Moi drodzy, kilka dni temu, a dokładnie 13 stycznia, mięły 3 lata odkąd założyłam blog „Słodkie okruszki”. Aż trudno uwierzyć, że minęło już tyle
Słodkie okruszkiCiasteczka dyniowe z orzechami to kolejny świetny przepis z wykorzystaniem mojej ukochanej dyni hokkaido. Na blogu znajdziecie sporo przepisów z wykorzystaniem purée z dyni , które jest
Smakołyki BerenikiPowiem szczerze, że nie wiem skąd mam ten przepis, a jest on już z nami ładnych parę lat. Najczęściej szarlotkę przygotowuję w sytuacji
Rozpustne gotowanieCiasteczka z wi ó rkami kokosowymi i płatkami owsianymi na osłodę jesiennego poranka ;) maślane, kruche, wprost rozpływające si ę w ustach. Najlepiej smakują ze
La grande e la piccola cuocaTym razem proponuję Wam przyrządzenie klasycznej białej bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem likieru Advocat oraz prażonymi migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej bezy i pysznego kremu
Słodko-Słony Świat Ilonyniemal każdemu! Oto 5 ciast charakterystycznych dla kuchni polskiej! Karpatka Karpatka stanowi tradycyjne polskie ciasto, choć ciężko jest dotrzeć do początków jego powstania. Nazwa nawiązuje do łańcucha górskiego środkowej Europy, czyli Karpat, a to za sprawą kształtu pofałdowanej wierzchniej części ciasta. Karpatka składa się z 2 płatów ciasta (tradycyjnie dolny blat powinien być przygotowany z ciasta kruchego, górny zaś(...)doskonałe ciasto kojarzące się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, choć można upiec go również w dzień powszedni. Makowiec Makowiec jest z pewnością jednym z najbardziej rozpoznawalnych ciast tradycyjnej polskiej kuchni. Jeśli zatem zapraszasz do siebie gości z zagranicy, koniecznie upiecz lub zamów to ciasto! Elementem charakterystycznym jest oczywiście makowe nadzienie – można przełożyć nim 2 blaty kruchego lub biszkoptowego ciasta
ProstePesto.plSeromakowiec to połączenie ciasta serowego z ciastem makowym. Wypiek ten jest doskonałym rozwiązaniem dla niezdecydowanych, gdyż zamiast decydować, które z ciast przygotować robimy oba w jednym. Sero-mak to aromatyczne, bardzo smaczne ciasto warte przygotowania nie tylko z okazji Świąt ale także bez okazji. Co prawda ciasto to wymaga nieco pracy i trzeba nad nim spędzić sporo czasu(...)ciasta. Do miski przesiać mąkę, cukier puder oraz sól. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i zacząć mieszanie składników. Kiedy składniki zaczynają się ze sobą łączyć dodać jajko oraz żółtko i szybko wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na minimum godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim spód blaszki do pieczenia
MeCooksdekoracje na tortach i ciasteczkach – ponieważ nie musisz wtedy nakładać dużej ilości kremu lub lukru. Średniej wielkości worki pomogą stworzyć unikalne dekoracje na tortach i ciastach, natomiast największe rękawy służą przede wszystkim do wypełniania ciast nadzieniem i do równomiernego rozprowadzania kremu na torcie. Tylki cukiernicze i ich rodzaje Tyliki cukiernicze to końcówki, za których pomocą możesz tworzyć ozdoby o rozmaitych(...)rękawem cukierniczym. Jakie tylki są najpopularniejsze? Najczęściej używa się następujących wzorów: Jak założyć rękaw cukierniczy? Jeśli potrzebujesz rozprowadzić krem czy też udekorować ciasto prostymi liniami, rękaw cukierniczy może być używany bez tylek. Jednak wykorzystując odpowiednie tylki, stworzysz o wiele atrakcyjniejsze ozdoby. Jak połączyć tylki z rękawem cukierniczym? Możesz to zrobić na dwa sposoby. Wykorzystując profesjonalny adapter
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto ze śliwkami i budyniem Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem to łatwy przepis na pyszny, jesienny wypiek. Ciasto śliwkowe na kruchym cieście zawsze się udaje, to najlepszy deser bez miksera w sezonie na śliwki. Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruchy spód można przygotować dzień wcześniej - długo chłodzone ciasto ma najlepszą strukturę(...)zamrozić. Jeśli bardzo Wam się spieszy, warto włożyć nasze półkruche ciasto do zamrażarki na 5-10 minut - to duża oszczędność czasu:) Najszybciej przygotować takie ciasto w robocie kuchennym. Zobaczcie, jak łatwo przygotować ciasto ze śliwkami i budyniem na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto ze śliwkami na kruchym spodzie możecie przygotować z budyniem waniliowym
