ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2030/2705)

Babeczki drożdżowe 48

drożdżowe babeczki upiekłam specjalnie z przeznaczeniem do koszyczka ze święconką, bo są symbolem umiejętności i doskonałości. Bardzo ładnie urosły, ciasto jest puszyste i mięciutkie. Takie saute wydają mi się najładniejsze, bez lukru i ozdób, bo koszyczek i tak będzie bardzo kolorowy i bogaty. Oczywiście moim starym zwyczajem upiekłam wcześniej i zamroziłam. Dwie babeczki zostawiłam sobie, cztery podarowałam, a bułeczki(...)odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe ? Jajko roztrzepać z cukrem, dodać przesianą mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut. ? Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. ? Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść w rulon i podzielić na 14 części

To co kocham
Słodka niedziela 83

ułożyłam na dnie tarty, a resztę pokroiłam w kostkę i wymieszałam z kruszonką. Ciasto jest słodkie z wyraźnie wyczuwalnym smakiem jabłek. Lubię jak ich jest dużo w cieście, kiedy są miękkie, ale wciąż w całości. Do tego ciasta świetnie pasuje sos waniliowy lub lody. Tarta bez dodatków też jest pyszna! Tarta jabłkowa z kruszonką 12 porcji Składniki(...)zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Kiedy utworzy się kruszonka wlać zimną wodę i delikatnie zagnieść ciasto w kulę. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na okrągły placek i wyłożyć nim dno i brzegi formy. Wystające ciasto odciąć nożem, a dno nakłuć widelcem. Nastawić piekarnik na 200ºC na termoobieg. Podpiec tartę przez

codojedzenia
Drożdżowe ciasto z rabarbarem. 89

Drożdżowe ciasto z rabarbarem. Oto moja pyszna wersja na drożdżowe z rabarbarem z dodatkiem pysznej kruszonki. To ciasto było podstawą w moim domu gdy dorastałam. Jedliśmy je często na podwieczorek popijając kompotem . Pyszne wspomnienia z dzieciństwa. Dziś gdy sama jestem mamą to kontynuuję wypiekanie ciasta drożdżowego z r abarbarem . Moje dzieci przepadają za nim, nic dziwnego jest miękkie, pulchne(...)pracujący zaczyn. Wymieszać. Rozpuść masło i wlej do ciasta, ponownie dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Rabarbar pokrój na kawałki, posyp odrobiną cukru. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj w misce, powstaną grudki, odłóż na bok. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczeniem pieczenia i przełóż ciasto drożdżowy, posypać rabarbarem

Zdrowy Styl Joanny
WILGOTNE BABECZKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ 150

Pyszne, szybkie, łatwe ... 😍 Cóż chcieć więcej? Takie pulchne babeczki możemy oczywiście upiec z dowolnymi owocami, posypać kruszonką (tak jak ja), albo zostawić bez kruszonki ... Jak zwykle panuje tu zupełna dowolność. Ja wykorzystałam do nich resztę prażonych jabłek ze słoika i to był dosłownie strzał w "10"! Niestety przedobrzyłam nakładając ich do papilotek zbyt dużo, i trochę wypłynęły mi górą(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1/2 szkl oleju 2 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego owoce (u mnie prażone jabłka) Kruszonka :  z tego przepisu Wykonanie: * W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej

Walijskie Pichcenie
Etiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką 93

kuchni polskiej niż mogłoby nam się wydawać. Przepis jest wegański i może być też bezglutenowy – jest to sycąca, roślinna potrawka, którą można podać z ryżem zamiast chlebków. Bez wyrafinowanych przypraw – nie potrzebne są wyprawy do małych sklepików z wyjątkowymi przyprawami, bo wszystkie przyprawy w tym przepisie możemy dostać w najbliższym dyskoncie. Tak samo z resztą jak wszystkie(...)kapustą, ziemniakami i marchewką Chlebek: Dojrzały zakwas (opcjonalnie)* 40 g Drożdże (świeże) 5 g Woda* 50 ml Cukier 1/3 łyżeczki Sól 1/3 łyżeczki Ocet jabłkowy 1 łyżeczka Proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki Potrawka: Oliwa 20 g Czosnek 4 ząbki Imbir kawałek wielkości kciuka Chili 2 sztuki Cebula 1 sztuka Kminek i czosnek granulowany po 1/3 łyżeczki Kurkuma 1 łyżeczka

