ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:2038/2671)

Ciasteczka imbirowo-cynamonowe 349

zagniatamy tak jak ciasto kruche. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut, by odpoczęło w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 porcje, wałkujemy każdą z nich na grubość 5 mm i za pomocą foremki wycinamy ciasteczka. Pieczemy je około 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Piekarnik nie musi być wcześniej nagrzany. Składniki na lukier: cukier puder(...)też nie może być za gęsty. Ma się dobrze rozprowadzać na ciasteczkach. Polukrowane ciastka odstawiamy do zastygnięcia lukru.  Przepis na około 60 sztuk/6-8 osób Przygotowanie: około 80 minut bez czasu oczekiwania

Przysmaki Karolki
Niepoprawna rozkosz. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki. 487

szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao masa: 4 szklanki mleka 4 opakowania "śnieżki" 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny odrobina gorącej wody szklanka wiśni bez pestek (z syropu najlepiej) śmietana: 1/2 startej tabliczki czekolady  (lub 1/2 szklanki wiórków czekoladowych) 2 kremówki 30% (po 375ml jedna) 2 czubate łyżeczki żelatyny odrobina wody(...)koniec ubijania dodawałam  partiami cukier,ciągle ubijając. Kolejno dodawałam po jednym żółtku, nadal ubijając. Do masy przesiałam suche składniki. Delikatnie wmieszałam je do ciasta, by składniki się połączyły. Prostokątną blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam  w temperaturze 160 - 170ºC  przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony i gorący upuściłam z wysokości

W kuchni Karmel-itki
Chleb kukurydziany bezglutenowy 45

Następny chlebek bezglutenowy, który pierwszy raz piekłam. Wydaje mi się, że powinien trochę bardziej urosnąć, ale może to wina mąki kukurydzianej, która jest dość ciężka. W

To co kocham
Babeczki z borówkami i czekoladą 109

 Odnalazłam ostatnio w zamrażalniku pudełeczko z mrożonymi borówkami, więc m aj witam takimi pysznymi babeczkami z borówkami i czekoladą.  Powoli zaczyna się sezon na

Healthy food explorer
Chleb kukurydziany bezglutenowy 157

Następny chlebek bezglutenowy, który pierwszy raz piekłam. Wydaje mi się, że powinien trochę bardziej urosnąć, ale może to wina mąki kukurydzianej, która

To co kocham
Sernik jagodowy skarb lasu 179

Sernik z przepisu mamy wzbogacony smakiem leśnej jagody. Mój serniczek przygotowany na mięciutkim biszkopcie, z delikatną masą serową z nutą jagody oraz masą waniliową to świetna

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczarki zapiekane w cieście ziemniaczanym 238

Kupiliśmy duże pieczarki i natychmiast powstał pomysł, jak je wykorzystać. Zapiekliśmy je w  cieście ziemniaczanym.     Składniki: -4 duże pieczarki -ok. 1 kg młodych

Maminek kulinarny
Wspaniałe, wiejskie muffinki żurawinowo-jagodowe 166

   Dlaczego wiejskie?-zapytacie. Ach, bo podczas ich pieczenia po całym domu rozchodzi się upojny zapach, który przywodzi na myśl małą, wiejską chatkę na

Gotowanie to kochanie
Czekoladowe brownie z morelami 72

Czekoladowe brownie to jest po prostu hit. W wersji pierwotnej miało być z malinami lub borówkami. Ale ani jednego ani drugiego nie dostała akurat w moim

Relaxtime
Bezowy wianuszek z jeżynami i granatem. 131

  Śnieżnobiała beza, lekki krem i kwaśne owoce - to przepis na przepyszny deser. Beza nie jest mocno wysuszona ma mięciutki i delikatny  środek.   Do

Codziennik Kuchenny
BAJGLE Z PASTĄ JAJECZNĄ I WĘDZONYM ŁOSOSIEM – pomysł na idealne śniadanie + KONKURS! 100

rodzynki, sezonowe owoce i płatki owsiane. Dziś poranki są zdecydowanie bardziej urozmaicone! Świeże pieczywo ( niedawno nawet zaczęłam piec swoje chleby – co prawda jeszcze nie ma się czym chwalić na blogu, ale smakują całkiem nieźle! ), sery, wędliny, no i oczywiście warzywa, bez których nie wyobrażam sobie dnia. Zainspirowana współpracą z marką Bielmar – polskim producentem m.in. Śniadaniowej Klasycznej ( znanej(...)roztopioną i przestudzoną margarynę Śniadaniową Klasyczną – wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto delikatnie podsypując mąką w razie potrzeby. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Każdą rolujemy tworząc wałek, a następnie skręcamy i zlepiamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Smarujemy delikatnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem raz posypujemy

Ostra na Słodko
Świąteczny sernik – dla każdego coś dobrego! 76

Macie już pomysł na świąteczny sernik? Ja powoli weryfikuję kilka nowych przepisów, ale w międzyczasie chcę Wam zaproponować wcześniejsze propozycje. U nas w domu koniecznie musi

codojedzenia
Zapiekane gołąbki z kaszy gryczanej w sosie grzybowym 167

Jak byłam mała właśnie takie gołąbki jadłam u cioci Krysi. Co najlepsze, smak cały czas krążył w mojej głowie, a co jakiś czas mama przypominała mi

Niezły Młynek
Miodowo - korzenne ciasteczka bez glutenu 231

Urocze ciasteczka w formie stempelków ze świątecznymi motywami, upieczone ze zdrowej mąki gryczanej z dodatkiem aromatycznych, korzennych przypraw i miodu. Mąka gryczana nie zawiera glutenu i

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania