Co można zrobić z mrożonych malin? Sernikobrownie z malinami 396Sernikobrownie z malinami Jak sami wiecie malin było u mnie tego lata pod dostatkiem, a teraz mam pod dostatkiem malin prawie w każdej postaci Dżemy, soki
Relaxtime
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 93piekłam to klasycznego białego pieczywa na zakwasie. Zrobię je na pewno. Najwyżej mi nie wyjdzie. Przedwczoraj przypomniałam sobie, że My kończy się pieczywo i powinnam już zabierać się za dokarmianie zakwasu. Jeżeli robimy chleby na zakwasie trzeba się za nie zabrać paręnaście godzin wcześniej. To nie jest tak, że tu się wymiącha, tam się wymiącha, potem za dupę do pieca(...)której zupełnie zapomniałam. No i ok, mamy to. Chleb wyszedł pyszny. Ciut inny od tego, który normalnie piekę. Trochę się obawiałam, że będzie za bardzo smakował gryką, za którą My nie przepada, ale nic z tych rzeczy. I ten pierwszy postanowiłam zrobić bez żadnych dodatków, jedynie z podstawowych składników. Pięknie wyrósł i naprawdę bardzo dobrze smakuje. Bardzo
Kardamonovy
„Trójkolorowy” siostry Anastazji 140Seromak orzechowy to ciasto składające się z warstwy makowej, serowej oraz orzechowej. Idealne np na Święta, gdy nie możemy się zdecydować czy upiec makowiec, sernik czy ciasto z orzechami W tym wypadku mamy pyszne 3w1, taki seromakowiec orzechowy. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, choć jest nieco pracochłonne (głównie jeśli chodzi o zmywanie). Proponowałabym przygotowania rozpocząć od wyjęcia z lodówki(...)cukrem na jasną masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, miksujemy do połączenia. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy szpatułką. Masę orzechową wylewamy do blaszki. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wierzch zostawiamy bez dodatków, oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy ulubioną polewą (u mnie bez
Smaki Na Talerzu
Tarta ze śliwkami i posypką migdałową 181wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne. Całość nie jest przesłodzona, a kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą posypki migdałowej oraz delikatnym spodem. Jak dla mnie idealne jesienne ciasto do kawki lub herbatki. Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki(...)szklanka płatków migdałowych Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki oraz zimną wodę i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem
Kuchnia MagdaLeny
Rogaliki z marmoladą 243migdałowych lub kruszonka – przepis TUTAJ jajko do posmarowania ciasta. Przygotowanie: Ciasto Drożdże rozpuszczamy w mleku z łyżką cukru. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, aż będą jasne i puszyste. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ubite żółtka, pastę waniliową, zaczyn w całości, jajka, przestudzone masło i wyrabiamy ciasto. Ma wyjść elastyczna, lekko klejąca kula. Gdyby było(...)cukier. Ustawiamy obroty 8 i czas 1 minuta. Dodajemy resztę składników i ustawiamy program Pastry 1, który wyrobi nam ciasto i podgrzeje, żeby lepiej wyrosło. Jak uformować rogaliki? Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko podsypany mąką i szybko wyrabiamy. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą wałkujemy w okrąg w miarę kształtny. Każdy okrąg dzielimy na 6 lub 8 części
ladykitchen
Placki z cukinii 238konkubent nie patrzy znacząco. Znaczy patrzy, ale jak ma instynkt samozachowawczy, to siedzi cicho, ciesząc się względnym spokojem. Przyznajcie się, ile razy kupiłyście coś w sklepie, bo „będę piekła ciasto, robiła sałatkę i mięso z grilla”? Mnóstwo. Każdy ma taki wstydliwy epizod za sobą. Na początku też miałam problemy z określeniem wielkości zakupów. Ba! Jak kończy się sezon gotowania(...)cebulki 3 ząbki czosnku 6 jajek sok z jednej cytryny mąka pszenna lub kukurydziana (ile zabierze) skórka otarta z jednej cytryny ½ żółtej lub czerwonej papryczki chilli posiekana bardzo drobno, bez pestek (można pominąć) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zata’ar – 1 łyżeczka (opcjonalnie). Cukinie porządnie wymyłam i starłam razem ze skórką, na dużych oczkach tarki. Przełożyłam na sitko
ladykitchen
Pałki z kurczaka w marynacie miodowo – sojowej 333Soczyste i delikatne pałki z kurczaka w marynacie miodowo – sojowej to rewelacyjny pomysł na obiad. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste i szybkie. Wystarczy zamarynować pałki
Przepiski.pl
Sernik prawie Fit z orzechami Pecan Faceta w Kuchni 178Czy wiesz, że orzeszki pekan są jedynymi orzechami drzewnymi pochodzącymi z Ameryki Północnej. Pochodzenie orzechów można znaleźć już w XVI wieku i zostało nazwane przez rdzennych
RafalCook
Chleb razowy na drożdżach 151W zeszłym tygodniu chciałam kupić mąkę, żeby móc piec pieczywo i inne wypieki. Rzutem na taśmę udało mi się kupić mąkę pszenną pełnoziarnistą w Młynach (worek
Z notatnika dietetyka
Domowe pomidory suszone w piekarniku 152Domowe pomidory suszone w piekarniku Najlepsze suszone pomidory Domowe pomidory suszone w piekarniku albo w suszarce do warzyw uwielbiamy bezgranicznie. Poezja smaku i aromat, którego na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik malinowy 205Sernik malinowy to połączenie najlepszego na świecie sernika nowojorskiego z musem malinowym. Obowiązkowa pozycja latem, gdy bez problemu można kupić świeże maliny. My nie potrafimy
Pociąg Do Kuchni
Prosta tarta z grzybami leśnymi i porem 236Podobno dziś ostatni złoto-jesienny, bardzo ciepły dzień. No cóż...kiedyś w końcu chłód i szaruga przyjść muszą ale płakać nie będę, bo zdążyłam ozłocić tą
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą 198Pierwszy przepis na pierogi pojawił się w rzymskiej książce kucharskiej "O sztuce kulinarnej", która pochodzi z V w. n. e. Do Polski sprowadził je zakonnik Jacek
My Chcemy Jeść
KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA Z DODATKIEM ORZECHÓW I JAGÓD GOJI, ORKISZOWE, BEZ CUKRU 227Pyszne i bardzo zdrowe ciasteczka maślane z dodatkiem orzechów brazylijskich i jagód goji, to idealne drugie śniadanie dla naszych dzieci, ale i dla nas również. Moje
Smaczne Zdrowe