rabarbarowo
Szparagi oraz spaghetti w sosie z mascarpone 98

Szparagi oraz spaghetti w sosie z mascarpone Szparagi, kocham – zielone w każdej postaci. A postaci może być kilka – były już pieczone , w cieście , grillowane – a dzisiaj podałam je w sosie ! W sosie z mascarpone w towarzystwie suszonych pomidorów.   ( Jak wybrać dobre szparagi, jak się za nie zabrać – możesz przeczytać tutaj )   Danie szybkie do przygotowanie(...)olej spod pomidorów ( jak nie masz może być zwykły rzepakowy ). Po chwili przełóż na patelnię czosnek i cebulę, podsmaż tak żeby puściły smak. Dodaj po chwili pomidory i szparagi ( bez główek ) wymieszaj, dodaj chochelkę wody spod makaronu i podduś całość, dodaj mascarpone łyżką, po kolei każdą dokładnie wymieszaj żeby się rozpuściło.   Dodaj wino, wymieszaj ( uwaga alkohol wyparuje

Kuchnia na wzgórzu
Wilgotna, waniliowa, pyszna baba pełnoziarnista 84

czynienia, - wyrazisty smak, aromat delikatnie podrasowany wanilią. Miękka, lekka, odpowiednio wilgotna struktura. Baba jest smaczna bez dodatków,  ale oczywiście polewa wskazana, jak najbardziej.  Ja stosuję taktykę smarowania każdego z kawałków tym, na co mam ochotę. Serkiem, miodem, powidłem. Córka - nutellą.  Bez warstwy czekolady nie doceniłaby wartości tego, co na talerzu. Zapraszam do przepisu wyjątkowego(...)przy okazji, że piekłam z tego przepisu również babeczkę z mąki pszennej tortowej. Wychodzi idealnie puszysta, lżejsza od pełnoziarnistego bliźniaka. Jedna z najlepszych babek waniliowych, jakie piekłam.  I jedna z najprostszych. Składniki: w temperaturze pokojowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja

Kronika Piekarnika
CZEKOLADOWE CIASTO MAJONEZOWE Z GRUSZKAMI 150

gruszkami. Kokosowe ciasto majonezowe z owocami zrobiło furorę – mam nadzieję, że to zrobi taką samą! Smak majonezu absolutnie jest niewyczuwalny w cieście – sprawia on jednak, że ciasto jest nie tylko wyjątkowo delikatne, ale i wilgotne. Zapieczone z soczystymi gruszkami tworzy fantastyczna całość, której żaden wielbiciel słodkości się nie oprze! Polecam! PS. Nie wiem czy wiecie, ale Majonez Kielecki(...)wanilią ) * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * gruszki – 4-5 szt * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Jajka z cukrem ubijamy na puch. Dodajemy łyżka po łyżce Majonez Kielecki. Wsypujemy przesiane suche składniki – wszystko razem krótko, ale dokładnie miksujemy. Przelewamy do tortownicy, układamy wydrążone gruszki, pieczemy ok. 40-45 minut w 170C bez termoobiegu. Jeśli będzie

Ostra na Słodko
Tarta z mocno pomidorowym nadzieniem, cukinią i ziołową nutą 179

łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Nadzienie: 180g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżka śmietany 1 jajko 70g żółtego sera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 cukinia 2 pomidory 1 łyżka masła sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto, wstawić do lodówki(...)prowansalskimi. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jeszcze przez około 25-30 minut. Gotową tartę podawać na ciepło lub zimno. #pudliszki Czy wiecie, że do przygotowania 200-gramowego słoiczka koncentratu potrzebny jest aż kilogram pomidorów? Pudliszki wybiera te najlepsze: świeże, dojrzewające w pełnym słońcu, bez skórek i pestek. Aby zachować ich cenne wartości odżywcze

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczone pierogi z pyszną sałatką 177

brzegi delikatnie palcami. Wystające brzegi dociskamy widelcem, tworząc wzorki a przy okazji dokładnie zamykamy dwie połówki ciasta. Pierożki smarujemy jajkiem, posypujemy drobno pokrojonym rozmarynem i nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Piekarnik nagrzewamy do 170-180st. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy do ładnego zrumienienia, około 20 minut. Farsz do pierożków, ilość około 1kg dowolne mięso z rosołu, młoda(...)składników tylko strączki groszku blanszujemy około 3 minut w lekko osolonej wodzie. Strączki po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Pomidorki kroimy na pół, melona po obraniu kroimy w kostkę, papryczkę bez pestek siekamy drobniutko. Składniki mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i pieprzem. Na sałatkę kruszymy serek feta

