Ciasto drożdżowe sypane z kruszonką 323nawet na drugi dzień stania bez przykrycia. Nie myślcie, że na blogu nie ma przepisów na ciasta drożdżowe! Są i owszem Jagodzianki Bułeczki drożdżowe z truskawkami Ciasto drożdżowe sypane z kruszonką jest idealne, puszyste, smaczne. Niestety jak przyszła pora zrobienia zdjęcia, to zostały tylko te trzy kawałki ciasta, co świadczy, że było smaczne Ciasto: 2 szklanki mąki(...)godziny. Po upływie tego czasu wymieszać składniki i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy ręką, a później rozdrabniamy rozcierając je w ręce. Przygotowane ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy sypane ciasto drożdżowe w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 min. w 180ºC, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy jeszcze przez 20-25 min. Upieczone ciasta odstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TRUSKAWKOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 457Pyszne, delikatne ciasto na bazie biszkoptu, z mnóstwem pysznych owoców. Całość idealnie uzupełnia polewa z kwaśnej śmietany. Gorąco polecam ! To ciasto z pewnością skradnie również Wasze serca. Rewelacyjne zarówno latem ze świeżych owoców jak i zimą z mrożonych. Można także użyć innych ulubionych owoców, u mnie w wersji z truskawkami, dlatego właśnie - truskawkowiec. Za przepis dziękuję p.Lucynie :-) Składniki na biszkopt(...)Wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec ok.30 minut w temp.170*C ( u mnie program do biszkoptów, ale może być góra-dół ; na termoobiegu niższa temp.i krótszy czas pieczenia)- wkładam do zimnego piekarnika. Składniki masy owocowej: - 1,5 kg truskawek - 0,5 l wody - 3/4 szkl ksylitolu ( lub cukru) - 2 budynie śmietankowe ( bez cukru) - 3 galaretki truskawkowe W garnku
Smaczne Zdrowe
PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ , WERSJA II- NAJLEPSZA ! 221mogło i u nas zabraknąć tego przysmaku. Bowiem cała Rodzinka bez wyjątku, wręcz ją uwielbia. Dla dzisiejszego przepisu małą inspiracją był przepis znaleziony u Margarytki, częściowo go jednak zmodyfikowałam, gdyż m.in. tamten był z mąki pszennej, ja robiłam z orkiszowej, nie dodałam mleka oraz cukru, zmieniłam czas pieczenia gdyż wolimy cienką pizzę. Praktycznie tylko ilość oliwy się zgadza(...)kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy. W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Ja używam do tego malaksera z hakiem ale można również ręcznie. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia
Smaczne Zdrowe
MEGA Proste PYSZNE Batoniki Owsiane z Malinami 172MEGA Proste PYSZNE Batoniki Owsiane z Malinami – Zapraszam na bardzo smaczne, pyszne batoniki owsiane. W przygotowaniu są bardzo proste i szybkie. Z wierzchu batoniki są chrupiące
Mała Cukierenka
Kurczak pieczony na ryżu 165Kurczak pieczony na ryżu to idealny pomysł na smaczny i szybki obiad. Danie to robi się praktycznie samo. Wystarczy przygotować naczynie żaroodporne, przesypać do niego ryż
Alle Dobre!
Lekki sernik z białą czekoladą :) 218Dawno nie robiłam i nie jadłam sernika, więc czas najwyższy to zmienić. Mając do dyspozycji świetnej jakości ekologiczne czekolady marki Vivani skusiłam się na sernik właśnie
Zdrowie na języku :P
Bezglutenowa pizza z regionalnymi dodatkami na spodzie z mąką z quinoy 201Nie miałam pojęcia, że dziś jest Międzynarodowy Dzień Pizzy i zupełnie przypadkiem zaplanowałam ten post na jutro, ale w takim razie przesunę dzień wcześniej, żeby wszyscy
Quinoa Raz!
Bułki z pieczarkami, czyli pieczarzanki 216Pamiętam jak mając kilka lat szłam z Babcią do najlepszej piekarni w mieście po bułeczki z pieczarkami. Były takie pyszne... Przypomniały mi się, gdy kolega opowiadał
Pełny talerz
Ciasto mocno czekoladowe z wiśniówką 340Każdy z nas chciałby kogoś kochać i być przez kogoś kochanym.Jedni mają (nie)szczęście i posiadają swoje drugie połówki, a inni na(nie)szczęście są singlami
W kuchni Katie
Muffinki jogurtowe – bardzo wilgotne 499Muffinki jogurtowe to taki klasyk. Jeden z najbardziej podstawowych przepisów na muffinki. Ja korzystam z przepisu Nigelli Lawson, jedyne co zmieniłam to zastosowałam odrobinę większe proporcje
Poezja smaku
Jabłuszka w ślimaczkach 160Nie mam ostatnio weny. Ani na pieczenie, ani tym bardziej na pisanie. Myślicie, że dopadła mnie jesienna depresja? Nie, to nie to. Choć nie ukrywam
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe herbatniki orzechowe 206Bezglutenowe herbatniki orzechowe to ciasteczka, które ratują mnie w trudnych momentach. To takie comfort food, którymi delektuję się do popołudniowej kawy. Lubię je z wielu powodów
365 dni dookoła kuchni
JAGODZIANKI- NAJLEPSZY PRZEPIS 114lata bez jagodzianek, więc dziś mam dla Was przepis na najlepsze jagodzianki pod słońcem. Miękkie, puszyste bułeczki drożdżowe z jagodowym nadzieniem , to chyba jedne z moich ulubionych bułek na słodko. Co roku wyczekuję świeżych jagód, by móc przygotować najlepsze jagodzianki. To takie moje smaki z dzieciństwa , kiedy to z mamą chodziliśmy do lasu zbierać jagody , a potem mama szykowała(...)Ciasto dobrze wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę ścierką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Jagody wymieszać w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Delikatnie zagnieść, po czym podzielić na 14 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta
Zrób to smacznie
Miękkie pierniczki z nadzieniem 161Miękkie pierniczki z nadzieniem ❤️ bez dodatku cukru, zrobione tylko na miodzie, oblane mleczną czekoladą. Są niesamowite, naprawdę. Jakbym miała doradzić Wam jaki jeden przepis musicie zrobić w te święta to właśnie ten! Są miękkie już 1 dnia, a po kolejnych paru wręcz rozpływają się w ustach 🤤🤤🤤 WSKAZÓWKI: Pierniczki możemy polać dodatkowo czekoladą - w rondelku rozpuszczamy 100 g czekolady mlecznej(...)mąkę z kakao. Ciasto będzie bardzo luźne. Przerzucamy je na stolnicę. Formujemy kulkę, obsypujemy mąka i wkładamy do zamrażarki na 1h. Wyciągamy ciasto. Dzielimy na mniejsze części i wałkujemy dość cienko podsypując trochę mąka. Na połowie ciasta delikatnie odbijamy kształt foremki, której używamy. Na środek nakładamy 1/2 łyżeczki powideł/marmolady/dżemu, a następnie nakrywamy drugą połową ciasta. Dociskamy wokół nadzienia
Czarnawisienka