałożyć łyżeczkę ulubionych konfitur, dobrze zakleić. Gotowe pączki układać na blasze złączeniem do dołu i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut
Z miłości do słodkościFenomenalna zapiekanka ryżowa z kurczakiem z dodatkiem pora i sera mozzarelli. Idealna na rodzinny obiad, który można przygotować w bardzo krótkim czasie. Nic nie trzeba gotować
Przepiski.plSezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle
zdrowo i aktywnieSezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle
Zdrowie i pysznie na talerzuWegańskie drożdżówki z rabarbarem to pomysł na zdrową i smaczną przekąskę dla osób, które na co dzień są na diecie wegańskiej lub tez muszą unikać nabiału
365 dni dookoła kuchniCiacha, ciastka i ciasteczka! To jest to co ciasteczkowe potwory lubią najbardziej 😄 Plusem przepisów na ciastka jest fakt, że można je wykonać praktycznie ze wszystkiego, prawie
Candy PandasKurczak zapiekany z grzybami i porem to fajna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Przepisów na zapiekanego kurczaka jest naprawdę mnóstwo, a ja tym razem proponuję Wam
Przepiski.plCiastka czekoladowe to moja słabość i cały czas opracowuję kolejne przepisy na ciastka brownie idealne. Dla mnie idealne ciasteczka brownie mają delikatnie chrupiącą skórkę na wierzchu
greenscarfTe ciasto powstało pod wpływem emocji 😃 Miałam zły dzień, a chciało mi się coś słodkiego.😈 Zrobiłam sobie zakupy, zaczęłam przygotowywać podstawowego murzynka, na koniec dodając trochę
Zdrowie i pysznie na talerzuDzisiaj wersja naszych ulubionych chrupiących ciasteczek owsianych, tym razem w wersji bezglutenowej. Ciasteczka z lekko kokosową nutą (to za sprawą mąki), wyszły chyba jeszcze
Smaczne ZdroweTeff, inaczej nazywany miłką abisyńską należy do rodzaju traw, hoduje się go głównie w Etiopii, gdzie wyrabia się z niego injerę - tradycyjny etiopski chleb w formie
pyszne zdrowościDelikatny, kremowy sernik na co dzień i na specjalne okazje. Rozkosz podniebienia dla każdego miłośnika połączenia białej czekolady i malin. Oprócz polewy z białej czekolady również
Świat Ciastakakao ) i frużelina wiśniowa. Udekorowany czekoladowym dripem i polewą czekoladową, rozetkami z bitej śmietany oraz wisienkami koktajlowymi. Dość minimalistycznie, prosto, ale obłędnie pysznie :D. A do tego lekko i bez przesłodzenia, można więc go jeść i jeść :). Bardzo polecam! Nie tylko na wyjątkowe okazje :). Biszkopt oraz frużelinę wiśniową warto przygotować wieczór wcześniej. Biszkopt : 4 duże jajka 140 g cukru(...)etapie nie używamy już miksera ), do połączenia. Należy mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, biszkopt bowiem nie zawiera proszku do pieczenia i rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom. Ciasto delikatnie przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika
Opowieści z piekarnikaWydaje mi się, że prościej się już nie da! Pełnoziarnisty spód, erytrol zamiast cukru, minimum składników, a maksimum smaku. W dodatku nie potrzebujecie żadnej formy na
Be Fit Be Strongnadzieję, że co tydzień będzie dla Was inspiracją do tworzenia nowych wypieków w domowym zaciszu! Dziś przygotowałam dla Was nie ciasto, a pyszne rurki z kremem! Takie rurki z kremem chodziły już za mną od dłuższego czasu! Obłędnie kruche ciasto wypełnione po brzegi słodkim, waniliowym kremem budyniowym. Końce tych chrupiących rurek zanurzyłam w kremowej białej czekoladzie i chrupiącym orzechowym krokancie(...)folię, odstawiamy co lodówki na ok. 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na ok. 1 mm na stolnicy odsypianej mąką. Wycinamy paski 1,5 cm . Foremki do rurek smarujemy masłem i nawijamy paski zaczynając od części węższej w kierunku szerszej. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 200C . Z rurek zdejmujemy dopiero, kiedy będą
Ostra na SłodkoDrożdżowe, delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem, u mnie dodatkowo sezam do posypania Przygotowanie: Odmierzoną ilość mąki wsypać do misy miksera dodać, cukier waniliowy, cukier, sól, oraz drożdże. Do tego jogurt oraz roztrzepane jajka. W miedzy czasie w małym garneczku pogrzać mleko, w którym rozpuścić masło. Wystudzone dodać mąki, wyrobić gładkie ciasto, które będzie dość lepkie ale takie właśnie