Leśny Zakątek
Placki na maślance z mąką ryżową, jabłkami i borówkami 128

gęstą masę. Przyznam się, że to chyba mój debiut plackowy z mąką ryżową. W zasadzie, jeśli ktoś nie wie, czego można się spodziewać w środku, to raczej bez szans, że pozna Wasz tajemny składnik. Oczywiście, jeśli nie posiadacie mąki ryżowej w domu, spokojnie zastąpcie ją mąką pszenną. Jabłko oraz borówki w środku miło urozmaicają smak placków. Porcja(...)null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Jab\u0142ko obieramy, \u015bcieramy, dosypujemy do niego cukier i posypujemy cynamonem.\r","Do miski wsypujemy m\u0105ki, proszek do pieczenia, dodajemy ma\u015blank\u0119, jajka.\r","Mieszamy. \r","Je\u015bli ciasto jest baaaardzo g\u0119ste, dolewamy odrobin\u0119 mleka.\r","Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy.\r","Sma\u017cymy na gor\u0105cym oleju.\r","Gotowe placuszki

Mieszam w Garnku
Czekoladowe muffiny z owocami 161

m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi jest tak smacznie ;) Jak robię muffinki, to zazwyczaj większą ilość, tak było i tym razem, dlatego podaję(...)maślanki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 szklanki owoców * Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, przestudzić ( ma pozostać płynna ). W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę i kakao, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu

Opowieści z piekarnika
Tarta truskawkowa z panna cottą 206

formę (dno i brzegi), jeszcze raz włożyć do lodówki na 30 minut. Piec z obciążeniem (na ciasto wyłożyć np. papier do pieczenia i wysypać fasolę, ryż albo specjalnie szklane kulki do pieczenia) przez ok. 15 minut. Zdjąć obciążenie i piec dalej ok. 7-10 minut aż spód będzie wypieczony. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Do małego garnuszka(...)pierwszą. Truskawki mieszamy w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny, zagotowujemy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się owoców. Masę truskawkową przecieramy przez sitko i dodajemy do musu (bez pestek i miąższu) rozpuszczoną żelatynę. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Na gotową masę panna cotta wyłożyć pierwszą porcję truskawek – ściśle obok siebie. Polać tężejącą masą truskawkową i odłożyć

Pociąg Do Kuchni
Sernik z limonką i liczi 279

Świątecznie zaczyna się robić, to i można pogrzebać w babcinych przepisach ;)  Jako zwolennik prostych wypieków, dzisiejszy sernik będzie na tyle prosty by każdy mógł go bez trudu zrobić w domu :).  Sernik trochę na resorach, bo dostanie odrobinę nutek egzotyki :). Generalnie kruchy spód w wielu przepisach smarują marmoladą, co nigdy mi się nie podobało. Mocno słodkie marmolady dają(...)mięsistymi :).  Sernik może też załapać aromaty z cytrusów i odpowiednio do masy serowej możemy dodać: - Skórkę limonki - Skórkę cytryny - Skórkę pomarańczową - Skórkę pomarańczową i odrobinę imbiru To tradycyjne ciasto to świetna baza energetyczna, doskonale uzupełni braki białka i wapnia. Moim skromnym zdaniem sernik doskonale nadaje się zarówno na śniadanie z herbatą earl grey np. :) jak i do popołudniowej kawy

Kuchnia PROzdrowotna
Babeczki drożdżowe 125

przeznaczeniem do koszyczka ze święconką, bo są symbolem umiejętności i doskonałości. Bardzo ładnie urosły, ciasto jest puszyste i mięciutkie. Takie saute wydają mi się najładniejsze, bez lukru i ozdób, bo koszyczek i tak będzie bardzo kolorowy i bogaty. Oczywiście moim starym zwyczajem upiekłam wcześniej i zamroziłam. Dwie babeczki zostawiłam sobie, cztery(...)minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe • Jajko roztrzepać z cukrem, dodać przesianą mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut. • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. • Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść

To co kocham
Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami 256

łyżka rozpuszczonego masła lub oleju Przygotowanie: Ciasto kruche przygotowałam w moim nowym robocie, po prostu wrzuciłam składniki do misy, włączyłam funkcję wyrabiania ciasta, a po 40 s, ciasto kruche było gotowe. Wy możecie ciasto przygotować ręcznie siekając wszystkie składniki nożem i szybko je wyrobić, gdyż ciasto kruche „nie lubi” temperatury rąk. Przygotowane ciasto dzielimy na pół, przekładamy do woreczków(...)całe jajko i rozpuszczone masło, wszystko dokładnie łączymy, najlepiej za pomocą trzepaczki. Masę jogurtową wykładamy na podpieczone, przestudzone ciasto na masę jogurtową z budyniem. układamy pojedyncze jeżyny. Wyciągamy drugą część ciasta i obieraczką do warzyw lub na tarce ścieramy resztę ciasta, Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 45-50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Studzimy nie wyjmując ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa tortilla z wołowiną 186

Domowa tortlilla z wołowiną to wspaniałe jedzonko dla całej rodzinki. Domowe tacos lubią pewnie wszyscy bez wyjątku. Świeżo upieczona domowa tortilla obłożona wołowiną to danie dla miłośników mięsa. Proponuję rare medium stek. Mięso w takiej postaci mogę jeść codziennie! Idealne do tortlilla! Przyznam, że jak jestem nieczasowa to kupuję tortilla, ale domowa tortilla jest nieporównywalnie lepsza od kupnej. Więc(...)ręcznie lub użyj kuchennego asystenta, co jest wygodniejsze i z uwagi na użycie wrzątku bezpieczniejsze. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 10 porcji. Z każdej porcji uformuj kulkę na następnie bardzo cienko rozwałkuj. Piecz placki po obu stronach na suchej i mocno rozgrzanej patelni. Po upieczeniu zawiń w ściereczkę i włóż

codojedzenia
Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym 329

formując podłużną bułkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu - w ten sposób zlepienie zapiecze się pod wpływem ciężaru bułki i nadzienie nie będzie wypadać . Bułki należy układać w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu - ja dzielę sobie je na 2 partie i piekę jedną po drugiej na dużej blasze z wyposażenia piekarnika(...)przykryć ściereczką kuchenna i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 min do napuszenia. Pieczenie Białko roztrzepać w miseczce z łyżką mleka i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami naturalnego sezamu. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek

Grunt to przepis!
Zdrowe ciastka. Dla każdego 173

się przepis na coś, co będzie można jeść bez wyrzutów sumienia. Najmniejszych!   Bez jajek, bez nabiału, bez tłuszczu, bez mąki, bez cukru... Bez wszystkiego - powie niejeden sceptyk. Cóż, prawie... Troszkę ziarenek i orzechów, woda i najgrzeszniejszy w tym towarzystwie element - miód ( łyżka raptem! ). Z tej mieszanki wychodzą zaskakująco pyszne i wciągające, chrupiące(...)minut, aż chia wchłoną wodę i masa zgęstnieje. Wyłożyć masę na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić dłońmi, mocno dociskając. Piec w 160 st. C. przez 20 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, pokroić ciasto ostrym nożem na kwadraty. Piec kolejnych 40 minut w 160 st. C. Ostudzić, a następnie połamać na kawałki wzdłuż linii. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy chleb pieczony na kamieniu 169

ciasta. Po około 2-3 minutach uzyskamy ciasto o postrzępionych bokach. Odstawiamy na około 2 minuty i po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką. I teraz opis w książce robi się tak zagmatwany, że nie będę go przytaczać - ciasto trzeba wyrobić, w ten sposób, że ciasto wyciągamy do przodu (około 1/4) i zawijamy na górę ciasta, obracając ciasto(...)trakcie. dzięki temu ciasto zrobi się elastyczne. Ciasto ugniatamy w ten sposób około 10 - 15 minut, po czym odkładamy je do delikatnie wysypanej mąką miski, którą przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 75 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i zagniatamy. Odstawiamy na 50 minut i znowu zagniatamy. Po kolejnych 50 minutach zagniatamy po raz ostatni i odkładamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zimowe inspiracje kanapkowe, Kelnerka 216

wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta z pieczonego czosnku 3. Humus 4. Humus z kuminem 5. Guacamole 6. Pasta z żółtego grochu 7. Pasztet sojowy (niepieczony) 8.  Pesto, np.  pietruszkowe , bazyliowe ,  jarmużowe 9.  Pasta(...)Adrienne Shelly) to całkiem zgrabnie napisany film, nie za ciężki, z optymistycznym zakończeniem. Co ma wspólnego z jedzeniem? Główna bohaterka, Jenny (Keri Russel), ucieczki od problemów szuka w pieczeniu ciast.  Winter sandwiches inspirations, Waitress I add the following to my sandwiches in the winter: superfood  such as boiled eggs, avocado, sauerkraut (only when I eat at home