Lekcje w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki/tortownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w 170 st. C. Upieczony(...)pudrem. Mascarpone miksujemy, dodajemy do niego czekoladę i miksujemy. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i miksujemy na wolnych obrotach na jednolity krem. wykonanie tortu: Pierwszy blat smarujemy 1/2 częścią kremu bez dodatków. Na środku delikatnie układamy stężałą galaretkę, którą smarujemy (wierzch i boki) pozostałą częścią kremu bez dodatków. Następnie układamy drugi blat na którym rozsmarowujemy całą masę z orzechami
Domowy Smak Jedzeniaświąteczny stół. Nadziewany piernik jest bardzo bogaty w smaku, wilgotny. Piernik z nadzieniem śliwkowym to już klasyk na polskich stołach. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia własnie bez tego ciasta. Piernik z tego przepisu zawsze wychodzi mięciutki, pachnący przyprawami korzennymi, niesamowicie wilgotny i nie za słodki. Piernik z powidłami najlepiej przygotować kilka dni wcześniej. Wtedy ma jeszcze lepszy smak(...)dzień. W powietrzu unosi się wspaniały zapach. Uwielbiam, gdy podczas przygotowywania piernika czy pierniczków, w domu unosi się przepyszny zapach przypraw korzennych. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta czy też przepisy na Boże Narodzenie . Składniki: 3 jajka, białka i żółtka osobno 200 g płynnego miodu 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 125 g masła
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneczym będzie się delektowało osobiście. Najczęściej jemy szybko, po prostu to, co mamy akurat pod ręką. Ale jeśli tylko możemy sobie pozwolić na powolność gotowania, to zróbmy to bez namysłu. Oddając się potem niespiesznej przyjemności kosztowania efektów naszych kuchennych starań. Gdy podamy na przykład bułeczki z rozmarynem, czyli superfood w pysznej odsłonie. Rewelacyjny rozmaryn Dlaczego warto dodać rozmaryn(...)jogurtem i zaczynamy wyrabiać ciasto, wyrabiamy do momentu, aż otrzymamy miękkie, lekko lepkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 do 2 godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8/9 części i formujemy kulki, które kładziemy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę spłaszczamy dłonią, blachę wypełnioną bułkami
KulinarneImpresje.plMąkę owsianą, gryczaną i kasztanową połączyć i dodać do składników mokrych, wszystko razem wymieszać i jeśli masa jest za sucha dodać jeszcze ¼ szkl. wody (Ciasto powinno mieć konsystencję lepiącą i dość luźną ale nie lejącą!) Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut (w lodówce powinno stać się bardziej zwarte). NADZIENIE Daktyle namoczyć w gorącej wodzie(...)sokiem z cytryny zmielić blenderem aby utworzyć gęstą masę. kliknij aby powiększyć Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii i utworzyć prostokąty 14x26 cm . Nadzienie nakładać na środek prostokąta (dość obficie) i zwijać przy pomocy folii każdy bok jak na obrazku. Dzielić nadziane wałki na mniejsze porcje. Piec w 180’C ok 15-20 minut. Nam wychodzą 3 prostokąty
Candy Pandaszakupach zawsze zachęcała, mówiąc „wybierz coś sobie”. To właśnie jej – mojej Babci zawdzięczam pieczenie serników. I choć Ona zawsze piekła jeden i ten sam, tradycyjny, bez wprowadzania nowych składników, to właśnie jego smak, tego jedynego sprawił, że sernik podbił moje serce już chyba na całe życie. Dziękuję Ci Babciu za tę wielką inspirację! Dziś sernik(...)olejek pomarańczowy, otartą skórkę. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. W blenderze zmielić ciasteczka na piasek, dodać miód i herbatę. Wymieszać dokładnie. Taką masą wylepić spód tortownicy. Podpiec w 180C przez 10minut. Na podpieczony spód wyłożyć plasterki bananów. Posypać dokładnie i obficie cynamonem. Na banany przełożyć masę kajmakową i ciasto włożyć do piekarnika. Piec ok. 30-40minut
Raj dla Podniebieniakawa do posypania i do nasączenia placka . WYKONANIE: /CIASTO: Ciasto wyrobić w misie, wyłożyć na blachę i upiec 45 minut/180 st /góra-dół z termoobiegiem Gdy ciasto się piecze, zaparzamy szklankę bardzo mocnej kawy - my dałyśmy 3 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej Marcepanowej . /MASA: masło z cukrem ucieramy na gładką masę, po łyżce dodajemy wystudzony budyń (budyń musi być zupełnie(...)troszkę piernikowe, jednym słowem specyficzne i cholernie dobre ciasto nasączone kawą i "wciągające" w siebie dżem zabiera do pierwszej smakowej krainy. Masa... kawowa, kremowa, otulająca zmysły to bilet do innego miejsca w którym żyją smaki. Kolejna podróż to sam dżem. Idealnie kwaśny, charakterny, pyszny. Nazywamy to "niebem w gębie" nie bez powodu. Powód jest jeden - zabieramy nasze zmysły
Wypisz Wymaluj