W garach u Gosiroku Wielkanoc z pewnością będzie się różnić od tych Wielkanocy, jakie obchodziliśmy do tej pory. Dla zdecydowanej większości z nas będzie to czas bez tradycyjnych spotkań w gronie szerszej rodziny, suto zastawionego stołu, długiego spaceru po skosztowaniu wszystkich pyszności. Warto jednak uprzyjemnić sobie ten czas i przeżyć go najbardziej miło, spokojnie i radośnie, jak to możliwe :) Dlatego, jeśli(...)cytryny i cukier. 2. Z ciasta francuskiego wytnij koła przy pomocy dużej filiżanki lub małej miseczki. 3. Na środku każdego koła z ciasta układaj po łyżce masy serowej. 4. Brzegi ciasta możesz posypać cukrem. 5. Piecz 20min w 180*C, aż mocno się zrumienią. 6. Na upieczone i ostudzone ciasta wykładaj po łyżeczce lemon curd. Smacznego! Quick cheese and lemon
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDrożdżowe, delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem, u mnie dodatkowo sezam do posypania Przygotowanie: Odmierzoną ilość mąki wsypać do misy miksera dodać, cukier waniliowy, cukier, sól, oraz drożdże. Do tego jogurt oraz roztrzepane jajka. W miedzy czasie w małym garneczku pogrzać mleko, w którym rozpuścić masło. Wystudzone dodać mąki, wyrobić gładkie ciasto, które będzie dość lepkie ale takie właśnie
W garach u GosiSzybki sernik budyniowy – łatwy przepis U mnie w domy uwielbia się serniki dosłownie w każdej postaci. Często na pytanie „Co dziś upiec do kawy
Słodkie okruszkiDeser w pucharku jest bardzo łatwy w przygotowniu, pięknie się prezentuje i z pewnością zadowoli każde podniebienie. Smaczne, niskokaloryczne "co nieco". Zawartość pucharka i jego kaloryczność
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!znany jest od dawna. Myślę, że wielu z Was jadło taki makowiec, ale czy piekliście go? Ja jadłam. Kilka razy, ale... sama jeszcze nie piekłam. Jadłam różne rodzaje. Pieczone bez spodu, sama masa makowa, na kruchym spodzie, z dużą ilością bakalii... Dzisiaj przed Wami moja wersja makowca, który upiekłam na spodzie z mielonych migdałów. Dzięki temu makowiec zyskał(...)migdały, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie cukier. Roztarłam palcami, rozgniatając kulki masła, mieszając z suchymi składnikami. Na końcu dodałam żółtko. Mieszałam do czasu, aż masa osiągnęła postać drobnej kruszonki. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Blaszkę (o wymiarach 25x36 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam kruszonkę migdałową. Ciasto wyłożyłam na dnie foremki, dobrze uklepałam
Kuchnia u Krysimacie jakieś świąteczne ciasto? Takie, bez którego nie wyobrażacie sobie świąt? U nas jest to sernik mango, jakkolwiek wydaje się to dziwne. Zrobiłam go pierwszy raz naście lat temu na Boże Narodzenie, w ramach urozmaicania menu i tak wszystkim posmakował, że powtórzyłam to w kolejne święta i kolejne.. i tak do dziś. Robię go jeden raz w roku(...)kojarzy się ze świętami… jak smak karpia czy makowca. Jeżeli jednak macie już listę wypieków zamkniętą, zróbcie go przy innej okazji. U Was może to być ciasto na dzień kobie, urodzinowe czy na walentynki:) Bardzo delikatny i kremowy, rozpływający się w ustach sernik na spodzie z ciasteczek. Pierwotnie robiłam ten spód z ciasteczek divestive, lekko słonych, które świetnie przełamują
Cooking for Emilybez trudu można je włączyć do przygotowywanych posiłków i deserów. Dziś mam propozycję do wykorzystanie dyniowego puree w drożdżowym cieście. Beta-karoten zawarty w dyni jest nie do przecenienia, a słoneczny kolorek dodatkowo zachęca do sięgnięcia po puszysty kawałek drożdżowego ciasta. Niestety nie udało mi się zakupić węgierek, dlatego ciasto zdobią śliwkowe mutanty. Przed dodaniem do ciasta śliwki(...)łyżkami mleka, by je upłynnić. Mleko delikatnie podgrzać w małym rondelku, dołożyć pokrojone na małe kawałki masło. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, odchodzące od brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia śliwki przepołowić, pozbawić pestek. Umieścić w rondlu, zasypać cukrem z cynamonem i dusić przez kilka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne, soczyste jabłka podsmażane w karmelizowanym cukrze. Mogą być świetnym nadzieniem do naleśników lub dodatkiem do placków, ciast i deserów. Pyszne na ciepło, prosto z rondla, podane w wysokim pucharku z gałką lodów waniliowych. Przygotowane w ten sposób są delikatne, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Najlepiej wybierać twarde, jędrne jabłka typu antonówka lub szara reneta. Pamiętajmy(...)jabłka, które rozpadną się już po kilku minutach podgrzewania. Jeśli planujemy zawekować jabłka na zimę, należy zdjąć je z palnika zanim całkowicie się rozpadną (będziemy je później podgrzewać lub piec np. w szarlotce), jeszcze gorące przełożyć do wyparzonych, suchych słoików (10 minut w 100℃), zakręcić (wyparzonymi zakrętkami) i ponownie wstawić do piekarnika, tym razem na około 20 minut. SKŁADNIKI