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami 6357

prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy na sitku, następnie kroimy w kostkę. Do pozostałego syropu dodajemy sok z cytryny i ewentualnie odrobinę przegotowanej wody (płyn posłuży do nasączenia ciasta). Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. W 1/2 szklanki(...)gęstości. Dodajemy płynną żelatynę i ponownie miksujemy. Część kremu (1/3) odkładamy, do pozostałego dodajemy pokrojone brzoskwinie – mieszamy. Ciasto przekrajamy wzdłuż na 2 części. Jedną wkładamy do blaszki, nasączamy syropem brzoskwiniowym i smarujemy dżemem. Wykładamy krem z brzoskwiniami, kładziemy nasączoną syropem drugą część ciasta. Na wierzch wykładamy pozostałą 1/3 porcję kremu, wyrównujemy powierzchnię. Z czekolady i oleju arachidowego robimy polewę. Rozpuszczamy

mojewypiekiinietylko
Bezowe maleństwa 163

jutro będzie lepiej. W związku z tym - dzisiaj krótko i na temat. Na weekend przygotowałam ciasto - i to nie byle jakie. Muszę przyznać, że to najbardziej efektowny sernik na zimno, jaki zdarzyło mi się zrobić. Teraz jednak chciałabym pokazać Wam jeden z elementów dekoracyjnych - bezy. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, a prezentują się wyjątkowo. Mały Dominik był zachwycony faktem(...)dodać barwnik, wymieszać. Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiadzki nałożyć białą masę przy jednej ściance, a różową z drugiej. Wyciskać małe beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczeniaPiec w 120 st. C. przez 1,5-2 godziny, aż beziki całkowicie się wysuszą. Wystudzić. Smacznego! Za dokładnie cztery tygodnie o tej porze będę już w Niemczech

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 183

Zainspirowana przepisem na te ciasteczka  postanowiłam koniecznie je zrobić i koniecznie odchudzić. I tak powstały moje odchudzone Basler Läckerli, w których się zakochałam bez pamięci. Pyszne, korzenne, chrupiące... Tak pysznych pierników nie miałam jeszcze okazji jeść i mogę śmiało powiedzieć, że ten smak będzie gościł u mnie w każde następne święta. Pierniki należy zrobić na początku grudnia, gdyż(...)kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier

Mango Papaja
Tort miodowy 401

mąki pszennej 50g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru 2 żółtka 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 6 łyżek kwaśnej śmietany 18% krem budyniowy 400ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 0,5l mleka) 3 łyżki cukru 2 żółtka 100g masła masa krówkowa/kajmakowa 300g masy krówkowej o smaku kakao 150g masła płatki migdałów i maliny do dekoracji(...)ostudzić - mąkę przesiać, dodać żółtka, ostudzoną masę miodową, sodę rozpuszczoną w śmietanie, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto - ciasto podzielić na 6 równych części (można pomóc sobie wagą kuchenną), pierwszą z nich cienko rozwałkować i położyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć gęsto widelcem i piec w 180 stopniach przez 10-12 minut do lekkiego zrumienienia - tak samo

Smakołyki Bereniki
Czym są puste kalorie i gdzie można je znaleźć? 99

spowodują ogromny brak równowagi między energią, którą przyjmujemy, a energią, którą wydatkujemy. W rezultacie nasz organizm będzie gromadził je w postaci tłuszczu, tłuszczu trzewnego i tłuszczu tętniczego. Wszystko to bez dostarczania nam jakichkolwiek innych składników odżywczych, które mogłyby być przydatne dla naszego organizmu. Konsekwencje, jak wyjaśniliśmy na początku tej sekcji: nadciśnienie, cukrzyca, otyłość i zwiększone ryzyko chorób układu krążenia(...)grillowanie lub pieczenie. Słodkie i słone przekąski. Ogólnie rzecz biorąc, mówiąc o produktach przemysłowych i przetworzonych, żywność ta opiera się prawie wyłącznie na skrobiach lub mąkach, soli i tłuszczach. Dlatego powinniśmy je jeść tylko od czasu do czasu. Wyroby cukiernicze. Nie będzie chyba dla nikogo zaskoczeniem, że do pokarmów o pustych kaloriach zaliczamy przemysłowe ciastka i ciasta. W rzeczywistości