cool and mintyłyżek do smażenia 1 łyżka cukru - w przepisie oryginalnym były 2-3 łyżki, ale przy użyciu kwaśnych owoców 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1-2 banany - w zależności jak dużo owocu chcemy mieć w placuszkach W dużej misce zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju. Dodać cukier, mąkę(...)patelni ceramicznej z dnem "plaster miodu", choć pewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :) Rozgrzać patelnię , posmarować lekko olejem za pomocą pędzelka i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki podczas smażenia, więc jednorazowo należy tu mieć na patelni nie więcej niż 4 sztuki . Smażyć
Grunt to przepis!Przepyszne mini serniczki to świetna, wiosenna propozycja na lekki i niezbyt słodki deser. Kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna jak chmurka masa serowa oraz galaretka z malinami i
Mango Papajastōł (ze 20 abo i 30 cm). I niech sie łona [31] tera trocha łodpocznie. [32] Na drugi dziyń- a jak niy mołcie aż tyla czasu, to jak te ciasto ochōdnie [33] – wyciōngcie je z ty formy i przekrejcie [34] na 3 placki. Sok ze ty jednyj citrōłny podgrzywejcie [35] aż uwre [36] (mogecie tam jeszcze dać(...)dolny placek, polōżcie na niego tyn drugi i nałōżcie tam reszta tyj śmiytany ze skōrkōm. Na gōra dejcie 3 placek. Do garca nalyjcie sie wody, postołwcie na piecu i na to dejcie jako miska abo i inkszy [52] gornek, kaj bydziecie łozpuszczać [53] ta szokolada. Jak sie już łozpuści, to wlywejcie tam reszta tego soku ze citrōłny i fajnie
Chop w kuchnikiedy nie trzeba nosić kurtek, swetra i komina na szyi. Dlaczego zima zbliża się tak wielkimi krokami? A może szybko przyjdzie i szybko przeminie? Oby tak było! W dodatku bez zbędnego śniegu i innych rewelacji. Śnieg może być jedynie tam, gdzie pojadę na narty, byle daleko stąd! (ewentualnie może popadać na święta) :) Dzisiejszy i jutrzejszy dzień będę ostro kuć(...)koniec zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, do połączenia składników. Nie musimy martwić się o grudki. Ciasto przekładamy do papierowych papilotek lub do silikonowych foremek. Na środek delikatnie wciskamy połówki orzechów włoskich. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Smacznego
Be Fit Be Strongkakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać wodę, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości(...)Jeżeli macie również małą formę o średnicy 12 cm, to nieco ciasta odlać do niej i piec około 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika również można ciasto zrzucić na ziemię (dzięki czemu się odpowietrzy i wyrówna). Śliwki umyć i przekroić na połówki wyciągając pestki. Ułożyć na blaszce rozcięciem do góry i posypać cukrem. Włożyć na godzinę do piekarnika nagrzanego
Passions hobbies lifeChyba już każdy, kto śledzi mojego bloga na bieżąco wie, że moje ulubione śniadania to te na słodko. Najbardziej lubię wszelkiego rodzaju placki i placuszki, np
Zawsze głodna!leśnych, namoczonych dzień wcześniej, 1 mała cebula, 1-2 łyżek masła, przyprawy:sól, pieprz, vegeta. WYKONANIE: ciasto: mąkę i tłuszcz siekamy, cukier, śmietanę i drożdże łączymy, zostawiamy do wyrośnięcia, jajko z żółtkami roztrzepać, po wyrośnięciu drożdży wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy i ciasto kładziemy do lodówki, teraz możemy zająć się farszem: grzyby gotujemy około 1/2 godz. z vegetą i cebulą(...)małym ogniu kolejne pół godz. farsz studzimy, mielimy w maszynce na grubych oczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy wzdłuż farsz, zwijamy, odkrawamy i tniemy pod skosem na 3 cm. kawałki, można ozdobić delikatnymi kwiatkami, listkami-pewnie zrobię to na święta! pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 min. aż nabiorą rumianego koloru. Najlepsze są ciepłe, ale zimne też nikną
Kuchnia Beaty