ProstePesto.pl
Sernik Delicja 131

Sernik delicja to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. Sernik jest przepyszny! Delikatny, puszysty, wręcz rozpływa się w ustach. Można go przygotować z prostych i ogólnodostępnych

Alle Dobre!
MUS Z PALONEJ BIAŁEJ CZEKOLADY 285

Mus z palonej białej czekolady to lżejsza wersja kremu z palonej czekolady do tortu. Mus z palonej czekolady to lekki jak pianka krem z karmelizowaną białą

Słodki Pomysł
BEZCUKROWE SERNICZKI NA ZIMNO Z LEMON CURDEM 135

Lemon Curd, czyli cudowny, cytrynowy, orzeźwiający krem, który wraz ze słodkim serkiem i kruchym spodem tworzy idealne, harmonijne połączenie. Do wykonania kruchego ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej

Upiecz sobie babeczkę
Sernik Kapitański 279

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez sernika... a dziś dodatkowo zaproponuję idealną wersję na tą okazję - czyli Sernik Kapitański, na czekoladowo-kawowym spodzie, z dodatkiem

Świat Ciasta
CIASTO SEROWO-CZEKOLADOWE czyli SERNIKOBROWNIE IDEALNY 101

Składniki część czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru 3 jaja 100 g mąki pszennej 50 g posiekanych orzechów włoskich  część

OliveandThyme
Domowa Przyprawa typu Vegeta 529

Większość kobiet,  które znam  (w zasadzie chyba wszystkie)  używa do doprawiania zupy gotowych przypraw typu Vegeta, Kucharek, etc. Staram się je grzecznie edukować

IzaGotuje
Oszukany sernik (bez sera, na jogurcie) ;) 1118

Jak się okazało ciasto te było u mnie hitem top one :) Nikt nie umiał uwierzyć, że w tym serniku nie ma sera! Każdy tylko mówił "ale

Bon Appetit Małgorzaty
SERNIK W-Z LUB MILKY WAY NA ZIMNO (z mocno czekoladowym biszkoptem bezglutenowym) 253

delektuje się smakiem 'ostatków'). SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: - 6 jajek, - 1 szklanka cukru, - 2 budynie czekoladowe (bezglutenowcy - czytajcie skład), - mąka (około 3 łyżek) bezglutenowcy - mąka bezglutenowa do ciast, - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 3 łyżka słodkiego kakao lub 1 łyżkę gorzkiego, SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: - 330 ml śmietany 30%, - 300 g sera mielonego (z wiaderka), - 200 g serka mascarpone(...)facebooku ( tutaj ). Ps. miło nam, że tu jesteś. Szkoda, że nie mamy jak Cię poczęstować. Byłabyś/Byłbyś zadowolona/y.   Spróbuj również SERNIK MALINOWY Z BEZĄ NA BEZGLUTENOWYM KRUCHYM CIEŚCIE  (kliknij w zdjęcie aby zobaczyć przepis

Wypisz Wymaluj
Migdałowe brownie z malinami 83

Migdałowe brownie to ulepszona wersja klasycznego brownie. Czyli dużo czekolady i w tym przypadku dodatek mielonych migdałów. Maliny dla fajnego przełamania smaku. Poprzez dodatek migdałów, które

Relaxtime
Grecka zapiekanka warzywna 86

Grecka zapiekanka warzywna Przepis na briami zapiekankę z warzywami i serem feta   Grecka zapiekanka warzywna briami to pieczone warzywa z piekarnika z aromatycznymi przyprawami, oliwą

Cztery Fajery
Dacquoise 266

Dacquoise to tort, w którym zakochałem się od pierwszego kęsa. Słodka beza, słodki krem z daktylami i chrupiącymi orzechami. Po prostu niebo w gębie. A za

Jacob Tastes
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 162

Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z długim wyrabianiem, ale..... jest też opcja drożdżówki "zasypywanej" i której nie trzeba wyrabiać. Ważne w niej jest tylko w 

Basia w kuchni